Yasal Uyarı

Bu site, ALS hastalığı ile ilgili haber ve bilgilendirme sitesidir. Tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavi yerine geçmez. Tıbbi bir durumla ilgili sorularınız için her zaman doktorunuzla görüşün. Dr. Alper Kaya

25 Nisan 2016 Pazartesi

Gluten hassasiyeti ve ALS

Gluten,  buğday, çavdar ve arpa içinde bulunan bir proteindir. Gluten; tüketenlerin %5'inde olumsuz tepkilere yol açıyor.

Çölyak hastalığı da dahil olmak üzere glutene bağlı hastalıklar vardır. Buğday alerjisi, non-çölyak glüten hassasiyeti ve gluten ataksi. Bu bağışıklık sistemine bağlı koşullar genellikle (ama her zaman değil) karın ağrısı şişkinlik ve ishal gibi gastrointestinal belirtilere neden olabilir. Sara nöbetleri ataksi, nöropati gibi nörolojik problemler neden olabilir.

Bu yazıda glutene bağlı hastalıklar(GRDs)  ve ALS arasındaki olası bağlantılar ve glutensiz diyetin (GFD)  ALS tedavisinde potansiyel kullanımı  inceleniyor.

Sonuç olarak, literatürde bildirilmiş olgular incelendiğinde glutenin Als hastalığını tetikleyebileceği kabul ediliyor. Ancak glutensiz diyetle iyileşen ALS hastası vakası olmadığı belirtiliyor. Yine de Gluten hassasiyeti düşünülen olgularda glutensiz diyetin denemeye değer olduğu ancak sıkı bir diyeti takip etmenin çok zor olduğu belirtiliyor. Ayrıca diyet sırasında vitamin eksikliği, kilo kaybı, anemi gibi durumların Als hastalarında olumsuz etki yaratabileceği konusunda uyarılıyor.

Kaynak: ALSUNTANGLED 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder