Yasal Uyarı

Bu site, ALS hastalığı ile ilgili haber ve bilgilendirme sitesidir. Tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavi yerine geçmez. Tıbbi bir durumla ilgili sorularınız için her zaman doktorunuzla görüşün. Dr. Alper Kaya

20 Ocak 2018 Cumartesi

Beslenme ve ALS

Belirli gıdalar ve besinlerin, amyotrofik lateral skleroz (ALS) için risk faktörleri veya koruyucu faktörler olabileceği araştırıldı.

İtalya'da 212 ALS hastası ve 212 sağlıklı bireyde yapılan çalışmada çeşitli besinlerin ALS hastalığı oluşmasında risk veya koruyucu etkisi araştırıldı. Ekmek, çiğ sebze, kahve, çay ve turunçgil meyvelerinin ALS riskini azalttığı görüldü.

Buna karşın, kırmızı et, domuz eti ve işlenmiş et ile beslenenlerde ALS hastalığı  için bir risk artışı gözlendi.  Toplam protein , hayvansal protein, sodyum, çinko,  Klor ve glutamik asit ise riski arttırdığı gözlendi.

Bazı gıdaların ALS için risk faktörü , bazılarının ise veya koruyucu etkisi olabilir.

Kaynak
http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/21678421.2017.1418002


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder