1. Karın içi organlarını diyaframa yaklaştırmamak için yatakla baş arasında 15-30 derecelik bir açı sağlanması.
Yemek yerken
1. Masa ile dik açı oluşturacak şekilde oturulması.
2. Başın öne eğilerek çenenin hafifçe göğse yaklaştırılması.
3. Çiğneme ve yutma işleminin olabildiği kadar düzenli ve yavaş yapılması.
4. Yemeğin küçük parçalar halinde yenilmesi.
5. Yemek yedikten hemen sonra uzanılmaması.
6. Aşırı yemek yenilmemesi, çünkü bu durum karın basıncını arttırarak solunumu güçleştirir.
7. Öksürmenin ve nefesin tıkanmasının önlenmesi.
Yemek seçimi
1. Daha az çiğneme gerektiren yiyeceklerin seçilmesi.
2. Yumuşak, ezilmiş veya püre edilmiş yiyeceklere ağırlık verilmesi.
3. Kremalı çorbalar, nektar şeklindeki meyve suları gibi kıvamlı gıdaların tercih edilmesi.
4. Yutma güçlüğü olduğunda katı yiyecekler verilmelidir. Sıvı gıdaların daha kolay yutulacağı düşünülse de nefes borusuna kaçma riski daha fazladır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder