Yasal Uyarı

Bu site, hastalıkla ilgili bir haber ve bilgilendirme sitesidir. Tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavi yerine geçmez. Tıbbi bir durumla ilgili sorularınız için her zaman doktorunuzun tavsiyesine başvurun. Dr. Alper Kaya

4 Eylül 2010 Cumartesi

TRAKEOSTOMİ BAKIMI VE SORUNLARI NELERDİR?

Trakeostomi yarası açık bir yaradır. Bu bakımdan yaranın bakımı çok önemlidir.  Yara çevresi günde iki defa antiseptik solüsyonla silinip steril bir gazla kanül çevrelenerek yara kapatılmalıdır. İyi bir yara bakımı ile kendiliğinden iyileşir. Kızarıklık, akıntı ve ciltte hassasiyet gibi enfeksiyon belirti ve bulgularının olup olmadığı gözlenmelidir.

Solunum cihazına bağlı olan hastalarda Trakeostomi kanülünün balonu (cuff) vardır. İç balonu dışarıdaki baloncuğa bağlayan ince bir  hortum vardır. Dış baloncuk basıncı iç balon hakkında fikir verir. Ameliyattan sonra balonun şiş olması gerekiyor. İç balonun görevi, solunum cihazından gelen basınçlı havanın akciğere yönlendirilmesidir. Balonun  diğer görevi de kanülün yerinden çıkmasını engellemektir. Baloncuk basıncı kulak memesi kıvamında olmalıdır. Baloncuk basıncı düşük olursa solunum cihazından gelen basınçlı hava, ağızdan hırıltılı bir şekilde kaçak yapar. Bazı hastalarımız bunu uyku sırasında kontrol etse de genellikle baloncuğun şişliği boğazdan hava kaçağı olmayacak kadar olmalıdır. Konuşabilen hastalarda uyku sırasında balonun şişirilmesi gerekiyor.

Trakeotomi ameliyatından önce konuşabilen hastalar, ameliyattan sonra da konuşabilir.  ALS hastalığı ilerleyici bir hastalık olduğu için özellikle bulber tutulumlu ALS hastaları zaman içinde konuşma yeteneğini kaybedebilir.

Trakeostomi kanülü boyun bağı gazlı bez veya cırtcırtlı orjinal Trakeostomi bandı ile boyuna sabitlenmelidir. Trakeostomi sonrası ilk 10-15 günde ameliyat yerinden hafif kan sızıntısı olabilir ve balgama bulaşmış olarak aspirasyon sırasında gelebilir. Değişik kalınlıkta aspirasyon sondaları kullanılır. Aspirasyon sondası ile 12-15 cm kadar içeri girebilir, o bölgede sadece ana bronşlar vardır. Sondanın ucu ve yanı delikli olmalıdır.
Trakeostomili hastalarda bronş aspirasyonu
Sağ ve sol ana bronş aspirasyonu


Dikkat! Aspirasyon süresi 15 saniyeyi geçmemelidir. Bu videoda daha iyi anlatmak için süre uzun tutulmuştur.
Aspirasyon yaparken eldiven kullanmaya özen gösterilmesi enfeksiyon riskini azaltacaktır. Buradaki örnekte hasta 10 yıldır trakeostomi ile yaşamaktadır. Eldiven kullanmadan aspirasyon yapmak için tecrübeli olmak gerekir.

Video eğitim amaçlıdır. Sorumluluk kabul edilmez. 

Aspirasyon sırasında sonda yavaş yavaş kendi ekseninde sağa sola döndürülerek girilir, vakum yapılmaz, çıkarken yine hafif döndürülerek vakum yapılır ve çıkarılır. Hasta zamanla nefes borusundaki gıcık hissine alışmaktadır.  Gerekirse ambu (havalandırma) desteği yapılıp, aspirasyona devam edilir. En kısa sürede aspirasyon bitirilmelidir.  Ortalama aspirasyon süresi 15 saniyeyi geçmemelidir.

Trakeostomi kanülünün boyun bandı vardır ve çıkması zordur.  Dışarıdaki balon, içerideki balon ile bağlantılıdır. Yani iç balonun ne kadar şiş olduğu dış balonun kıvamından anlaşılabilir.
Trakeostomi yapıldığı ilk zamanlarda balonun şişik kalması istenir. İlk 1-2 ay güvenlik açısından istenmektedir.  Çünkü kanül nefes borusuna bir delik açılarak yerleştirilir. Nefes borusu kıkırdak halkalardan oluştuğu için çok elastiktir. Kanül bilerek veya yanlışlıkla çıkarsa, nefes borusundaki delik kısa sürede daralır, yerine tekrar kanülü takmak zor olur. Bu nedenlerden dolayı ilk 2-3 ay yara yeri iyileşip delik sabit çapta kalıncaya dek, dış balonun içinde biraz hava basıncı kalması, yani kulak memesi yumuşaklığında olması önerilir. Dış balonu konuşmaya izin verecek şekilde indirmekte sakınca yoktur. Uykuda balonun şişik olması gerekir.
Trakeal  (Soluk borusu) aspirasyon ve solunan havayı nemlendirmek trakeotomili hasta bakımının en önemli bölümüdür.

Aspirasyon işlemi için gerekenler:
-  Aspiratör
-  Aspirasyon sondası
-  Steril su,  serum fizyolojik

Hastanın yatak başı 30-45 derece kadar kaldırılmalıdır.
-Hastada üst solum yollarının solunan havayı nemlendirmesi mümkün olmadığı için solumu tehlikeli ölçülerde engelleyen krutlar (katılaşmış balgam) oluşmaktadır. Bu nedenle solunan havayı etkili nemlendirmek çok önemlidir (ventilatör bölümüne bakınız)

-Eğer tüm önlemlere rağmen krut oluşmuşsa az miktarda serum fizyolojik ile ıslatılarak krut yumuşatılmaya çalışılmalı ve aspire edilmelidir

-Kullanılan sondanın deliği uç kısmının yan tarafında olmalıdır. Sonda kanülden içeri sokulmadan önce lastik kısmından sıkıştırılarak vakum kesilir  (veya çam adaptör kullanılır) ve 10-20 cm itilir sonra vakum açılarak sonda sağa sola çevrilerek yavaş yavaş çekilir böylece trakeada çevresel olarak bulunan salgılar da aspire edilmiş olur. Bu yöntemle trakea travmatize edilmemiş olur. Genelde aspirasyon sondasının kalınlığı trakeotomi kanül çapının yarısından fazla olmamalıdır

Sol ana bronşa kolay girmek için hastanın başı sağa çevrilir. Sol ana bronş girişi her hastada farklı açıda olduğu için her zaman başarılı olmayabilir. Hareketsiz yatan hastalarda sadece sağ ana bronş aspirasyonu yeterli olabilir. Ancak soluna,  sağına döndürülerek yatırılan hastalarda sol ana bronş aspirasyonu ihmal edilmemelidir.

İşlem ikinci defa tekrarlanırken sonda içine bir miktar su çekilip devrenin açık olduğundan emin olmak gerekir. Mümkün olduğunca aseptik koşullar kesintiye uğratılmamalıdır.

-Hastanın siyanoz (havasız kalma) ihtimaline karşı dikkatli gözlenmesi gerekir. Aspirasyon süresi 15 saniyeyi geçmemelidir.   Kendi başına hiç solunum yapamayan ventilatöre bağlı hastalarda, aspirasyon öncesinde ambu ile yoğun oksijen verilerek aspirasyona başlamak, havasız kalma hissini rahatlatır. Gerekirse  aspirasyon esnasında trakeostomi balonun  indirilmesi, vantilatöre tekrar bağlandığında şişirilmesi, hastanın daha rahat nefes almasına yardımcı olur.

-Bilinç açıksa hasta öksürtülmeye çalışılmalıdır. Kuvvetli öksürük veya aspirasyon esnasında kanülün çıkmasını önlemek amacıyla kanül iki tarafından ne çok sıkı ne de çıkmasına izin verecek kadar gevşek olmayacak şekilde bağlanmalıdır. Boyun bağı yoksa gazlı bezle bağlanmalıdır.

Takılan plastik kanül balonlu ise ve balon şişik ise tıpasını kapatınca hasta nefes alamaz. Tıpasını kapatınca balonu indirmek gerekir. Hasta ventilatöre bağlı değilse ve kanülden nefes alıyorsa, soluk borusuna yabancı cisim kaçmasını engellemek için hava deliğine gazlı bezi filtre gibi kullanabilirsiniz.
Mama ile PEG yoluyla beslenenleriçin önerim daha dik pozisyonda mama vermeniz, bazen ağıza reflü yapıyor mama ve ağızda tükürük birikimi artıyor. Ağız salyası fazlalaşabiliyor.  Aspirasyon ihtiyacı olabiliyor.

Sık aspirasyon nedenleri: 
Kanül değişimi zamanı  gelmiş olabilir
Mukus tıkaç, kuru hava olabilir. Nemlendirici aksesuar tavsiye ederim
Aspirasyon rengi yeşil, kokulu, nefes darlığı oluyor ise akciğer enfeksiyonu olabilir. Ateş nabız yüksek olur. Doktor muayenesi gerekir.
Bahar allerjisi olabilir, sık filtre değişimi ve antihistaminik ilaçlar verilebilir.

Aspirasyon sondası için, 4 ölçü su+1 ölçü oksijenli su içinde sondayı bekletin. Kullanılacağı zaman, duru su çekip tuvalet kâğıdı veya kâğıt havlu ile silin. Aspirasyon sonrasında yine duru su çekip Oksijenli su karışımına bırakın. Uzun cam şişe kullanışlı olur. Böylece 1 sondayı 5-6 gün atmadan kullanabilirsiniz.



297 yorum:

  1. Trekeostomi acilan bir hasta koku alabilir mi?

    YanıtlaSil
  2. Koku almak için havanın burun yolundan geçmesi gerekiyor. Trakeostomi yapılan hastalarda hava doğrudan trakeostomi kanülünden geçtiği için koku alma hissi azalmış olabilir.

    YanıtlaSil
  3. Ama kanul oldugunda üs solunum yollari iptal olmuyor mu?

    YanıtlaSil
  4. Evet ağız ve burundan solunum yapılamaz.
    ALS hastalarında genellikle trakeotomi ameliyatı yapılır. Genellikle balonlu kanül kullanılır. Balon şişirilir.
    Bazı hastalarda (spontan solunumu sağlam olanlarda) balonsuz veya gümüş kanül kullanılır. Bu hastalar genellikle solunum cihazına ihtiyaç duymazlar. valfli trakeotomi kanülü kullananlar burun yoluyla da nefes alabilirler ve koku alabilir. Konuşma yeteneğini kaybetmemiş hastalar bu tür kanüllerle konuşabilir.
    Diğer ameliyat yöntemi ise trakeostomi ameliyatı. Trakea boyunda dışarıya ağızlaştırılır. Genellikle larinks ca olgularında bu tip trakeostomi ameliyatı yapılır. Doğal olarak bu ameliyattan sonra üst solunum yolu kullanılamaz.

    YanıtlaSil
  5. Burnumuzun koku almasi icin nefes almamiz gerekmiyomu eger nefes almamiz sart ise trekeostomisi olan hasta burnundan nefes alamadigi icin kokuda alamaz dogru mu koku alamayan hasta tatda alamaz cunku koku ve tat sinirlerimiz birlikte calismiyomu?

    YanıtlaSil
  6. Sordugum soru sacma oldugu icin mi cewap vermiyosunuz.

    YanıtlaSil
  7. Teorik olarak doğru. Fakat ALS hastaları tat alabiliyor.

    YanıtlaSil
  8. Teşekkür ederim sorularimi cewapladiginiz icin

    YanıtlaSil
  9. Trakeaostomi yapilan hastanin cihazinda hava kacagi yazmasi ve hastanin ağzindan havanin cikmasi normal misir

    YanıtlaSil
  10. Trekeostomi yapilan hastanin kusmasi ve kusmugun geri kaçarak hastayi zehirleyerek öldürdürmesi durumunu açıklar mısınız

    YanıtlaSil
  11. Merhaba,
    Trakeostomi kanülünün balonu inmiş veya patlak olabilir.

    YanıtlaSil
  12. Trakeostomi yapılan hastalarda kanülü genellikle balonludur. Balonlu kanüller gıda artıkları veya kusma vs nedeniyle biriken artıkların nefes borusuna kaçmasını engeller. balon patlak veya havası inmiş ise gıdaların nefes borusuna kaçma riski vardır.

    YanıtlaSil
  13. Trakeostomi kanülünün balonunun inmesi veya patlak olması cpli hasta için ölümcül bir tehlike oluşturur mu

    YanıtlaSil
  14. Ölümcül tehlike yok. solunum cihazı alarm verir, ağızdan burundan hava kaçağı olabilir, Oksijen satürasyonu düşebilir. boğazında kuruluk yanma hissi olur rahatsız olur uyuyamaz. Yutma güçlüğü olan hastalarda sıvı gıdalar akciğere kaçma riski var. Trakeostomi kanülü değiştirmek gerekiyor.

    YanıtlaSil
  15. Aspirasyon kesinlikle aseptik bir uygulamadır steril eldivenle ve steriliteye dikkat edilerek uygulanmalidir bunun tecrübe ile ilgisi yoktur!

    YanıtlaSil
  16. Aspirasyon kesinlikle aseptik bir uygulamadır steril eldivenle ve steriliteye dikkat edilerek uygulanmalidir bunun tecrübe ile ilgisi yoktur!

    YanıtlaSil
  17. Benim kızımında trakestomisi var ve kanül çevresi kızarıklık ile rengi koyulaşmaya başladı. Ve her gün düzenli olarakta trake pansumanı. Yapılmakta ve doktorumuzda her üç ayda bir kanül değişimi yapnakta

    YanıtlaSil
  18. Geçmiş olsun. Trakeostomi yerinde kızarıklık zaman zaman olabilir. Bepanten plus öneririm. Bazen mukoza kisti olabilir. Aspirasyonda balgam rengi koyulaşır ise, kötü koku varsa enfeksiyon olabilir. Balgam kültür için aspirasyon kültür tüpleri var.

    YanıtlaSil
  19. Merhaba benim babama trakeostimi var bazen nefes almakta zorlanıyor ama nabız yüksek oluyor neden sizce

    YanıtlaSil
  20. Merhaba benim babama trakeostimi var bazen nefes almakta zorlanıyor ama nabız yüksek oluyor neden sizce

    YanıtlaSil
  21. Merhaba benim babam da trakeostimi açıldı bazen sadrasyon çok düşüyor neden sizce ama nefes alması normal

    YanıtlaSil
  22. Oksijen satürasyonu ölçümü genellikle Pulse oksimetre ile parmaktan kontrol edilir. Çok sağlıklı sonuç vermeyebilir. Fakat o2 saturation düşüklüğü
    1- sol bronş sekresyonu
    2- Mukus tıkaç
    3- yemek sonrasında
    4- Bakteri filtresi ıslanınca
    5- Solunum devresi hava kaçağı
    6- Trakeostomi kanülü balonun inmesi
    gibi nedenlerle olabilir.
    Aspirasyon rengi koyulaşır, kötü koku olursa ateş takip etmek lazım enfeksiyonu olabilir
    geçmiş olsun

    YanıtlaSil
  23. Merhaba benim de 1buçuk yasında ki ollum trakestomi hastası ağız yoluyla herseyi yiyor besleniyor fakat balon inmişse yediği ciğerlerine kaçıyo ve balon 🎈 indiğinde kanaması oluyor

    YanıtlaSil
  24. Meraba bnm 1bucuk yaşındaki olumdada trakestomi var ağız yoluyla herseyi yiyor besleniyor fakat balon inmişse yediği ciğerlerine kaçıyo ve balon. İnikken cok asprasyon gerekiyor balon indirdigimdeysey kanama oluyo

    YanıtlaSil
  25. Merhaba bogaz bolgemde yaklasik 2 ay once trakeostomi yapildi. Cikmasi icin pecete koymamiz ve ona bakilacagi soylendi durmasina gore kbb 'ye gitmemiz gerekiyormus fakat peceteyle kapatinca cok oksuruyorum acinca aspirasyonla geciyor 2 saat durabildim ilk denedigimizde ne zaman cikar sizce

    YanıtlaSil
  26. turkals@gmail.com adresime resim gönderin yardımcı olmaya çalışacağım. Geçmiş olsun

    YanıtlaSil
  27. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  28. Merak ettigim bir sey var kafsız silikon kanul kac gunde bir temizlenmeli

    YanıtlaSil
  29. Cocugum 5 bucuk aylik beyin hasari var kanulunu kac gunde bir cikarip temizlememiz gerekiyor dun hastanede degistirdiler temizlik icin yara yeri kanadi suanda kotu sis ve kizariklik var 2 ay oldu iyilesmesi gerekmiyor muydu neden kanamis olabilir

    YanıtlaSil
  30. kanül balonlu mu?
    Solunum cihazına bağlı mı?

    YanıtlaSil
  31. Hayır balonlu degil cihaza baglı

    YanıtlaSil
  32. bebeklerde farklı oluyor bu konuda bilgim yok. Geçmiş olsun

    YanıtlaSil
  33. Merhaba benim babamın Boğaz'ı delindi akciğerleri tükendiğini ve aşırı balgamının olduğunu söylüyorlar makinada solunumu kaç olması gerekiyor iyi olmasını sağlam solunum sayısını rica edicem sizden

    YanıtlaSil
  34. Merhaba benim oglum makineya bagli 10 aylik tıraskoskobi var ayni zananda gastirolisi var yani mideden besleniyor ama aspire sık sık yapmama ramen sekrasyon cok fazla devamli akıyor anlam veremiyorum neden bukadar fazla

    YanıtlaSil
  35. Merhaba benim oglum makineya bagli 10 aylik tıraskoskobi var ayni zananda gastirolisi var yani mideden besleniyor ama aspire sık sık yapmama ramen sekrasyon cok fazla devamli akıyor anlam veremiyorum neden bukadar fazla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Bizim bebeğimiz 1 aylık. Ve trakeostomi yapılması gerektiğini ve sizin dediğiniz gibi mideye de bi delik açılması gerektiğini söylediler. Acaba sizin bebeğiniz neden bu hale geldi. Ve zormu bu işlemleri yapmak. Bizi nasıl bi hayatın beklediğini çok merak ediyorum. Ve günlerdir kahroldum. Saygılar

      Sil
  36. Merhaba benim oglum makineya bagli 10 aylik tıraskoskobi var ayni zananda gastirolisi var yani mideden besleniyor ama aspire sık sık yapmama ramen sekrasyon cok fazla devamli akıyor anlam veremiyorum neden bukadar fazla

    YanıtlaSil
  37. Geçmiş olsun.
    Sık aspirasyon nedenleri:
    Kanül değişimi zamanı gelmiş olabilir
    Mukus tıkaç, kuru hava olabilir. Nemlendirici aksesuar tavsiye ederim
    Aspirasyon rengi yeşil, kokulu, nefes darlığı oluyor ise akciğer enfeksiyonu olabilir. Ateş nabız yüksek olur. Doktor muayenesi gerekir.
    Bahar allerjisi olabilir, sık filtre değişimi ve antihistaminik ilaçlar verilebilir.

    YanıtlaSil
  38. Merhaba benim babam als hastası ve trakeostomi. Aspirasyon yaparken kanama olmaya başladı ve devam ediyor. Neden oluyor ve ne yapmamız gerekiyor?

    YanıtlaSil
  39. Merhaba
    Balgam kurumuş olabilir. Kanülden 1-2 cc serum fizyolojik damlatın, ambu yapın. Ventilator tekrar bağlayın. Birkaç dakika Sonra aspirasyon yapın Kanül değişimi zamanı gelmiş olabilir
    Mukus tıkaç, kuru hava olabilir. Nemlendirici aksesuar tavsiye ederim kolay gelsin

    YanıtlaSil
  40. Merhaba babam trafik kazasi gecirdi entube yapildi bir aya yakin entubeli.biraz kendine geldikden sonra entubeyi cikardilar solunumu cok iyiydi ama bian yine fenalasti bilinci kapandi ve yine entube edildi o entubesiz zamanda yutkunup oksurmedigi icin akcigerlere tukuruk kacmis ve zarar gormus simdi ise doktor trakeostomi acilmasini istoyor onay verelimmi

    YanıtlaSil
  41. Geçmiş olsun. Trakeostomi hayat kurtarıcıdır. Trakeostomi Geri dönüşü olan bir işlemdir. Doktorunuza güvenin.

    YanıtlaSil
  42. Merhaba annemin trakestomisi var ventilatore bagli 1 2aydir falan trakestomi var. Son 2 3 gube kadar hersey normaldi balgam geliyordu 2 3 gundur balgam gelmiyor aspire edince az geliyor ve sanki iceride kati seyler var makinede vte dusuk alarmi veryor ne yapmam lazim icerideki o katilar icin ?

    YanıtlaSil
  43. Merhaba benim annemin trakesotomisi var ventilatore bagli son 2 3 gundur balgam gelmiyor aspire edince az geliyor ama makine vte dusuk alarmi veriyor iceride katilasmis bisiler var gibi aspire edince zorlaniyoruz ne yapmam lazim.

    YanıtlaSil
  44. Merhaba
    Balgam kurumuş olabilir. Kanülden 1-2 cc serum fizyolojik damlatın, ambu yapın. Ventilator tekrar bağlayın. Birkaç dakika Sonra aspirasyon yapın Kanül değişimi zamanı gelmiş olabilir
    Mukus tıkaç, kuru hava olabilir. Nemlendirici aksesuar tavsiye ederim kolay gelsin

    YanıtlaSil
  45. Merhaba aspirasyon 15 saniyeden fazla yapılırsa ne gibi komplikasyonlar gelişebilir

    YanıtlaSil
  46. Aspirasyon kanülü 15 cm (Ortalama) fazla içeri gönderilirse zaten bronş çapı giderek daraldığı için bir yerde takılır daha fazla gitmez. Zorlama yapılırsa kanama olabilir. Bu arada kanül ucunun dayandığı yerde ağrı hissi olabilir.

    YanıtlaSil
  47. Öncelikle merhabalar birşey danışmak istiyorum 4 gün önce trakeostomi yapıldı ve birşey yiyip içemiyor direk açılan delikten geri boşalıyor ayriyetten konuşma da yok sizce bu doğrumudur ters giden birşey var sanki ama doktoru normal diyor

    YanıtlaSil
  48. Öncelikle merhabalar birşey danışmak istiyorum 4 gün önce trakeostomi yapıldı ve birşey yiyip içemiyor direk açılan delikten geri boşalıyor ayriyetten konuşma da yok sizce bu doğrumudur ters giden birşey var sanki ama doktoru normal diyor

    YanıtlaSil
  49. Öncelikle merhabalar birşey danışmak istiyorum 4 gün önce trakeostomi yapıldı ve birşey yiyip içemiyor direk açılan delikten geri boşalıyor ayriyetten konuşma da yok sizce bu doğrumudur ters giden birşey var sanki ama doktoru normal diyor

    YanıtlaSil
  50. Geçmiş olsun. ALS hastası olduğunu farzederek yazıyorum. Trakeostomi öncesinde yutma güçlüğü başladıysa Trakeotomi sonrasında da devam eder. Özellikle sıvı gıdalarda yutma güçlüğü olur. Trakeostomi ameliyatı ile balonlu bir trakeotomi Kanülü yerleştirilir. Yutma güçlüğü nedeniyle sıvı gıdalar bazen soluk borusuna kaçabilir. Balonlu kanül bu açıdan faydalı. Akciğere sıvı kaçmasını engeller. Ancak biriken tükrük, sıvı vs Trakeostomi kanülü deliğinin kenarından dışarı sızabilir. Trakeostomi yapılan hastalarda daha önce konuşma bozukluğu yoksa ameliyat sonrası da konuşabilir. Bunun için özel bir yöntem vardır 15-20 gün bekleyin. Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar, benim oğlumda ameliyat öncesi konuşma problemi yoktu. Şimdi cuff indirilerek konuşmasını duyabiliyoruz. Bahsettiğiniz özel yöntem nedir? Ventilasyon cihazına bağlı hastalar için bir konuşma kabulü ya da bir aparat var mıdır? Sevgilerimle
      Tüm hastalara geçmiş olsun dileklerimle

      Sil
  51. Merhaba. Benim babam als hastası ve trakeostomi ye bağlı. Son zamanlarda kafın sürekli indiğini söylüyor makineden gelen nefesin fazla olduğunu söylüyor fakat her zamanki aldığı nefes kadar nefes gidiyor. Bazense geri nefes veremediğini söylüyor bu yüzden de kötüleşiyor. Aynı şekilde ambu yaptığımızda da nefesin fazla olduğunu söylüyor. Neden böyle oluyor ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Makine ayarlarını da kontrol ettirin bu tarz sorunları bizde yaşadık

      Sil
  52. geçmiş olsun kaf iniyorsa patlak olabilir trakeostomi kanülü değiştirmek gerekiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Kafın içerden indiğini söylüyor biz dışardan indiğini görmüyoruz. Zaten kafi da tam indiremiyoruz. O balonun tam indiğini görmüyoruz

      Sil
    2. Teşekkür ederim. Kafın içerden indiğini söylüyor biz dışardan indiğini görmüyoruz. Zaten kafi da tam indiremiyoruz. O balonun tam indiğini görmüyoruz

      Sil
  53. babam trakeostomi takildi, icindeki kanule gunluk degismesi ve yikanmasi gerekiyor denildi. ne tur bir sivi ile dezenfekte edilebilir ?

    YanıtlaSil
  54. icindeki kanule ne tarz bir sivi ile dezenfekte edilebilir?

    YanıtlaSil
  55. Steriderm El ve Cilt Antiseptiği Olabilir. 15 dakika Antiseptik içinde kalsın sonra bol suyla durula

    YanıtlaSil
  56. merhaba arkadaşımda trakeostomi vardı ve cıktı allaha şükür .geç biri daha 2 hafta oluyor . ses falan cıkarmaya başladı fakat baogamını atamıyormus bu ne demek . ve ne zaman tamamen iyleşir ortalama . cevaplarsanız sevinirimm

    YanıtlaSil
  57. Geçmiş olsun arkadaşın rahatsızlık neydi bilmiyorum ama trakeostomi gerekmiyorsa muhtemelen zaman içinde diğer şikayetler de iyileşebilir.

    YanıtlaSil
  58. Teşekurler . Kalbi durdu yaklasik 20 dk

    YanıtlaSil
  59. Iyi günler 14 aylık kızıma 3 ay önce treteskomi katıldı son 1 haftadır ağzından havayla beraber tükürük akmaya başladı spure edince sonrasında kanama var yardımcı olursanız sevinirim tsk.

    YanıtlaSil
  60. Merhaba geçmiş olsun Trakeostomi kanülü marka model nedir? Balonlu kanül mü? Bebeklerde nasıl oluyor bilmiyorum ama Erişkinlerde balonlu trakeostomi kanülü kullanıyoruz. Ağızdan hava çıkıyorsa kanül balonu sönmüş olabilir veya patlak olabilir.

    YanıtlaSil
  61. Merhaba Şeyda hanım, Bebeğinize şifalar diliyorum. Bebeğiniz SMA hastası mı?

    YanıtlaSil
  62. Merhabalar. Benim babam als hastası ve yaklaşık bi hafta önce kanulü değiştirdik. Bugün kaf indirmek istedik ama kaf inmiyor. Disardaki balon iniyor ama babamın ağzından bi şey gelmiyor ya da kendi inmediğini hissediyor. Neden oluyordur biraz panik yapmış durumdayız çünkü

    YanıtlaSil
  63. Dış balon ile iç balon arasındaki ince bağlantı sıkışmış olabilir. Tekrar şişirin, indirin.

    YanıtlaSil
  64. Kanülü değiştirdiğimz akşam devamlı şişiriyoruz devamlı iniyo sebebi ne olabilir?

    YanıtlaSil
  65. Kanülü bugn değiştrdik devamlı şişiriyoruz ama iniyor patlak olma ihtimali dısında ne olabilir?

    YanıtlaSil
  66. Kanülü bugn değiştrdik devamlı şişiriyoruz ama iniyor patlak olma ihtimali dısında ne olabilir?

    YanıtlaSil
  67. Merhaba,
    kanül balonu (cuff) patlak olabilir..

    YanıtlaSil
  68. Muhtemelen iç balon patlak veya dış balon patlak, sibop hava kaçağı olabilir. Dış balonu su dolu bardakta hava kaçağı kontrol yapabilirsiniz. Ama genellikle iç balon patlak oluyor. Değiştirmek gerekebilir.

    YanıtlaSil
  69. Mrb oğlum 4 aylık Trakeostomisi var akciğer enfeksiyonundan 4 gün hastanede yattı dün çıktık ama hala solunumu çok yükseliyo ancak buhar verşrsem düşüyor okadar tedavi görmesine rağmen solunum sıkıntısı çekmesi normalmi ayrıca aspire ederken aspire sondası içerde biraz zorlanıyo bizim Trakeostomimiz balonsuz ara arada tükürük çıkarıyo baya cvp yazarsanız çok memnun olurum

    YanıtlaSil
  70. Mrb benim oğlum 4 aylık Trakeostomisi var akciğer enfeksiyonundan 4 gün hastanede yattı dün çıktık ama hala solunumu çok yükseliyo mama vetincede hemen kusuyo ancak buhar verşrsem düşüyorve hemen sonradında aspire edilmesi gerekiyo çünkü çok sıkışıyor okadar antibiyotik tedavi görmesine rağmen solunum sıkıntısı çekmesi normalmi ayrıca aspire ederken aspire sondası içerde biraz zorlanıyo bizim Trakeostomimiz balonsuz ara arada tükürük çıkarıyo
    cvp yazarsanız çok memnun olurum

    YanıtlaSil
  71. Mrb oğlum 4 aylık Trakeostomisi var akciğer enfeksiyonundan 4 gün hastanede yattı dün çıktık ama hala solunumu çok yükseliyo ancak buhar verşrsem düşüyor okadar tedavi görmesine rağmen solunum sıkıntısı çekmesi normalmi ayrıca aspire ederken aspire sondası içerde biraz zorlanıyo bizim Trakeostomimiz balonsuz ara arada tükürük çıkarıyo baya cvp yazarsanız çok memnun olurum

    YanıtlaSil
  72. Bide benim oğlumun sesi çılmıyo ağlarken diğer yorumlarda sesin çıkabikeceğini söylemişsinix normalmi acaba

    YanıtlaSil
  73. Bide benim oğlumun sesi çılmıyo ağlarken diğer yorumlarda sesin çıkabikeceğini söylemişsinix normalmi acaba

    YanıtlaSil
  74. Merhaba, Oğlunuza şifa diliyorum, ailecek geçmiş olsun. Çocuklarda solunum değerleri farklı oluyor. Çocuklar konusunda çok deneyimli değilim. Aspirasyon konusunda sondanın ucunun takılması mukus tıkacı nedeniyle olabilir. Bakteri-nem filtresi günlük değiştirin, sıvı içecek miktarını arttırın.

    YanıtlaSil
  75. Mrb anneannem 2gün önce kalbi dudurdu ve tekrar kalp masajı yaprak hayata bağladılar şu an yoğun bakımda ve nefes alması için bi makineye bağlı yatıyo ve doktorlar boğzından nefes alması için delik açılmasını gerktiğini söylüyorlar anneannem ayriyeten midesinden besleniyo 76 yaşında ve yatalak bize bu konu hakkında yardımcı olurmusunuz lütfen çok karsız kaldık

    YanıtlaSil
  76. Mrb anneannemin 2 gün önce kalbi durdu ve tekarar kalp masajı yapılarak hayata döndürldü anneannem 76 yaşında ve yatlak pet ile besleniyo şu an yoğun bakımda ve nesef alması için bi alte bağlı doktorlar trakeostomi yapılması gerektiğini söylüyorlar lütfen bize bu konu hakında yardımcı olurmusunuz teşekkürler

    YanıtlaSil
  77. Geçmiş olsun Trakeostomi basit bir işlemdir
    https://turkals.blogspot.com.tr/2016/09/trakeostomi-ameliyat-hakknda.html

    YanıtlaSil
  78. Merhaba,
    Oğlunuza şifa diliyorum. Kaç yaşında, teşhis nedir? Hastalığın gidişatına göre konuşma etkilenebilir. Ben yardımcı bir yöntem kullanmıyorum. Trakeostomi kanülü cuff indiriyorum, gece uyumadan önce şişiriyoruz.

    YanıtlaSil
  79. Merhaba benim baba als hastası be kanul deliği açılması için acil bir şeklide.(gripli sekilde yoğun bakima girdi 1 ay yattı ve bu yana takilali 7 ay oldu nefesi düşük kokusu var yani enfeksiyonlu hastane enfeksiyonu yarıda birakdi eve ilk geldiginde uzun bir süre hep simsiyah kanlı balgam çıktı sosyal politikalara yalvariyoruz 3 haftadir ne enfeksiyon için nede kanul için illa bi terslik oluyo aile hekimi deseniz eve gelmesi yasal değilmiş kisacasi sizden önerebileceğiniz bir ilaç antibiyotik ve yanına bir ilaç çünkü biliyosunuz ki antibiyotik sadece bakteriel önlem alır zaten balgam sokturucude kullaniyoruz 3 defa ambu 2 3 defa basiyoruz izotonik gonderiyoruz sırtına vuruyoruz ama balgamlar ciğerin icinden bile çıkmıyo hangi ilaçları kullanmaliyiz

    YanıtlaSil
  80. Merhaba,
    Geçmiş olsun. Anlattıklarınızdan anladığım kadarıyla mukus tıkaç sendromu gelişmiş. Isıtıcılı nemlendirici aksesuar kullanmıyorsanız balgam kuruması oluyor. Buradan ilaç önerisi doğru olmaz. Kolay gelsin. Not: Sol bronş aspirasyonu yapmayı öğrenin. Videoda izleyebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  81. Iyi aksamlar 2.5 aylik bebegim var trakeostomisi var bebekler normal olarak cok agladigi icin cok sk tikaniyor ve sk aspire ediyorum bi zarari olurmu ve kanul cevresinin pansumanini yaparken spancta yesilimsi mavimsi renk goruyorum nedemek oluyor doktorlar bilgi vermedi bana

    YanıtlaSil
  82. Iyi aksamlar bebegim 2.5 aylik trakeostomisi var cok agladigi icin cok aspire etmek zorunda kaliyorum cabuk tikaniyo ve kanul cevresini pansuman yaptigimda spancta mavi yesilimsi renkte sivi goruyorum ama baya bi fazla spancin her yerini kapliyor ama anlamadigim doktor yarn bzi taburcu edyo o mavi yesilimsi renk onemsiz bseymi neden oluyor kimse bilgi vermiyor

    YanıtlaSil
  83. Merhaba,
    bebişe geçmiş olsun. Bebeğin ağız bakımı için mavi renkli bir solusyon kullanıldı mı? Bazen trakeostomi deliğinden tükrük, salya sızabilir.
    Eğer sızıntı kötü kokulu ise enfeksiyon belirtisidir. Aspirasyon rengi kokusu da varsa enfeksiyon belirtisidir.
    Şifalar diliyorum

    YanıtlaSil
  84. babam ventiletore baglı, kanülü ayda bir hastaneye gitmemek için gümüş almayı dusunuyordum fakat bu Cuff olayı aklımı karıstırdı, makineye bagli birisi icin cufflu silikon kanul mu takmaliyiz yoksa gümüş kanül onerirmisniz?

    YanıtlaSil
  85. babam makineye bagli ve kanülü gümüş ile degişmek istedik fakat bu Cuff olayı aklımı karıştırdı makineye baglı biri icin gümüs kanül onerirmisiniz yoksa cufflu silikon ile mi degiştirelim tesekkurler

    YanıtlaSil
  86. Merhaba
    Babanıza geçmiş olsun. Solunum cihazına bağlı hastalar mecburen balonlu (Kaflı) kanül kullanıyoruz. Çünkü solunum cihazından gelen basınçlı havanın akciğere gidebilmesi için kanülün kaf denilen balonu şişiriliyor. Eğer Gümüş kanül kullanılır ise solunum cihazından gelen hava ağızdan burundan kaçak yapar. Eğer trakeostomi nedeni ALS gibi uzun süreli bir hastalık ise Uzun süreli kullanıma uygun silikon kanül tercih ediniz. örneğin shiley, Tracoe ...

    YanıtlaSil
  87. İYİ GÜNLER BABAM KOAH HASTASI 22 NİSANDA KOAH ATAĞI GEÇİRDİ YOĞUN BAKIMA YATIRDIK TREKOSTOMİ AÇILDI BABAM TABURCU OLDU TREKOSTOMİSİ TAKILI VE VENTİLATÖR MAKİNASINA 24 SAAT TAKILI GÜNDE 2-3 SAAT ARALIKLARLA ASPİRASYON YAPIYORUZ VENTİLATÖRE TAKILIYKEN SATÜRASYONU 95-98 BAZI ZAMANLARDA YÜRÜTMEK İÇİN MAKİNADAN ÇIKARTIN DEDİ DOKTORLAR MAKİNADAN ÇIKINCA HEMEN 2 DAKİKA GEÇMEDEN SATÜRASYONU 60-70 ARASINA KADAR DÜŞÜYOR.BABAMA OPERASYON ÖZEL HASTANEDE YAPILDI KENDİSİ SGK EMEKLİSİ KANÜL DEĞİŞİMİ VE BAKIMI İÇİN EVDE BAKIMA BAŞVURDUK FAKAT BU HASTALARA EVDE BAKIM HİZMETİ YOKMUŞ.BİZ HANGİ DEVLET HASTANELERİNDEN FAYDALANABİLİRİZ KONTROL VE KANUL DEĞİŞİMLERİNDE AYRICA BABAMDA GÜÇ KAYBI OLUŞTU YÜRÜYEMİYOR AMA FELÇ VS DEĞİL ÇOK ŞÜKÜR ÖNCEDEN BİPAP KULLANIYODU YEDİKULE GÖĞÜS HASTALIKLARINDA KONTROL ALTINDAYDI . BİZE DOKTOR VE HASTANE TAVSİYENİZİ RİCA EDİYORUM İSTANBUL BAYRAMPAŞADA YAŞIYORUZ TEŞEKKÜR EDER İYİ GÜNLER DİLERİM.ŞERİFE GÜRÇAY

    YanıtlaSil
  88. Merhaba
    Babam Akciğer hastası ve solunumu 2aydır trakeostomi ile sağlıyor dün aspire ettikden sonra ağız yolundan kan geldi.Ara ara aspire yaparken de kanülden kan geliyor.Bu konuda bize yardımcı olursanız seviririm.Teşekkürler

    YanıtlaSil
  89. Merhaba yigenime 45 günlükken trakeostomi yapıldı ilk takılan kanul süt kaçırınca değiştirip yerine kafli kanul taktılar artık süt kaçmıyor kanulden ama beslenirken aspirasyonu artıyor kontrol ettik aspirasyonu süt değil tükürük bir kaç hafta sonra kontrolümuz var biz kafsiz kanul takılır umudundayız ama emerken aspirasyon un olması kafsiz kanul takılinca tekrar kanülunden süt kaçma ihtimalinin işareti olabilir mi

    YanıtlaSil
  90. Merhaba Esra, geçmiş olsun. Bebeklerde genellikle balonsuz kanül tercih ediliyor. Fakat özel bir durum olabilir. Ayrıntılı bilmiyorum. Selamlar

    YanıtlaSil
  91. Merhabalar, geçtiğimiz yıl dedeme trakeostomi yapıldı . 1 yıldır oksijen makinasına bağlı evdeyiz. Gün içerisinde oksijene ihtiyaç duymamakla birlikte, önlem olsun diye geceleri takıyoruz. 10 gün öncesi trakeostomi kapatıldı. Deliğin zamanla kapanacagi bilgisini aldık . Fakat delikten zaman zaman yemek parçaları geliyor. Bunun ses tellerine ilgili bir sıkıntı olabileceği konusunda bilgi aldım. Fakat nasıl çözümlenebilir destek olur musunuz

    YanıtlaSil
  92. Geçmiş olsun. Dedenizin yutma güçlüğü var mı? Eğer gıda artıkları trakeostomi deliğinden geliyorsa trakeostomi deliği kapatılmamış demektir. Gıdaların delikten gelmesi ise yutma sırasında yemek borusu yerine soluk borusuna gıda kaçıyor demektir. Aspirasyon pnömonisi riski var. Dedeniz hastalığı, bilinç, beslenme vs daha ayrıntılı bilgi verirseniz bir fikir beyan edebilirim.
    Şifalar diliyorum

    YanıtlaSil
  93. Merhabalar annemiz makineye bağlı ve tracoe marka kanül kullanıyoruz, kanülü yeni degistirmemize rağmen balonda çok küçük bir delik sanki iğneyle delinmis gibi bir durum 2 kez başımıza geldi daha önce aynı marka kanul kullanmamiza rağmen böyle bir sorunla karşılaşmadık yardımlarınıZi ve önerilerinizi bekliyorum çok teşekkür ederim Savaş Katbulak

    YanıtlaSil

  94. Geçmiş olsun bazen fabrika hatası olabilir. Tracoe Türkiye
    Engin Bey 05445321184

    YanıtlaSil
  95. Alper Bey çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  96. Alper Bey biz kanül ile ilgili olarak kanülü aldığımız firma yetkilisiyle bir görüşmemiz oldu kendisi acaba balonun olduğu bölgede balonu delebilecek bir doku deformasyon olabilir mi diye söyledi sizin bu durum ile ilgili yorumunuz alabilir miyim ? teşekkür ederim iyi çalışmalar Savaş Katbulak

    YanıtlaSil
  97. Aynı şeyleri yaşadım, doku vs balonu delmez. Sonuçta her kanül değişimi sırasında yeni kutudan çıkan kanülün balonu şişiriyoruz, kontrol ediyoruz sonra değiştiriyoruz. Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  98. 9 aylık kızımı kıbrısa götürmek istiyorum treoköstemili orda tedavi ettirmeyi düşünüyorum teşhis konulamadı uygun olur mu aceba

    YanıtlaSil
  99. Geçmiş olsun. Yolculuk konusunda soruyorsanız uçak yolculuğu konusunda bazı sıkıntılar olabilir. Blogumda bilgi bulabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  100. Alper Bey günaydın annemin kanul giriş kısmında anladigim kadariyla boğaz bölgesinin alt bölgesinde bir doku oluşmuş kanulu takarken çok zorlandik çıkartırken de birtakım problemlerle karşılaştık yardimci olursanız sevinirim yorumlarınızı bekliyorum.Teşekkürler iyi calismalar

    YanıtlaSil
  101. Trakeostomi yapılan hastalarda trakeostomi yara yeri civarında granülasyon dokusu olabilir. KBB uzmanı görsün. Gümüş nitrat çubukla doku küçültülebilir.

    YanıtlaSil
  102. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  103. Alper bey merhaba malzemeler için bu guruptan 2 kişi mail attı pazartesi kargoya vereceğim isterseniz yazıyı siteden kaldıralım başka arkadaşları umutlandırmayayım. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  104. Merhaba 10 yaşındaki trakostomili oğlumun boğazında kızarıklıklar olmaya başladı sebebi ve çözümü nedir. Kaflı kanül trakastomi girişini daraltıyor diyorlar doğrumudur. Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
  105. Merhaba,
    Çocuk trakeostomi konusunda fazla bilgim yok. Kızarıklık yerinde koku var mı? Koku enfeksiyon belirtisidir. Et parçası gibi bir görünüm varsa granulasyon dokusu olabilir. Kbb Dr görsün derim. Geçmiş olsun.

    YanıtlaSil
  106. Merhaba 12 yaşında kızım var 2ay öncesine kadar kendi solunumunu yapıyordu.skolyoz amaliyatı oldu.yogun bakımda 15 gün kaldı be enfeksiyon geçirdi.şu an trokostomi(kaflı)bağlı solunum ventilatöründe.solunum eğzersizleri yapmak istiyoruz.balon indirilmesimi gerekir.yardımcı olurmusunuz

    YanıtlaSil
  107. Merhaba, kızımıza şifa diliyorum. Trakeostomi öncesinde kendisi nefes alabiliyor ise muhtemelen yine kendisi nefes alabilir. Fakat her fiziksel veya psikolojik travma sonrası hastalık biraz ilerliyor.
    Solunum cihazı ile egzersiz yapması zordur çünkü solunumu cihaz ayarlar.

    Cihazdan ayrılma denemesi yapılabilir. Ayrılmak için balonun şişik veya inik olması farketmez. Trakeostomi kanülü deliğinden nefes alabilir. Bazen ilk zamanlarda buna alışması zordur. Burundan nefes almaya alışık olduğumuz için beklentimiz burundan hava akışını hissetmek isteriz. Bu nedenle trakeostomi kanülünden nefes almaya alışmak zaman alıyor.
    Solunum 2 çeşittir. Spontan ve istemli solunum. Eğer spontan solunum bozukluğu varsa uykuda veya uykuya dalmada sorun yaratabilir. Bu nedenle geceleri veya uyuyacağı zaman solunum cihazına bağlı olması gerekiyor.

    YanıtlaSil
  108. Merhaba benim babam 5 haziranda yoğun bakıma acilde entübe edilerek alındı 22 haziranda trekaostomi açıldı bi aylık ybü sürecinden sonra servise çıktık 2 kez daha yoğun bakımlık oldu serviste nöbet geçirdiği söylenerek 15 eylül de ybü den 25 eylül de servisten taburcu olduk. Yaklaşık 3 aydır evimizdeyiz. Trace markasının 6 aylık uzun ömürlü denilen kanülünü 2.kez 15 eylül de taktırdık 3 ay oldu. Şimdiye kadar hiçbir sıkıntımız yoktu 2 gün önce çift hortum setini yeniledik steril olması için. Lakin ; değiştirdikten sonra nebül yapamayacak kıvama geldik her nebül takışımızda Vte düşük Mv düşük cihaz alarm vermekte devamlı bir şekilde. Buhar yapmadığımızda da önceden 500 lerde olan Vte volümü şimdi 400 lere bile ulaşmamakta. Hortum setini değiştirmeden önce hiçbir şekilde böyle bi sıkıntı yoktu. Bi başka açıdan da 98 lerde olan Satürasyon hortum seti değiştikten sonra 99 larda set değiştikten sonra sekresyonda azalma da var sf ile yıkama yaptığım halde asist nebül yaptım yinede sekresyon gelmedi. Rica ediyorum neden Vte düşüyor izahı konusunda bana yardımcı olun.? Kanülün süresi 6 ay henüz 3 ay oldu değişme süresi gelmiş olabilir mi .? Bakteri ve nem filtresi 2 tane biri tırtılın oraya biri cihazın oraya takıyorum extra ne yapmam lazım nemli bir solunum sağlamak için. Nemlendirici aparat almak istediğimde doktor gerek yok demişti

    YanıtlaSil
  109. solunum cihazının kalibre edilmesi gerekiyor. hortum değiştiğinde kalibre ister.

    YanıtlaSil
  110. Bu cihazın ayarlarını sadece doktor kalibre edebilir değil mi.? Size ne kadar çok teşekkür etsem az. Biz hasta yakınlarının sorunlarına sorularına geri dönüş yapmanız bizler için tarifsiz mutluluk. Çok teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
  111. Cihazın servisi ile görüşün selamlar

    YanıtlaSil
  112. Merhabalar babam alzhimer hastası ve3 yıldır trekeası açılmış ve nazogastrik besleniyor bu günlerde trekeadan sarı mama geliyor epey miktarda bu neden olabilir geçenlerde kanülünü değiştirdim acaba yerine oturmamış olabilirim ama nefes alabiliyor teşekkürler

    YanıtlaSil
  113. Şifalar diliyorum. Beslenme sırasında hasta yarı oturur pozisyonda olsun, mamayı yavaş verin.

    YanıtlaSil
  114. Merhaba
    5 aylık bebeğim sma hastası trakeostomi si var
    aspire ederken çok ağlıyor
    acaba bu aspire işlemi çok canını yakıyor mu
    teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  115. Merhaba,
    Aspirasyon ağrı vermez, hafif gıcıklanma hissi yapıyor. Biraz öksürük refleksini uyarır. Bu avantajlıdır çünkü daha iyi sekresyon temizlik yapılabilir.
    Şifalar diliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler
      bazen yapisiyor aspire sondası
      çok üzülüyordum acı veriyor diye
      Sağolun

      Sil
  116. Merhaba

    Aspire sondalarını dezenfekte etmek icin oksijenli suyu inceltmelimiyim
    ne kadar suyla
    teşekkürler

    YanıtlaSil
  117. Merhaba,
    ekonomik olması açısından ben 3 ölçü kaynanış su 1 ölçü oksijenli su kullanıyorum haftada bir yenisini hazırlıyorum. Aspirasyon bitince aspirasyon sondasına biraz kaynamış su çekip hazırladığımız oksijenli su şişesine bırakıyorum.

    YanıtlaSil
  118. alper hocam babam beyin kanaması geçirdi ilk günler konuşuyor du ama protezleri olmadığı için kelimeler net çıkmıyor du bazen birkaç gün önce entübe edildi cihaza bağlandı ama bazen kendi de nefes almaya çalışıyor doktorlar trakeostomi istiyorlar bu işlemden sonra konuşma ihtimali nedir sizce halen dahada ağzındaki hortumla konuşmaya çalışıyor ama ses gelmiyor yutkunma özelliği ni kaybettiğini söylüyor lar ama o hortumla dahi yutkunabiliyor bir fiktiniz varsa lütfen yardımcı olun teşekkür ederim şimdiden

    YanıtlaSil
  119. https://turkals.blogspot.com.tr/2011/03/trakeotomi-ve-konusma.html

    YanıtlaSil
  120. Alper hocam merhabalar. Annem 5 gündür yoğun bakımda. Dün gündüz saatlerinde entübeden çıkarılmış halde iken gecesinde yine entübe edildi. Bugün ise doktoru trakeostomo yapmak için onayımızı istiyor. Hasta MS, Romatoid Artrit ve Epilepsi hastası. Trakeostomi tedavisi ne kadar sürer diye doktora sorduğumda, kendisi nefes alabilene kadar ancak sizin hastanızda bu zor yani sürekli kalabilir diyor.
    Hocam, size sorum; yoğun bakımda biraz daha entübe olarak kalsa faydası olur mu? Ve trakeostomi yapmadan eve çıkarsak, evde maskeli solunum cihazı kullansak bir süre sonra hasta kendi kendine solunum yapabilmeye başlar mı?

    YanıtlaSil
  121. Merhaba, annenize geçmiş olsun.
    Trakeostomi geri dönüşü olan bir işlemdir. Endotrakeal tüp uzun süreli kullanmaya uygun değil. MS hastalığına bağlı ise biliyorsunuz atak sonrasında iyileşme olabilir. Bu durumda trakeostomi tüpü çıkarılır kendisi nefes almaya devam edebilir. Maske ile Bipap kullanmak çok zor. Trakeostomi gerekiyor ise kabul edin. Geçmiş olsun

    YanıtlaSil
  122. Merhabalar benim babam als hastası ve trakeostomi ye bağlı. Geceleri aspire geldiğinde duyurmak da sıkıntı yaşıyor. Hicbir yerinde hareket yok sesi de çıkmıyor. Bunun için ne yapabiliriz ? Bu tarz hastalara bakan insanlar neler yapıyor biliyor musunuz ?

    YanıtlaSil
  123. Merhaba benim babam als hastası ve trakeostomi ye bağlı. Geceleri aspire geldiğinde duyurmak da sıkıntı yaşıyor. Hiç hareket yok ve sesi de çıkmıyor. Bunun için önerdiğiniz bi şey var mı acaba ? Bu tarz hastalara bakan insanlar neler yapıyor biliyor musunuz?

    YanıtlaSil
  124. Telsiz kapı zili işe yarıyor. Zilin düğme içinden uzatma alıp Kaş hareketleri ile temas edecek şekilde kaş üzerinde bantlayın.

    YanıtlaSil
  125. Arkadaşlar benim babam Bibap maskesi kullandı burnunda kemiğe inen yara oluştu. Tam yüz maskesi aldık burnundaki yara sürekli baskı olduğundan geçeceği yok diye. Kötüleşti tekrar yoğun bakıma kaldırdık bi ay yoğun bakım sürecinde kendi solunumu sağlayamadığından trekaostomiye karar verildi. Doktor elimize imzalamamız gereken kağıdı verince baygınlık geçirdim. Ne demek Boğazı kesilecek. Artık konuşamayacak. Ben ne derim babama dedim. İmza atmadım o kadar zor bi karardı ki. Ablam ve halam imza attı. Şuan ne diyorum biliyor musunuz.? Keşke Bibap maskesi kullanması gerek dediklerinde hayır Bibap kullanmasın trekaostomi açın deseydim. 24 saat Bibap kullanmaya başladı bi süre sonra babam bu sebepten göğüs kasları diyafram zayıfladığı için trekaostomi açıldı. Bilseydim trekaostominin bu kadar korkunç olmadığını. Ah bilseydim !!!. Benim babam koah hastası son evre dediler üç yıl önce 3 ay bile yaşamaz dediler. Trekaostomi açılalı 7 ay oldu. 4 aydır evimizdeyiz. Elhamdulillah ���� Korkmayın. Babamın bakımını ben yapıyorum 7/24 yanındayım hiç zor değil bakımı. Alper Bey siz gördüğüm en mükemmel doktorlardan birisin biz hasta yakınlarını bilgilendiriyorsunuz. İnsanlar bilgiye aç. Verdiğiniz her cevap bize altın değerinde. Rabbim sizi hayırlar ile mükafatlandırsın. İki cihanda da.

    YanıtlaSil
  126. Alper bey babam uykuya daldığında uykuda vte düşük diye alarm veriyor son 2-3 gündür bu neden olabilir.?

    YanıtlaSil
  127. Trakeostomi balonunu kontrol edin. İnik veya patlak olabilir.

    YanıtlaSil
  128. İşte tüm mesele kanülünü değiştirtebileceğim ve cihaz ayarlarını kontrol ettirebileceğim doktoru bulmak. Ücrete tabi birini getirtmem gerekiyor ama kimi getirtebilecem bilmiyorum. Eve getirtmek mesele. :(

    YanıtlaSil
  129. Evde Trakeostomi kanül değişimi için Kbb uzmanı bir Dr ile görüşün. Cihaz ayarları için öncelikle cihazın teknik servis ile görüşün. Kolay gelsin

    YanıtlaSil
  130. Hocam benim engelli kardeșime trakeostomi yapıldı sebebi kas erimesi denildi solunum güçlüĝü vardı ama solunum makinasindsn ayirinca bir iki saat kendi kendine nefes alabiliyor uc ay yoğun bakımda yatti simdi eve getirdik ama yemek yemek istiyor sizce muz gibi kolay yenen gidalardan versek olurmu bu arada kanulu balonlu verirsek nasil verelim midesinde peg sondasi var

    YanıtlaSil
  131. Hocam trakeostomi de hasta çok katı ve sıvı olmamak şartı ile yiyecek tüketebilir mi ve banyo yapsa o bölgeye zarar olur mu

    YanıtlaSil
  132. Trakeostomi öncesinde yutma normal ise trakeostomi sonrasında da ağızdan beslenmeye devam edebilir.
    Trakeostomi ile Banyo yapılabilir.

    YanıtlaSil
  133. Hocam iyi akşamlar kolay gelsin anneme trakeostomi açıldı 3 gün oldu yoğurt gibi kıvamlı gıdalar yiyebiliyor 1 hafta sonra doktorlar cihaz temen edildikten sonra annemi çıkaracaklarını söylüyorlar fakat eve geldiğimizde annemin enfeksiyon kahmasından nefessiz kalmasından balgamı aspire edememekten çok korkuyorum cihazda olan nem tutucu filtrelerin hasta için önemli olduğunu öğrendim balgam için nereye takılacak ve kaç günde değişecek bilgi verirseniz hocam rahatlıcam içimde sürekli korku var teşekkür ederim şimdiden

    YanıtlaSil
  134. Merhaba,
    Merak etmeyin herşey yoluna girecek. Cihazı verecek olan firma size anlatacak. Facebook ortamından sorularınıza daha çabuk yanıt alabilirsiniz. Deneyimli hasta ve yakınları size bilgi verir.

    YanıtlaSil
  135. Selamun aleyküm anneme 3 ay önce trekeostomi kanulu takıldı vantilatör de 2 ay durdu ama son 1 ayınıda Kanulden oksijen destegi alarak surduyor .yemesinde içmesinde sikinti yok kati gıdaları giyebiliyor . Doktorlar spanc ile önünü kapatıp denetiyorlar ama spanc varken cuff i indirmiyoruz onu indirmelimiyiz daha çabuk nasıl kurtuluruz bu kabulden ala hastası değil

    YanıtlaSil
  136. Geçmiş olsun, kanülün balonunu indirebilirsiniz. Kendisi nefes alabiliyor ve gece uyuyabiliyor ise kanül çıkarılıp trakeostomi deliği dikişle kapatılır. Doktor karar verecek.

    YanıtlaSil
  137. Hocam kolay gelsin anneme trakeostomi yapıldı yemek yiyebiliyor ve su içiyo zorlanarak da olsa içiyo birden yutkunurken boğazının ordan ses geldi gazlı beze baktığımda balgam gibi sıvının geldiğini gördüm şimdi de hâlâ yutkunurken vırk diye ses geliyo bunun sebebi nedir hocam ne yapmam gerekiyi tehlikeli mi acıl bilgi verir misin hocam şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  138. Geçmiş olsun,
    Anlattıklarınız normaldir merak etmeyin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çoook teşekkür hocam iyi ki böyle bi site acıp insanlara yardım ediyorsunuz sizin sayenizde çok şey öğrendim

      Sil
    2. Hocam çok çok teşekkür ederim hemen aklıma gelen ilk kişisiniz benimde annem als hastası sizin gibi annemde çok güçlü ve olmaya devam edecek allahın izniyle her zaman bi umut var allah tüm hastalara şifa versin ��

      Sil
  139. Merhaba hocam. Benim babam als hastası ve 1 ay önce trakeostomi yapıldı. Şuan değerleri iyi düzeyde Allaha şükür. Benim merak ettiğim bu trakeostomi'den als hastası olduğu için kurtulabilme olasılığı varmıdır ve oranı nedir?

    YanıtlaSil
  140. Babanıza şifa diliyorum
    ALS hastalığı ilerleyici bir hastalıktır. Kimisinde hızlı kimisinde yavaş ilerler. Bugünkü teknoloji ile ilerlemesini durduracak veya geri çevirecek bir imkan görünmüyor. Ancak yaşamı daha kaliteli yapacak teknoloji mevcut.
    ALS hastalığının da çok çeşitleri var. Hepsi ALS veya Motor Nöron Hastalığı başlığı altında inceleniyor. Fakat bilinmeyen ve çok uzun süre yaşayan hastalar var. Trakeostomiden kurtulmak için nefes almasına yardımcı olacak başka teknolojilerin icat edilmesi gerekiyor.
    Selamlar

    YanıtlaSil
  141. Merhaba.bogazim delindi ve gümüş kanul var.surekli buhar alıyorum.kanama oluyo ara ara aspirasyon yapmıyoruz bile çünkü kendim öksürerek çıkarabiliyorum.ama özellikle gece ve gün içerisinde kocaman kanlı kabuklar cikiyo balgam kurut şeklinde değil kabuk ve kanlı ve kocaman neden olabilir

    YanıtlaSil
  142. Geçmiş olsun
    Hangi tip trakeostomi oldunuz, hastalığınız nedir bilmiyorum. Fakat sadece trakeostomi kanülünden nefes alıyorsanız muhtemelen kuru ve serin hava nedeniyle sorun oluşmaktadır. Trakeostomi olan kimseler burundan nefes almadığımız için hava kurutuyor ve üşütüyor. Trakeostomi nemlendirici aksesuarlar var.

    YanıtlaSil
  143. Merhaba benim abimde trakeostomi akciğer enfeksiyonu sonrasında oldu,şu an değerleri iyi ancak o bölgeden köpüklü balgam geliyor son bir kaç gündür özellikle, bu durum neye bağlı olabilir bilgilendirebilirseniz çok sevinirim, teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  144. Geçmiş olsun,
    balgam rengi kokusu normal ise sorun yok. Balon şişik mi kontrol edin.

    YanıtlaSil
  145. Als belirtileri nelerdir hastadan hastaya değişir mi

    YanıtlaSil
  146. Hocam kolay gelsin acil bi şekilde yanıtınızı bekliyorum çok korktum annem als hastası ve balgam aspire ederken ilk balgam sonra kan geldi ne yapmam gerekiyo bu ciddi mi

    YanıtlaSil
  147. Geçmiş olsun,
    Trakeostomi hastalarında bazen Aspirasyon yaparken kanama olabilir. Merak etmeyin.
    Nem az geliyorsa balgam kuruyor olabilir. Kan sulandırıcı ilaçlar bazen kanama yapabilir. Kan sulandırıcı ilaçları 1-2 gün ara verin.

    YanıtlaSil
  148. Post sağlama kavramını anlama! Bir kişiye değer veriyoruz. Çok daha fazla soru yöneltmek için çok daha fazla gitmek istiyorum
    boyun fitigi ameliyati

    YanıtlaSil
  149. Merhaba alper hocam oğlum 2 ay önce tranekospi açılarak taburcu oldu oksijen cihazından tamamen ayrıldı satürasyonu yüzde 90 larda ateş akciğer enfeksiyonu bitti rifam diye kırmızı ilaç kullanıyok kalp doktoru iyi geldiğini 2 ay daha kullanmamızı söyledi geçen gün kontrolünde kalbide düzeldi 1 ay önce 3 delikli kafsız shiley marka kanül takıldı şuanda deliği elinizle kapatıyoruz hergün deneme yapıyoruz deliği kapattıgımızda sesi çıkıyor önceden 20 sn sonra morarıyordu şimdi deliği kapattımızda en az 3 dakika duruyor gece rahat uyuyor ve hiç aspire yapıyoruz fakat haftada bir kere sabah çok tıkanıyor ve her yeri titriyor hava veriyor aspire edince geri düzeliyor arada bir aspire ederken kan geliyor 3 gündürde tıkanıyor balgam gelmiyor serum fizyolojik sıkıyoruz bunlar normalmi hocam ilerde oğlum bu kanülden tamamen çıkarmı balgamın gelmemesi normalmi

    YanıtlaSil
  150. Merhaba alper hocam oğlum 2 ay önce tranekospi açılarak taburcu oldu oksijen cihazından tamamen ayrıldı satürasyonu yüzde 90 larda ateş akciğer enfeksiyonu bitti rifam diye kırmızı ilaç kullanıyok kalp doktoru iyi geldiğini 2 ay daha kullanmamızı söyledi geçen gün kontrolünde kalbide düzeldi 1 ay önce 3 delikli kafsız shiley marka kanül takıldı şuanda deliği elinizle kapatıyoruz hergün deneme yapıyoruz deliği kapattıgımızda sesi çıkıyor önceden 20 sn sonra morarıyordu şimdi deliği kapattımızda en az 3 dakika duruyor gece rahat uyuyor ve hiç aspire yapıyoruz fakat haftada bir kere sabah çok tıkanıyor ve her yeri titriyor hava veriyor aspire edince geri düzeliyor arada bir aspire ederken kan geliyor 3 gündürde tıkanıyor balgam gelmiyor serum fizyolojik sıkıyoruz bunlar normalmi hocam ilerde oğlum bu kanülden tamamen çıkarmı balgamın gelmemesi normalmi

    YanıtlaSil
  151. solunumu burnundan yapamayan hastalarda havayı ısıtmak ve nemlendirmek gerekiyor evde nebulizatör kullanabilirsiniz veya trakeostomi kanülüne takılan ısı-nem filtreleri var.

    YanıtlaSil
  152. Merhaba hocam benim bebegim bes aylik ve dogdugundan beri yogun bakimda solunum cihazina bagli yemek borusunda sikinti var yarik damak dudagi var ve kalbindede bircok delik var. bize trakeostomi oneriyorlar. Bu sekilde taburcu olabilirsiniz diyorlar. Benim sorum su hocam treakostomi gecici birseymi tedavisi kolaymi hocam. Birde bircok skntisi olan bi bebek evde nasil bakabirim bilmiyorum hocam

    YanıtlaSil
  153. Merhaba hocam benim bebegim bes aylik ve dogdugundan beri yogun bakimda solunum cihazina bagli yemek borusunda sikinti var yarik damak dudagi var ve kalbindede bircok delik var. bize trakeostomi oneriyorlar. Bu sekilde taburcu olabilirsiniz diyorlar. Benim sorum su hocam treakostomi gecici birseymi tedavisi kolaymi hocam. Birde bircok skntisi olan bi bebek evde nasil bakabirim bilmiyorum hocam

    YanıtlaSil
  154. Merhaba,
    Bebişe Şifalar diliyorum. Trakeostomi geçici ve geri dönüşü olan bir işlemdir. Gerek kalmadığında kolayca kapatılır.
    Selamlar

    YanıtlaSil
  155. Merhaba Alper hocam oglum un kanülünü elinizle kapattıgımızda yarım saat kendi başına nefes alıyor traneskopi açıldığında ilk 2 ay günde 10 defa aspire ediyorduk şuanda gece çok rahat uyuyor gündüzde 4 defa aspire ediyoruz bu iyi birşeymi birde hocam deliği kapattımızda sesi çıkıyor.sizin öneriniz varmı hocam teşekkür ederimmm

    YanıtlaSil
  156. Hocam merhaba babama mls biyopsi yapildi. Yapilmadan once hazir genel anestezi almisken trakeostminin acilmasinin daha mantikli olacagi isin alirsa nefes almasinin kolaylasicagisoylendi. Fakat babamdan surekli oksuruk ve balgam geliyor, dogru duzgun yemek yiyemiyor. Sizce bunlar normal mi? Onun icin cok uzuluyorum cunku keske biyopsi sonucundan sonra trakeostmi acilsaydi? Ve trakeostomi daha sonra kapatiliyor mu? Cunku kendi kendine nefes alabiliyordu babam sorunu yoktu :( cevaplarsaniz cok memnun olurum

    YanıtlaSil
  157. Hocam merhaba babama mls biyopsi yapildi. Yapilmadan once hazir genel anestezi almisken trakeostminin acilmasinin daha mantikli olacagi isin alirsa nefes almasinin kolaylasicagisoylendi. Fakat babamdan surekli oksuruk ve balgam geliyor, dogru duzgun yemek yiyemiyor. Sizce bunlar normal mi? Onun icin cok uzuluyorum cunku keske biyopsi sonucundan sonra trakeostmi acilsaydi? Ve trakeostomi daha sonra kapatiliyor mu? Cunku kendi kendine nefes alabiliyordu babam sorunu yoktu :( cevaplarsaniz cok memnun olurum

    YanıtlaSil
  158. Merhaba, onceden de yazmistim ama babama trakeostomi acilali iki hafta oldu. Daha ameliyattan cikar cikmaz oksurmeye ve balgam cikarMaya basladi. O gunden sonra da sık sık ozellikle yemek yiyip su ictikten sonra balgam ve oksuruk yogunlasiyor ve yorgun dusunuyor. Bu normal midir? Ne zaman bunlar gecer, yardimci olursaniz sevinirim cok tesekkurler

    YanıtlaSil
  159. Merhaba biraz yaziyi yorumlari okudum ama kendimce bi cvp bulamadim. Babamin 2 hafta önce boğazı delindi parça alındı geçen hafta gırtlak kanseri dendi ve haftaya ameliyat günü verildi. Az önce yanindaydik hafif vücut kirginligi 38 derece ates ve arada kanamasi vardı. Korkulacak bi durummu bilemedik. Doktorda eve yollarken herhangi bisey soylememis acil bi durummu sizce

    YanıtlaSil
  160. Selamün aleyküm hocam eşim 11kez beyin ameliyatı oldu ve beyin yarısı alındı üç yıldır böyle kanülüsü var 3 yıldırma ve plastik olandan şuanda oksijene bağlı devamlı oksijen olmayınca sakrasyonu düşüyor ve nefes alımında zorlanıyor evde sağlık hizmetleri doktorumuz kanülü değişimini yaparken Bi dahakine gümüş kanülü takalım dedi benim sorum gümüş kanülü de oksijene bağlanabiliyomu nasıl destek verilir sıkıntı yaşarmıyım aydınlatırsanız sevinirim

    YanıtlaSil
  161. Selamün aleyküm hocam eşim 11kez beyin ameliyatı oldu ve beyin yarısı alındı üç yıldır böyle kanülüsü var 3 yıldırma ve plastik olandan şuanda oksijene bağlı devamlı oksijen olmayınca sakrasyonu düşüyor ve nefes alımında zorlanıyor evde sağlık hizmetleri doktorumuz kanülü değişimini yaparken Bi dahakine gümüş kanülü takalım dedi benim sorum gümüş kanülü de oksijene bağlanabiliyomu nasıl destek verilir sıkıntı yaşarmıyım aydınlatırsanız sevinirim

    YanıtlaSil
  162. Mrb hocam öncelikle bizleri aydınlattıgın için çok teşekkür ederiz 3 gün önce oğlumun kanülünü KBB uzmanı çıkardı 1 ay sonra kontrole getirin dedi hocam şuanda mil kalınlığında delik var arada bir oradan balgam çıkarıyor deliğin yanlarında morluk ve şişlik var bunlar normalmi birde bu mil kadar kalan delik kendiliğindenmi kapanacak yoksa doktor dikiş atıp kapatacakmı sayın hocam morluk ve sertleşmeye ne önerirsiniz hocam bizi hangi süreçler bekliyor

    YanıtlaSil
  163. Merhaba hocam, benim ananemin zatürresi vardı iğne kullandı sabah akşam 10gün iğne kullandı belirli bir süre sonra kontrole götürdüğümüzde doktor zatürresi geçmiş ama ciğerlerinde oksijeni azalmış deyip hava yazdı havayı çok doğru kullanamamış galiba 15-20 gün sonra tekrar fenalaştı acile kaldırdık ağızdan sanal solunum vermeye başladılar ara ara solunum cihazını çıkarıp kendi doğal yoldan nefes alması için denemeler yapıldı çok uzun dayanamadığını söyleyip hortumu tekrar bağladılar şu anda enfeksiyon da varmış ve günde 2 çeşit antibiyotik kullanılıyormuş yoğun bakımda kendisi. Ananemin bilinci açık ama hep uyku halinde ilaçlardan dolayı olabilir mi, doktorlar eğer ananem buna cevap vermemeye devam ederse trakeoskopi kanül açılacağını söyledi bu yolla evde kalabilir mi yani bu kanülle yoğun bakımda mı kalmak zorundadır hep? Ve bu kanülle konuşabilir mi, yemeğini yiyebilir mi? Cevaplarsanız çok mutlu oluruz..

    YanıtlaSil
  164. Merhaba Ben trekestomi nin yaninda ki balonu nasil şişirebilirim lutfen yardim edin unutum

    YanıtlaSil
  165. Hocam merhaba annem 62 yaşında parkinsona bağlı süpranükler palsi hastası 6 gün önce yutma güçlüğü çekmesinden kaynaklı midesinden peg taktırmak istedik fakat akciğere kaçan besinler sebebiyle nefes alışında problem oluştu yoğun bakıma alındı hem mideye peg takıldı hemde boğazdan delik açılarak hortum yoluyla solunumu rahatlatıldı şuan servise çıktı ve kendi nefes alıyor mideden besleniyor. Ama boğazındaki delikten temizliği devam ediyor. Hocam anneme bitek babam bakıyor bizim korkumuz taburcu edilmek isteniyoruz bize eğitim veriliyor bu konuda evde enfeksiyon riski çok olurmu ve artık mideden besleneceği için akciğere kaçacak bir besin oluşmayacağı için bu boğazından yapılan akciğer temizliği ne kadar sürer anlattığınız kadarıyla kalıcı olmadığını söylüyorsunuz bunun bir süresi varmı? Yada akciğerdeki o sıvıların kuruması bitmesimi gerek?

    YanıtlaSil
  166. Merhaba Alper bey kaza nedeni ile 4 yıldır plastik cerrah da ağız bölgemden ameliyat olduğum için 4-5 kez trakeostomi açıp kapattıldı tedavi sürecinde enson bir hafta önce tekrar açıldı fakaz bu kez konuşmada zorluk çekiyorum darlık sıkışma aşırı öksürük tıkanma oluyo kaff var ama havasını indirdim makinaya bağlı olmadığım için acaba ameliyatı yeni olduğum için mi böyle oluyor bir hafyta oluyor daha önce hatanede yattığım için yoğun bakımında falan yattım o yüzden anlayamadım. Birde aspirasyonu kendim yapıyorum tıkanma olduğu zaman sondanın ucunda 3 delik olduğu için kurumuş kanı çekmiyor makina o yüzden sondanın ucunu kesiyorum daha çok vakup oluştıruyor bunun zararı olurmu?

    YanıtlaSil
  167. Geçmiş olsun,
    bazen trakeostomi balonu civarında artıklar birikir balonu indirip aspirasyon yapın, tekrar şişirin. Aspirasyon sondası özellikle 2-3 deliklidir. Aspirasyon sırasında nnefes borusu ve cidarı yüksek vakum nedeniyle zarar görmesi ihtimaline karşı sondalar böyle yapılır. Kan pıhtı için kanülden içeri 1-2 cc serum fizyolojik verin sonra aspirasyon yapın. Ayrıca her iki bronş sağ-sol aspirasyon yapın. Bol sıvı almaya gayret edin.

    YanıtlaSil
  168. Merhaba alper bey, babama dil kokundeki kitleden biyopsi alindiktan sonra trakeotomi acildi. Mayis ayindan beri trakeotomiyle yasiyor fakat yemek yerken ve sivi tuketirken surekli bogazindan oksurukle birlikte geriye geliyor. Ayrica isin tedavisi de gordu daha sonra trakeotominin kapatilcagini soyledi doktorlar. Bu yemeklerin bogazindan geri gelmesinin nedeni nedir, ayrica trakeotomi cikarildiktan sonrada tekrar bogazindan yemek gelmeye devam eder mi? Tesekkur ederim simdiden

    YanıtlaSil
  169. Geçmiş olsun. Boğazından derken ciğerine mi kaçıyor yoksa kanül civarından mı sızıyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkur ederim, yemek yerken veya sivi icerken kanülden öksürükle birlikte geriye geliyor. Fakat yediklerinin tamami degil bir kismi geriye geliyor

      Sil
  170. Kanül balonlu kanül ise balonun şişik olması gıdaların nefes borusuna kaçmasını engeller. Sıvı gıdalar nerede birikiyor bunu anlamak için ilaçlı filim çekmek gerekiyor.

    YanıtlaSil
  171. Hayir gumus kanul kullaniyor kbb doktoru ya burundan beslenme yada plastik balonlu kanül kullanmamizi soyledi. Aspirasyon olusmus dedi doktor, fakat trakeotomi oncesinde boyle yutma sorunu yoktu. Keske hic acilmasi icin imza atmasaydik diye su an pismaniz :(

    YanıtlaSil
  172. Nefes yolunun açık kalması için trakeostomi mutlaka yapılır. Trakeostomi ameliyatı iki türlü yapılır. Geçici ve kalıcı. Geçici trakeostomi geri dönüşü olan bir işlemdir. Gıda Aspirasyon varsa balonlu silikon kanül daha iyi olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nefes almasiyla ile ilgili bir sorun yok kbb doktoruna ciktik burundan kamerayla bakildi gida aspirasyonu mevcut ve bol sekrsyon var diye soylediler. İsindan dolayi trakeotominin cikarilmasi icin daha erken dendi ama imza alirken trakeotomi cikarilacak diye soylenmisti :/ balonlu silikon kanül icin yardimci olur musunuz? Gumus kanule es deger hangisi uygundur?

      Sil
  173. silikon kanül için tavsiyem Shiley marka. Fakat şu anda gümüş kanül muadili ölçüleri Kbb Dr bilir.
    Kolay gelsin

    YanıtlaSil
  174. Ikinci el vantilatör makinası arıyorum elinde olan varmi yani ölen bi hastanın makinasi falan

    YanıtlaSil
  175. Ikinci el vantilatör makinası arıyorum elinde olan varmi yani ölen bi hastanın makinasi falan

    YanıtlaSil
  176. Annemin 3,5 yıldır trakeostomisi açık,içi değişebilen kanül kullanıyoruz.
    Nemlendirici filtre de kullanıyoruz.Son zamanlarda sık sık aspirasyon yaptığımız halde kanül çevresinden dışarıya sürekli sıvı sızıyor. Renksiz ve kokusuz. Bunun nedeni ne olabilir acaba?

    YanıtlaSil
  177. Şifalar diliyorum,
    Muhtemelen yutulamayan salya, tükrük sızıyordur, tehlikeli değildir merak etmeyin. Tükrük kurutucu ilaçlar etkili olabilir. Ayrıca bu sorunu yaşayanlar için Subglottik aspirasyonlu kanülü var. Örneğin Tracoe 306 subglottik aspirasyonlu kanül.

    YanıtlaSil
  178. Iyi akşamlar benim oğlum 1 buçuk yasinda yeterli nefes alıp veremediği için boğazdan trakeostomi açıldı ağızdan ve burundan nefes alabilir mi belli bi zaman sonra

    YanıtlaSil
  179. geçmiş olsun bebeğinizin teşhisi nedir? Bazı hastalarda geçici trakeostomi yapılır, hasta nefes alabiliyor ise trakeostomi kanülü çıkarılır normal yoldan nefes almaya devam eder. Eğer solunum güçlüğü doğuştan bir kas hastalığı veya Sma gibi bir hastalık ise trakeostomi ile solunum cihazına bağlı olarak nefes alır. Şifalar diliyorum

    YanıtlaSil
  180. Hocam 23 aylık olan kızım yarık damak olarak dünyaya geldi, damak ameliyatına kadar normal nefes alıp verirken ameliyat esnasında laringomalazi teşhisi konulup trakeostomi takıldı şuan 3 ay oldu oksijen cihazı falanda hiç kullanmadık satürasyonu gayet normal sizce bu durum normalmi yoksa ameliyatında bir hata sözkonusu olabilirmi? Şimdiden çok teşekkür ediyorum

    YanıtlaSil
  181. Bebeğinize şifa diliyorum. Laringomalazi doku ile ilgili bir durum, ameliyat komplikasyonu değildir. Zaman içinde ağızdan burundan nefes alacaktır. Beslenme sırasında öksürük gıcık yoksa trakeostomi kanülü de çıkarılabilir. Geçmiş olsun.

    YanıtlaSil
  182. Merhaba oğlum 4 aydır trakestomi kullanıyor. Burnu doğrustan ek tarafı kapalı diğer tarafı dardı.solunum sıkıntısı yüzünden açıldı. Kaftsiz silikonlu sillikonlu. Burun ameliyatı yeni olduk ve doktorumuz bu kişi bu şekilde geçirin diyor. Ve doğduğundan Beri NG ile besleniyor. Sorum acaba yutma sorunu yok ise ağızdan besleme olabilir mi? Bunun bı zararı olur mu?

    YanıtlaSil
  183. Kış ayları enfeksiyon riski yüksektir. Fazla burun, geniz akıntısı ve bronş sekresyonu olursa trakeostomi kanülünden aspirasyon kolaylığı var. Doktorunuz bu bakımdan tavsiye etmiştir. İleride ağızdan beslenmeye geçecek muhtemelen. Geçmiş olsun

    YanıtlaSil
  184. Hocam merhaba Annem özefagus ca var Işin aldigi için 1 Ekimde normal kanul takildi hastanedeyken sorun yoktu taburcu olduktan 3 gun sonra nefes alamiyorum beni hastaneye yetistirin dedi Acile zor yetistik.. Yine hastanede verilen kanulle degistirildi 2 gün sonra yine nefes alamadi yine Acillik olduk...Bu sefer İçli Disli kanul takalim dediler...Ama nasil kullanicagimi bilmiyorum...Piyasadaki medikalcilerden ben temin ettim Traceo marka sanirim balonsuz...Aspirasyonu ic kanül takiliyken mi yapmam gerekiyor...Pansuman yaptirmana gerek yok dediler..Ama böyle apaçik durmasi tehlikeli değilmi...Bilgilendirirseniz sevinirim..

    YanıtlaSil

Etiketler

Kök hücre (50) ALS (44) aac (39) araştırma (35) FDA (28) Trakeostomi (28) Edaravone (26) Amylyx (24) iletişim (24) yardımcı teknoloji (23) AMX0035 (22) Bci (22) Brainstorm (22) Radicut (22) Genetik (21) Hande Özdinler (19) Radicava (19) Masitinib (18) nurown (18) SGK (17) alsuntangled (17) biogen (17) Ailesel ALS (16) PEG (16) Tofersen (16) Evde Bakım (15) Farkındalık (15) Trakeotomi (15) solunum Cihazı (13) Alternatif iletişim sistemleri (12) Etkinliği kanıtlanmamış tedaviler (12) Izmir (12) TUDCA (12) Sod1 (11) aspirasyon (11) assistive communication (11) bağış (11) beslenme (11) ilaç çalışmaları (11) Anket (10) Belgesel (10) Eyetracker (10) Istanbul (10) Müzik (10) Psikoloji (10) Relyvrio (10) SOD 1 (10) SUT (10) Solunum (10) buz kovası (10) Dünya ALS Günü (9) FazIII (9) Icebucketchallenge (9) Ventilatör (9) albrioza (9) faz çalışmaları (9) göz bilgisayarı (9) invaziv bci (9) ipk (9) kongre (9) phoenix (9) 21 Haziran (8) Ab Science (8) Adımadım (8) Alper Kaya (8) Tobii (8) Youtube (8) elon Musk (8) etik (8) izmir şubesi (8) kitap (8) malzeme (8) maraton (8) nemlendirici (8) yutma güçlüğü (8) Bahar Toplantısı (7) Bipap (7) Hawking (7) Mitsubishi Tanabe (7) Nazlı Başak (7) Stephen Hawking (7) Tobii 4c (7) als tv (7) aso (7) covid19 (7) ema (7) faz I (7) faz III (7) kanül (7) konuşma (7) neuralink (7) np001 (7) piknik (7) stem cell (7) synchron (7) İletişim (7) ALS-MNH Derneği (6) Acil durum (6) Ali Var (6) Diyafram (6) Diyafram pili (6) Dr Richard Bedlack (6) Eva Feldman (6) Neuralstem (6) Oksijen (6) PBA (6) Tahir Ün (6) aşı (6) fals (6) faz II (6) ibudilast (6) iyilik peşinde koş (6) mnd (6) pnömoni (6) risk (6) 2014 (5) ALS nedeni (5) ALS riski (5) Als MNH Derneği (5) Antalya (5) Bakteri Filtresi (5) Buca (5) Bulber ALS (5) C9ORF72 MUTASYONU (5) C9orf72 (5) Cuff (5) DPS (5) Engelli (5) Fark Yaratanlar (5) Göz Takip (5) Hasta Hakları (5) Head-mouse (5) NU-9 (5) OptiKey (5) SMA (5) Salya (5) Sempozyum (5) Smartnav (5) Trakeostomi kanülü (5) Zatüre (5) als izmir (5) bakım (5) balgam (5) edaravone (MCI-186) (5) enfeksiyon (5) fenil bütirat (5) fus (5) havalı yatak (5) hme filtre (5) kanada (5) mnh (5) nefes darlığı (5) tauroursodeoksilik asit (5) tdp43 (5) tekerlekli sandalye (5) uyku (5) yoğun bakım (5) Çevresel faktörler (5) Çeşme (5) Ödeme (5) ötv (5) ALS/MND Alliance (4) ALSFRS-R (4) Akülü sandalye (4) Alternatif tıp (4) Android (4) Aspiratör (4) Ağır Metal (4) BMAA (4) Burs (4) Dexpramipexole (4) Elektrik kesinti (4) Emory ALS Center (4) Engelli araç (4) Eyeharp (4) Faz1 (4) FazII (4) Hilmi Uysal (4) Instagram (4) Jason Becker (4) Kişisel deneyim (4) Klinik çalışmalar (4) Locked-in syndrom (4) Lunasin (4) Lyme (4) NDAL (4) NEFES VARSA UMUT VARDIR (4) Project Mine (4) Richard Silverman (4) Sabancı Vakfı (4) Sergi (4) Sodyum fenilbütirat (4) Suna Kıraç (4) Sut 2013 (4) Toplantı (4) Tükrük (4) VALOR (4) Yolculuk (4) Zacharias Vamvakousis (4) acil (4) antisense oligonukleotidler (4) awareness (4) bakımveren (4) balon (4) banyo (4) bilgisayar (4) canlı yayın (4) communication (4) dmd (4) egzersiz (4) fadik atasoy (4) fotoğraf (4) gm604 (4) hasta bakımı (4) icebucket challenge (4) idrar (4) ilaç geliştirme (4) invaziv (4) invertör (4) izmir maratonu (4) japonya (4) makale (4) neals (4) neudexta (4) proje (4) solunum güçlüğü (4) switch (4) taburcu (4) tnd (4) yapay zeka (4) 12v DC (3) 220 v AC (3) 9. Bahar pikniği (3) ALS MND Alliance (3) ALS taklit eden hastalıklar (3) ALS tanısı (3) Abscience (3) Alliance meeting (3) Alsreversals (3) Amerika (3) Android telefon (3) BIIB067 (3) Basında ALS (3) Belçika (3) Bilimsel Çalışma (3) Biomarker (3) Biyografi (3) Brüksel (3) CNM-Au8 (3) Clene (3) Coşkun Özdemir (3) Deneysel Klinik çalışma (3) Diyafram Pacing (3) Eeg (3) Evde Bakım Derneği (3) Faz3 (3) Fizik Tedavi (3) Futbol (3) Gen Tedavisi (3) Genervon (3) Gluten intoleransı (3) HME (3) International symposium ALS MND (3) Jeneratör (3) KNS-760704 (3) Kemal Arı (3) Konser (3) Koronavirüs (3) Kısmet Konak (3) Lauren brady (3) LunaRich X (3) Merhaba filmi (3) Merit Cudkowicz (3) Mitsubishi Tanabe Pharma (3) Mn-166 (3) Motor nöron (3) Nadir hastalıklar (3) Nöromüsküler (3) Oksijen konsantratörü (3) PLS (3) Parkinson (3) Pulse oksimetre (3) Quinine (3) Robert Brown (3) Sidney 2011 (3) Sinema (3) Sodium Phenylbutyrate (3) Teşhis (3) Tirasemtiv (3) Tobii eyeX (3) Tükenmişlik Sendromu (3) Türk Nöroloji derneği (3) UPS (3) Webcam (3) Webinar (3) Windows 10 (3) Yaşamak Yetmez Yaşatmak da Lazım (3) Zatüre aşısı (3) acıyıhisset (3) akıllı telefon (3) als derneği (3) alternative communication (3) ameliyat (3) araç (3) assistive music (3) assistive technology (3) balonlu kanül (3) bası yarası (3) beyin bilgisayar arayüzü (3) bilimsel metodoloji (3) biyobelirteç (3) biyomarker (3) centaur (3) civa (3) cytokinetics (3) decübitis (3) encals (3) erişilebilirlik (3) evde Bakım aylığı (3) film (3) genetik Araştırma (3) gümüş (3) ilaç (3) invaziv solunum (3) ipad (3) karbondioksit (3) ketas (3) kilo kaybı (3) klinik çalışma (3) live (3) low cost eyetracking (3) masivet (3) medicinova (3) mekanik ventilasyon (3) motor nöron hastalığı (3) ms (3) phenylbuthyrate (3) pnömokok (3) röportaj (3) sanal klavye (3) sanat (3) seyahat (3) shiley (3) sporadik (3) sss (3) stentrode (3) tedavi (3) tts (3) tuvalet (3) tıbbi cihaz (3) tıbbi malzeme (3) yardımlı intihar (3) yeşim parman (3) Çocuklar (3) öksürük (3) üst motor nöron (3) İzmir (3) şarlatanlık (3) 2022 (2) 45. İstanbul Maratonu (2) ADIS (2) AI (2) AKV9 (2) ALS Kimlik Kartı (2) ALS Teşhisi (2) ALS hastası (2) ALS kliniği (2) ALS/MND (2) ALSTDI (2) Adana (2) Ahmet Adnan Saygun (2) Aile ve sosyal çalışma bakanlığı (2) Akava therapeutics (2) Alliance toplantısı (2) Alsitek (2) Altın Koza (2) Amalgam (2) Arimoclomol (2) Atlas (2) Atropin (2) Aylin Yaman (2) Ayşe Arman (2) Ağız bakımı (2) Barış Özcan (2) Bipap s/t (2) Bmi (2) Boston (2) Boğaziçi Üniversitesi (2) Braingate (2) Brussels (2) CNNTÜRK (2) Cannabis (2) Cengiz İnal (2) Cihaz temin (2) Clinical Trial (2) Clostridium difficile (2) Coronavirus (2) Cüneyt Özdemir (2) Danimarka (2) David Jane (2) Demans (2) Dernek (2) Dextrometorphan (2) Dilara Ustaoğlu (2) Diş dolgu (2) Dr Nicholas Boulis (2) Dört duvar Bir Pencere (2) Edaravon (2) Eddie Redmayne (2) Elektrik fatura (2) Elektroterapi (2) Elena Nikitina (2) Engelli mimarisi (2) Engelli sanat (2) Epha4 (2) Evde bakım parası (2) Eviacam (2) Evrim ağacı (2) Eyetracking (2) Eyetribe (2) Fasikülasyon (2) Fatih şen (2) Filiz Koç (2) Fvc (2) Gazespeaker (2) Global Day (2) Google play (2) Guam ALS (2) Guilhem Gallart (2) Göksu tümaç (2) Gönüllü (2) Gürkan Özcan (2) Haberturk (2) Hadassah (2) Hakan Sepici (2) Haluk Deda (2) Hazal Bayar (2) Healey ALS Platform (2) Hijyen (2) Hülya İlgün (2) I am breathing (2) KOGEM (2) Kadimastem (2) Konuşma bozukluğu (2) Koç Üniversitesi (2) Kısa film (2) L-serin (2) Les Turner (2) Levosimendan (2) Lityum (2) Lokal anestezi (2) MMN (2) Mavi-yeşil alg (2) Mayıs (2) Merhaba (2) Metilkobalamin (2) Mukus tıkacı (2) NUEDEXTA (2) Nadir hastalık (2) Narlıdere (2) Nazogastrik tüp (2) Neuraltus (2) Non-invaziv (2) Non-invaziv Solunum (2) Nörofilaman (2) Nöroloji kongre (2) Nörotransmiter (2) OnScreenKeys (2) Onscreencommunicator (2) Oral Radicava (2) Orlando 2015 (2) Oyunda kal (2) Piraye Oflazer (2) Platform denemeleri (2) Pseudo-science (2) Püf Noktası (2) Qalsody (2) Rare disease (2) Rasagiline (2) Rehabilitasyon (2) Reliv Now (2) Retigabin (2) Rilutek (2) Riluzole (2) Runtalya (2) Sedat Balkanlı (2) Siyalore (2) Steve Dezember (2) Steve gleason (2) Tanı (2) Technology (2) Theory of everything (2) Tobii 5 (2) Tv (2) Tıkaç (2) Uçak (2) Video (2) Voice cloning (2) Yatak (2) Yaşam kalitesi (2) Yurtdışından ilaç (2) Zumba (2) Zumbathon (2) abd (2) accessibility (2) agm (2) alarm (2) alscot (2) alsworldwide (2) alt motor nöron (2) android uygulama (2) antisense (2) antisense oligonukleotid (2) apiterapi (2) art (2) assisted suicide (2) assistive instrument (2) astrorx (2) ağız kuruluğu (2) bakım verenler (2) balon basıncı (2) barsak (2) bağışıklık (2) benign fasikülasyon sendromu (2) beyin okuma (2) bfs (2) bir kova buz (2) bisiklet (2) borelia (2) brain computer interface (2) butonlu peg (2) caregiver (2) change.org (2) co2 (2) decubitis (2) dekstrometorfan (2) dekübitüs (2) derin ven trombozu (2) dexpromipexole (2) dextromethorphan (2) diaphragm Pacing System (2) disability (2) diyafram güçsüzlüğü (2) diş (2) dolgu (2) duke ALS clinic (2) elektrikli nemlendirici (2) engelli teknoloji (2) er stres (2) etkinlik (2) etkisiz tedavi (2) evde Hasta Bakımı (2) evde kal (2) faz 1 (2) fenilbutirat-taurursodiol (2) fenotip (2) ftd (2) genel anestezi (2) genç yaşta Als (2) glia (2) göz izleyici (2) göz kırpma (2) gümüş kanül (2) hafif zincir Nöroflaman (2) hiperkapni (2) hope Dezember (2) hukuk (2) implant (2) imza (2) imza kampanyası (2) intihar (2) intravenous (2) invaziv BCI (2) ionis (2) israil (2) iyilik peşinde (2) kendin yap (2) kinidin sülfat (2) kinin (2) konferans (2) konsorsiyum (2) kurşun (2) kök hücre kılavuzu (2) kıbrıs (2) kılavuz (2) mao-b inhibitör (2) mevzuat (2) mideden beslenme (2) mitokondri (2) mrna (2) mtv (2) mutasyon (2) nature (2) nfl (2) noter (2) nörotoksin (2) nörotrofik faktör (2) off-label (2) oksijen tüpü (2) oral sodyum klorit (2) orphan disease (2) orphazyme. (2) ozon (2) pco2 (2) pestisidler (2) pone (2) predispozisyon (2) pseudo bulber affect (2) rap (2) rapor (2) reldesemtiv (2) repurposing (2) robot (2) seğirme (2) sodyum fenil bütirat (2) solunum testi (2) sosyal yardım (2) stenrod (2) stentrod (2) sut 2014 (2) sönmez atasoy (2) tamamlayıcı tıp (2) tat (2) taurursodiol (2) telesağlık (2) teletıp (2) temel ihtiyaçlar (2) text-to-speech (2) tirozinkinaz inhibitör (2) tms (2) toksin (2) tracoe (2) treeway (2) treg (2) tromboz (2) uyuklama (2) vcp (2) ventilasyon (2) voice banking (2) wf10 (2) yatak yarası (2) yetim hastalıklar (2) young (2) yönetmelik (2) zatürre (2) zehra madenli (2) Çölyak (2) Ölüm (2) Ünlü ALS (2) çalıştay (2) çağrı sistemi (2) ötanazi (2) ötenazi (2) ısıtıcı (2) ısıtıcılı nemlendirici (2) Şadan güvenir (2) şelasyon (2) şube (2) “YAŞAMAK YETMEZ (2) 10. Bahar pikniği (1) 20 yıl (1) 2011 (1) 2015 (1) 2017 ALS/MND Symposium (1) 2019 (1) 2020 (1) 2021 (1) 23 ALS MND sempozyumu (1) 24. Uluslararası ALS/MND Sempozyumu (1) 25. Uluslararası ALS/MND Sempozyumu (1) 2576 (1) 26. Uluslararası ALS/MND Sempozyumu (1) 27th International Symposium on ALS/MND (1) 28 th International Symposium on ALS/MND (1) 28 Şubat (1) 28. Uluslararası ALS/MND Sempozyumu (1) 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu (1) 33 varyasyon (1) 456 (1) 5n1k (1) 657 sayılı kanun (1) 8. Bahar pikniği (1) ADIMADIM (1) ALS Hastasının Bakım Standartları (1) ALS MND sempozyumu (1) ALS benzer hastalıklar (1) ALS bilgi (1) ALS farkındalık ayı (1) ALS gelişmesi (1) ALS hastaları (1) ALS hope Foundation (1) ALS like sendrom (1) ALS maliyet (1) ALS merkezi (1) ALS tedavisi (1) ALS teşhisi aldım (1) ALS türleri (1) ALS yaşam süresi (1) ALS önerge (1) ALS İsmail Gökçek (1) ALS/MND Dernekleri Birliği (1) ALS/MND Sempozyumu (1) ALS/MND Symposium (1) ALS/PD (1) ALSFRS-L (1) APB-102 (1) Acapela (1) Acil servis (1) Adalet Gökçek (1) Adar (1) Adar2 (1) Aile hekimliği (1) Aile ve sosyal politikalar bakanlığı (1) Ailesel (1) Aimspro (1) Airdroid (1) Aisla (1) Akava (1) Akciğer (1) Akdeniz Üniversitesi Nöroloji (1) Akülü Tekerlekli sandalye (1) Alg (1) Ali Haydar Göktogan (1) Almanya (1) Als mimik (1) Alsa (1) Alternatif destekleyici iletişim sistemi (1) Ambu (1) Ambulans (1) Amerikan hastanesi (1) Andreas kalcker (1) Anestezi (1) Ankara (1) Answer ALS (1) Antalya Şubesi (1) Antibiyotik (1) Antioksidan (1) Apic Bio (1) Appel (1) Arif Yayla (1) Arı zehiri (1) Aspirasyon Sondası (1) Aspirasyon pnömonisi (1) Augie Nieto (1) Augmentative – Alternative Communication (1) Aumi (1) Australia (1) Avrasya Maratonu (1) Avrupa (1) Avrupa İlaç Ajansı (1) Avustralya (1) Ayahuasca (1) Ağustos (1) Ağız kokusu (1) B12 (1) BIIB078 (1) Babalar Günü (1) Baklofen (1) Bakır ATSM (1) Bakırköy (1) Baran Uslu (1) Barış Genç (1) Basın duyurusu (1) Başetme (1) Bedaid (1) Bediha Salnur (1) Beethoven (1) Begüm Ergan (1) Belinda cupid (1) Betsy Davis (1) Beycan Evren (1) Beyhan gökbulut (1) Beyin implantı (1) Beyin çipi (1) Bilgi (1) Bill Brennan (1) Biontech (1) Birger (1) Biruni Üniversitesi (1) Bitkisel tedavi (1) Boğaziçi (1) Breaking bad news (1) Brian Dickie (1) Bulber (1) Bülten (1) CK-201735 (1) COURAGE-ALS (1) CPAP (1) Camera (1) Cbd (1) Celiac disease (1) Ceyda düvenci (1) Change org (1) Charcot (1) Chicago (1) Chicago 2012 (1) Cilt (1) Cinemaximum (1) ClinicalTrials.gov (1) Clinicaltrials (1) Clostridium tetani (1) Cookie (1) Cough assist cihazı (1) CuATSM (1) Curcumin (1) Cyborg (1) Cycad (1) DNA bankası (1) Danny Reviers (1) Deanna's protokol (1) Defne Kaynak (1) Deneme (1) Denmark (1) Dersim (1) Derya Akaydın (1) Destek tedavisi (1) Devlet Tiyatrosu (1) Dextrometorphan hidrobromid (1) Digital Enstruman (1) Dilan Çetin (1) Dimitrios Karussis (1) Diogenes galeri (1) Diy (1) Dmitri Shostakovich (1) Dokuz Eylül (1) Don Cleveland (1) Doğumgünü (1) Dr Onders (1) Dr Sabrina Paganoni (1) Dr eva feldman (1) Dr. Cudkowicz (1) Dr. House (1) Dr.Heiman-Patterson (1) Dublin (1) DuoRhythmo (1) Dynavox (1) Dünya Engelliler Raporu (1) E-kitap (1) ENGELSİZ BİLİŞİM 2022 KONGRESİ (1) ERBB4 (1) Ean 2023 (1) Ebiltet (1) Ece sueren ok (1) Eda (1) Edavarone (1) Edinburgh (1) Eisa (1) El Escorial kriterleri (1) Elektrik (1) Elektrik faturası (1) Elektrik kesintisi (1) Elektrik zamları (1) Elektrik çarpması (1) Elektriğe bağlı hayatlar (1) Elevenlabs (1) Emekli sandığı (1) Emeklilik (1) Emel Doğu Yılmaz (1) Emirali Yağan (1) Engelli Tasarım (1) Engelli hakları (1) Engelli müzik (1) Engelli taşıt (1) Engelliler (1) Engellilik (1) Engelsiz iletişim (1) Epigenetik (1) Eric Edney (1) Eric is winning (1) Erol Çetin (1) Ersin tan (1) Evald Krog (1) Evde sağlık (1) Evde sağlık hizmetleri (1) Evrimsel Psikoloji (1) Evrimsel biyoloji (1) Eyegaze (1) Eğitim (1) FUS-ALS (1) FUSION (1) Facebook (1) Facial mouse (1) Falun Dafa (1) Fasudil (1) Fasudil hydrochloride (1) Fatih Altaylı (1) Fatih Özcan (1) FazIII b (1) Fecal microbiata transplant (1) Feinberg (1) Fenestreli (1) Fiziksel etkinlik (1) Fizyoterapi (1) Flail arm (1) Flail leg (1) Fmt (1) Foley (1) Fox haber (1) Francis Tsai (1) Fukushima (1) Functional electric stimulation (1) Fundraising (1) Fused in Sarcoma (1) Futurizm (1) GEMALS (1) Galip agam (1) Gastrostomi Butonu (1) Gazegroup (1) Genetik danışmanlık (1) Genetik mühendisliği (1) George Washington (1) Gitar (1) Global als day (1) Glutamat (1) Glutatyon (1) Gm1 (1) Gold (1) Google (1) Google book (1) Google glasses (1) Granülasyon (1) Grip (1) Grip aşısı (1) Gökhan isik (1) Göğüs Hastalıkları (1) Gülme (1) Gündüz uyuklama (1) Güven Hastanesi (1) Hadassah Ein-Kerem (1) Halil İbrahim Yağcı (1) Handicapped (1) Hasta Yakını (1) Hastalık (1) Healey ALS center (1) Hekimoğlu (1) Help Steps (1) Herşeyin teorisi (1) Heyet Raporu (1) Hindistan cevizi yağı (1) Hip-hop (1) Hiper-Amonemix (1) Hiperbarik Oksijen tedavisi (1) Homeopati (1) House MD (1) Hoş geldiniz (1) Hoşgeldiniz (1) Huzurevi (1) HİPER-AMONEMİX (1) ICD (1) ION363 (1) IV (1) Ignace (1) Inc (1) International symposium ALS MNSymdublin 2016 (1) Intratekal (1) Invacare (1) Ionis Pharmaceuticals (1) Irak (1) Irlanda (1) Ismail Gökçek (1) Italya ALS derneği (1) Jaci Hermstad (1) Jacifusen (1) Jackpot (1) Jackson Pollock (1) Jane Hawking (1) Jean Martin Charcot (1) Jeffrey macklis (1) Juvenil ALS (1) KANITLANMAMIŞ (1) Kabızlık (1) Kamera mouse (1) Kan grubu (1) Karşıyaka (1) Kas Hastalıkları (1) Kas Hastalıkları Derneği (1) Kateter Mount (1) Kaynaklar (1) Kelebek ve dalgıç (1) Kennedy Hastalığı (1) Kerem Doksat (1) Kerri rivera (1) Kesintisiz Güç Kaynağı (1) Kevin Talbot (1) Kinavet (1) Kiğılı (1) Kişisel gelişim (1) Klinik araştırma (1) Klinik bakım (1) Komisyon (1) Konuşma kanülü (1) Konuşma valfi (1) Korteks (1) Kortizon (1) Kronik Hastalıklarda elektrik (1) Kurut (1) Kök hücre genelgesi (1) Körfez savaşı (1) Laser (1) Laser pointer (1) Leonard Florence Yaşam Merkezi (1) Leonard Van der Berg (1) Life with ventilator (1) Liquid thickener (1) Locked-in (1) Lokman hekim (1) Lytico-bodig hastalığı (1) MCI-186 (1) MDA Conference (1) Malzeme listesi (1) Manyetik alan (1) Mao Zedung (1) Maske (1) Meclis araştırma komisyonu (1) Medical cannabis (1) Medya (1) Meslek hastalığı (1) Metal (1) Metin Okuyucu (1) Mexilletine (1) Mia mahy (1) Mickey johnston (1) Microsoft (1) Microsoft azure (1) Mikroglia (1) Milano (1) Milano 2013 (1) Milliyet (1) Minocycline (1) Minosiklin (1) Mirror (1) Mnd scotland (1) Modlar (1) Multidisipliner (1) Multidisipliner ALS kliniği (1) Multifokal Motor Nöropati (1) Mustafa Arslan (1) Myphone explorer (1) Müzik terapi (1) NAD+ (1) NEK1 (1) NMN (1) Nadir Akıncı (1) Nadir hastalıklar Şubesi (1) Nadir's ALS protocol (1) Naltrexone (1) Nanoparticle Gold (1) Natasha Campbell (1) Nazo-trakeal aspirasyon (1) Nazogastrik sonda (1) Ne Zaman (1) Neals 2022 (1) Neil Platt (1) Neil deGrasse Tyson (1) Neurogenesis (1) Nicolas Boulis (1) Nilüfer Şenbecerir (1) Nisan sempozyumu (1) Non-invaziv bci (1) Northwestern (1) Northwestern Üniversitesi (1) Nuh Evren (1) Nusinersen (1) Nörobiyoloji (1) Nöroepidemiyoloji (1) Nöroflaman (1) Nöroloji (1) Nöroloji Kongresi (1) Nörolojik Rehabilitasyon (1) Nöromüsküler Hastalıklar (1) Nöroprotektif (1) Occupational therapy (1) Olfactory (1) Omega3 (1) Omurilik felçli (1) Orhan Tekeoğlu (1) Orlando 2010 (1) Ortaköy (1) Oscar (1) Oscar 2015 (1) Oxford (1) PMA (1) Palliative care (1) Passy-Muir (1) Patientslikeme (1) Patrick O'Brien (1) Peg sonrası beslenme (1) Peg tıkanması (1) Pembe Nar (1) Perkütan (1) Perkütan endoskobik Gastrostomi (1) Permobil (1) Perth (1) Pete Frates (1) Peter scott morgen (1) Pfizer (1) Philipp van Damme (1) Pimozide (1) Pnömon (1) Polinöropati (1) Poliradikülopati (1) Post-polio sendromu (1) Presemptomatik SOD1 ALS (1) Pressure sore (1) Primary Lateral Sclerosis (1) Prognoz (1) Protein (1) Protein kümelenmesi (1) Provantage (1) Psikolojik stres (1) PÜF NOKTASI (1) Quantum (1) RESCUE-ALS (1) REVERSALS (1) Rapamycin (1) Recycle4als (1) Refakat (1) Remote control (1) Resim (1) Resmî gazete (1) Retigabine (1) Richard Bedlack (1) Rock-als (1) Ropinirol hidroklorür (1) Rosemary Johnson (1) Rotary (1) Roy Taylor (1) Ruhsal travma (1) Runatolia (1) SBT-272 (1) STATHMIN-2 (STMN2) (1) SUT 2016 (1) Sara Feldman (1) Sarah Ezekiel (1) Sağlık Uygulama Tebliği (1) Sağlık raporu (1) Scott-morgen (1) Selçuk tepeli (1) Seminer (1) Semptom tedavi (1) Semra Polat (1) Sequestosome 1 (1) Serbest yazı (1) Serotonin (1) Ses bankası (1) Sessizliğimin Sesi (1) Seçim (1) Shay Rishoni (1) Sialore (1) Simdax (1) Sinirbilimleri kongresi (1) Sirolimus (1) Sivil toplum örgütü (1) Sivrisinek (1) SmartEyes (1) Sod1 Als (1) Sodium chlorite (1) Solunum desteği (1) Solunum fizyoterapi (1) Sosyal destek (1) Sosyal medya (1) Spontan regresyon (1) Spontan solunum (1) Sporadik ALS (1) Stanford (1) Stanley Appel (1) Steve Saling (1) Stopals (1) Subglottik (1) Subglottik aspirasyon (1) Suprapubik kateter (1) Sut 1 Ekim 2014 (1) Sut 2012 (1) Symposium (1) Symposium 2021 (1) Synapse Biomedical (1) Süleyman Kaynak (1) TUB4A (1) Tactivin (1) Tarık Akan Sanat merkezi (1) Tdcs (1) Tedavi tavsiye (1) Tedavi çalışmaları (1) Teepu Siddique (1) Telepresence (1) Tempur (1) Tetanoz (1) Teva ilaç (1) Tezgah altı tedavi (1) ThaXonian (1) Thc (1) Thurman Maynard (1) Tikomed (1) Timus (1) Tolga (1) Tom oxley (1) Toprak mekatronik (1) Trabzonspor (1) Trakea-özofageal fistül (1) Trakeostomi bakımı (1) Trakeostomi pamuğu (1) Trakeostomi ped (1) Trakeostomi tüpleri (1) Trakeostomi tüpü (1) TransFatty (1) Transglutaminase 6 Antibodies (1) Transhuman (1) Travma (1) Tricals (1) Tro19622 (1) Trobalt (1) Tuğba Tunçbilek Uz (1) Tweet (1) Twitter (1) Tülin Kaynak (1) Türk Ceza Kanunu (1) Türk Dişhekimleri Birliği (1) Türk Eczacılar Birliği (1) Türkiye ALS (1) Tırnak (1) ULUSAL ALS Veritabanı (1) Ubiquitin (1) Udca (1) Ufuk Okçu (1) Ulusal Nöroloji Kongresi (1) Uluslararası ALS/MND Birliği (1) Ursadeoksilik asit (1) Ursadeoxylic acid (1) Utrecht (1) Uzun kullanımlık İç Kanüllü Silikon Trakeostomi Kanülü (1) Uçak ambulans (1) Uğur Şahin (1) Vekaletname (1) Ventilatör filtre (1) Vergi (1) Vergi indirimi (1) Veteran (1) Vodafon (1) Voice Recognition (1) Voice donor (1) Webcam göz takip (1) Whatsapp (1) Windows kontrol (1) YAŞATMAK DA LAZIM" (1) Yamanlar (1) Yas (1) Yasemin Çırak (1) Yaşamak yetmez (1) Yeni hastalara (1) Yeni yıl (1) Yusuf nazım (1) Yörük Obası (1) Yürüyüş (1) Yıldönümü (1) Yılkı Canlar (1) Zafer Şanlı (1) Zerdeçal (1) Zeynep Bayraktutan (1) Zihni Şirketler Grubu (1) Ziraat bankası (1) Zoom toplantısı (1) aaav (1) aassm (1) abeslang (1) abstracts (1) acaba (1) acat (1) adli tıp (1) afazi (1) ai Voice cloning (1) akciğer embolisi (1) aklım karıştı (1) akraba (1) aksesuar (1) akupunktur (1) akut (1) akut arama kurtarma derneği (1) akü (1) akıllı ev (1) ala (1) alevi (1) alfa linoleik asit (1) alfabe (1) alfabe tablosu (1) alo 144 (1) als Liga Belgium (1) als ile ilgili kitaplar (1) als ile yaşam (1) als mimicking (1) als one (1) als reversals (1) alsfrs (1) alsyi yaşamak (1) ammonaps (1) amyotrofik lateral skleroz (ALS) (1) anafod (1) anksiyete (1) anqur (1) anthony carbajal (1) anti-aging (1) antidepresan (1) antitüssif (1) apollon (1) app (1) arpa (1) arsenik (1) asetilsistein (1) asistiv teknoloji (1) aspiras pnömoni (1) assistive suicide (1) astrofizikçi (1) astrosit (1) atatürk kültür merkezi (1) atrofi (1) attendant chime (1) auroursodeoxycholic Acid (1) avanir (1) ayak (1) ağlama (1) ağrı (1) ağrı kesici (1) ağır zincir nörofilaman (1) ağız içi (1) ağızdan aspirasyon (1) ağızdan beslenme (1) b-laktam (1) baclofen (1) baklava dilimi havalı yatak (1) baklofen pompası (1) bakteri (1) bakteri plağı (1) bakıcı (1) bakım standartları (1) bakım veren (1) bakım veren hakları (1) bakır (1) balgam kültür (1) balgam söktürücü (1) balonlu peg (1) barsak - beyin sendromu (1) basur (1) bası ülseri (1) basın açıklaması (1) basın bülteni (1) bağımlı yaşam (1) baş takip (1) başağrısı (1) bbc (1) bedel (1) bee venom (1) beta-laktam (1) beyin-barsak (1) bildirge (1) bilgi toplumu (1) bilgisayar müzik (1) bilim (1) bilimsel araştırma (1) bilişsel (1) birer birer terk ettiler (1) bisikletliler derneği (1) biyo-belirteç (1) biyoenerji (1) biyolojik belirteç (1) biyopsi (1) blue-green algae (1) boru tipi havalı yatak (1) bos (1) botoks (1) botox (1) boşaltım (1) bpap (1) bpm (1) budapeşte (1) bug (1) buluşma (1) burgdoferia (1) burundan aspirasyon (1) buğday (1) böcek ilacı (1) büyük abdest (1) cag tekrarı (1) camarro (1) camera-mouse (1) cannabinoid (1) cbd oil (1) ceftriaxone (1) cerrahi (1) challenge (1) charter (1) chelation (1) cidp (1) cihaz (1) cinsel fonksiyon (1) cinsel yaşam (1) clinical trials (1) compassionate use (1) complementary medicine (1) conduction block (1) coq10 (1) corticosteroids (1) crowdfunding (1) csf (1) ddt (1) deep listening (1) demir (1) denervasyon (1) desteği (1) detox (1) diaphragma (1) dikte (1) disfaji (1) diyet (1) dizartri (1) diş tedavisi (1) dna (1) dnr (1) dolaşım (1) doxycycline (1) doz (1) dr terry heiman-patterson (1) drone (1) dublin 2016 (1) duysal sistem (1) duyu sistemi (1) duş (1) düşümdeki Uçurtma (1) dışkı (1) dışkı kontrolü (1) e-Bülten (1) eap (1) edta (1) egzersizler (1) ekonomi (1) el bakımı (1) elektrik tedavi (1) elektrikli ısıtıcı nemlendirici (1) elektro stimulasyon (1) elitsa grigova (1) emboli (1) embriyonik olmayan kök hücre (1) emg (1) emg switch (1) empati (1) empower çalışması (1) end of life (1) endoskobik (1) endoterapi (1) enteral (1) epa (1) epap (1) epidemioloji (1) ergonomi (1) erişkin (1) erkek (1) erken erişim (1) eser elementler (1) et dokusu (1) european neurology (1) ev dışı (1) ev tipi mekanik ventilatör (1) ev yemekleri (1) eva (1) evde Trakeotomi bakım (1) evde tadilât (1) evrimsel tıp (1) exoskeleton (1) eye blink Switch (1) eye navigator (1) eyetell (1) ezogabine (1) eğitim düzeyi (1) familial ALS (1) fare deneyleri (1) farkındalık dinletisi (1) fast track (1) fatura (1) faz 2 (1) faz 3 (1) felaket (1) fenilbütirat (1) fes (1) filtre (1) fistül (1) fiyat (1) fiziksel aktivite (1) fizyopatoloji (1) flora (1) fransa (1) freeware (1) frozen shoulder (1) frs (1) ftr (1) functional rating scale (1) futbolcu (1) gastrostomi (1) gayrimenkul (1) gayta (1) gayta transplantasyon (1) gazetecilik (1) gazeteler (1) gazi (1) gcp (1) gece çağrı (1) gelecek (1) gen (1) gene silencing (1) genel kurul (1) genetics (1) genome sequencing (1) genotip (1) geri ödeme (1) gezinti (1) geç dönem ALS (1) geçirgen barsak (1) glukokortikoid (1) grafik sanatlar (1) green concert (1) guam (1) gulf war (1) gölet (1) göz (1) gülme-ağlama krizi (1) gülsün sarıoğlu (1) gümüş nitrat (1) günlük yaşam (1) gıda (1) haber (1) halitosis (1) hareket sistemi (1) hasta deneyim (1) hasta kaldıraç (1) hasta kamerası (1) hasta lifti (1) hasta nakil (1) hasta nakli (1) hasta pozisyon (1) hastalık yönetimi (1) haşmet babaoğlu (1) hbot (1) herbal (1) hidrokortizon (1) hint keneviri (1) hint safranı (1) hipokondriyazis (1) holistik (1) hot pepper (1) hotpepper4als (1) hoyer lift (1) hustenstiller (1) hücresel mekanizmalar (1) idrar kontrolü (1) idrisoğlu (1) ihsan şengün (1) ilaç dozu (1) ilaç fiyatı (1) ilb (1) ilerleyici hastalık (1) ilkin tüfekçi (1) ilyas tüfekçi (1) immunite (1) immünoterapi (1) impulse (1) in My dream (1) index (1) indirim (1) insektisit (1) intel (1) intraspinal (1) ios (1) ipap (1) ips (1) ipscell (1) iran (1) irma (1) ivig (1) iyimserlik (1) izci (1) izin (1) iç kanül (1) iç kanüllü trakeostomi kanülü (1) iş-uğraş terapi (1) işe bağlı hastalık (1) jalsa (1) kabullenmek (1) kaf (1) kalibrasyon (1) kalori (1) kamen grigov (1) kampanya (1) kan (1) kanül temizliği (1) kanül tıkanması (1) karbonhidrat (1) kas atrofisi (1) kas erimesi (1) kas gücü (1) kas krampları (1) kasılma (1) katherine brandt (1) kaygan çarşaf (1) kendiliğinden iyileşme (1) kevin brady (1) kira (1) kktc (1) klordioksit (1) koku (1) komplikasyon (1) konstipasyon (1) konuşma terapisi (1) korkut Yaltkaya (1) kortikosteroid (1) koyu kıvamlı salya (1) koyun postu (1) koşu (1) kramp (1) kromozom 9 (1) kurum ödemesi (1) kuş cenneti (1) kök hücre klinik çalışma (1) kötü haber (1) lc technologies (1) ldn (1) lift (1) light chain neuroflament (1) likya (1) lioresal (1) liv hospital (1) lou Gehrig (1) low dose naltrexone (1) lucie brujin (1) lökoferez (1) m-rna (1) makak (1) makyaj (1) malpractice (1) malulen emeklilik (1) malzeme ödeme (1) mama (1) mao (1) matem (1) mcbu (1) meclis (1) medicare (1) medtronic (1) meeting (1) mekanik ventilatör (1) methile cobalamine (1) mexiletine (1) mikrobiyata (1) mimar (1) mimari (1) mirna (1) misery (1) misfolding Protein (1) mn 166 (1) mobilite (1) model talker (1) moises kaufman (1) monomelik (1) motor homonculus (1) mri (1) mt pharma (1) mukoza (1) muscular dystropy (1) mutluluk (1) mytobbii (1) ndma (1) nebevi tıp (1) nefes borusu (1) nefes kokusu (1) nefes varsa umut vardır (1) nem (1) neuroflament (1) neuron (1) npg (1) nursen akat (1) nöro-etik (1) nörodejenerasyon (1) nöroenflamasyon (1) nöroleptik (1) nöromodülasyon (1) nöropatik ağrı (1) off-shelf (1) oksidatif stres (1) oksimetre (1) olesoxime (1) onay (1) ostium (1) otizm (1) otonom sistem (1) oy (1) oyundakALSen (1) p300 (1) p75 (1) pager (1) palyatif bakım (1) pamuk (1) para-trike (1) paramedik (1) paramotor (1) parosmia (1) pat queen (1) patlak balon (1) pb (1) pdufa (1) ped (1) penisilin G (1) pera müzesi (1) perampanel (1) phantosmia (1) piramidal sistem (1) pison (1) placebo (1) plasticity (1) plm (1) pong (1) postüral drenaj (1) pozisyonlardırma özellikli havalı yatak (1) primer lateral skleroz (1) prize4life (1) problem (1) prognostic (1) protein katlanması (1) pseudobulbar affect (1) pseudomonas (1) psikiyatri (1) ptss (1) pyrethrin (1) pıhtı (1) quaralis (1) rapamisin (1) rapamune (1) rasalas (1) refals (1) reiki (1) reinnervasyon (1) rejeneratif tıp (1) research (1) review (1) rh (1) right to die (1) roar (1) robotics (1) rocephin (1) rom (1) ropinirole hydrochloride (1) rüsch (1) sabah gazetesi (1) sahtekârlar (1) san diago (1) sanatçı (1) sandık (1) sarf malzeme (1) sarin (1) sarı nokta (1) sasalı (1) sativex (1) satürasyon (1) saykad (1) sağlık (1) sağlık Uygulama talimatnamesi (1) sağlık bakanlığı (1) sağlık kurulu (1) sağlık kurulu raporu (1) sağlık politikaları bilim politikaları (1) self medication (1) semptomatik tedavi (1) serbia (1) ses tanıma (1) seslendirme (1) shy Tuna (1) sifiliz (1) sigara (1) sikas (1) silomat (1) sinaps (1) sinir gazı (1) sinir sistemi (1) sinop haber (1) sitran (1) sketch (1) skor (1) slayt (1) sliding sheet (1) slurred Speech (1) smart Phone (1) smart home (1) smarttekas (1) smn (1) sms (1) soccer (1) soluk borusu (1) solunum cihazı ayarları (1) solunum güç (1) solunum yetmezliği (1) sonda (1) soru önergesi (1) sosyal devlet (1) spasm (1) spasticity (1) spastisite (1) spazm (1) spinal ALS (1) spinobulbar Müsküler atrofi (1) spinobulber (1) spo2 (1) star (1) stenroe (1) stmn (1) stres (1) su (1) suistimal (1) sunexpress (1) survey (1) sut 2015 (1) sut 2021 (1) sydv (1) sözde tedavi (1) sülük (1) sık Zatüre (1) sık aspirasyon (1) sık pnömoni (1) sık sorulan sorular (1) sınıflandırma (1) sıvı koyulaştırıcı (1) sızıntı (1) t lenfosit (1) t-activin (1) tablet (1) tahlil (1) tahran (1) tanının bildirilmesi (1) tardbp (1) tarih (1) tauroursodeoksikolik asit (1) tavsiye (1) taşınabilir solunum cihazı (1) tbmm (1) tck (1) tck 5237 (1) tdi132 (1) tedavi hizmetleri (1) teketek (1) teknoses (1) telefon (1) telehealth (1) telepati (1) temel bilgiler (1) temizlik (1) terence taylor (1) tetkik (1) tetrasiklin (1) the journal of Turkish family physicians (1) therapy (1) thy (1) tiyatro (1) tod (1) toronto (1) tracheostomy (1) trakea (1) trakea aspirasyon (1) trakea kültür (1) transfer (1) translational research (1) travma Sonrası stres bozukluğu (1) trophos (1) tudca-als (1) twitch switch (1) tyrosine kinase inhibitor (1) tüketim malzemeleri (1) tükürük (1) tüp (1) tıbbi cihaz alımı (1) tıbbi cihaz satış (1) tıbbi vasiyet (1) ubqln (1) ucsf (1) ulaşılabilirlik (1) umut olsun (1) uratech (1) ursodoksikoltaurin (1) uyanma (1) uyku bozukluğu (1) uzaktan kumanda (1) vakum (1) valf (1) valf arızası (1) vasi (1) vasi tayini (1) vekalet (1) ventilator (1) veri bankası (1) vicdani sorumluluk (1) vitastim (1) vkv (1) voicer (1) yamaç paraşütü (1) yara (1) yara bakımı derneği (1) yardım istemek (1) yasal hak (1) yazar (1) yazılım (1) yaşam (1) yaşlı Hizmetleri (1) yedek iç kanül (1) yerli ve milli Hawking (1) yerli üretim (1) yetim ilaç (1) youcare (1) ysk (1) yutma (1) yöntem bilim (1) yük (1) yıldırım çarpması (1) zam (1) zehirlenme (1) zil (1) zil butonu (1) zil düğmesi (1) zoom (1) Çerez (1) Çiler Kırşan Yükselen (1) Çoklu doymamış yağ asitleri (1) Ödem (1) Öykü (1) Özellikli tekerlekli sandalye (1) Özlem Türeci (1) Ümit Doğan (1) Ünlü (1) çalışma (1) çavdar (1) çağrı zili (1) çevre (1) çiler kırşan (1) çin (1) çocuklar için ALS (1) ödül (1) öneri (1) özdinler (1) özellikli akülü tekerlekli sandalye (1) ücretli izin (1) ücretsiz (1) ücretsiz yazılım (1) ülkümen rodoplu (1) İkinci el (1) İlaç (1) İmmun sistem (1) İpek Badırgalı (1) İsmail Gökçek (1) İstanbul (1) İzmir sağlık Müdürlüğü (1) İç kanül (1) İşaret Parmağım (1) ısı-nem filtresi (1) ısıtıcı nemlendirici aksesuar (1) Şair (1) Şükran Balkanlı (1) şarkı (1) şarlatanlar (1) şifa (1) şişlik (1) şüphesi (1) β-Methylamino-L-alanine (1)