Solunum cihazına bağlı olan hastalarda Trakeostomi kanülünün balonu (cuff) vardır. İç balonu dışarıdaki baloncuğa bağlayan ince bir hortum vardır. Dış baloncuk basıncı iç balon hakkında fikir verir. Ameliyattan sonra balonun şiş olması gerekiyor. İç balonun görevi, solunum cihazından gelen basınçlı havanın akciğere yönlendirilmesidir. Balonun diğer görevi de kanülün yerinden çıkmasını engellemektir. Baloncuk basıncı kulak memesi kıvamında olmalıdır. Baloncuk basıncı düşük olursa solunum cihazından gelen basınçlı hava, ağızdan hırıltılı bir şekilde kaçak yapar. Bazı hastalarımız bunu uyku sırasında kontrol etse de genellikle baloncuğun şişliği boğazdan hava kaçağı olmayacak kadar olmalıdır. Konuşabilen hastalarda uyku sırasında balonun şişirilmesi gerekiyor.
Trakeotomi ameliyatından önce konuşabilen hastalar, ameliyattan sonra da konuşabilir. ALS hastalığı ilerleyici bir hastalık olduğu için özellikle bulber tutulumlu ALS hastaları zaman içinde konuşma yeteneğini kaybedebilir.
Trakeostomi kanülü boyun bağı gazlı bez veya cırtcırtlı orjinal Trakeostomi bandı ile boyuna sabitlenmelidir. Trakeostomi sonrası ilk 10-15 günde ameliyat yerinden hafif kan sızıntısı olabilir ve balgama bulaşmış olarak aspirasyon sırasında gelebilir. Değişik kalınlıkta aspirasyon sondaları kullanılır. Aspirasyon sondası ile 12-15 cm kadar içeri girebilir, o bölgede sadece ana bronşlar vardır. Sondanın ucu ve yanı delikli olmalıdır.
Trakeostomili hastalarda bronş aspirasyonu
Sağ ve sol ana bronş aspirasyonu
Dikkat! Aspirasyon süresi 15 saniyeyi geçmemelidir. Bu videoda daha iyi anlatmak için süre uzun tutulmuştur.
Aspirasyon yaparken eldiven kullanmaya özen gösterilmesi enfeksiyon riskini azaltacaktır. Buradaki örnekte hasta 10 yıldır trakeostomi ile yaşamaktadır. Eldiven kullanmadan aspirasyon yapmak için tecrübeli olmak gerekir.
Video eğitim amaçlıdır. Sorumluluk kabul edilmez.
Aspirasyon sırasında sonda yavaş yavaş kendi ekseninde sağa sola döndürülerek girilir, vakum yapılmaz, çıkarken yine hafif döndürülerek vakum yapılır ve çıkarılır. Hasta zamanla nefes borusundaki gıcık hissine alışmaktadır. Gerekirse ambu (havalandırma) desteği yapılıp, aspirasyona devam edilir. En kısa sürede aspirasyon bitirilmelidir. Ortalama aspirasyon süresi 15 saniyeyi geçmemelidir.
Trakeostomi kanülünün boyun bandı vardır ve çıkması zordur. Dışarıdaki balon, içerideki balon ile bağlantılıdır. Yani iç balonun ne kadar şiş olduğu dış balonun kıvamından anlaşılabilir.
Trakeostomi yapıldığı ilk zamanlarda balonun şişik kalması istenir. İlk 1-2 ay güvenlik açısından istenmektedir. Çünkü kanül nefes borusuna bir delik açılarak yerleştirilir. Nefes borusu kıkırdak halkalardan oluştuğu için çok elastiktir. Kanül bilerek veya yanlışlıkla çıkarsa, nefes borusundaki delik kısa sürede daralır, yerine tekrar kanülü takmak zor olur. Bu nedenlerden dolayı ilk 2-3 ay yara yeri iyileşip delik sabit çapta kalıncaya dek, dış balonun içinde biraz hava basıncı kalması, yani kulak memesi yumuşaklığında olması önerilir. Dış balonu konuşmaya izin verecek şekilde indirmekte sakınca yoktur. Uykuda balonun şişik olması gerekir.
Trakeal (Soluk borusu) aspirasyon ve solunan havayı nemlendirmek trakeotomili hasta bakımının en önemli bölümüdür.
Aspirasyon işlemi için gerekenler:
- Aspiratör
- Aspirasyon sondası
- Steril su, serum fizyolojik
Hastanın yatak başı 30-45 derece kadar kaldırılmalıdır.
-Hastada üst solum yollarının solunan havayı nemlendirmesi mümkün olmadığı için solumu tehlikeli ölçülerde engelleyen krutlar (katılaşmış balgam) oluşmaktadır. Bu nedenle solunan havayı etkili nemlendirmek çok önemlidir (ventilatör bölümüne bakınız)
-Eğer tüm önlemlere rağmen krut oluşmuşsa az miktarda serum fizyolojik ile ıslatılarak krut yumuşatılmaya çalışılmalı ve aspire edilmelidir
-Kullanılan sondanın deliği uç kısmının yan tarafında olmalıdır. Sonda kanülden içeri sokulmadan önce lastik kısmından sıkıştırılarak vakum kesilir (veya çam adaptör kullanılır) ve 10-20 cm itilir sonra vakum açılarak sonda sağa sola çevrilerek yavaş yavaş çekilir böylece trakeada çevresel olarak bulunan salgılar da aspire edilmiş olur. Bu yöntemle trakea travmatize edilmemiş olur. Genelde aspirasyon sondasının kalınlığı trakeotomi kanül çapının yarısından fazla olmamalıdır
Sol ana bronşa kolay girmek için hastanın başı sağa çevrilir. Sol ana bronş girişi her hastada farklı açıda olduğu için her zaman başarılı olmayabilir. Hareketsiz yatan hastalarda sadece sağ ana bronş aspirasyonu yeterli olabilir. Ancak soluna, sağına döndürülerek yatırılan hastalarda sol ana bronş aspirasyonu ihmal edilmemelidir.
İşlem ikinci defa tekrarlanırken sonda içine bir miktar su çekilip devrenin açık olduğundan emin olmak gerekir. Mümkün olduğunca aseptik koşullar kesintiye uğratılmamalıdır.
-Hastanın siyanoz (havasız kalma) ihtimaline karşı dikkatli gözlenmesi gerekir. Aspirasyon süresi 15 saniyeyi geçmemelidir. Kendi başına hiç solunum yapamayan ventilatöre bağlı hastalarda, aspirasyon öncesinde ambu ile yoğun oksijen verilerek aspirasyona başlamak, havasız kalma hissini rahatlatır. Gerekirse aspirasyon esnasında trakeostomi balonun indirilmesi, vantilatöre tekrar bağlandığında şişirilmesi, hastanın daha rahat nefes almasına yardımcı olur.
-Bilinç açıksa hasta öksürtülmeye çalışılmalıdır. Kuvvetli öksürük veya aspirasyon esnasında kanülün çıkmasını önlemek amacıyla kanül iki tarafından ne çok sıkı ne de çıkmasına izin verecek kadar gevşek olmayacak şekilde bağlanmalıdır. Boyun bağı yoksa gazlı bezle bağlanmalıdır.
Takılan plastik kanül balonlu ise ve balon şişik ise tıpasını kapatınca hasta nefes alamaz. Tıpasını kapatınca balonu indirmek gerekir. Hasta ventilatöre bağlı değilse ve kanülden nefes alıyorsa, soluk borusuna yabancı cisim kaçmasını engellemek için hava deliğine gazlı bezi filtre gibi kullanabilirsiniz.
Mama ile PEG yoluyla beslenenleriçin önerim daha dik pozisyonda mama vermeniz, bazen ağıza reflü yapıyor mama ve ağızda tükürük birikimi artıyor. Ağız salyası fazlalaşabiliyor. Aspirasyon ihtiyacı olabiliyor.
Sık aspirasyon nedenleri:
Kanül değişimi zamanı gelmiş olabilir
Mukus tıkaç, kuru hava olabilir. Nemlendirici aksesuar tavsiye ederim
Aspirasyon rengi yeşil, kokulu, nefes darlığı oluyor ise akciğer enfeksiyonu olabilir. Ateş nabız yüksek olur. Doktor muayenesi gerekir.
Bahar allerjisi olabilir, sık filtre değişimi ve antihistaminik ilaçlar verilebilir.
Aspirasyon sondası için, 4 ölçü su+1 ölçü oksijenli su içinde sondayı bekletin. Kullanılacağı zaman, duru su çekip tuvalet kâğıdı veya kâğıt havlu ile silin. Aspirasyon sonrasında yine duru su çekip Oksijenli su karışımına bırakın. Uzun cam şişe kullanışlı olur. Böylece 1 sondayı 5-6 gün atmadan kullanabilirsiniz.
Trekeostomi acilan bir hasta koku alabilir mi?
YanıtlaSilKoku almak için havanın burun yolundan geçmesi gerekiyor. Trakeostomi yapılan hastalarda hava doğrudan trakeostomi kanülünden geçtiği için koku alma hissi azalmış olabilir.
YanıtlaSilAma kanul oldugunda üs solunum yollari iptal olmuyor mu?
YanıtlaSilEvet ağız ve burundan solunum yapılamaz.
YanıtlaSilALS hastalarında genellikle trakeotomi ameliyatı yapılır. Genellikle balonlu kanül kullanılır. Balon şişirilir.
Bazı hastalarda (spontan solunumu sağlam olanlarda) balonsuz veya gümüş kanül kullanılır. Bu hastalar genellikle solunum cihazına ihtiyaç duymazlar. valfli trakeotomi kanülü kullananlar burun yoluyla da nefes alabilirler ve koku alabilir. Konuşma yeteneğini kaybetmemiş hastalar bu tür kanüllerle konuşabilir.
Diğer ameliyat yöntemi ise trakeostomi ameliyatı. Trakea boyunda dışarıya ağızlaştırılır. Genellikle larinks ca olgularında bu tip trakeostomi ameliyatı yapılır. Doğal olarak bu ameliyattan sonra üst solunum yolu kullanılamaz.
Burnumuzun koku almasi icin nefes almamiz gerekmiyomu eger nefes almamiz sart ise trekeostomisi olan hasta burnundan nefes alamadigi icin kokuda alamaz dogru mu koku alamayan hasta tatda alamaz cunku koku ve tat sinirlerimiz birlikte calismiyomu?
YanıtlaSilSordugum soru sacma oldugu icin mi cewap vermiyosunuz.
YanıtlaSilTeorik olarak doğru. Fakat ALS hastaları tat alabiliyor.
YanıtlaSilTeşekkür ederim sorularimi cewapladiginiz icin
YanıtlaSilTrakeaostomi yapilan hastanin cihazinda hava kacagi yazmasi ve hastanin ağzindan havanin cikmasi normal misir
YanıtlaSilTrekeostomi yapilan hastanin kusmasi ve kusmugun geri kaçarak hastayi zehirleyerek öldürdürmesi durumunu açıklar mısınız
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSilTrakeostomi kanülünün balonu inmiş veya patlak olabilir.
Trakeostomi yapılan hastalarda kanülü genellikle balonludur. Balonlu kanüller gıda artıkları veya kusma vs nedeniyle biriken artıkların nefes borusuna kaçmasını engeller. balon patlak veya havası inmiş ise gıdaların nefes borusuna kaçma riski vardır.
YanıtlaSilTrakeostomi kanülünün balonunun inmesi veya patlak olması cpli hasta için ölümcül bir tehlike oluşturur mu
YanıtlaSilÖlümcül tehlike yok. solunum cihazı alarm verir, ağızdan burundan hava kaçağı olabilir, Oksijen satürasyonu düşebilir. boğazında kuruluk yanma hissi olur rahatsız olur uyuyamaz. Yutma güçlüğü olan hastalarda sıvı gıdalar akciğere kaçma riski var. Trakeostomi kanülü değiştirmek gerekiyor.
YanıtlaSilAspirasyon kesinlikle aseptik bir uygulamadır steril eldivenle ve steriliteye dikkat edilerek uygulanmalidir bunun tecrübe ile ilgisi yoktur!
YanıtlaSilAspirasyon kesinlikle aseptik bir uygulamadır steril eldivenle ve steriliteye dikkat edilerek uygulanmalidir bunun tecrübe ile ilgisi yoktur!
YanıtlaSilHaklısınız Tecrübe:)
YanıtlaSilBenim kızımında trakestomisi var ve kanül çevresi kızarıklık ile rengi koyulaşmaya başladı. Ve her gün düzenli olarakta trake pansumanı. Yapılmakta ve doktorumuzda her üç ayda bir kanül değişimi yapnakta
YanıtlaSilGeçmiş olsun. Trakeostomi yerinde kızarıklık zaman zaman olabilir. Bepanten plus öneririm. Bazen mukoza kisti olabilir. Aspirasyonda balgam rengi koyulaşır ise, kötü koku varsa enfeksiyon olabilir. Balgam kültür için aspirasyon kültür tüpleri var.
YanıtlaSilMerhaba benim babama trakeostimi var bazen nefes almakta zorlanıyor ama nabız yüksek oluyor neden sizce
YanıtlaSilMerhaba benim babama trakeostimi var bazen nefes almakta zorlanıyor ama nabız yüksek oluyor neden sizce
YanıtlaSilMerhaba benim babam da trakeostimi açıldı bazen sadrasyon çok düşüyor neden sizce ama nefes alması normal
YanıtlaSilOksijen satürasyonu ölçümü genellikle Pulse oksimetre ile parmaktan kontrol edilir. Çok sağlıklı sonuç vermeyebilir. Fakat o2 saturation düşüklüğü
YanıtlaSil1- sol bronş sekresyonu
2- Mukus tıkaç
3- yemek sonrasında
4- Bakteri filtresi ıslanınca
5- Solunum devresi hava kaçağı
6- Trakeostomi kanülü balonun inmesi
gibi nedenlerle olabilir.
Aspirasyon rengi koyulaşır, kötü koku olursa ateş takip etmek lazım enfeksiyonu olabilir
geçmiş olsun
Merhaba benim de 1buçuk yasında ki ollum trakestomi hastası ağız yoluyla herseyi yiyor besleniyor fakat balon inmişse yediği ciğerlerine kaçıyo ve balon 🎈 indiğinde kanaması oluyor
YanıtlaSilMeraba bnm 1bucuk yaşındaki olumdada trakestomi var ağız yoluyla herseyi yiyor besleniyor fakat balon inmişse yediği ciğerlerine kaçıyo ve balon. İnikken cok asprasyon gerekiyor balon indirdigimdeysey kanama oluyo
YanıtlaSilMerhaba bogaz bolgemde yaklasik 2 ay once trakeostomi yapildi. Cikmasi icin pecete koymamiz ve ona bakilacagi soylendi durmasina gore kbb 'ye gitmemiz gerekiyormus fakat peceteyle kapatinca cok oksuruyorum acinca aspirasyonla geciyor 2 saat durabildim ilk denedigimizde ne zaman cikar sizce
YanıtlaSilturkals@gmail.com adresime resim gönderin yardımcı olmaya çalışacağım. Geçmiş olsun
YanıtlaSilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilMerak ettigim bir sey var kafsız silikon kanul kac gunde bir temizlenmeli
YanıtlaSilTeşhis?
YanıtlaSilYaş?
Cocugum 5 bucuk aylik beyin hasari var kanulunu kac gunde bir cikarip temizlememiz gerekiyor dun hastanede degistirdiler temizlik icin yara yeri kanadi suanda kotu sis ve kizariklik var 2 ay oldu iyilesmesi gerekmiyor muydu neden kanamis olabilir
YanıtlaSilkanül balonlu mu?
YanıtlaSilSolunum cihazına bağlı mı?
Hayır balonlu degil cihaza baglı
YanıtlaSilbebeklerde farklı oluyor bu konuda bilgim yok. Geçmiş olsun
YanıtlaSilMerhaba benim babamın Boğaz'ı delindi akciğerleri tükendiğini ve aşırı balgamının olduğunu söylüyorlar makinada solunumu kaç olması gerekiyor iyi olmasını sağlam solunum sayısını rica edicem sizden
YanıtlaSilMerhaba benim oglum makineya bagli 10 aylik tıraskoskobi var ayni zananda gastirolisi var yani mideden besleniyor ama aspire sık sık yapmama ramen sekrasyon cok fazla devamli akıyor anlam veremiyorum neden bukadar fazla
YanıtlaSilMerhaba benim oglum makineya bagli 10 aylik tıraskoskobi var ayni zananda gastirolisi var yani mideden besleniyor ama aspire sık sık yapmama ramen sekrasyon cok fazla devamli akıyor anlam veremiyorum neden bukadar fazla
YanıtlaSilMerhaba. Bizim bebeğimiz 1 aylık. Ve trakeostomi yapılması gerektiğini ve sizin dediğiniz gibi mideye de bi delik açılması gerektiğini söylediler. Acaba sizin bebeğiniz neden bu hale geldi. Ve zormu bu işlemleri yapmak. Bizi nasıl bi hayatın beklediğini çok merak ediyorum. Ve günlerdir kahroldum. Saygılar
SilMerhaba benim oglum makineya bagli 10 aylik tıraskoskobi var ayni zananda gastirolisi var yani mideden besleniyor ama aspire sık sık yapmama ramen sekrasyon cok fazla devamli akıyor anlam veremiyorum neden bukadar fazla
YanıtlaSilGeçmiş olsun.
YanıtlaSilSık aspirasyon nedenleri:
Kanül değişimi zamanı gelmiş olabilir
Mukus tıkaç, kuru hava olabilir. Nemlendirici aksesuar tavsiye ederim
Aspirasyon rengi yeşil, kokulu, nefes darlığı oluyor ise akciğer enfeksiyonu olabilir. Ateş nabız yüksek olur. Doktor muayenesi gerekir.
Bahar allerjisi olabilir, sık filtre değişimi ve antihistaminik ilaçlar verilebilir.
Merhaba benim babam als hastası ve trakeostomi. Aspirasyon yaparken kanama olmaya başladı ve devam ediyor. Neden oluyor ve ne yapmamız gerekiyor?
YanıtlaSilMerhaba
YanıtlaSilBalgam kurumuş olabilir. Kanülden 1-2 cc serum fizyolojik damlatın, ambu yapın. Ventilator tekrar bağlayın. Birkaç dakika Sonra aspirasyon yapın Kanül değişimi zamanı gelmiş olabilir
Mukus tıkaç, kuru hava olabilir. Nemlendirici aksesuar tavsiye ederim kolay gelsin
Merhaba babam trafik kazasi gecirdi entube yapildi bir aya yakin entubeli.biraz kendine geldikden sonra entubeyi cikardilar solunumu cok iyiydi ama bian yine fenalasti bilinci kapandi ve yine entube edildi o entubesiz zamanda yutkunup oksurmedigi icin akcigerlere tukuruk kacmis ve zarar gormus simdi ise doktor trakeostomi acilmasini istoyor onay verelimmi
YanıtlaSilGeçmiş olsun. Trakeostomi hayat kurtarıcıdır. Trakeostomi Geri dönüşü olan bir işlemdir. Doktorunuza güvenin.
YanıtlaSilMerhaba annemin trakestomisi var ventilatore bagli 1 2aydir falan trakestomi var. Son 2 3 gube kadar hersey normaldi balgam geliyordu 2 3 gundur balgam gelmiyor aspire edince az geliyor ve sanki iceride kati seyler var makinede vte dusuk alarmi veryor ne yapmam lazim icerideki o katilar icin ?
YanıtlaSilMerhaba benim annemin trakesotomisi var ventilatore bagli son 2 3 gundur balgam gelmiyor aspire edince az geliyor ama makine vte dusuk alarmi veriyor iceride katilasmis bisiler var gibi aspire edince zorlaniyoruz ne yapmam lazim.
YanıtlaSilMerhaba
YanıtlaSilBalgam kurumuş olabilir. Kanülden 1-2 cc serum fizyolojik damlatın, ambu yapın. Ventilator tekrar bağlayın. Birkaç dakika Sonra aspirasyon yapın Kanül değişimi zamanı gelmiş olabilir
Mukus tıkaç, kuru hava olabilir. Nemlendirici aksesuar tavsiye ederim kolay gelsin
Merhaba aspirasyon 15 saniyeden fazla yapılırsa ne gibi komplikasyonlar gelişebilir
YanıtlaSilAspirasyon kanülü 15 cm (Ortalama) fazla içeri gönderilirse zaten bronş çapı giderek daraldığı için bir yerde takılır daha fazla gitmez. Zorlama yapılırsa kanama olabilir. Bu arada kanül ucunun dayandığı yerde ağrı hissi olabilir.
YanıtlaSilÖncelikle merhabalar birşey danışmak istiyorum 4 gün önce trakeostomi yapıldı ve birşey yiyip içemiyor direk açılan delikten geri boşalıyor ayriyetten konuşma da yok sizce bu doğrumudur ters giden birşey var sanki ama doktoru normal diyor
YanıtlaSilÖncelikle merhabalar birşey danışmak istiyorum 4 gün önce trakeostomi yapıldı ve birşey yiyip içemiyor direk açılan delikten geri boşalıyor ayriyetten konuşma da yok sizce bu doğrumudur ters giden birşey var sanki ama doktoru normal diyor
YanıtlaSilÖncelikle merhabalar birşey danışmak istiyorum 4 gün önce trakeostomi yapıldı ve birşey yiyip içemiyor direk açılan delikten geri boşalıyor ayriyetten konuşma da yok sizce bu doğrumudur ters giden birşey var sanki ama doktoru normal diyor
YanıtlaSilGeçmiş olsun. ALS hastası olduğunu farzederek yazıyorum. Trakeostomi öncesinde yutma güçlüğü başladıysa Trakeotomi sonrasında da devam eder. Özellikle sıvı gıdalarda yutma güçlüğü olur. Trakeostomi ameliyatı ile balonlu bir trakeotomi Kanülü yerleştirilir. Yutma güçlüğü nedeniyle sıvı gıdalar bazen soluk borusuna kaçabilir. Balonlu kanül bu açıdan faydalı. Akciğere sıvı kaçmasını engeller. Ancak biriken tükrük, sıvı vs Trakeostomi kanülü deliğinin kenarından dışarı sızabilir. Trakeostomi yapılan hastalarda daha önce konuşma bozukluğu yoksa ameliyat sonrası da konuşabilir. Bunun için özel bir yöntem vardır 15-20 gün bekleyin. Kolay gelsin.
YanıtlaSilSelamlar, benim oğlumda ameliyat öncesi konuşma problemi yoktu. Şimdi cuff indirilerek konuşmasını duyabiliyoruz. Bahsettiğiniz özel yöntem nedir? Ventilasyon cihazına bağlı hastalar için bir konuşma kabulü ya da bir aparat var mıdır? Sevgilerimle
SilTüm hastalara geçmiş olsun dileklerimle
Merhaba. Benim babam als hastası ve trakeostomi ye bağlı. Son zamanlarda kafın sürekli indiğini söylüyor makineden gelen nefesin fazla olduğunu söylüyor fakat her zamanki aldığı nefes kadar nefes gidiyor. Bazense geri nefes veremediğini söylüyor bu yüzden de kötüleşiyor. Aynı şekilde ambu yaptığımızda da nefesin fazla olduğunu söylüyor. Neden böyle oluyor ?
YanıtlaSilMakine ayarlarını da kontrol ettirin bu tarz sorunları bizde yaşadık
Silgeçmiş olsun kaf iniyorsa patlak olabilir trakeostomi kanülü değiştirmek gerekiyor.
YanıtlaSilTeşekkür ederim. Kafın içerden indiğini söylüyor biz dışardan indiğini görmüyoruz. Zaten kafi da tam indiremiyoruz. O balonun tam indiğini görmüyoruz
SilTeşekkür ederim. Kafın içerden indiğini söylüyor biz dışardan indiğini görmüyoruz. Zaten kafi da tam indiremiyoruz. O balonun tam indiğini görmüyoruz
Silbabam trakeostomi takildi, icindeki kanule gunluk degismesi ve yikanmasi gerekiyor denildi. ne tur bir sivi ile dezenfekte edilebilir ?
YanıtlaSilicindeki kanule ne tarz bir sivi ile dezenfekte edilebilir?
YanıtlaSilSteriderm El ve Cilt Antiseptiği Olabilir. 15 dakika Antiseptik içinde kalsın sonra bol suyla durula
YanıtlaSilmerhaba arkadaşımda trakeostomi vardı ve cıktı allaha şükür .geç biri daha 2 hafta oluyor . ses falan cıkarmaya başladı fakat baogamını atamıyormus bu ne demek . ve ne zaman tamamen iyleşir ortalama . cevaplarsanız sevinirimm
YanıtlaSilGeçmiş olsun arkadaşın rahatsızlık neydi bilmiyorum ama trakeostomi gerekmiyorsa muhtemelen zaman içinde diğer şikayetler de iyileşebilir.
YanıtlaSilTeşekurler . Kalbi durdu yaklasik 20 dk
YanıtlaSilIyi günler 14 aylık kızıma 3 ay önce treteskomi katıldı son 1 haftadır ağzından havayla beraber tükürük akmaya başladı spure edince sonrasında kanama var yardımcı olursanız sevinirim tsk.
YanıtlaSilMerhaba geçmiş olsun Trakeostomi kanülü marka model nedir? Balonlu kanül mü? Bebeklerde nasıl oluyor bilmiyorum ama Erişkinlerde balonlu trakeostomi kanülü kullanıyoruz. Ağızdan hava çıkıyorsa kanül balonu sönmüş olabilir veya patlak olabilir.
YanıtlaSilMerhaba Şeyda hanım, Bebeğinize şifalar diliyorum. Bebeğiniz SMA hastası mı?
YanıtlaSilMerhabalar. Benim babam als hastası ve yaklaşık bi hafta önce kanulü değiştirdik. Bugün kaf indirmek istedik ama kaf inmiyor. Disardaki balon iniyor ama babamın ağzından bi şey gelmiyor ya da kendi inmediğini hissediyor. Neden oluyordur biraz panik yapmış durumdayız çünkü
YanıtlaSilDış balon ile iç balon arasındaki ince bağlantı sıkışmış olabilir. Tekrar şişirin, indirin.
YanıtlaSilKanülü değiştirdiğimz akşam devamlı şişiriyoruz devamlı iniyo sebebi ne olabilir?
YanıtlaSilKanülü bugn değiştrdik devamlı şişiriyoruz ama iniyor patlak olma ihtimali dısında ne olabilir?
YanıtlaSilKanülü bugn değiştrdik devamlı şişiriyoruz ama iniyor patlak olma ihtimali dısında ne olabilir?
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSilkanül balonu (cuff) patlak olabilir..
Muhtemelen iç balon patlak veya dış balon patlak, sibop hava kaçağı olabilir. Dış balonu su dolu bardakta hava kaçağı kontrol yapabilirsiniz. Ama genellikle iç balon patlak oluyor. Değiştirmek gerekebilir.
YanıtlaSilMrb oğlum 4 aylık Trakeostomisi var akciğer enfeksiyonundan 4 gün hastanede yattı dün çıktık ama hala solunumu çok yükseliyo ancak buhar verşrsem düşüyor okadar tedavi görmesine rağmen solunum sıkıntısı çekmesi normalmi ayrıca aspire ederken aspire sondası içerde biraz zorlanıyo bizim Trakeostomimiz balonsuz ara arada tükürük çıkarıyo baya cvp yazarsanız çok memnun olurum
YanıtlaSilMrb benim oğlum 4 aylık Trakeostomisi var akciğer enfeksiyonundan 4 gün hastanede yattı dün çıktık ama hala solunumu çok yükseliyo mama vetincede hemen kusuyo ancak buhar verşrsem düşüyorve hemen sonradında aspire edilmesi gerekiyo çünkü çok sıkışıyor okadar antibiyotik tedavi görmesine rağmen solunum sıkıntısı çekmesi normalmi ayrıca aspire ederken aspire sondası içerde biraz zorlanıyo bizim Trakeostomimiz balonsuz ara arada tükürük çıkarıyo
YanıtlaSilcvp yazarsanız çok memnun olurum
Mrb oğlum 4 aylık Trakeostomisi var akciğer enfeksiyonundan 4 gün hastanede yattı dün çıktık ama hala solunumu çok yükseliyo ancak buhar verşrsem düşüyor okadar tedavi görmesine rağmen solunum sıkıntısı çekmesi normalmi ayrıca aspire ederken aspire sondası içerde biraz zorlanıyo bizim Trakeostomimiz balonsuz ara arada tükürük çıkarıyo baya cvp yazarsanız çok memnun olurum
YanıtlaSilBide benim oğlumun sesi çılmıyo ağlarken diğer yorumlarda sesin çıkabikeceğini söylemişsinix normalmi acaba
YanıtlaSilBide benim oğlumun sesi çılmıyo ağlarken diğer yorumlarda sesin çıkabikeceğini söylemişsinix normalmi acaba
YanıtlaSilMerhaba, Oğlunuza şifa diliyorum, ailecek geçmiş olsun. Çocuklarda solunum değerleri farklı oluyor. Çocuklar konusunda çok deneyimli değilim. Aspirasyon konusunda sondanın ucunun takılması mukus tıkacı nedeniyle olabilir. Bakteri-nem filtresi günlük değiştirin, sıvı içecek miktarını arttırın.
YanıtlaSilMrb anneannem 2gün önce kalbi dudurdu ve tekrar kalp masajı yaprak hayata bağladılar şu an yoğun bakımda ve nefes alması için bi makineye bağlı yatıyo ve doktorlar boğzından nefes alması için delik açılmasını gerktiğini söylüyorlar anneannem ayriyeten midesinden besleniyo 76 yaşında ve yatalak bize bu konu hakkında yardımcı olurmusunuz lütfen çok karsız kaldık
YanıtlaSilMrb anneannemin 2 gün önce kalbi durdu ve tekarar kalp masajı yapılarak hayata döndürldü anneannem 76 yaşında ve yatlak pet ile besleniyo şu an yoğun bakımda ve nesef alması için bi alte bağlı doktorlar trakeostomi yapılması gerektiğini söylüyorlar lütfen bize bu konu hakında yardımcı olurmusunuz teşekkürler
YanıtlaSilGeçmiş olsun Trakeostomi basit bir işlemdir
YanıtlaSilhttps://turkals.blogspot.com.tr/2016/09/trakeostomi-ameliyat-hakknda.html
Merhaba,
YanıtlaSilOğlunuza şifa diliyorum. Kaç yaşında, teşhis nedir? Hastalığın gidişatına göre konuşma etkilenebilir. Ben yardımcı bir yöntem kullanmıyorum. Trakeostomi kanülü cuff indiriyorum, gece uyumadan önce şişiriyoruz.
Merhaba benim baba als hastası be kanul deliği açılması için acil bir şeklide.(gripli sekilde yoğun bakima girdi 1 ay yattı ve bu yana takilali 7 ay oldu nefesi düşük kokusu var yani enfeksiyonlu hastane enfeksiyonu yarıda birakdi eve ilk geldiginde uzun bir süre hep simsiyah kanlı balgam çıktı sosyal politikalara yalvariyoruz 3 haftadir ne enfeksiyon için nede kanul için illa bi terslik oluyo aile hekimi deseniz eve gelmesi yasal değilmiş kisacasi sizden önerebileceğiniz bir ilaç antibiyotik ve yanına bir ilaç çünkü biliyosunuz ki antibiyotik sadece bakteriel önlem alır zaten balgam sokturucude kullaniyoruz 3 defa ambu 2 3 defa basiyoruz izotonik gonderiyoruz sırtına vuruyoruz ama balgamlar ciğerin icinden bile çıkmıyo hangi ilaçları kullanmaliyiz
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSilGeçmiş olsun. Anlattıklarınızdan anladığım kadarıyla mukus tıkaç sendromu gelişmiş. Isıtıcılı nemlendirici aksesuar kullanmıyorsanız balgam kuruması oluyor. Buradan ilaç önerisi doğru olmaz. Kolay gelsin. Not: Sol bronş aspirasyonu yapmayı öğrenin. Videoda izleyebilirsiniz.
Iyi aksamlar 2.5 aylik bebegim var trakeostomisi var bebekler normal olarak cok agladigi icin cok sk tikaniyor ve sk aspire ediyorum bi zarari olurmu ve kanul cevresinin pansumanini yaparken spancta yesilimsi mavimsi renk goruyorum nedemek oluyor doktorlar bilgi vermedi bana
YanıtlaSilIyi aksamlar bebegim 2.5 aylik trakeostomisi var cok agladigi icin cok aspire etmek zorunda kaliyorum cabuk tikaniyo ve kanul cevresini pansuman yaptigimda spancta mavi yesilimsi renkte sivi goruyorum ama baya bi fazla spancin her yerini kapliyor ama anlamadigim doktor yarn bzi taburcu edyo o mavi yesilimsi renk onemsiz bseymi neden oluyor kimse bilgi vermiyor
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSilbebişe geçmiş olsun. Bebeğin ağız bakımı için mavi renkli bir solusyon kullanıldı mı? Bazen trakeostomi deliğinden tükrük, salya sızabilir.
Eğer sızıntı kötü kokulu ise enfeksiyon belirtisidir. Aspirasyon rengi kokusu da varsa enfeksiyon belirtisidir.
Şifalar diliyorum
babam ventiletore baglı, kanülü ayda bir hastaneye gitmemek için gümüş almayı dusunuyordum fakat bu Cuff olayı aklımı karıstırdı, makineye bagli birisi icin cufflu silikon kanul mu takmaliyiz yoksa gümüş kanül onerirmisniz?
YanıtlaSilbabam makineye bagli ve kanülü gümüş ile degişmek istedik fakat bu Cuff olayı aklımı karıştırdı makineye baglı biri icin gümüs kanül onerirmisiniz yoksa cufflu silikon ile mi degiştirelim tesekkurler
YanıtlaSilMerhaba
YanıtlaSilBabanıza geçmiş olsun. Solunum cihazına bağlı hastalar mecburen balonlu (Kaflı) kanül kullanıyoruz. Çünkü solunum cihazından gelen basınçlı havanın akciğere gidebilmesi için kanülün kaf denilen balonu şişiriliyor. Eğer Gümüş kanül kullanılır ise solunum cihazından gelen hava ağızdan burundan kaçak yapar. Eğer trakeostomi nedeni ALS gibi uzun süreli bir hastalık ise Uzun süreli kullanıma uygun silikon kanül tercih ediniz. örneğin shiley, Tracoe ...
İYİ GÜNLER BABAM KOAH HASTASI 22 NİSANDA KOAH ATAĞI GEÇİRDİ YOĞUN BAKIMA YATIRDIK TREKOSTOMİ AÇILDI BABAM TABURCU OLDU TREKOSTOMİSİ TAKILI VE VENTİLATÖR MAKİNASINA 24 SAAT TAKILI GÜNDE 2-3 SAAT ARALIKLARLA ASPİRASYON YAPIYORUZ VENTİLATÖRE TAKILIYKEN SATÜRASYONU 95-98 BAZI ZAMANLARDA YÜRÜTMEK İÇİN MAKİNADAN ÇIKARTIN DEDİ DOKTORLAR MAKİNADAN ÇIKINCA HEMEN 2 DAKİKA GEÇMEDEN SATÜRASYONU 60-70 ARASINA KADAR DÜŞÜYOR.BABAMA OPERASYON ÖZEL HASTANEDE YAPILDI KENDİSİ SGK EMEKLİSİ KANÜL DEĞİŞİMİ VE BAKIMI İÇİN EVDE BAKIMA BAŞVURDUK FAKAT BU HASTALARA EVDE BAKIM HİZMETİ YOKMUŞ.BİZ HANGİ DEVLET HASTANELERİNDEN FAYDALANABİLİRİZ KONTROL VE KANUL DEĞİŞİMLERİNDE AYRICA BABAMDA GÜÇ KAYBI OLUŞTU YÜRÜYEMİYOR AMA FELÇ VS DEĞİL ÇOK ŞÜKÜR ÖNCEDEN BİPAP KULLANIYODU YEDİKULE GÖĞÜS HASTALIKLARINDA KONTROL ALTINDAYDI . BİZE DOKTOR VE HASTANE TAVSİYENİZİ RİCA EDİYORUM İSTANBUL BAYRAMPAŞADA YAŞIYORUZ TEŞEKKÜR EDER İYİ GÜNLER DİLERİM.ŞERİFE GÜRÇAY
YanıtlaSilMerhaba
YanıtlaSilBabam Akciğer hastası ve solunumu 2aydır trakeostomi ile sağlıyor dün aspire ettikden sonra ağız yolundan kan geldi.Ara ara aspire yaparken de kanülden kan geliyor.Bu konuda bize yardımcı olursanız seviririm.Teşekkürler
Merhaba yigenime 45 günlükken trakeostomi yapıldı ilk takılan kanul süt kaçırınca değiştirip yerine kafli kanul taktılar artık süt kaçmıyor kanulden ama beslenirken aspirasyonu artıyor kontrol ettik aspirasyonu süt değil tükürük bir kaç hafta sonra kontrolümuz var biz kafsiz kanul takılır umudundayız ama emerken aspirasyon un olması kafsiz kanul takılinca tekrar kanülunden süt kaçma ihtimalinin işareti olabilir mi
YanıtlaSilMerhaba Esra, geçmiş olsun. Bebeklerde genellikle balonsuz kanül tercih ediliyor. Fakat özel bir durum olabilir. Ayrıntılı bilmiyorum. Selamlar
YanıtlaSilMerhabalar, geçtiğimiz yıl dedeme trakeostomi yapıldı . 1 yıldır oksijen makinasına bağlı evdeyiz. Gün içerisinde oksijene ihtiyaç duymamakla birlikte, önlem olsun diye geceleri takıyoruz. 10 gün öncesi trakeostomi kapatıldı. Deliğin zamanla kapanacagi bilgisini aldık . Fakat delikten zaman zaman yemek parçaları geliyor. Bunun ses tellerine ilgili bir sıkıntı olabileceği konusunda bilgi aldım. Fakat nasıl çözümlenebilir destek olur musunuz
YanıtlaSilGeçmiş olsun. Dedenizin yutma güçlüğü var mı? Eğer gıda artıkları trakeostomi deliğinden geliyorsa trakeostomi deliği kapatılmamış demektir. Gıdaların delikten gelmesi ise yutma sırasında yemek borusu yerine soluk borusuna gıda kaçıyor demektir. Aspirasyon pnömonisi riski var. Dedeniz hastalığı, bilinç, beslenme vs daha ayrıntılı bilgi verirseniz bir fikir beyan edebilirim.
YanıtlaSilŞifalar diliyorum
Merhabalar annemiz makineye bağlı ve tracoe marka kanül kullanıyoruz, kanülü yeni degistirmemize rağmen balonda çok küçük bir delik sanki iğneyle delinmis gibi bir durum 2 kez başımıza geldi daha önce aynı marka kanul kullanmamiza rağmen böyle bir sorunla karşılaşmadık yardımlarınıZi ve önerilerinizi bekliyorum çok teşekkür ederim Savaş Katbulak
YanıtlaSil
YanıtlaSilGeçmiş olsun bazen fabrika hatası olabilir. Tracoe Türkiye
Engin Bey 05445321184
Alper Bey çok teşekkür ederim.
YanıtlaSilAlper Bey biz kanül ile ilgili olarak kanülü aldığımız firma yetkilisiyle bir görüşmemiz oldu kendisi acaba balonun olduğu bölgede balonu delebilecek bir doku deformasyon olabilir mi diye söyledi sizin bu durum ile ilgili yorumunuz alabilir miyim ? teşekkür ederim iyi çalışmalar Savaş Katbulak
YanıtlaSilAynı şeyleri yaşadım, doku vs balonu delmez. Sonuçta her kanül değişimi sırasında yeni kutudan çıkan kanülün balonu şişiriyoruz, kontrol ediyoruz sonra değiştiriyoruz. Kolay gelsin.
YanıtlaSil9 aylık kızımı kıbrısa götürmek istiyorum treoköstemili orda tedavi ettirmeyi düşünüyorum teşhis konulamadı uygun olur mu aceba
YanıtlaSilGeçmiş olsun. Yolculuk konusunda soruyorsanız uçak yolculuğu konusunda bazı sıkıntılar olabilir. Blogumda bilgi bulabilirsiniz.
YanıtlaSilAlper Bey günaydın annemin kanul giriş kısmında anladigim kadariyla boğaz bölgesinin alt bölgesinde bir doku oluşmuş kanulu takarken çok zorlandik çıkartırken de birtakım problemlerle karşılaştık yardimci olursanız sevinirim yorumlarınızı bekliyorum.Teşekkürler iyi calismalar
YanıtlaSilTrakeostomi yapılan hastalarda trakeostomi yara yeri civarında granülasyon dokusu olabilir. KBB uzmanı görsün. Gümüş nitrat çubukla doku küçültülebilir.
YanıtlaSilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilAlper bey merhaba malzemeler için bu guruptan 2 kişi mail attı pazartesi kargoya vereceğim isterseniz yazıyı siteden kaldıralım başka arkadaşları umutlandırmayayım. Teşekkür ederim.
YanıtlaSilMerhaba 10 yaşındaki trakostomili oğlumun boğazında kızarıklıklar olmaya başladı sebebi ve çözümü nedir. Kaflı kanül trakastomi girişini daraltıyor diyorlar doğrumudur. Şimdiden teşekkürler.
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSilÇocuk trakeostomi konusunda fazla bilgim yok. Kızarıklık yerinde koku var mı? Koku enfeksiyon belirtisidir. Et parçası gibi bir görünüm varsa granulasyon dokusu olabilir. Kbb Dr görsün derim. Geçmiş olsun.
Merhaba 12 yaşında kızım var 2ay öncesine kadar kendi solunumunu yapıyordu.skolyoz amaliyatı oldu.yogun bakımda 15 gün kaldı be enfeksiyon geçirdi.şu an trokostomi(kaflı)bağlı solunum ventilatöründe.solunum eğzersizleri yapmak istiyoruz.balon indirilmesimi gerekir.yardımcı olurmusunuz
YanıtlaSilMerhaba, kızımıza şifa diliyorum. Trakeostomi öncesinde kendisi nefes alabiliyor ise muhtemelen yine kendisi nefes alabilir. Fakat her fiziksel veya psikolojik travma sonrası hastalık biraz ilerliyor.
YanıtlaSilSolunum cihazı ile egzersiz yapması zordur çünkü solunumu cihaz ayarlar.
Cihazdan ayrılma denemesi yapılabilir. Ayrılmak için balonun şişik veya inik olması farketmez. Trakeostomi kanülü deliğinden nefes alabilir. Bazen ilk zamanlarda buna alışması zordur. Burundan nefes almaya alışık olduğumuz için beklentimiz burundan hava akışını hissetmek isteriz. Bu nedenle trakeostomi kanülünden nefes almaya alışmak zaman alıyor.
Solunum 2 çeşittir. Spontan ve istemli solunum. Eğer spontan solunum bozukluğu varsa uykuda veya uykuya dalmada sorun yaratabilir. Bu nedenle geceleri veya uyuyacağı zaman solunum cihazına bağlı olması gerekiyor.
Merhaba benim babam 5 haziranda yoğun bakıma acilde entübe edilerek alındı 22 haziranda trekaostomi açıldı bi aylık ybü sürecinden sonra servise çıktık 2 kez daha yoğun bakımlık oldu serviste nöbet geçirdiği söylenerek 15 eylül de ybü den 25 eylül de servisten taburcu olduk. Yaklaşık 3 aydır evimizdeyiz. Trace markasının 6 aylık uzun ömürlü denilen kanülünü 2.kez 15 eylül de taktırdık 3 ay oldu. Şimdiye kadar hiçbir sıkıntımız yoktu 2 gün önce çift hortum setini yeniledik steril olması için. Lakin ; değiştirdikten sonra nebül yapamayacak kıvama geldik her nebül takışımızda Vte düşük Mv düşük cihaz alarm vermekte devamlı bir şekilde. Buhar yapmadığımızda da önceden 500 lerde olan Vte volümü şimdi 400 lere bile ulaşmamakta. Hortum setini değiştirmeden önce hiçbir şekilde böyle bi sıkıntı yoktu. Bi başka açıdan da 98 lerde olan Satürasyon hortum seti değiştikten sonra 99 larda set değiştikten sonra sekresyonda azalma da var sf ile yıkama yaptığım halde asist nebül yaptım yinede sekresyon gelmedi. Rica ediyorum neden Vte düşüyor izahı konusunda bana yardımcı olun.? Kanülün süresi 6 ay henüz 3 ay oldu değişme süresi gelmiş olabilir mi .? Bakteri ve nem filtresi 2 tane biri tırtılın oraya biri cihazın oraya takıyorum extra ne yapmam lazım nemli bir solunum sağlamak için. Nemlendirici aparat almak istediğimde doktor gerek yok demişti
YanıtlaSilsolunum cihazının kalibre edilmesi gerekiyor. hortum değiştiğinde kalibre ister.
YanıtlaSilBu cihazın ayarlarını sadece doktor kalibre edebilir değil mi.? Size ne kadar çok teşekkür etsem az. Biz hasta yakınlarının sorunlarına sorularına geri dönüş yapmanız bizler için tarifsiz mutluluk. Çok teşekkür ediyorum.
YanıtlaSilCihazın servisi ile görüşün selamlar
YanıtlaSilMerhabalar babam alzhimer hastası ve3 yıldır trekeası açılmış ve nazogastrik besleniyor bu günlerde trekeadan sarı mama geliyor epey miktarda bu neden olabilir geçenlerde kanülünü değiştirdim acaba yerine oturmamış olabilirim ama nefes alabiliyor teşekkürler
YanıtlaSilŞifalar diliyorum. Beslenme sırasında hasta yarı oturur pozisyonda olsun, mamayı yavaş verin.
YanıtlaSilMerhaba
YanıtlaSil5 aylık bebeğim sma hastası trakeostomi si var
aspire ederken çok ağlıyor
acaba bu aspire işlemi çok canını yakıyor mu
teşekkür ederim
Merhaba,
YanıtlaSilAspirasyon ağrı vermez, hafif gıcıklanma hissi yapıyor. Biraz öksürük refleksini uyarır. Bu avantajlıdır çünkü daha iyi sekresyon temizlik yapılabilir.
Şifalar diliyorum
Teşekkürler
Silbazen yapisiyor aspire sondası
çok üzülüyordum acı veriyor diye
Sağolun
Merhaba
YanıtlaSilAspire sondalarını dezenfekte etmek icin oksijenli suyu inceltmelimiyim
ne kadar suyla
teşekkürler
Merhaba,
YanıtlaSilekonomik olması açısından ben 3 ölçü kaynanış su 1 ölçü oksijenli su kullanıyorum haftada bir yenisini hazırlıyorum. Aspirasyon bitince aspirasyon sondasına biraz kaynamış su çekip hazırladığımız oksijenli su şişesine bırakıyorum.
Teşekkür ederim
Silalper hocam babam beyin kanaması geçirdi ilk günler konuşuyor du ama protezleri olmadığı için kelimeler net çıkmıyor du bazen birkaç gün önce entübe edildi cihaza bağlandı ama bazen kendi de nefes almaya çalışıyor doktorlar trakeostomi istiyorlar bu işlemden sonra konuşma ihtimali nedir sizce halen dahada ağzındaki hortumla konuşmaya çalışıyor ama ses gelmiyor yutkunma özelliği ni kaybettiğini söylüyor lar ama o hortumla dahi yutkunabiliyor bir fiktiniz varsa lütfen yardımcı olun teşekkür ederim şimdiden
YanıtlaSilalper hocam
YanıtlaSilhttps://turkals.blogspot.com.tr/2011/03/trakeotomi-ve-konusma.html
YanıtlaSilAlper hocam merhabalar. Annem 5 gündür yoğun bakımda. Dün gündüz saatlerinde entübeden çıkarılmış halde iken gecesinde yine entübe edildi. Bugün ise doktoru trakeostomo yapmak için onayımızı istiyor. Hasta MS, Romatoid Artrit ve Epilepsi hastası. Trakeostomi tedavisi ne kadar sürer diye doktora sorduğumda, kendisi nefes alabilene kadar ancak sizin hastanızda bu zor yani sürekli kalabilir diyor.
YanıtlaSilHocam, size sorum; yoğun bakımda biraz daha entübe olarak kalsa faydası olur mu? Ve trakeostomi yapmadan eve çıkarsak, evde maskeli solunum cihazı kullansak bir süre sonra hasta kendi kendine solunum yapabilmeye başlar mı?
Merhaba, annenize geçmiş olsun.
YanıtlaSilTrakeostomi geri dönüşü olan bir işlemdir. Endotrakeal tüp uzun süreli kullanmaya uygun değil. MS hastalığına bağlı ise biliyorsunuz atak sonrasında iyileşme olabilir. Bu durumda trakeostomi tüpü çıkarılır kendisi nefes almaya devam edebilir. Maske ile Bipap kullanmak çok zor. Trakeostomi gerekiyor ise kabul edin. Geçmiş olsun
Merhabalar benim babam als hastası ve trakeostomi ye bağlı. Geceleri aspire geldiğinde duyurmak da sıkıntı yaşıyor. Hicbir yerinde hareket yok sesi de çıkmıyor. Bunun için ne yapabiliriz ? Bu tarz hastalara bakan insanlar neler yapıyor biliyor musunuz ?
YanıtlaSilMerhaba benim babam als hastası ve trakeostomi ye bağlı. Geceleri aspire geldiğinde duyurmak da sıkıntı yaşıyor. Hiç hareket yok ve sesi de çıkmıyor. Bunun için önerdiğiniz bi şey var mı acaba ? Bu tarz hastalara bakan insanlar neler yapıyor biliyor musunuz?
YanıtlaSilTelsiz kapı zili işe yarıyor. Zilin düğme içinden uzatma alıp Kaş hareketleri ile temas edecek şekilde kaş üzerinde bantlayın.
YanıtlaSilTeşekkürler
SilArkadaşlar benim babam Bibap maskesi kullandı burnunda kemiğe inen yara oluştu. Tam yüz maskesi aldık burnundaki yara sürekli baskı olduğundan geçeceği yok diye. Kötüleşti tekrar yoğun bakıma kaldırdık bi ay yoğun bakım sürecinde kendi solunumu sağlayamadığından trekaostomiye karar verildi. Doktor elimize imzalamamız gereken kağıdı verince baygınlık geçirdim. Ne demek Boğazı kesilecek. Artık konuşamayacak. Ben ne derim babama dedim. İmza atmadım o kadar zor bi karardı ki. Ablam ve halam imza attı. Şuan ne diyorum biliyor musunuz.? Keşke Bibap maskesi kullanması gerek dediklerinde hayır Bibap kullanmasın trekaostomi açın deseydim. 24 saat Bibap kullanmaya başladı bi süre sonra babam bu sebepten göğüs kasları diyafram zayıfladığı için trekaostomi açıldı. Bilseydim trekaostominin bu kadar korkunç olmadığını. Ah bilseydim !!!. Benim babam koah hastası son evre dediler üç yıl önce 3 ay bile yaşamaz dediler. Trekaostomi açılalı 7 ay oldu. 4 aydır evimizdeyiz. Elhamdulillah ���� Korkmayın. Babamın bakımını ben yapıyorum 7/24 yanındayım hiç zor değil bakımı. Alper Bey siz gördüğüm en mükemmel doktorlardan birisin biz hasta yakınlarını bilgilendiriyorsunuz. İnsanlar bilgiye aç. Verdiğiniz her cevap bize altın değerinde. Rabbim sizi hayırlar ile mükafatlandırsın. İki cihanda da.
YanıtlaSilAlper bey babam uykuya daldığında uykuda vte düşük diye alarm veriyor son 2-3 gündür bu neden olabilir.?
YanıtlaSilTrakeostomi balonunu kontrol edin. İnik veya patlak olabilir.
YanıtlaSilİşte tüm mesele kanülünü değiştirtebileceğim ve cihaz ayarlarını kontrol ettirebileceğim doktoru bulmak. Ücrete tabi birini getirtmem gerekiyor ama kimi getirtebilecem bilmiyorum. Eve getirtmek mesele. :(
YanıtlaSilEvde Trakeostomi kanül değişimi için Kbb uzmanı bir Dr ile görüşün. Cihaz ayarları için öncelikle cihazın teknik servis ile görüşün. Kolay gelsin
YanıtlaSilHocam benim engelli kardeșime trakeostomi yapıldı sebebi kas erimesi denildi solunum güçlüĝü vardı ama solunum makinasindsn ayirinca bir iki saat kendi kendine nefes alabiliyor uc ay yoğun bakımda yatti simdi eve getirdik ama yemek yemek istiyor sizce muz gibi kolay yenen gidalardan versek olurmu bu arada kanulu balonlu verirsek nasil verelim midesinde peg sondasi var
YanıtlaSilHocam trakeostomi de hasta çok katı ve sıvı olmamak şartı ile yiyecek tüketebilir mi ve banyo yapsa o bölgeye zarar olur mu
YanıtlaSilTrakeostomi öncesinde yutma normal ise trakeostomi sonrasında da ağızdan beslenmeye devam edebilir.
YanıtlaSilTrakeostomi ile Banyo yapılabilir.
Hocam iyi akşamlar kolay gelsin anneme trakeostomi açıldı 3 gün oldu yoğurt gibi kıvamlı gıdalar yiyebiliyor 1 hafta sonra doktorlar cihaz temen edildikten sonra annemi çıkaracaklarını söylüyorlar fakat eve geldiğimizde annemin enfeksiyon kahmasından nefessiz kalmasından balgamı aspire edememekten çok korkuyorum cihazda olan nem tutucu filtrelerin hasta için önemli olduğunu öğrendim balgam için nereye takılacak ve kaç günde değişecek bilgi verirseniz hocam rahatlıcam içimde sürekli korku var teşekkür ederim şimdiden
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSilMerak etmeyin herşey yoluna girecek. Cihazı verecek olan firma size anlatacak. Facebook ortamından sorularınıza daha çabuk yanıt alabilirsiniz. Deneyimli hasta ve yakınları size bilgi verir.
Selamun aleyküm anneme 3 ay önce trekeostomi kanulu takıldı vantilatör de 2 ay durdu ama son 1 ayınıda Kanulden oksijen destegi alarak surduyor .yemesinde içmesinde sikinti yok kati gıdaları giyebiliyor . Doktorlar spanc ile önünü kapatıp denetiyorlar ama spanc varken cuff i indirmiyoruz onu indirmelimiyiz daha çabuk nasıl kurtuluruz bu kabulden ala hastası değil
YanıtlaSilGeçmiş olsun, kanülün balonunu indirebilirsiniz. Kendisi nefes alabiliyor ve gece uyuyabiliyor ise kanül çıkarılıp trakeostomi deliği dikişle kapatılır. Doktor karar verecek.
YanıtlaSilHocam kolay gelsin anneme trakeostomi yapıldı yemek yiyebiliyor ve su içiyo zorlanarak da olsa içiyo birden yutkunurken boğazının ordan ses geldi gazlı beze baktığımda balgam gibi sıvının geldiğini gördüm şimdi de hâlâ yutkunurken vırk diye ses geliyo bunun sebebi nedir hocam ne yapmam gerekiyi tehlikeli mi acıl bilgi verir misin hocam şimdiden teşekkür ederim
YanıtlaSilGeçmiş olsun,
YanıtlaSilAnlattıklarınız normaldir merak etmeyin.
Çoook teşekkür hocam iyi ki böyle bi site acıp insanlara yardım ediyorsunuz sizin sayenizde çok şey öğrendim
SilHocam çok çok teşekkür ederim hemen aklıma gelen ilk kişisiniz benimde annem als hastası sizin gibi annemde çok güçlü ve olmaya devam edecek allahın izniyle her zaman bi umut var allah tüm hastalara şifa versin ��
SilMerhaba hocam. Benim babam als hastası ve 1 ay önce trakeostomi yapıldı. Şuan değerleri iyi düzeyde Allaha şükür. Benim merak ettiğim bu trakeostomi'den als hastası olduğu için kurtulabilme olasılığı varmıdır ve oranı nedir?
YanıtlaSilBabanıza şifa diliyorum
YanıtlaSilALS hastalığı ilerleyici bir hastalıktır. Kimisinde hızlı kimisinde yavaş ilerler. Bugünkü teknoloji ile ilerlemesini durduracak veya geri çevirecek bir imkan görünmüyor. Ancak yaşamı daha kaliteli yapacak teknoloji mevcut.
ALS hastalığının da çok çeşitleri var. Hepsi ALS veya Motor Nöron Hastalığı başlığı altında inceleniyor. Fakat bilinmeyen ve çok uzun süre yaşayan hastalar var. Trakeostomiden kurtulmak için nefes almasına yardımcı olacak başka teknolojilerin icat edilmesi gerekiyor.
Selamlar
Merhaba.bogazim delindi ve gümüş kanul var.surekli buhar alıyorum.kanama oluyo ara ara aspirasyon yapmıyoruz bile çünkü kendim öksürerek çıkarabiliyorum.ama özellikle gece ve gün içerisinde kocaman kanlı kabuklar cikiyo balgam kurut şeklinde değil kabuk ve kanlı ve kocaman neden olabilir
YanıtlaSilGeçmiş olsun
YanıtlaSilHangi tip trakeostomi oldunuz, hastalığınız nedir bilmiyorum. Fakat sadece trakeostomi kanülünden nefes alıyorsanız muhtemelen kuru ve serin hava nedeniyle sorun oluşmaktadır. Trakeostomi olan kimseler burundan nefes almadığımız için hava kurutuyor ve üşütüyor. Trakeostomi nemlendirici aksesuarlar var.
Merhaba benim abimde trakeostomi akciğer enfeksiyonu sonrasında oldu,şu an değerleri iyi ancak o bölgeden köpüklü balgam geliyor son bir kaç gündür özellikle, bu durum neye bağlı olabilir bilgilendirebilirseniz çok sevinirim, teşekkür ederim.
YanıtlaSilGeçmiş olsun,
YanıtlaSilbalgam rengi kokusu normal ise sorun yok. Balon şişik mi kontrol edin.
Als belirtileri nelerdir hastadan hastaya değişir mi
YanıtlaSilHocam kolay gelsin acil bi şekilde yanıtınızı bekliyorum çok korktum annem als hastası ve balgam aspire ederken ilk balgam sonra kan geldi ne yapmam gerekiyo bu ciddi mi
YanıtlaSilGeçmiş olsun,
YanıtlaSilTrakeostomi hastalarında bazen Aspirasyon yaparken kanama olabilir. Merak etmeyin.
Nem az geliyorsa balgam kuruyor olabilir. Kan sulandırıcı ilaçlar bazen kanama yapabilir. Kan sulandırıcı ilaçları 1-2 gün ara verin.
Post sağlama kavramını anlama! Bir kişiye değer veriyoruz. Çok daha fazla soru yöneltmek için çok daha fazla gitmek istiyorum
YanıtlaSilboyun fitigi ameliyati
Merhaba alper hocam oğlum 2 ay önce tranekospi açılarak taburcu oldu oksijen cihazından tamamen ayrıldı satürasyonu yüzde 90 larda ateş akciğer enfeksiyonu bitti rifam diye kırmızı ilaç kullanıyok kalp doktoru iyi geldiğini 2 ay daha kullanmamızı söyledi geçen gün kontrolünde kalbide düzeldi 1 ay önce 3 delikli kafsız shiley marka kanül takıldı şuanda deliği elinizle kapatıyoruz hergün deneme yapıyoruz deliği kapattıgımızda sesi çıkıyor önceden 20 sn sonra morarıyordu şimdi deliği kapattımızda en az 3 dakika duruyor gece rahat uyuyor ve hiç aspire yapıyoruz fakat haftada bir kere sabah çok tıkanıyor ve her yeri titriyor hava veriyor aspire edince geri düzeliyor arada bir aspire ederken kan geliyor 3 gündürde tıkanıyor balgam gelmiyor serum fizyolojik sıkıyoruz bunlar normalmi hocam ilerde oğlum bu kanülden tamamen çıkarmı balgamın gelmemesi normalmi
YanıtlaSilMerhaba alper hocam oğlum 2 ay önce tranekospi açılarak taburcu oldu oksijen cihazından tamamen ayrıldı satürasyonu yüzde 90 larda ateş akciğer enfeksiyonu bitti rifam diye kırmızı ilaç kullanıyok kalp doktoru iyi geldiğini 2 ay daha kullanmamızı söyledi geçen gün kontrolünde kalbide düzeldi 1 ay önce 3 delikli kafsız shiley marka kanül takıldı şuanda deliği elinizle kapatıyoruz hergün deneme yapıyoruz deliği kapattıgımızda sesi çıkıyor önceden 20 sn sonra morarıyordu şimdi deliği kapattımızda en az 3 dakika duruyor gece rahat uyuyor ve hiç aspire yapıyoruz fakat haftada bir kere sabah çok tıkanıyor ve her yeri titriyor hava veriyor aspire edince geri düzeliyor arada bir aspire ederken kan geliyor 3 gündürde tıkanıyor balgam gelmiyor serum fizyolojik sıkıyoruz bunlar normalmi hocam ilerde oğlum bu kanülden tamamen çıkarmı balgamın gelmemesi normalmi
YanıtlaSilsolunumu burnundan yapamayan hastalarda havayı ısıtmak ve nemlendirmek gerekiyor evde nebulizatör kullanabilirsiniz veya trakeostomi kanülüne takılan ısı-nem filtreleri var.
YanıtlaSilMerhaba hocam benim bebegim bes aylik ve dogdugundan beri yogun bakimda solunum cihazina bagli yemek borusunda sikinti var yarik damak dudagi var ve kalbindede bircok delik var. bize trakeostomi oneriyorlar. Bu sekilde taburcu olabilirsiniz diyorlar. Benim sorum su hocam treakostomi gecici birseymi tedavisi kolaymi hocam. Birde bircok skntisi olan bi bebek evde nasil bakabirim bilmiyorum hocam
YanıtlaSilMerhaba hocam benim bebegim bes aylik ve dogdugundan beri yogun bakimda solunum cihazina bagli yemek borusunda sikinti var yarik damak dudagi var ve kalbindede bircok delik var. bize trakeostomi oneriyorlar. Bu sekilde taburcu olabilirsiniz diyorlar. Benim sorum su hocam treakostomi gecici birseymi tedavisi kolaymi hocam. Birde bircok skntisi olan bi bebek evde nasil bakabirim bilmiyorum hocam
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSilBebişe Şifalar diliyorum. Trakeostomi geçici ve geri dönüşü olan bir işlemdir. Gerek kalmadığında kolayca kapatılır.
Selamlar
Merhaba Alper hocam oglum un kanülünü elinizle kapattıgımızda yarım saat kendi başına nefes alıyor traneskopi açıldığında ilk 2 ay günde 10 defa aspire ediyorduk şuanda gece çok rahat uyuyor gündüzde 4 defa aspire ediyoruz bu iyi birşeymi birde hocam deliği kapattımızda sesi çıkıyor.sizin öneriniz varmı hocam teşekkür ederimmm
YanıtlaSilHocam merhaba babama mls biyopsi yapildi. Yapilmadan once hazir genel anestezi almisken trakeostminin acilmasinin daha mantikli olacagi isin alirsa nefes almasinin kolaylasicagisoylendi. Fakat babamdan surekli oksuruk ve balgam geliyor, dogru duzgun yemek yiyemiyor. Sizce bunlar normal mi? Onun icin cok uzuluyorum cunku keske biyopsi sonucundan sonra trakeostmi acilsaydi? Ve trakeostomi daha sonra kapatiliyor mu? Cunku kendi kendine nefes alabiliyordu babam sorunu yoktu :( cevaplarsaniz cok memnun olurum
YanıtlaSilHocam merhaba babama mls biyopsi yapildi. Yapilmadan once hazir genel anestezi almisken trakeostminin acilmasinin daha mantikli olacagi isin alirsa nefes almasinin kolaylasicagisoylendi. Fakat babamdan surekli oksuruk ve balgam geliyor, dogru duzgun yemek yiyemiyor. Sizce bunlar normal mi? Onun icin cok uzuluyorum cunku keske biyopsi sonucundan sonra trakeostmi acilsaydi? Ve trakeostomi daha sonra kapatiliyor mu? Cunku kendi kendine nefes alabiliyordu babam sorunu yoktu :( cevaplarsaniz cok memnun olurum
YanıtlaSilMerhaba, onceden de yazmistim ama babama trakeostomi acilali iki hafta oldu. Daha ameliyattan cikar cikmaz oksurmeye ve balgam cikarMaya basladi. O gunden sonra da sık sık ozellikle yemek yiyip su ictikten sonra balgam ve oksuruk yogunlasiyor ve yorgun dusunuyor. Bu normal midir? Ne zaman bunlar gecer, yardimci olursaniz sevinirim cok tesekkurler
YanıtlaSilMerhaba biraz yaziyi yorumlari okudum ama kendimce bi cvp bulamadim. Babamin 2 hafta önce boğazı delindi parça alındı geçen hafta gırtlak kanseri dendi ve haftaya ameliyat günü verildi. Az önce yanindaydik hafif vücut kirginligi 38 derece ates ve arada kanamasi vardı. Korkulacak bi durummu bilemedik. Doktorda eve yollarken herhangi bisey soylememis acil bi durummu sizce
YanıtlaSilSelamün aleyküm hocam eşim 11kez beyin ameliyatı oldu ve beyin yarısı alındı üç yıldır böyle kanülüsü var 3 yıldırma ve plastik olandan şuanda oksijene bağlı devamlı oksijen olmayınca sakrasyonu düşüyor ve nefes alımında zorlanıyor evde sağlık hizmetleri doktorumuz kanülü değişimini yaparken Bi dahakine gümüş kanülü takalım dedi benim sorum gümüş kanülü de oksijene bağlanabiliyomu nasıl destek verilir sıkıntı yaşarmıyım aydınlatırsanız sevinirim
YanıtlaSilSelamün aleyküm hocam eşim 11kez beyin ameliyatı oldu ve beyin yarısı alındı üç yıldır böyle kanülüsü var 3 yıldırma ve plastik olandan şuanda oksijene bağlı devamlı oksijen olmayınca sakrasyonu düşüyor ve nefes alımında zorlanıyor evde sağlık hizmetleri doktorumuz kanülü değişimini yaparken Bi dahakine gümüş kanülü takalım dedi benim sorum gümüş kanülü de oksijene bağlanabiliyomu nasıl destek verilir sıkıntı yaşarmıyım aydınlatırsanız sevinirim
YanıtlaSilMrb hocam öncelikle bizleri aydınlattıgın için çok teşekkür ederiz 3 gün önce oğlumun kanülünü KBB uzmanı çıkardı 1 ay sonra kontrole getirin dedi hocam şuanda mil kalınlığında delik var arada bir oradan balgam çıkarıyor deliğin yanlarında morluk ve şişlik var bunlar normalmi birde bu mil kadar kalan delik kendiliğindenmi kapanacak yoksa doktor dikiş atıp kapatacakmı sayın hocam morluk ve sertleşmeye ne önerirsiniz hocam bizi hangi süreçler bekliyor
YanıtlaSilMerhaba hocam, benim ananemin zatürresi vardı iğne kullandı sabah akşam 10gün iğne kullandı belirli bir süre sonra kontrole götürdüğümüzde doktor zatürresi geçmiş ama ciğerlerinde oksijeni azalmış deyip hava yazdı havayı çok doğru kullanamamış galiba 15-20 gün sonra tekrar fenalaştı acile kaldırdık ağızdan sanal solunum vermeye başladılar ara ara solunum cihazını çıkarıp kendi doğal yoldan nefes alması için denemeler yapıldı çok uzun dayanamadığını söyleyip hortumu tekrar bağladılar şu anda enfeksiyon da varmış ve günde 2 çeşit antibiyotik kullanılıyormuş yoğun bakımda kendisi. Ananemin bilinci açık ama hep uyku halinde ilaçlardan dolayı olabilir mi, doktorlar eğer ananem buna cevap vermemeye devam ederse trakeoskopi kanül açılacağını söyledi bu yolla evde kalabilir mi yani bu kanülle yoğun bakımda mı kalmak zorundadır hep? Ve bu kanülle konuşabilir mi, yemeğini yiyebilir mi? Cevaplarsanız çok mutlu oluruz..
YanıtlaSilMerhaba Ben trekestomi nin yaninda ki balonu nasil şişirebilirim lutfen yardim edin unutum
YanıtlaSilHocam merhaba annem 62 yaşında parkinsona bağlı süpranükler palsi hastası 6 gün önce yutma güçlüğü çekmesinden kaynaklı midesinden peg taktırmak istedik fakat akciğere kaçan besinler sebebiyle nefes alışında problem oluştu yoğun bakıma alındı hem mideye peg takıldı hemde boğazdan delik açılarak hortum yoluyla solunumu rahatlatıldı şuan servise çıktı ve kendi nefes alıyor mideden besleniyor. Ama boğazındaki delikten temizliği devam ediyor. Hocam anneme bitek babam bakıyor bizim korkumuz taburcu edilmek isteniyoruz bize eğitim veriliyor bu konuda evde enfeksiyon riski çok olurmu ve artık mideden besleneceği için akciğere kaçacak bir besin oluşmayacağı için bu boğazından yapılan akciğer temizliği ne kadar sürer anlattığınız kadarıyla kalıcı olmadığını söylüyorsunuz bunun bir süresi varmı? Yada akciğerdeki o sıvıların kuruması bitmesimi gerek?
YanıtlaSilMerhaba Alper bey kaza nedeni ile 4 yıldır plastik cerrah da ağız bölgemden ameliyat olduğum için 4-5 kez trakeostomi açıp kapattıldı tedavi sürecinde enson bir hafta önce tekrar açıldı fakaz bu kez konuşmada zorluk çekiyorum darlık sıkışma aşırı öksürük tıkanma oluyo kaff var ama havasını indirdim makinaya bağlı olmadığım için acaba ameliyatı yeni olduğum için mi böyle oluyor bir hafyta oluyor daha önce hatanede yattığım için yoğun bakımında falan yattım o yüzden anlayamadım. Birde aspirasyonu kendim yapıyorum tıkanma olduğu zaman sondanın ucunda 3 delik olduğu için kurumuş kanı çekmiyor makina o yüzden sondanın ucunu kesiyorum daha çok vakup oluştıruyor bunun zararı olurmu?
YanıtlaSilGeçmiş olsun,
YanıtlaSilbazen trakeostomi balonu civarında artıklar birikir balonu indirip aspirasyon yapın, tekrar şişirin. Aspirasyon sondası özellikle 2-3 deliklidir. Aspirasyon sırasında nnefes borusu ve cidarı yüksek vakum nedeniyle zarar görmesi ihtimaline karşı sondalar böyle yapılır. Kan pıhtı için kanülden içeri 1-2 cc serum fizyolojik verin sonra aspirasyon yapın. Ayrıca her iki bronş sağ-sol aspirasyon yapın. Bol sıvı almaya gayret edin.
Merhaba alper bey, babama dil kokundeki kitleden biyopsi alindiktan sonra trakeotomi acildi. Mayis ayindan beri trakeotomiyle yasiyor fakat yemek yerken ve sivi tuketirken surekli bogazindan oksurukle birlikte geriye geliyor. Ayrica isin tedavisi de gordu daha sonra trakeotominin kapatilcagini soyledi doktorlar. Bu yemeklerin bogazindan geri gelmesinin nedeni nedir, ayrica trakeotomi cikarildiktan sonrada tekrar bogazindan yemek gelmeye devam eder mi? Tesekkur ederim simdiden
YanıtlaSilGeçmiş olsun. Boğazından derken ciğerine mi kaçıyor yoksa kanül civarından mı sızıyor?
YanıtlaSilTesekkur ederim, yemek yerken veya sivi icerken kanülden öksürükle birlikte geriye geliyor. Fakat yediklerinin tamami degil bir kismi geriye geliyor
SilKanül balonlu kanül ise balonun şişik olması gıdaların nefes borusuna kaçmasını engeller. Sıvı gıdalar nerede birikiyor bunu anlamak için ilaçlı filim çekmek gerekiyor.
YanıtlaSilHayir gumus kanul kullaniyor kbb doktoru ya burundan beslenme yada plastik balonlu kanül kullanmamizi soyledi. Aspirasyon olusmus dedi doktor, fakat trakeotomi oncesinde boyle yutma sorunu yoktu. Keske hic acilmasi icin imza atmasaydik diye su an pismaniz :(
YanıtlaSilNefes yolunun açık kalması için trakeostomi mutlaka yapılır. Trakeostomi ameliyatı iki türlü yapılır. Geçici ve kalıcı. Geçici trakeostomi geri dönüşü olan bir işlemdir. Gıda Aspirasyon varsa balonlu silikon kanül daha iyi olur.
YanıtlaSilNefes almasiyla ile ilgili bir sorun yok kbb doktoruna ciktik burundan kamerayla bakildi gida aspirasyonu mevcut ve bol sekrsyon var diye soylediler. İsindan dolayi trakeotominin cikarilmasi icin daha erken dendi ama imza alirken trakeotomi cikarilacak diye soylenmisti :/ balonlu silikon kanül icin yardimci olur musunuz? Gumus kanule es deger hangisi uygundur?
Silsilikon kanül için tavsiyem Shiley marka. Fakat şu anda gümüş kanül muadili ölçüleri Kbb Dr bilir.
YanıtlaSilKolay gelsin
Ikinci el vantilatör makinası arıyorum elinde olan varmi yani ölen bi hastanın makinasi falan
YanıtlaSilIkinci el vantilatör makinası arıyorum elinde olan varmi yani ölen bi hastanın makinasi falan
YanıtlaSilAnnemin 3,5 yıldır trakeostomisi açık,içi değişebilen kanül kullanıyoruz.
YanıtlaSilNemlendirici filtre de kullanıyoruz.Son zamanlarda sık sık aspirasyon yaptığımız halde kanül çevresinden dışarıya sürekli sıvı sızıyor. Renksiz ve kokusuz. Bunun nedeni ne olabilir acaba?
Şifalar diliyorum,
YanıtlaSilMuhtemelen yutulamayan salya, tükrük sızıyordur, tehlikeli değildir merak etmeyin. Tükrük kurutucu ilaçlar etkili olabilir. Ayrıca bu sorunu yaşayanlar için Subglottik aspirasyonlu kanülü var. Örneğin Tracoe 306 subglottik aspirasyonlu kanül.
Iyi akşamlar benim oğlum 1 buçuk yasinda yeterli nefes alıp veremediği için boğazdan trakeostomi açıldı ağızdan ve burundan nefes alabilir mi belli bi zaman sonra
YanıtlaSilgeçmiş olsun bebeğinizin teşhisi nedir? Bazı hastalarda geçici trakeostomi yapılır, hasta nefes alabiliyor ise trakeostomi kanülü çıkarılır normal yoldan nefes almaya devam eder. Eğer solunum güçlüğü doğuştan bir kas hastalığı veya Sma gibi bir hastalık ise trakeostomi ile solunum cihazına bağlı olarak nefes alır. Şifalar diliyorum
YanıtlaSilHocam 23 aylık olan kızım yarık damak olarak dünyaya geldi, damak ameliyatına kadar normal nefes alıp verirken ameliyat esnasında laringomalazi teşhisi konulup trakeostomi takıldı şuan 3 ay oldu oksijen cihazı falanda hiç kullanmadık satürasyonu gayet normal sizce bu durum normalmi yoksa ameliyatında bir hata sözkonusu olabilirmi? Şimdiden çok teşekkür ediyorum
YanıtlaSilBebeğinize şifa diliyorum. Laringomalazi doku ile ilgili bir durum, ameliyat komplikasyonu değildir. Zaman içinde ağızdan burundan nefes alacaktır. Beslenme sırasında öksürük gıcık yoksa trakeostomi kanülü de çıkarılabilir. Geçmiş olsun.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim hocam
SilMerhaba oğlum 4 aydır trakestomi kullanıyor. Burnu doğrustan ek tarafı kapalı diğer tarafı dardı.solunum sıkıntısı yüzünden açıldı. Kaftsiz silikonlu sillikonlu. Burun ameliyatı yeni olduk ve doktorumuz bu kişi bu şekilde geçirin diyor. Ve doğduğundan Beri NG ile besleniyor. Sorum acaba yutma sorunu yok ise ağızdan besleme olabilir mi? Bunun bı zararı olur mu?
YanıtlaSilKış ayları enfeksiyon riski yüksektir. Fazla burun, geniz akıntısı ve bronş sekresyonu olursa trakeostomi kanülünden aspirasyon kolaylığı var. Doktorunuz bu bakımdan tavsiye etmiştir. İleride ağızdan beslenmeye geçecek muhtemelen. Geçmiş olsun
YanıtlaSilHocam merhaba Annem özefagus ca var Işin aldigi için 1 Ekimde normal kanul takildi hastanedeyken sorun yoktu taburcu olduktan 3 gun sonra nefes alamiyorum beni hastaneye yetistirin dedi Acile zor yetistik.. Yine hastanede verilen kanulle degistirildi 2 gün sonra yine nefes alamadi yine Acillik olduk...Bu sefer İçli Disli kanul takalim dediler...Ama nasil kullanicagimi bilmiyorum...Piyasadaki medikalcilerden ben temin ettim Traceo marka sanirim balonsuz...Aspirasyonu ic kanül takiliyken mi yapmam gerekiyor...Pansuman yaptirmana gerek yok dediler..Ama böyle apaçik durmasi tehlikeli değilmi...Bilgilendirirseniz sevinirim..
YanıtlaSil