PEG, ağız yoluyla gıda alamayan hastaların beslenmesini sağlamak amacıyla karın duvarından geçirilen esnek bir tüpün mideye yerleştirilmesi işlemidir. Bu uygulama katı-sıvı gıdaların ve/veya ilaçların yemek borusundan geçmeksizin doğrudan mideye ulaşmasını sağlar. Bu yöntem özellikle uzun süre yoğun bakım servislerinde yatan, herhangi bir sebepten dolayı yutma refleksi kaybolmuş olan hastaların beslenmesi için uygundur.
PEG NASIL UYGULANIR?
Doktorunuz endoskopi sırasında lokal anestezi altında karın cildinde yapacağı küçük bir kesiden geçireceği tel ve endoskop yardımıyla karın derinizden midenize ulaşan bir delik oluştur ve daha sonra bu delikten geçireceği beslenme tüpünü midenize yerleştirir. İşlem öncesinde hastalara sakinleştirici, lokal anestetik ve antibiyotik verilir. Hasta aynı gün evine gönderilebilir.
PEG den bir gün sonra PEG tüpünden büyük bir şırınga veya mekanik bir pompa yardımıyla verilen sıvı besinlerle beslenmeye başlanır. PEG hastanın ağızdan beslenmesine engel değildir ancak doktorunuz bazı tıbbi durumlarda ağızdan beslenmenize sınırlama getirebilir.
PEG DEN KİMLER YARARLANABİLİR?
Yutma güçlüğü çeken
İştah problemleri olan
Ağızdan yeteri kadar beslenmeyen hastalar PEG’den faydalanabilir.
PEG BAKIMI NASIL YAPILIR?
İlk pansuman değişimi PEG yerleştirilmesinin ertesi sabahı uygulanmalıdır. Stoma kanalında granülasyon oluşana kadar (genellikle 1-7 gün) steril pansumanın her gün değiştirilmesi ve lokal dezenfeksiyon sağlanması tavsiye edilir.
İlk yara iyileşmesinden sonra, 2-3 günde bir yara temizlenmeli ve pansuman uygulanmalıdır. Yaranın etrafına basit bir flasterle pansuman uygulamak mümkündür. İlk yara iyileşmesinden sonra (PEG takılmasından 1-2 hafta sonra) sabun ve suyla yıkama ya da duş alma mümkündür; yıkanmadan önce pansumanlar mutlaka çıkarılmalı, bölge yıkanarak sabundan arıtılmalı ve yeni bir pansuman uygulanmadan önce tüp iyice kurutulmalıdır.
Tüp yoluyla besin ya da ilaç verilmesinden sonra, tüp yaklaşık 40 ml içme suyu ya da karbonatsız maden suyu püskürtülerek (flush) yıkanmalıdır.
PEG UYGULAMASININ YAN ETKİLERİ NELERDİR?
PEG’e bağlı olası komplikasyonları şöyle sıralanabilir;
PEG kitinin yerleştirildiği bölgede ağrı
Mide içeriğinin tüpün kenarından sızması
Tüpün yerleşiminde ve çalışmasında bozukluk
PEG kitinin enfeksiyonu
Aspirasyon (mide içeriğinin akciğerlere kaçması)
Kanama ve mide veya barsak duvarında yırtılma
PEG TÜPÜ NEKADAR SÜRE KALABİLİR?
PEG tüpleri aylarca dayanabilir. Ancak bazen zaman tüpte oluşabilecek deformasyonlar yüzünden değiştirilmeleri gerekebilir. Doktorunuz anestezi olmadan da tüpü kolaylıkla çıkartıp yenisiyle değiştirebilir. PEG yerleri tüp çıkarıldıktan kısa bir süre sonra kapanır. Bu yüzden kazara yerinden oynamalarda özellikle dikkat edilmelidir
PEG KULLANIMI SIRASINDA YAPILMASI GEREKENLER
1- Ellerinizi sabunla yıkayın.
2- 50 veya 60cc lik bir şırınga, besleme solüsyonu (mama) ve bir miktar ılık suyu temin edin.
3- Hasta oturur veya yarı yatar pozisyonda olmalıdır. Bu şekilde yerleştirilmiş olan hastanın yanına oturun.
4- Şırıngayı PEG tüpünün ucuna yerleştirin, tüp üzerindeki kıskacı açın ve şırıngayı geri çekerek mide içeriğini şırınga işine çekmeye çalışın. Şırınga ile mideden çektiğiniz sıvı miktarı 100cc ve üzerindeyse tüple beslemeyi 1 saat sonrasına erteleyin. 2 saat sonrasında aynı işlemi tekrarladığınızda hala daha 100cc ve üzerinde sıvı çekebiliyorsanız bu durum mide boşalımında bir problem varlığının belirtisi olabileceğinden doktorunuzu arayın. Mideden çekebildiğiniz sıvı miktarı 100cc veya altındaysa PEG tüpünden beslemeye başlayabilirsiniz.
5- Şırıngaya 30cc kadar ılık su çekerek tüpten içeri verin ve şırıngayı tüpten ayırarak iyice çalkaladığınız hazır besleyici solüsyonu veya kendi hazırladığınız sulu mama veya çorba kıvamındaki posasız ve tanesiz gıdayı şırıngaya doldurarak tüple beslemeye başlayın. Bu şekilde bir beslenme ile hastalar her seferinde yavaş verilmek suretiyle 400cc kadar sıvı miktarda gıdayı tolere edebilirlerse de bazı hastalarda sık aralıklarla ve az miktarda beslenme gerekebilir. Besleme işlemi bittikten sonra tekrar 30cc kadar ılık su vererek tüp içinde kalan gıdaların temizlenmesini sağlayın ve tüp üzerindeki mandalı sıkarak tüpü kapatın. Besleyici solüsyonu enjektörle enjekte eder gibi verebileceğiniz gibi özel üretilmiş olan geniş bir enjektörün pompasını çıkarıp huni şeklinde kullanmak suretiyle de besleme yapabilirsiniz. PEG takılı olan hastalar genellikle başka bir kişi tarafından beslenmeye gereksinim duyarlarsa da sağlık durumları elverişli olan hastalar yukarıdaki kuralları uygulayarak kendi kendilerini besleyebilirler.
PEG Püf Noktaları
- PEG yeri kızarıklık ve yanma hissi var ama iltihabî akıntı görünmüyorsa, muhtemelen mide asidine bağlı olarak meydana gelmektedir. Sabunlu su ile PEG civarını günde 2 kez temizleyin. Bepanten plus merhem kullanın.
- Tüp tıkalı veya yavaş gidiyorsa tüpün içine biraz kola dökün, tıpasını kapatıp gece bekletin.
- Tüp cidarında siyah lekeler varsa mantar üremiş olabilir. Aslında mantarlar mide asidinde yaşayamazlar ve bu nedenle ciddi bir sorun oluşturmaz. Ancak tüpte koku ve pis görünüm yapar. Bunu temizlemek çok zor oluyor. Gerekiyor ise tüp değişimi iyi olur.
- Tüp yerinden çıkarsa, deliği gazlı bez tamponla kapatıp flasterleyin. Ciddi bir kanama yoksa acil bir durum oluşturmaz. Fakat 12 saat içinde tüp deliği daralmadan tüp değişimi iyi olur.
- Yeni Peg ameliyatı olanlarda Peg hortumu civarında dikiş reaksiyonu olabilir. Ameliyattan 10 gün sonra dikişler kendisi erimezse alınması gerekmektedir.
- Hangi mamayı kullanıyorsanız firmayı arayın, mama hemşiresi göndersinler. Hastanın yaşına kilosuna göre size ne kadar mama vereceğinizi söyleyecek.
- Hergün düzenli pansuman yapmanız ve her gün mutlaka 360 derece döndürmeniz gerekir yoksa mide duvarına yapışır.
- Sadece mama ile beslemeyin, her gün çorba ve yemekleri blenderdan çekip verebilirsiniz.
- Her beslenme sonrası hortumu temizlemek için bir miktar su vermeniz lazım.
- 6 ay ya da 1 yılda pegin değişmesi lazım ve arada bir soda verirseniz tıkanıklık oluşmaz.
- Tüm yiyecek ve sıvıları oda sıcaklığında vermelisiniz.
- Yeni Peg ameliyatı olanlarda Peg hortumu civarında dikiş reaksiyonu olabilir. Ameliyattan 10 gün sonra dikişler kendisi erimezse alınması gerekmektedir.
- Peg tıkanırsa: Soda, cola ile açabilirsiniz. Açılmazsa, aspire çubuğunun ucunu bir bıçak yardımı ile fırça haline getirip peg'in içine sokun. Bu hareketi aspire çubuğunu kendi etrafında çevirerek peg' in mide içindeki son noktasına kadar devam ettirin. Son noktaya geldiğinde hafif bastırarak çevirmeye devam edin.
- 15 günde bir yarım limon suyunu PEG içerisine enjekte edip 1 gece bekletin.
- PEG üzerindeki mandalı ara sıra aşağı yukarı kaydırıp yerini değiştirin.
- Her pansumanda PEG'i kendi etrafında 360 derece yavaşça döndürün.
Merhaba Alper bey babamı ALS hastalığından kaybettik. Teşhis koyulduktan 1.5 ay sonra ortalama. Peg açılmıştı babama 1 hafta öncesinde. Şimdi mamaları kaldı. İhtiyacı olan birine vermek istiyoruz. Sizin bizi yönlendireceğiniz birileri olabilir mi?
YanıtlaSilBaşınız sağolsun Allah rahmet eylesin. Facebook grubuna duyuru yapabilirsiniz ihtiyacı olan mutlaka vardır.
YanıtlaSilhttps://www.facebook.com/groups/208083605869983/
Alper bey iyi gunler.esim als hastasi pegden ve agizdan besleniyor doktoru mama yerine ev yemegi vermemi istedi ama blender ve rondo ile yeterince incelmiyor ve hortum tikaniyor.sulandirdim yine olmadi ne onerirsiniz tesekkurler
YanıtlaSilbeceremedim rondo ve blender yetetince kucuk yapmiyorhep tikaniyor.mama veriyorum agizdan da besleniyor ama doktoru ev yemegi vermemi istiyor ne
Merhaba,
YanıtlaSildeneyimleri okuyabilirsiniz
https://turkals.blogspot.com/2016/01/peg-sonras-beslenme-nasl-olmal.html