Yasal Uyarı

Bu site, ALS hastalığı ile ilgili haber ve bilgilendirme sitesidir. Tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavi yerine geçmez. Tıbbi bir durumla ilgili sorularınız için her zaman doktorunuzla görüşün. Dr. Alper Kaya

28 Aralık 2024 Cumartesi

ALSUntangled #77: Psilocybin


ALSUntangled, hasta ilgisiyle gündeme gelen alternatif ve etiket dışı tedavileri inceliyor. Burada, mantarlardan türetilen ve psikedelikler olarak bilinen ilaç kategorisine ait bir kimyasal olan psilocybin'i inceliyoruz. Psilocybin, kan beyin bariyerini geçme ve nörogenez ve inflamasyona etki etme yeteneği nedeniyle ALS ilerlemesini yavaşlatmak için makul mekanizmalara sahiptir. Şu anda, hastalığı değiştiren tedavi bağlamında psilocybin ve ALS için klinik öncesi ALS modelleri, vaka raporları veya denemeler bulunmamaktadır. Doza bağlı olarak, halüsinasyonlar ve fiziksel zarar gibi yüksek bir psikolojik yan etki riski olabilir. Yukarıdaki bilgilere dayanarak, şu anda ALS ilerlemesini yavaşlatmak için bir araç olarak psilocybin kullanımını desteklemiyoruz.

Kaynak 

27 Aralık 2024 Cuma

Yeni Yıl Mesajı: Bir Yılın Ardından

 


Yeni Yıl Mesajı: Bir Yılın Ardından

Son yıllarda, genellikle geçen yılı ve önümüzdeki yılı düşünmek için zaman ayırıyorum.  Gözlerim bilgisayar sanal klavyesinin üzerinde, düşüncelerimi buraya yazıyorum. Tabii ki, bu her zaman böyle değildi; bilgisayarların olmadığı bir dönemde büyüdüm. Şimdi böyle bir teknolojiye sahip olduğum için çok şanslıyım ve mutluyum. Bu teknolojilerin Türkiye’de yaygınlaşması için yazmaya devam edeceğim.

Ancak bu yıl, her zamankinden daha fazla, tekrar kalem ve kâğıda dönmek istiyorum.  Divit, mürekkep hokkası ve dolmakalem zamanlarını hatırlıyorum. Yazmak, düşünmek ve hissetmek,  varsayılan bedensel varlığımla daha uyumlu bir eylem gibi geliyor. Yavaşlamak, anı daha derinlemesine hissetmek… İşte tam da bu anlarda, yılın bu dönemi, beni hep somut olanla bağlantıya çağırıyor. Fiziksel olarak alışageldiğim 30 yıllık bir deneyimden sonra sanal ortamda varoluş, insanın sabrı bulabilmesi yolculuğunda ne kadar değerli olabileceğini hatırlatıyor.

Son yıllarda sabrın bizlerden ne kadar uzak olduğunu hissediyorum. Belki de teknoloji,  her ne kadar farklı vaatlerde bulunsa da bizi hızla bir yere sürüklüyor ve her geçen gün birbirimizden biraz daha uzaklaştırıyor.

Birkaç gün önce, 21 Aralık kış dönümü, diğer adıyla Yelda gününde en uzun gece uykuya dalmadan önce gözlerimi kapattığımda bana hatırlattığı şey, zamanın uzun olduğu ve bizlerin çağlar boyu gelip geçtiğimizdi. Ama basit güzellikler her zaman etrafımızda var; çoğu zaman doğada ya da sevdiklerimle birlikte bunu daha yoğun hissediyorum.

Bizi, bize hatırlatan zamanın fısıldadığı mesajı hissediyorum:

·         Kibir değil, alçakgönüllülük;

·         Nefret değil, uyum (*) (*) Ostinato, kanada yapımı kısa animasyon filminde bir besteci, uyumsuz bir sesle mücadele etmek yerine onu besteye dâhil etmenin beklenmedik derecede güzel bir harmoni yarattığını fark eder.

·         Zulüm değil, iyilik

Ve her şeyden önce, her insana saygıdır.

Bu belirsiz zamanlarda, belki de her zamankinden daha fazla, kendimizi başkalarına verebilmeliyiz, ne zaman ve nerede olursa olsun. Empati ve diğerkâmlık insan olmanın erdemleridir.  Bu, en büyük hediyedir.

Küçük bir jest bile çok değerli olabilir; bir gülümseme bile. Bazen karanlıkta ışık arayan bir ruh için ne kadar değerli ve takdir edilebilir olacaktır.  Tabii ki, daha fazla imkânı olanlar için, yapılacak çok daha fazlası vardır ve bizim yaşlı ve karşılık beklemeden dönüp duran dünyamızın geleceği buna bağlıdır

Bu yıl dünyada ALS hastalığı ile mücadele yolunda kayda değer gelişmelere şahit olduk. Başarısız girişimlerden çok önemli dersler alındı. Geri adım atmak yerine üzerine daha birikimli gitmeyi öğrendik.  Aralık ayında Montreal’de yapılan yıllık ittifak toplantısı, profesyoneller forumu ve ALS/MND sempozyumuna sanal olarak katıldık. Yılın sonunda ALS hastalığı karşısında küresel bir işbirliği ve küresel bir bakış açısı geliştiğine tanık olduk. ALS-MNH Derneği olarak uluslararası platformda ülkemizi temsil ettik. Türk Nöroloji Derneği Nöromüsküler Hastalıklar ve yaşam kalitesi çalışma gruplarında yer aldık. Çeşitli kamu kurumları ile irtibat kurduk. Ambulansta hasta yakını alınması konusuna açıklık getirdik. SOD1 mutasyonlu ailesel ALS hastalarında Qalsody (Tofersen)  ilacı ile ilgili olarak girişimler devam ediyor. Yurtdışından getirilebilecek ilaçlar listesine alındı. SGK kapsamında ödenmesi için gerekli başvurular yapıldı. Antalya Şubemiz evde hemşire ziyaretleri programımız tamamlandı. İstanbul ve İzmir’de aynı program 2016 yılından beri devam ediyor. İstanbul Maratonunda Yardımseverlik koşusunda toplanan bağışlar ile proje kapsamında cihaz ve malzeme desteği devam ediyor. Şubat ayında koşucularımıza ve bağışçılarımıza teşekkür amacıyla bir tören düzenliyoruz. Yakında duyurulacak. Ses bankası projemiz ile ilgili olarak bizi izlemeye devam ediniz.   Dijital dönüşüm projemiz kabul edildi. Sivil toplum destek vakfı ile çalışıyoruz.

Bu yılki çalışmalarımızda, katılabilenlere ve katılamayanlara, hepinizin kalbimizde olduğunuzu, şükran ve sevgiyle hatırladığımızı belirtmek isterim.

2024 sonrasında size en içten dileklerimizi gönderiyor, 2025 için en iyi dileklerle sağlık ve huzur dolu bir yıl geçirmenizi temenni ediyoruz.

(*) Ostinato, kanada yapımı kısa animasyon filminde bir besteci, uyumsuz bir sesle mücadele etmek yerine onu besteye dâhil etmenin beklenmedik derecede güzel bir harmoni yarattığını fark eder.

Dr. Alper Kaya 
27 Aralık 2014 



ALS'de kilo kaybından önce beslenme tüpü takılması en iyi seçenektir

 Tanı ve PEG arasındaki kilo kaybının sağ kalımı etkilediği görülmektedir.

Yapılan bir araştırmaya göre, çok fazla kilo verdikten sonra beslenme tüpü takılan amiyotrofik lateral skleroz (ALS) hastalarının, büyük kilo kaybından önce beslenme desteği alanlara göre birkaç ay içinde ölme olasılıkları daha yüksek.

Araştırmacılar, bulguların, önemli kilo kaybından önce yerleştirilen beslenme tüplerinin ALS hastalarının yaşam süresini uzatabileceğini gösterdiğini söyledi.

“ Motor nöron hastalığı olan hastalarda gastrostomi sonrası mortalitenin tahmin edilmesi başlıklı çalışma Muscle and Nerve dergisinde yayımlandı .

Beslenme tüpleri, ALS hastalarının hastalık ilerledikçe beslenme ihtiyaçlarına yardımcı olur

ALS, motor nöron hastalığı veya MND olarak da adlandırılır, ilerleyici kas güçsüzlüğü ile belirginleşen bir rahatsızlıktır. Hastalık ilerledikçe, hastalar genellikle yiyecekleri etkili bir şekilde çiğneme ve yutma yeteneklerini kaybederler .

Çoğu durumda, karın duvarından mideye bir tüp yerleştirilerek gıdanın doğrudan sindirim sistemine iletilmesinin sağlandığı cerrahi bir işlem olan gastrostomi yapılması tavsiye edilir.

Gastrostomi, ALS'li kişilerin artık yiyecek yiyemedikleri zaman beslenme ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olarak hayat kurtarıcı bir önlem olabilir. Ancak bilim insanları, gastrostominin ne zaman yapılması gerektiğine dair net bir kılavuz olmadığını belirtti.

Gastrostomi sonrası erken ölüm oranını öngören faktörleri belirlemek için Avustralyalı bir bilim insanları ekibi, 2015 ile 2021 yılları arasında Perth'deki bir hastanede bu prosedüre tabi tutulan 94 ALS hastasının sonuçlarını analiz etti. Hastalığın teşhisinden gastrostomiye kadar geçen ortalama süre yaklaşık sekiz ay (227 gün) idi.

Araştırmacılar, beslenme tüpü yerleştirilmesinden sonraki 30, 90 ve 180. günlerde ölüm riskinin artmasıyla ilişkili değişkenleri araştıran istatistiksel testler yürüttüler.

Daha zayıf akciğer fonksiyonu ve yaşlılık gibi bazı faktörler, bazı zaman noktalarında artan ölüm riskiyle ilişkilendirilirken, diğerlerinde ilişkilendirilmedi. Ancak analiz edilen tüm zaman noktalarında, sonuçlar tutarlı bir şekilde gastrostomi geçirmeden önce daha fazla kilo vermiş hastalarda ölüm riskinin daha yüksek olduğunu gösterdi.

Editör beslenme tüplerini 'destekleyici müdahale' olarak görüyor, ancak kişisel bir karar

Araştırmacılar, "Verilerimiz, 90 ve 180. günlerdeki ölüm oranının, tanıdan gastrostomiye kadar geçen süredeki kilo kaybı yüzdesinden etkilendiğini tutarlı bir şekilde gösteriyor ve bu da MND popülasyonunda beslenme bakımının önemini vurguluyor" diye yazdı.

Bilim insanları, bulguların "Önemli kilo kaybından önce gastrostomi yerleştirilmesinin kilo kaybına bağlı ölüm riskini azaltabileceğini" öne sürdüğünü belirterek, bu fikrin kesin olarak test edilmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Çalışmayla birlikte yayınlanan bir başyazıda , bu bulguların, beslenme tüpü takılmasının çiğneme ve yutma güçlüğü çeken hastalar için yalnızca destekleyici bir önlemden daha fazlası olabileceğini vurguladığı belirtiliyor; yeterli beslenmeyi sağlamak için zamanında yapılan müdahale, ALS hastalığının seyrini etkileyebilir.

Nebraska Tıp Merkezi Üniversitesi'nde nörolog olan Dr. Gary L. Pattee, "Gastrostomi artık hastalığın gidişatını olumlu yönde etkileyen aktif destekleyici müdahalenin bir yolu olarak düşünülmelidir" diye yazdı. "Hastalık sürecinin erken dönemlerinde ideal vücut ağırlığını korumanın önemi, artık birçok klinik çalışmada uzun süreli hasta sağ kalımı elde etmede elzem olarak kabul edilmiştir."

Bu sonuçlar gastronomi biliminin potansiyel faydalarını ortaya koyarken, Pattee beslenme tüpü takılmasının önemli bir karar olduğunu ve hastaların isteklerinin önceliklendirilmesi gerektiğini vurguladı.

"Gastrostomi, tıbbi ekip, hasta ve bakıcılar arasında paylaşılan karar almayı gerektiren, hastanın nihai isteklerine her zaman saygılı olunması gereken önemli bir klinik ve kişisel karardır" diye yazdı.

Kaynak 


20 Aralık 2024 Cuma

2024 March of Faces

Yüzlerin Geçidi 

ALS/MND Yüzlerin Yürüyüşü, hem geçmişte hem de günümüzde ALS/MND hastası olan cesur kadın ve erkeklerin görsel bir gösterimidir. ALS/MND ile yaşayan bir kişi olan Kyle Hahn, Temmuz 1997'de bir savunuculuk ve farkındalık aracı olarak bu pankartı tasarladı. Her yıl, basılı March of Faces pankartını Birlik Toplantımızda ve Müttefik Profesyoneller Forumumuzda sergiliyoruz.Ayrıca afişi bir videoya dönüştürerek, resimde yer alan kişilerin veya ailelerinin izniyle yıl boyunca web sitemizde gösteriyoruz. Bu, ortak vizyonumuzun güçlü bir hatırlatıcısıdır: ALS/MND'den arınmış bir dünya


Bu yıl videonun müziği yapay zeka ile Türkiye’den ALS hastası Alper Kaya tarafından oluşturuldu.  Müziği aşağıdaki adresten de dinleyebilirsiniz. 

Wont givup my friend

Sözler Alper Kaya, 
Müzik,  Suno AI 

[Verse]
In the stillness of the night, a battle rages on
A silent enemy, creeping in and stealing song
It takes control, the body weakens day by day
But still, the spirit fights, searching for a way

[Verse 2]
Through trembling hands and weakened limbs, we find the strength to cope
The journey may be long, but love will give us hope
In every step we take, in every breath we breathe
Together we will face this, no matter what's decreed

[Chorus]
We won't let go, we won't give in
Though the road is tough, we will rise again
With every beat of our hearts, we'll keep standing tall
For in the face of ALS, love conquers all

16 Aralık 2024 Pazartesi

Danny Reviers; 45 yıllık bir mücadele sonunda aramızdan ayrıldı.


3-5 yıl ortalama yaşam süresi verilen sevgili dostum Danny Reviers; 45 yıllık bir mücadele sonunda aramızdan ayrıldı.  Ailesine başsağlığı diliyorum. Huzur içinde uyusun. Hem Belçika'da hem de dünyada başarı öyküsü ile ilham olacak bir insanı kaybettik. Belçika ALS derneğinin kurucusu ve Avrupa’da ALS hastalarının hak savunucusu Danny Reviers, unutulmayacak bir yolculuk öyküsü ve büyük bir miras bırakarak ilham vermeye devam edecek. 

https://turkals.blogspot.com/2022/04/danny-reviers-ve-mia-mahynin-hikayesi.html



14 Aralık 2024 Cumartesi

Masitinib (masitinib mesilat) pazarlama izninin reddedilmesi Hk

Avrupa İlaç Ajansı, orijinal görüşünü yeniden değerlendirdikten sonra, amyotrofik lateral sklerozun (ALS) tedavisine yönelik bir ilaç olan Masitinib AB Science ilacının pazarlama izninin reddedilmesi yönündeki tavsiyesini doğruladı.

Pazarlama izni neden reddedildi?

İlk değerlendirme sırasında EMA, EMA ve diğer düzenleyici otoriteler tarafından koordine edilen İyi Klinik Uygulama (GCP) denetimlerinden elde edilen bulguların, çalışmanın yürütülmesiyle ilgili yeterince ele alınamayan sorunları tespit etmesi nedeniyle çalışma verilerinin güvenilir olmadığını değerlendirdi. Ayrıca Masitinib AB Science'ın faydaları ikna edici bir şekilde kanıtlanamadı; çalışma, genel çalışma popülasyonu için temel etkililik ölçüsünde ilaç ve plasebo arasında hiçbir fark bulamadı ve birkaç metodolojik soruna sahipti. Sağlanan verilerin yeniden incelenmesinden ve bir grup nöroloji uzmanı ve hasta temsilcisiyle istişarede bulunulduktan sonra bu endişeler değişmedi. Ajans, nihai kararını verirken hasta kuruluşları tarafından sağlanan bilgileri de (üçüncü taraf müdahaleleri olarak adlandırılan) dikkate aldı. Bu nedenle Ajans, Masitinib AB Science'ın faydalarının risklerden daha ağır basmadığı yönündeki tutumunu korudu ve pazarlama izninin reddedilmesini tavsiye etti.

Şirket, Masitinib AB Science'ın klinik denemelerinde hastalar üzerinde herhangi bir etkisinin bulunmadığı konusunda Ajans'ı bilgilendirdi.

Masitinib AB Science | European Medicines Agency (EMA): Masitinib AB Science | European Medicines Agency (EMA)

10 Aralık 2024 Salı

Ibudilast (Ketas) hk

Ketas (Ibudilast) : Faz IIb/III (COMBAT-ALS) çalışması devam eden Ibudilast (Mn-166) etken maddesini içeriyor. İbudilast henüz ALS hastalığı için FDA onayı almamıştır.  Yurtdışında Piyasada Online satılıyor. Onaylı olmadığı için eczanelerde ve Türkiye’de bulunmuyor. Çalışma devam etmektedir. 

Aralık 2024

Amiyotrofik lateral skleroz (ALS) için araştırma amaçlı bir oral tedavi olan MN-166 (ibudilast), devam etmekte olan Faz 2b/3 klinik çalışmasındaki verilerin analizine göre, bir yıla kadar kullanımda hastalığın ilerlemesini yavaşlatıyor gibi görünüyor. Çalışmanın tasarımı kapsamında gerekli olan ara analiz, altı aylık tedavide standart hastalık ilerlemesi ölçümlerindeki bulguların altı ay sonrasına kadar bildirilenlerle ne kadar iyi korelasyon gösterdiğine baktı. Çalışmanın veri güvenliği izleme kurulu (DSMB) verileri inceleyip onayladı ve COMBAT-ALS (NCT04057898) çalışmasının planlandığı gibi devam etmesini tavsiye etti. Tedavinin geliştiricisi MediciNova'nın baş tıbbi sorumlusu ve direktörü Kazuko Matsuda, MD, PhD, bir şirket basın açıklamasında "Bu sonuçların ALS gibi hızla ilerleyen hastalıklar için çalışmalar tasarlamada değerli olacağına inanıyoruz" dedi

Matsuda, "Tedavi süresinde bir değişiklik yapmayı düşündük, [ancak] DSMB'nin tavsiyesine dayanarak denemeye mevcut tedavi planıyla devam etmeye karar verdik" diye ekledi.

Analiz sonuçları, 6-8 Aralık tarihlerinde Montreal'de düzenlenen 35. Uluslararası ALS/MND Sempozyumu'nda sunuldu. Sunumun başlığı "ALS'de MN-166 (Ibudilast) COMBAT-ALS Faz 2b/3 Denemesi: Deneme Güncellemesi ve Ara Analiz Sonuçları" (sayfa 242) başlığını taşıyordu.

https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/21678421.2024.2403306  (Sayfa 242)

5 Aralık 2024 Perşembe

ALS-MNH Derneği 23. Yılını kutluyor!

 

Değerli ALS-MNH Derneği Üyeleri, Destekçileri ve Sevgili Dostlar,

Bugün, ALS-MNH Derneği'nin 23. kuruluş yıldönümünü gurur ve mutlulukla kutluyoruz. Yola çıkarken küçük bir ışıkla başlayan bu serüven, azimle, sevgiyle ve dayanışma ruhuyla büyüdü. Birlikte geçirdiğimiz bu uzun yıllar, engelleri aşmanın, umut olmanın ve bir arada güçlü durmanın hikayesidir.

23 yıl önce, futbolun zirvesindeyken ALS ile tanışan iki futbolcu, İsmail Gökçek ve Sedat Balkanlı’nın öncülüğünde kurulan derneğimiz, bugün binlerce insanın hayatına dokunmuş, umut olmuş ve toplumsal farkındalık yaratmıştır. Bu yolda birlikte yürüdüğümüz hasta ve hasta yakınlarına, gönüllülere, bağışçılara ve destekçilere minnettarız. Sizlerle birlikte bu başarıları elde etmek, geleceğe daha umutla bakmak bize güç veriyor.

Her birinizin, bu derneğin başarılı bir sivil toplum örgütü olmasına katkıda bulunan birer kahraman olduğunu düşünüyoruz. Geçtiğimiz 23 yıl boyunca kaybettiğimiz dostlarımıza rahmet diliyoruz ve onların hatırasını yaşatmaya devam edeceğiz.

Bu kutlu gün vesilesiyle, ALS-MNH Derneği olarak bir gün ALS'ın olmadığı bir dünyaya ulaşma hayalimize inanan tüm dostlarımıza teşekkür ediyoruz. Birlikte daha nice yıllara, daha güçlü ve umut dolu projelere yürümeyi diliyoruz

Saygılarımızla,

ALS/MNH Derneği

Yönetim Kurulu Adına 

Başkan Dr. Alper KAYA

19 Kasım 2024 Salı

European medicine agency (EMA), ALS tedavisi için NUZ-001'e (monepantel) yetim tıbbi ürün statüsü verilmesini önerdi

Avrupa İlaç Ajansı (EMA), amyotrofik lateral skleroz (ALS) tedavisi için NUZ-001'e (monepantel) yetim tıbbi ürün statüsü verilmesini önerdi. Aralık ayında Avrupa Komisyonu tarafından nihai onayı beklenmesi beklenen bu statü, Neurizon Therapeutics'e düzenleyici ücretlerin azaltılması, deneme protokollerinde yardım ve onay üzerine 10 yıllık pazar ayrıcalığı gibi avantajlar sağlayacaktır. Başlangıçta bir veteriner solucan ilacı olan NUZ-001, sinir hücrelerini korumaya ve ALS ile ilişkili toksik protein birikimlerini temizlemeye yardımcı olabilecek mTOR sinyal yolunu engelleme potansiyeli nedeniyle ALS için yeniden kullanılıyor. 12 ALS hastasını içeren bir Faz 1 denemesi (NCT04894240), NUZ-001'in ALS Fonksiyonel Derecelendirme Ölçeği-Revize (ALSFRS-R) ile ölçüldüğü gibi hastalığın ilerlemesini yavaşlatabileceğini gösterdi. Terapi ayrıca bu yılın başlarında ABD'de yetim ilaç statüsü aldı.


Kaynaklar

18 Kasım 2024 Pazartesi

ALS yol haritası tercih Kılavuzu

 


ALS tedavi seçenekleriniz hakkında bilgi edinmek ve bakımınızla ilgili önemli kararlar almak için My ALS Decision Tool™'u kullanabilirsiniz. Örneğin, hastalığınız ilerledikçe, ALS bakım ekibiniz mümkün olduğunca sağlıklı ve rahat kalmanıza yardımcı olmak için solunum desteği veya beslenme tüpü gibi tedaviler önerebilir. Şu anda kendi başınıza nefes almakta veya yemek yemekte sorun yaşamıyor olsanız bile, gelecekteki bakımınız için planlama yapmaya başlamak için asla erken değildir. Her modülde ilerlerken, bazı yaygın ALS tedavileri ve prosedürleri hakkında bilgi edinecek, sizin için neyin en önemli olduğunu düşünmenize yardımcı olacak birkaç soruyu yanıtlayacak ve ALS bakım ekibinizle seçenekleriniz hakkında konuşmaya hazır olacaksınız.

https://lesturnerals.org/my-als-decision-tool/



7 Kasım 2024 Perşembe

Ekstraselüler vezikül tedavisi: Ekzosom

Ekstraselüler vezikül tedavisi: Ekzosom

Kök hücre tedavileri deneyseldir!

3.10.2024

Mezenkimal kök hücre konusunda Brainstorm firması çok çalışıyorlar. Nurown teknolojisi kullanılıyor. Hastadan alınan kemik iliğinden Nurown teknolojisi il kök hücre zenginleştiriliyor. ALS hastalığında İntratekal enjeksiyon (Beyin omurilik sıvısı içine) şeklinde uygulanıyor. Fakat henüz ALS hastalığında elde edilen sonuçlar FDA tarafından yetersiz bulunmaktadır.  

Mayo klinikte yağ dokusu kaynaklı kök hücreler FazII çalışmasında belirgin bir yavaşlama göstermedi. Mayo Clinic'te nöroloji profesörü olan Nathan P. Staff, MD, PhD, "ALS'de Tekrarlanan İntratekal Otolog Adipoz Türevli MSC'lerin Faz 2 Klinik Çalışmasının Sonuçları" başlıklı konuşmasında, "Genel kohortta güçlü bir etkinlik sinyali görmedik, ancak katılımcıların bir alt kümesine bakıldığında yanıt veren bir etki olabilir" dedi."

Uygulamaya bağlı yan etkiler ve bağışıklık sistemi etkileşimi ile ilgili komplikasyonları dışında zararsız olduğu bildiriliyor.

Bugüne kadar amiyotrofik lateral skleroz için etkili bir tedavi bulunmamaktadır. Bu bağlamda, amiyotrofik lateral sklerozu iyileştirmek için eksozomların, mezenkimal kök hücrelerin ve nörotrofik faktörlerin kullanımına ilişkin araştırmalar bilim camiasında büyük ilgi görmektedir. 

Mezenkimal kök hücreler bağışıklık yanıtını modüle eder, oksidatif stresi azaltır, nöronal rejenerasyonu destekler ve nöronal ve glial hücrelere farklılaşır. Ayrıca, mezenkimal kök hücrelerden elde edilen eksozomlar, mezenkimal kök hücrelerin anormal farklılaşmasını önleyerek ana hücreleri üzerinde faydalı etkiler gösterir. Benzer şekilde, nörotrofik faktörler enflamatuar yanıtı düzenler, nöron onarımını ve nöronal fonksiyonların iyileşmesini uyarır. Bu nedenle, nörotrofik faktörlerle birleştirilmiş otolog mezenkimal kök hücre türevli eksozomlar, amiyotrofik lateral skleroz için potansiyel olarak etkili bir girişimsel ortam olabilir.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S094096022200036X

https://www.mdpi.com/2075-1729/13/1/121

Extracellular vesicle therapy: Exosome

https://www.nature.com/articles/s41392-024-01735-1/figures/1
Kök hücre nakli birçok hastalık için umut verici bir yaklaşımdır ve SOD1 fare modellerinde ve klinik çalışmalarda etkinlik göstermiştir. Kök hücre tedavisinin altında yatan mekanizma, araştırma incelemeleri için heyecan verici bir alan sunmaktadır. Kök hücre nakli, preklinik laboratuvar ortamında süperoksit dismutaz 1 mutasyonu ALS fare modelleri kullanılarak ve klinik çalışmalarda umut vaat etmiştir.

Hücrelerden izole edilen hücre dışı veziküller (EV'ler) de benzer potansiyele sahiptir.

Çeşitli içerikler (protein, mikroRNA, vb.) farklı roller oynamaktadır.

Araştırmalar ayrıca endotel hücreleri, astrositler ve motor nöron benzeri hücreler gibi çeşitli hücre hedeflerini de araştırmıştır.

ALS ile ilişkili patolojik proteinler ve nükleotitler, prion benzeri bir şekilde yayılmak için EV'leri kullanır.

Amiyotrofik lateral sklerozda hücre dışı veziküllerin terapötik ve tanısal potansiyeli

Üst ve alt motor nöronları etkileyen geç başlangıçlı ve ölümcül bir nörodejeneratif hastalık olan amiyotrofik lateral skleroz (ALS), patogenez mekanizmaları üzerinde daha fazla araştırma yapılmasını gerektiren, teşhis ve tedavisi zor bir hastalıktır. Buna ek olarak, merkezi sinir sistemindeki (MSS) hastalıkla ilgili hücreleri hedef almak için kan beyin bariyerini (BBB) geçerek terapötiklerin iletilmesindeki zorluklar nedeniyle, ALS gibi hastalıkların yönetimi özellikle zordur. Bununla birlikte, nanotıp alanındaki son gelişmeler yeni fırsatlar sunmuştur. Hücre dışı veziküller (EV'ler) küçük, küresel, nano boyutlu partiküller olup, doğal özellikleri ve ilaç taşıma kabiliyetleri sayesinde ALS'nin tedavi ve teşhisinde çeşitli uygulanabilir özellikler göstermiştir. Köken hücreler tarafından belirlenen benzersiz kargolara sahip hücre dışı veziküller nöral koruyucu niteliklere sahiptir ve BBB'yi geçebilir ve endojen ve/veya tasarlanmış kargoyu belirli nöral hücre hedeflerine iletebilir. Bu derlemede, EV'lerin ALS için terapötikler, ilaç dağıtım sistemleri ve biyobelirteçler olarak potansiyel kullanımını hala tartışmalıdır.  

Amiyotrofik lateral sklerozda hücre dışı veziküller (Eksosom) Rutin ve onaylı bir yöntem olarak henüz kabul edilmiyor.

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/nep3.26

 

25 Ekim 2024 Cuma

Japonya'da ALS için Vitamin B12 tedavisi Rozebalamin onaylandı


Doğal olarak oluşan bir B12 vitamini formu olan mekobalaminin ultra yüksek dozu, Japonya'da amiyotrofik lateral sklerozu
 (ALS) tedavi etmek için Rozebalamin marka adı altında onaylandı 

Eisai tarafından üretilip pazarlanacak olan tedavinin , hastalığa sahip kişilerdeki işlevsel gerilemeyi yavaşlatması amaçlanıyor.

Eylül ayındaki onay , Rozebalamin'in tek başına veya standart ALS tedavileriyle birlikte verildiğinde ALS hastalığının ilerlemesini önemli ölçüde yavaşlattığını gösteren JETALS (NCT03548311) adlı bir Faz 3 klinik çalışmasından elde edilen verilere dayanıyordu .

Şirket bir basın bülteninde , "Eisai, ALS hastaları için yeni bir tedavi seçeneği olarak Rozebalamin sağlayarak hastaların ve ailelerinin çeşitli ihtiyaçlarını daha da karşılamaya ve faydalarını artırmaya kararlıdır" dedi .

Mecobalamin ışığa karşı oldukça hassastır ve bu da kimyasal olarak dengesiz hale gelmesine neden olabilir. Şirket, boyun kısmında sağlık çalışanlarının seyreltme ve geri çekme sırasında ilacı kolayca görmelerini sağlayan yeniden kapatılabilir bir pencere bulunan yüksek düzeyde ışık koruması sağlayan bir şişe yarattı. Ayrı bir şirket basın bültenine göre, Japan Institute of Design Promotion ambalaja İyi Tasarım Ödülü'nü verdi .

  1. Kaynak 
  2. Kaynak 
  3. Kaynak 

Masitinib hakkında olumsuz görüş

Avrupa İlaç Ajansı'ndan (EMA) oluşan bir danışma komitesi, AB Science'ın masitinib ilacına Avrupa Birliği'nde amiyotrofik lateral skleroz (ALS) için oral ek tedavi olarak koşullu pazarlama izni verilmesine karşı görüşünü onadı

Karar, şirketin masitinib hakkındaki ilk olumsuz görüşün  yeniden incelenmesini istemesinin ardından bu ay İnsan Kullanımına Yönelik Tıbbi Ürünler Komitesi'nin (CHMP) düzenlediği toplantıda alındı 

AB Science'ın kurucu ortağı ve CEO'su Alain Moussy, bir şirket basın bülteninde " EMA incelemesinin bir parçası olarak yeniden muayene sürecini destekleyen hastalara ve doktorlara minnettarız. Tüm bu çabaları hastalar için yaptık" dedi .

AB Science ayrıca , düzenleyici kurumunun Şubat ayında masitinib'i koşullu olarak onaylamamaya karar verdiği Kanada'da yeniden değerlendirme için başvuruda bulundu . Ancak şirket, Sağlık Kanada'nın yeni gönderilen analizleri mevcut verilerin yeni analizleri olarak değil, yeni veriler olarak değerlendirmesinin ardından yeniden değerlendirmeye devam etmemeye karar verdi. Bu, kurumun yönergelerine göre yeniden değerlendirme sürecinde izin verilmeyen bir durumdur. Sağlık Kanada, çözülmemiş sorunları ele almak için yeni bir başvuru gönderme seçeneği sunarak terapi için olası bir ilerleme yolu gösterdi.

Masitinib, bağışıklık hücrelerinin inflamatuar bir yanıt oluşturması için moleküler ipuçlarını aktive eden tirozin kinaz adı verilen bir enzim türünün inhibitörüdür.

Kaynak 

1 Ekim 2024 Salı

Kök hücre tedavisi, Faz 2 denemesindeki herkes için ilerlemeyi değiştirmedi

AAN 2024: (Amerikan Nöroloji Derneği) 

ALS için kök hücre tedavisi bazı hastalarda hastalığı yavaşlatıyor Ancak MSC'lerle tedavi, Faz 2 denemesindeki herkes için ilerlemeyi değiştirmedi

Faz 2 klinik çalışmasından elde edilen yeni verilere göre, kök hücre tedavisi, özellikle mezenkimal kök hücreler veya MSC'lerle tedavi, amiyotrofik lateral skleroz (ALS) hastalarında hastalığın ilerlemesini önemli ölçüde değiştirmedi. Bununla birlikte, tedaviden kayda değer faydalar sağladığı görülen bir hasta alt kümesi vardı ve ALS için kök hücre tedavisinden sonra ilk MSC enjeksiyonunu almadan öncesine göre en az %25 daha yavaş ilerledi.

Mayo Clinic'te nöroloji profesörü olan Nathan P. Staff, MD, PhD, "ALS'de Tekrarlanan İntratekal Otolog Adipoz Türevli MSC'lerin Faz 2 Klinik Çalışmasının Sonuçları" başlıklı konuşmasında, "Genel kohortta güçlü bir etkinlik sinyali görmedik, ancak katılımcıların bir alt kümesine bakıldığında yanıt veren bir etki olabilir" dedi." 

https://www.aan.com/msa/Public/Events/AbstractDetails/5559

Mezenkimal kök hücrelerin kullanımı araştırma amaçlı olarak kabul edilir, yani Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından rutin klinik kullanım için onaylanmamıştır. Ancak FDA bu araştırma çalışmasında mezenkimal kök hücrelerin kullanımına izin vermiştir.

  https://clinicaltrials.gov/study/NCT03268603#study-overview

Mezenkimal kök hücrelerin kullanımı araştırma amaçlı olarak kabul edilir, yani Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından rutin klinik kullanım için onaylanmamıştır. Ancak FDA bu araştırma çalışmasında mezenkimal kök hücrelerin kullanımına izin vermiştir.

https://clinicaltrials.gov/study/NCT03268603#study-overview

11 Eylül 2024 Çarşamba

Yavaşlamak

Zaman esnektir, ancak nihayetinde sınırlı ve değeri bilinmeyen bir kaynaktır. İnsanlar bu gerçeği, haberlerde yer alan trajediler ya da ara sıra yaşadıkları sağlık sorunları aracılığıyla kısa süreliğine hatırlar ve ardından çılgın yaşamlarına geri dönerler.  ALS hastaları için zaman anlayışımız evrim geçiriyor. ALS her ne kadar işleri yavaşlatan bir hastalık olsa da, ailemize zamanımızı bireysel olarak ve birlikte nasıl kullandığımızı yeniden düşünme fırsatı veriyor. Önceliklerimizi yeniden belirlemeyi, bilinçli kararlar almayı ve değerli olduğunu hissettiğimiz şeylere odaklanmayı öğreniyoruz. ALS zamanımızı elimizden almadı, aksine zamanımızı nasıl harcadığımızı yeniden değerlendirmeye sevk etti.

Slowing Down—A Family’s Experience With ALS

Andrea M. Shamaskin-Garroway, PhD, Joel Shamaskin, MD: JAMA Neurol. 2024;81(9):907-908. doi:10.1001/jamaneurol.2024.1922


 

27 Ağustos 2024 Salı

ANKET DUYURUSU (Ses klonlama)

ANKET DUYURUSU


Eğer sesimi ve konuşmamı kaybedecek olursam gelecekte kendi sesimi kullanabilir miyim?

Ses klonlama tekniği ile sesinizi gelecekte kullanabilmek artık mümkün.

Aşağıdaki anket ses klonlama hakkında bir ön çalışmadır.

Kendi sesinizle iletişim kurabilmek için ön başvuru yapabilirsiniz.

https://forms.gle/3arsLKnnvRovDG858

ALS-MNH DERNEĞİ 

16 Ağustos 2024 Cuma

Kaliforniya Üniversitesi’ndeki bilim insanları çığır açıcı bir beyin çipi geliştirdi.

  



Brain gate grubu Amerika'da birkaç merkezde 2009 yılında başlatılan bir proje. Toplam 28 uygun hasta çalışmaya alınacak. Girişimsel bir yöntem. Beynin korteks bölgesine elektrot yerleştiriliyor. Kelimeler bir ekranda görülüyor. Uygun bir metin okuyucu yazılımla uzun süreli etkilerinin değerlendirilmesi gerekiyor. 2038 yılında tamamlanması bekleniyor. 

ALS nedeniyle 7 yıldır sesini kaybeden bir adam, yapay zeka kullanarak sesini geri kazandı. Eski videolardan sesini klonladı ve beyin sinyallerini konuşmaya dönüştürdü.

15 Ağustos 2024 (HealthDay News) -- Casey Harrell, Lou Gehrig hastalığı olarak da bilinen amiyotrofik lateral skleroz (ALS) nedeniyle konuşma yeteneğini kaybediyordu.

"İletişim kuramamak çok sinir bozucu ve moral bozucu. Sanki kapana kısılmışsınız gibi," diyor 45 yaşındaki Harrell.

Ancak yeni bir beyin-bilgisayar arayüzü, Harrell'in bir kez daha başkalarıyla konuşmasına olanak tanıyor; beyni sözcükleri sağlarken, bilgisayar da onlara ses veriyor.

Konuşmayı koordine etmekten sorumlu beyin bölgesine yerleştirilen dört mikroelektrot dizisi, Harrell'in söylemek istediği kelimeleri tespit ediyor ve bu bilgiyi bir bilgisayar programına gönderiyor.

Araştırmacılar, Harrell'in ilk seansında sistemin 50 kelimelik bir kelime dağarcığıyla yüzde 90'ın üzerinde kelime doğruluğuna ulaşmasının 30 dakika sürdüğünü söyledi.

Çözümlenen kelimeler bir ekrana yansıtılıyor ve Harrell'in ALS hastalığına yakalanmadan önceki sesine benzeyen bir sesle yüksek sesle okunuyor.

"Sistemi ilk denediğimizde, doğru bir şekilde söylemeye çalıştığı kelimeler ekranda belirince sevinçten ağladı. Hepimiz öyle yaptık," dedi araştırmacı Sergey Stavisky , Kaliforniya Üniversitesi, Davis Nöroprostetik Laboratuvarı eş direktörü.

Araştırmacılar, ALS'nin vücuttaki hareketi kontrol eden sinir hücrelerini etkilediğini söyledi. Ayakta durma, yürüme, elleri kullanma ve hatta konuşma yeteneğinin kademeli olarak kaybolmasına neden oluyor.

Harrell çalışma odasına girdiğinde kollarında ve bacaklarında güçsüzlük oluşmuştu ve konuşması çok zor anlaşılıyordu.

Temmuz 2023'te araştırmacılar, Harrell'in beynine elektrotlar yerleştirerek konuşmayla ilgili beyin aktivitesini kaydedebildiler.

Stavisky, üniversitenin bir basın bülteninde, "Kaslarını hareket ettirme ve konuşma girişimlerini gerçekten tespit ediyoruz," diye açıkladı. "Bu komutları kaslara göndermeye çalışan beynin bir kısmından kayıt yapıyoruz. Ve temel olarak bunu dinliyoruz ve bu beyin aktivitesi kalıplarını bir foneme -- bir hece veya konuşma birimi gibi -- ve sonra da söylemeye çalıştıkları kelimelere çeviriyoruz."

Araştırmacılar, bu tür beyin-bilgisayar arayüzlerinin (BCI) geliştirilmesinin önündeki engellerden birinin, bilgisayarın beyin sinyallerini doğru şekilde nasıl yorumlayacağını öğrenmesinin zaman alması olduğunu söyledi.

“Önceki konuşma BCI sistemlerinde sık sık kelime hataları oluyordu. Bu, kullanıcının tutarlı bir şekilde anlaşılmasını zorlaştırıyordu ve iletişimin önünde bir engel oluşturuyordu,” diyor araştırmacı Dr. David Brandman , UC Davis'te nöroşirürji yardımcı doçenti. “Amacımız, birinin konuşmak istediği her an anlaşılmasını sağlayacak bir sistem geliştirmekti.”

Araştırmacılar, Harrell'in cihazla yaptığı ikinci seansta potansiyel kelime dağarcığının 50'den 125.000 kelimeye çıktığını tespit etti.

Sadece 1,4 saatlik ek eğitim verisiyle BCI, büyük ölçüde genişletilmiş kelime dağarcığının yanı sıra %90'lık bir kelime doğruluğuna ulaştı.

Harrell'in vakasıyla ilgili bir rapor 14 Ağustos'ta New England Journal of Medicine'de yayımlandı .

Araştırmacılar, Harrell'in 32 hafta boyunca 248 saatten fazla iletişim kurduğu 84 veri oturumunun ardından sistemin artık %97'den daha iyi bir doğruluk oranına sahip olduğunu söyledi.

Brandman, "Bu noktada, Casey'nin söylemeye çalıştığı şeyi %97 oranında doğru bir şekilde çözebiliyoruz. Bu, bir kişinin sesini yorumlamaya çalışan birçok ticari akıllı telefon uygulamasından daha iyi" dedi.

Brandman, "Bu teknoloji dönüştürücüdür çünkü konuşmak isteyen ancak konuşamayan insanlara umut sağlar," diye ekledi. "Bu konuşma BCI gibi teknolojilerin gelecekteki hastaların aileleri ve arkadaşlarıyla konuşmalarına yardımcı olmasını umuyorum."

Harrell da aynı fikirde.

"Böyle bir teknoloji insanların hayata ve topluma dönmesine yardımcı olacak" dedi.

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2314132

https://clinicaltrials.gov/study/NCT00912041#participation-criteria

https://x.com/i/status/1826055324069146876

https://www.braingate.org/


 

10 Ağustos 2024 Cumartesi

Erkeklerde idrar yolu enfeksiyonu en sık nedeni

Prostat büyümesi 

İdrar sondası 

Az sıvı alımı 

Diyabet 

Prezervatif sonda: 

Ucuz sondalar yara yapabilir 

idrar torbası hortumu ciltte tahriş alerji yapabilir 

Bulabildiğim en iyi sonda ve idrar torbası Coloplast conveen

En küçük ölçü ile deneyin, çift taraflı yapıştırıcı bant gerek kalmaz. Bant alerji yapabilir. 

Gündüz kullanın gece çıkarın. 

Pahalı ama rahat. 

Prostat büyümesi 

Prostat büyümesi varsa idrar yapma hissi geldiğinde zor idrar yapma oluyor. Böyle bir durum varsa Üroloji uzmanı ilaç yazıyor idrar çıkışı rahat oluyor. 

İdrar sondası 

Foley sonda olarak bilinir. Silikon olanları tercih edin. 

Plastik ördek kullanmak da enfeksiyon riskini arttırıyor. cam kavanoz temizliği daha kolay 

Günde 1500 cc en az sıvı almaya gayret edin 


9 Ağustos 2024 Cuma

FUS - Amyotrofik Lateral Skleroz | ION363


FUS Mutasyonlu Amyotrofik Lateral Skleroz Katılımcılarında ION363'ün Etkinliğini, Güvenliğini, Farmakokinetiğini ve Farmakodinamiğini Değerlendirme Çalışması (FUS-ALS) 

Bu çalışmanın birincil amacı, amiyotrofik lateral sklerozlu (FUS-ALS) sarkom mutasyonlarında kaynaşmış taşıyıcılarda ION363'ün klinik fonksiyon ve sağkalım üzerindeki etkinliğini değerlendirmektir.

95 katılımcıdan oluşan çok merkezli, üç bölümlü bir çalışmasıdır. Bölüm 1, 60 haftalık bir süre boyunca çok dozlu ION363 veya plasebo rejimi almak üzere 2:1 oranında randomize edilecek katılımcılardan oluşacak, ardından katılımcıların 84 haftalık bir süre boyunca açık etiketli ION363 alacağı Bölüm 2 gelecektir. Katılımcılar Bölüm 3'te 3 yıla kadar veya ION363 hastanın ülkesinde ticari olarak mevcut olana kadar veya Sponsor ION363 geliştirme programını sonlandırana kadar (hangisi daha önce gerçekleşirse) açık etiketli ION363 almaya devam edebilirler.

https://clinicaltrials.gov/study/NCT04768972

Çalışma merkezleri aşağıdadır 

https://clinicaltrials.gov/study/NCT04768972#contacts-and-locations

İlginenler için https://ionistrials.com/i-am-interested-in-a-study/

ionisNCT04768972study@clinicaltrialmedia.com 

Türkiye’de çalışma yoktur. 

Bir ALS hastasının sosyal medya hesabı

Jacob Harper, 24, diagnosed with ALS in March, 2022! Fighting for a cure through a clinical trial at Ohio State University! "Genetic FUS-Gene Mutation

https://x.com/TeamJacobWV 

https://ionistrials.com/study/a-study-to-evaluate-the-efficacy-safety-pharmacokinetics-and-pharmacodynamics-of-ion363-in-amyotrophic-lateral-sclerosis-participants-with-fused-in-sarcoma-mutations-fus-als/

https://www.tricals.org/en/trials/fusion-trial/


4 Ağustos 2024 Pazar

Qalsody (Tofersen) konusunda yeni gelişmeler

Daha önce SOD1 mutasyonu taşıyan als hastalarımız için yurtdışından getirilebilecek ilaçlar listesine Qalsody ilacının eklenmesi ve SGK kapsamında temin edilmesi için Nöroloji uzmanı hocalarımız başvuru yapmıştı.  Tarih itibariyle ilacın etkinliği kanıtlanmamıştır gerekçesiyle Türkiye İlaç Tıbbi Cihaz Kurumu, talepleri reddetmişti.

Yakın zamanda İsveç’te yapılan ENCALS toplantısında ilacın etkinliğini kanıtlayan çalışmalar sunuldu.

Sonuç olarak;

SOD 1 mutasyonu olan ALS hastaları için FDA, EMA onayı almış olan Qalsody (Tofersen)  ilacı, 1 Temmuz 2024 itibariyle Avrupa’da Almanya, Fransa, İsveç, Hollanda, Belçika'da geri ödeme kapsamına alınmıştır.

Ne yazık ki ilaç Türkiye’de yok. Türkiye’de henüz geri ödeme kapsamına alınmadı.  İlacı geliştiren Biogen firması henüz ruhsat başvurusunda bulunmadı. Bu süreci hızlandırmak için hastalar olarak talep etmeli ve sosyal medyada görünür olmalıyız.

Bu gelişme üzerine Nöroloji uzmanı hocalarımız yeni kanıtlarla Türkiye İlaç Tıbbi Cihaz kurumuna hastalar için Qalsody ilacının Türkiye’de temini ve SGK kapsamında ödenmesi için tekrar başvuru yaptı.

ALS-MNH Derneği olarak aynı gerekçe ile Türkiye İlaç Tıbbi Cihaz kurumu ve SGK kurumuna başvuru yaptık.

Change org kampanya linki aşağıdadır. Sadece imzalayalım ve paylaşalım.  Herhangi bir ücret ödenmesi gerekmiyor. Dileyenler Change org çalışanlarını destekleyebilir. Zorunlu değildir.

İmza ver; SOD1 Mutasyonlu ALS Hastaları Tedavi Olsun!

https://chng.it/CDNPyMq2fT

 



1 Ağustos 2024 Perşembe

C9orf72 ile ilişkili amyotrofik lateral sklerozlu yetişkinlerde antisens oligonükleotid BIIB078 çalışması durduruldu

C9orf72 ile ilişkili amyotrofik lateral sklerozlu yetişkinlerde antisens oligonükleotid BIIB078'in güvenliği, tolere edilebilirliği ve farmakokinetiği: faz 1, randomize, çift kör, plasebo kontrollü, çoklu artan doz çalışması

C9orf72 genindeki hekzanükleotid tekrar dizisi uzaması, amiyotrofik lateral sklerozun (ALS) yaygın bir genetik nedenidir. C9orf72'yi hedefleyen herhangi bir tedavi mevcut değildir. BIIB078, C9orf72 mRNA'sını hedefleyen araştırma aşamasındaki bir antisens oligonükleottittir. Bu çalışmada, C9orf72 ile ilişkili ALS'li katılımcılarda BIIB078'in güvenliğini, tolere edilebilirliğini ve farmakokinetiğini değerlendirmeyi amaçladık.

Yöntemler 

Bu faz 1, randomize kontrollü çalışma altı ülkede (Kanada, İrlanda, Hollanda, İsviçre, İngiltere ve ABD) 22 merkezde gerçekleştirilmiştir. ALS ve C9orf72'de patojenik bir tekrar genişlemesi olan yetişkinler, altı kohort içinde, kohort başına 3:1 oranında İnteraktif Yanıt Teknolojisi aracılığıyla, intratekal bolus enjeksiyon yoluyla BIIB078 (kohort 1-6'da sırasıyla 5 mg, 10 mg, 20 mg, 35 mg, 60 mg veya 90 mg) veya plasebo almak üzere rastgele atanmıştır. Tedavi dönemi, yaklaşık 2 haftada bir uygulanan üç yükleme dozu çalışma tedavisinden ve ardından 1-3. kohortlar için yaklaşık 3 aylık ve 4-6. kohortlar için yaklaşık 6 aylık bir tedavi dönemi boyunca aylık idame dozlarından oluşmuştur. Hastalar ve araştırmacılar tedavi ataması konusunda maskelenmiştir. Birincil sonlanım noktası advers olayların ve ciddi advers olayların insidansıydı. Bu çalışma ClinicalTrials.gov'a (NCT03626012)  kaydedilmiştir ve tamamlanmıştır. 

Bulgular 

10 Eylül 2018 ile 17 Kasım 2021 tarihleri arasında 124 hasta çalışmaya dahil edilmek üzere taranmıştır. 18 hasta çalışma dışı bırakılmış ve 106 katılımcı kaydedilerek 5 mg (n=6), 10 mg (n=9), 20 mg (n=9), 35 mg (n=19), 60 mg (n=18) veya 90 mg (n=18) BIIB078 veya plasebo (n=27) almak üzere rastgele atanmıştır. 106 hastanın 58'i (%55) kadındır. Tüm hastalar en az bir doz çalışma tedavisi almış ve tüm analizlere dahil edilmiştir. Tüm katılımcılar en az bir advers olay (yan etki)  yaşamıştır; advers olayların çoğu hafif veya orta şiddette olmuş ve tedavinin kesilmesine yol açmamıştır. 

BIIB078 ile tedavi edilen katılımcılarda en sık görülen yan etkiler düşme, prosedürel ağrı, baş ağrısı ve post lomber ponksiyon sendromudur. BIIB078'in herhangi bir dozunu alan 79 hastanın 14'ü (%18) ciddi  yan etki) bildirirken, plasebo alan 27 hastanın dokuzu (%33) ciddi advers olay bildirmiştir. BIIB078 alan beş katılımcı ve plasebo alan üç katılımcıda ölümcül yan etki görülmüştür: 10 mg BIIB078 alan bir katılımcıda solunum yetmezliği, 35 mg BIIB078 alan iki katılımcıda ALS kötüleşmesi, 35 mg BIIB078 alan bir katılımcıda travmatik intraserebral hemoraji, 60 mg BIIB078 alan bir katılımcıda pulmoner emboli ve plasebo alan üç katılımcıda solunum yetmezliği. Tüm ölümler raporlayan araştırmacı tarafından çalışma tedavisiyle ilişkili olmadığı şeklinde değerlendirilmiştir.

Yorum 

Bu faz 1 çalışmasının sonuçları değerlendirildiğinde, BIIB078'in klinik çalışması  durdurulmuştur. Ancak, bu sonuçlar, C9orf72 ile ilişkili ALS'nin karmaşık patobiyolojisini anlamamıza katkıda bulunacaktır. Finansman Biogen.

31 Temmuz 2024 Çarşamba

Qalsody (Tofersen) ilacı hakkında

 


Haberde söz edilen ilaç Qalsody (Tofersen) ilacıdır. 
ALS hastalarının %2-5 kadarında görülen, SOD1 mutasyonu adı verilen, genetik geçiş gösteren Ailesel als hastalığında kullanılıyor. 
Genetik test sonucu SOD1 mutasyonu tesbit edilen hastalarda etkilidir. 
İlaç, her ay Omurilik sıvısı içine veriliyor.   Ömür boyu kullanmak gerekiyor. 
Öte yandan ilacın aylık maliyeti 32bin € civarında. 
Bu ilaç 1 Temmuz itibariyle Avrupa’da geri ödeme kapsamına alınmıştır. 
Ne yazık ki Türkiye’de henüz Sgk kapsamında değildir. 
ALS-MNH Derneği olarak gerekli başvurular yapıldı. Ancak resmi başvuru yapmak kuşkusuz fazla etkili olmamaktadır.  
Genetik Test sonucu SOD1 mutasyonu tesbit edilmiş hastalarımız! Aşağıdaki formu doldurunuz 
Bu ilacın ülkemizde SGK kapsamında ödenmesi için kamuoyu farkındalığı oluşturmak çok önemlidir. Hepimize bu anlamda görev düşüyor. 
Aktif hak savunuculuğu için liderlik yapacak bireylere ihtiyacımız var. 
Bilgilerinize sunarım. 
Alper Kaya 

20 Temmuz 2024 Cumartesi

Oturma minderleri hakkında

Oturma Minderleri, sünger, jel ve hava hücreli çeşitleri ile özellikle uzun süreli tekerlekli sandalye kullananlar için üretilmiştir.  Omurilik felçliler, omurga eğrilikleri, ağrı duyusu bozukluğu  olan hastalarda kullanılıyor. 

Fiyatları 5bin-35bin tl arasındadır. Hava hücreli olanlarda hücre yüksekligi, sibop sayısı, allerjik olmaması, en*boy ölçüleri farklıdır. 

ALS hastalığında duyu bozukluğu olmaz.  Bizler oturduğumuz yerde   rahatsız olduğumuzda bunu hissederiz.  Minder kullanmak bir süre hareketsiz oturanlarda faydalı olabilir.  Fakat ALS hastalığı ilerleyici bir hastalıktır. Tekerlekli sandalyede oturma süresi giderek azalıyor.  Ayrıca kaykılma özelliği (tilt) olmayan sandalyede, sırtı yatabilir olsa da öne doğru kayma oluyor.  Bu durumda sürekli arkaya çekmek gerekiyor. En iyi minderi de kullansa hasta rahat edemiyor. 

Eğer dünya standartlarında Permobil, Quantum gibi bir akülü sandalyeniz varsa ağırlığı hem mindere hem sırt kısmına dağıtan kaykılma (tilt)  özelliği varsa havalı oturma minderini daha rahat ve etkili kullanabilirsiniz. 

Kısacası hastanın oturabilme süresi ve hastalığın ilerleme durumuna göre değişiyor. 

5-8 bin tl size yük olmayacaksa havalı minder deneyebilirsiniz. Bu tür ürünler açıldığında iade edilemiyor. 





3 Temmuz 2024 Çarşamba

ALS hastalığı hakkında doğrular ve yanlışlar


Amyotrofik lateral skleroz (ALS), spor yaralanmaları ve kalıtımsal olduğu yönündeki yanlış anlaşılmalar da dahil olmak üzere pek çok yanlış anlaşılmaya yol açan karmaşık bir hastalıktır.

ALS teşhisi konulmuş olsun veya bir bakıcı olun, ALS gerçeklerini bilmek önemlidir. İşte hastalıkla ilgili bazı yaygın mitler ve her iddianın gerçeği.

Spor yapmak ALS'ye neden olabilir

ALS, 1939 yılında teşhisi konulan ve bu duruma dikkat çeken ünlü beyzbol oyuncusu Lou Gehrig'in adıyla da bilinir.

Bu durum, özellikle diğer profesyonel sporculara, özellikle de futbolculara ALS teşhisi konduktan sonra, spor yapmakla ALS hastalığının ortaya çıkması arasında bir bağlantı olduğuna dair inancın oluşmasına yardımcı oldu.

Bazı çalışmalar futbol oynamakla ALS hastalığının gelişmesi arasında bir bağlantı olduğunu gözlemlemiştir. 1960 ile 2019 yılları arasında Ulusal Futbol Ligi'nde oynayan 19.000'den fazla erkeği inceleyen bir çalışmaya göre, bunlardan 38'ine ALS teşhisi konmuş ve 28'i bu durumdan ölmüştür.

Çalışma, profesyonel futbol oynamanın ALS'ye neden olduğunu göstermese de, ALS'nin daha çok profesyonel veya temas gerektiren sporlar yapan kişilerde görülen tekrarlayan kafa travmalarından kaynaklanabileceğine dair mevcut kanıtlara katkıda bulunuyor.

Ancak atletik olmanın veya eğlence amaçlı spor yapmanın ALS riskini artırdığına dair gerçek bir kanıt yoktur.

ALS bulaşıcıdır

Bazı insanlar ALS hastası olan birinden hastalığın geçebileceğine inanıyor.

Basitçe söylemek gerekirse, ALS bulaşıcı değildir.

ALS, hasta birine dokunmak veya yakın mesafede bulunmak gibi sıradan temaslarla kişiden kişiye bulaşmaz; bu, sıradan soğuk algınlığında olduğu gibidir.

Ancak genetiğinizin ALS geliştirme riskinizi etkilediğine dair güçlü kanıtlar var. Bir düzineden fazla gendeki mutasyonlar kesin olarak ALS ile ilişkilendirildi ve çok daha fazla genin potansiyel olarak hastalık riskiyle ilişkili olduğu gösterildi.

Tanı konulduktan sonra yaşam beklentisi çok kısadır

ALS teşhisi konulduktan sonraki iki ila beş yıl içinde hayatınızın sona erdiğine dair bir inanış vardır. ALS'nin ilerleyici ve ölümcül bir nörodejeneratif hastalık olduğu doğru olsa da, teşhisten sonraki sağ kalım süresi büyük ölçüde değişir.

ALS'li kişilerin yaklaşık %20'si beş yıldan fazla yaşar ve yaklaşık %10'u 10 yıl veya daha fazla yaşar. Küçük bir yüzdesi onlarca yıl yaşar, tıpkı teşhisinden sonra 50 yıldan fazla yaşayan ünlü fizikçi Stephen Hawking'in durumunda olduğu gibi.

Genç kişiler ve başlangıç ​​semptomları kol veya bacak kaslarını etkileyen uzuv başlangıçlı ALS'si olanlar, ilk önce baş ve boyun kaslarında güçsüzlük yaşayan bulber başlangıçlı ALS'si olanlara göre daha iyi bir prognoza sahip olma eğilimindedir. Tıbbi bakımdaki ilerlemeler yaşam kalitesini iyileştirmiştir ve araştırmalar ve klinik deneyler yeni ALS tedavileri için umut sunmaktadır.

Lyme hastalığı ALS'ye yol açabilir

ALS'nin Lyme hastalığı nedeniyle ortaya çıktığı düşüncesi, büyük olasılıkla kas güçsüzlüğü ve yorgunluk gibi bazı benzer nörolojik semptomlara sahip olmalarına dayanmaktadır.

ALS için bilinen bir tedavi olmasa da, enfekte bir kenenin ısırmasıyla insanlara bulaşan Lyme hastalığı genellikle antibiyotiklerle etkili bir şekilde tedavi edilebilir. Ancak ALS'de tedaviler semptomları yönetmeye odaklanır.

Gençler ALS hastalığına yakalanmaz

ALS'nin sadece ileri yaştaki yetişkinleri etkilediğini düşünmek yanlıştır.

ALS hastalığı genellikle 55-75 yaş aralığındaki kişilerde teşhis edilse de genç yetişkinler ve nadir durumlarda gençler ve küçük çocuklar da dahil olmak üzere her yaşta ortaya çıkabilir.

Bu inanış, ALS belirtileri gösteren genç kişilerde teşhis ve tedavinin gecikmesine yol açabilir; çünkü sağlık hizmeti sağlayıcıları bunu başlangıçta başka bir sağlık sorunuyla karıştırabilir.

ALS kalıtsaldır

ALS hastalığının genellikle anne veya babanızdan birinden veya her ikisinden miras alındığı düşünülür.

ALS vakalarının yaklaşık %10'unda kalıtsal bir bileşenin bulunduğu doğrudur; bu durumda hastalığa ailesel ALS adı verilir.

Ancak ALS vakalarının büyük çoğunluğu bilinen bir aile öyküsü olmadan, sporadik olarak ortaya çıkar.

Yine de, sporadik ALS'li kişilerin yaklaşık %10'u bilinen ALS genlerinde mutasyonlar taşır. Bu nedenle, hem ailevi hem de sporadik ALS hastalarına en yaygın ALS'ye neden olan mutasyonları kontrol etmek için genetik test önerilmelidir. Hastalıkla ilişkili bir mutasyonu belirlemek genellikle ALS tanısını doğrulamak için yeterli değildir, ancak en iyi tedavi yolunu belirlemeye yardımcı olabilir.

ALS çoğunlukla erkekleri etkiler

ALS hastalığının başlangıçta erkeklerde daha sık görüldüğü düşünülüyordu ancak yapılan araştırmalar cinsiyet farkının daha önce düşünülenden daha dar olduğunu gösteriyor.

ALS erkeklerde yaklaşık %20 daha fazla görülse de, erkekler ve kadınlar arasında tanı oranları yaş ilerledikçe eşitlenme eğilimindedir.

ALS'nin kadın ve erkekleri farklı şekilde etkileyip etkilemediği, bunun cinsiyetler arasındaki hormonal farklılıklardan mı, yoksa genetik veya çevresel faktörlerden mi kaynaklandığı konusunda araştırmalar yapılıyor.

ALS beyninizi etkilemez

ALS hastalığının bedensel olarak sizi güçsüzleştirdiği, ancak zihninizin ve bilişsel işlevlerinizin hâlâ tam kontrol altında olduğu yönünde yanlış bir kanı var.

ALS ile ilgili temel gerçeklerden biri, istemli kas hareketlerini kontrol etmekten sorumlu motor nöronları etkilemesidir. Ancak, bazı kişilerde biliş ve davranışı da etkileyebilir.

Daha yeni çalışmalar, ALS hastalarının yarısının hastalıklarının seyri sırasında bir noktada bilişsel veya davranışsal değişiklikler yaşayacağını göstermektedir. En yaygın değişiklikler, yönetici işlevlerdeki anormalliklerdir - eylemlerinizi planlama ve kendi davranışınızı düzenleme yeteneğiniz.

ALS tedavi edilebilir

ALS hastalığının bazı takviyeler alınarak, insülin iğneleri yapılarak veya taşınabilir nöromodülasyon uyarıcı cihazlar kullanılarak tedavi edilebileceği söyleniyor.

Benzer şekilde, ALS tedavisiyle ilgili bir diğer inanış da, ALS semptomlarını bir şekilde iyileştirdiğini iddia eden birini tanıyorsanız, onun yaptığı her şeyi yapmanız ve aynı sonucu alacağınızdır.

ALS hastalığının şu anda bir tedavisi yoktur.

Ancak, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaya ve sağ kalımı uzatmaya yardımcı olabilecek onaylı tedaviler vardır. Ayrıca semptomları yönetmeye ve yaşam kalitenizi iyileştirmeye yardımcı olan ilaçlar ve ilaç dışı tedaviler de vardır.

ALS için alternatif ve etiket dışı tedaviler hakkında bilimsel olarak desteklenen bilgiler için, kırmızı şarap içmekten resveratrol bileşenlerinden bakır takviyeleri almaya kadar her şeye A'dan F'ye veya henüz bilinmeyenler için U'ya kadar not veren hakemli bir site olan ALS Untangled'ı inceleyin.

Doğru ALS bilgilerini anlamak, sizin ve ailenizin tedavi ve bakım hakkında bilinçli kararlar almanıza yardımcı olabilir. ALS sağlık ekibiniz sizinle tedavi seçeneklerini, günlük bir rutin oluşturmayı, uyarlanabilir donanım kullanmayı, duygusal iyiliğinize bakmayı ve ALS ile yaşamanın diğer yönlerini görüşecektir.

Kaynak 

Avrupa İlaç Ajansı'nın (EMA) danışma komitesi, masitinib onayına karşı çıkıyor

 Avrupa CHMP, masitinib onayına karşı çıkıyor

Avrupa İlaç Ajansı'nın (EMA) danışma komitesi, masitinib'in amiyotrofik lateral skleroz (ALS) tedavisinde oral ek tedavi olarak kullanılmasına koşullu pazarlama izni verilmemesini önerdi.

İnsan Kullanımına Yönelik Tıbbi Ürünler Komitesi'nin (CHMP) olumsuz görüşü , komitenin geçen ay duyurduğu, güvenlik konusunda herhangi bir endişe olmamasına rağmen deneme protokolü ve veri analizleriyle ilgili bir dizi çözülmemiş sorun olduğu görüşünü doğruluyor .

Geliştirici AB Science, yeniden inceleme talep etmeyi planladığını söyledi, ancak bir  basın bülteninde "ALS'de koşullu pazarlama yetkisinin zorluğunu" vurguladı ve "bu yeniden incelemenin ardından olumlu bir sonuç garanti edemeyeceğini" söyledi.

Masitinib, bağışıklık hücrelerinin inflamatuar bir yanıt oluşturmasına yardımcı olan bir enzim türü olan tirozin kinazları güçlü bir şekilde inhibe etmek için tasarlanmış küçük bir moleküldür. Bu enzimleri inhibe etmenin, ALS'de inflamasyonu azaltması ve sinir hücrelerini hasardan koruması, hastalığın ilerlemesini yavaşlatması beklenmektedir.

Şirketin başvurusu, ALS hastası 394 yetişkinin katıldığı bir Faz 2/3 klinik çalışma olan AB10015'ten (NCT02588677) alınan verilere dayanıyordu. Deneme, standart ALS ilacı Rilutek'e (riluzol) ek olarak yaklaşık bir yıl boyunca günde iki kez verilen iki doz masitinib'i (3 veya 4,5 mg/kg) bir plaseboya karşı test etti .

Hastalığın ilerlemesi yavaşladı

ALS Fonksiyonel Değerlendirme Ölçeği-Revize (ALSFRS-R) düşüş oranının ayda 1,1 puandan az olduğu normal hastalık ilerlemesi olan bir hasta grubunda, masitinib'in 4,5 mg/kg dozu, plaseboya kıyasla hastalığın ilerlemesini %27 oranında yavaşlatarak çalışmanın ana hedefine ulaşmıştır.

Kombinasyon tedavisi, normal seyir izleyen hastalarda yaşam kalitesi ve akciğer fonksiyonlarında belirgin bir düşüşe yol açarken, hızlı seyir izleyen hastalarda herhangi bir değişiklik gözlenmedi.

Normal ve hızlı ilerleyen hastalar birlikte incelendiğinde, hafif veya orta dereceli ALS'li hastalar en fazla faydayı gördü , iki yıldan fazla yaşadılar ve masitinib ile plaseboya göre %42 daha yavaş ilerlediler.

CHMP, etkinlik verilerini incelerken çalışmanın yürütülme biçiminde ele alınamayan sorunlar tespit etti. Şirket, iyi klinik uygulamayla ilgili endişelerin, standart prosedürlerden sapmaların sonuçları etkilemediğini göstererek ele alındığını söyledi.

CHMP ayrıca, hızlı ilerleyen hastalığı olan hastaların birincil analizden hariç tutulması kararıyla ilgili endişelerini dile getirdi ancak şirket, çalışmanın tamamlanması için daha tutarlı bir popülasyona ihtiyaç duyulduğunu savundu. AB Science, hariç tutmanın çalışmanın kör olduğu sırada yapıldığını ve bu sayede herhangi bir önyargının ortadan kaldırıldığını söyledi.

Danışma komitesi ayrıca hafif veya orta şiddette ALS hastalarının analizlerine de itiraz etti. Şirket, ikna edici bir risk-fayda profiline sahip bir grup belirlemek için EMA'nın post-hoc analizler (çalışma tamamlandıktan ve tüm veriler toplandıktan sonra yürütülenler) için yönergelerini izlediğini söyledi. Şirket ayrıca grubun "önemli bir 12 aylık sağ kalım avantajı da dahil olmak üzere son derece ikna edici sonuçlar gösterdiğini" yazdı.

Şirket ayrıca CHMP tarafından önerilen farklı istatistiksel analizlerin sürekli olarak olumlu sonuçlar gösterdiğini belirterek, eksik verilerin nasıl işlendiğine ilişkin sorunları da ele aldığını söyledi.

https://alsnewstoday.com/news/europe-chmp-recommends-against-masitinib-authorization/

Çin, bilimsel araştırma ekibi, açık kaynaklı, çip üzerinde beyin bilgisayar akıllı etkileşim sistemi geliştiriyor

Son zamanlarda, Tianjin Üniversitesi Beyin-Bilgisayar Etkileşimi ve İnsan-Bilgisayar Entegrasyonu Haihe Laboratuvarı ekibi, Güney Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ve diğer ekiplerle birlikte, açık kaynaklı çip üzerinde beyin-bilgisayar arayüzü akıllı etkileşim sistemi olan MetaBOC'yi ortaklaşa geliştirdi. Robotun engellerden kaçınması için "beyni" geliştirme hedefi, takip etme ve kavrama gibi görevlerin insansız kontrolü, beyin benzeri bilgi işlem için çeşitli ilhamları tamamladı. Araştırma sonuçlarından bazıları yakın zamanda beyin bilimi alanında uluslararası bir dergi olan Brain'de yayınlandı.

Çip üzerindeki beyin iki bölüme ayrılmıştır: "çip" (elektrot çipi) ve "beyin" (in vitro kültürlenmiş beyin). Çip üzerinde beyin, insan vücudunun dışında "beyne benzer bir doku" oluşturmak için kök hücre kültürü teknolojisini kullanıyor. Biyolojik beyinlerin bazı akıllı işlevlerine sahiptir ve elektrot çipleriyle donatılmış olup, bilim adamlarının robotta hata ayıklamasına veya engellerden kaçınmak ve nesneleri yakalamak için robotu otonom olarak kontrol etmek gibi belirli işlevleri gerçekleştirmek için dışarıya sinyaller göndermesine olanak tanır.

"Çip üzerinde beyin arayüzü, in vitro kültürlenmiş 'beyinlerin' (beyin organoidleri gibi) elektrot çipleriyle birleştirilmesiyle oluşturulan çip üzerinde beyindir. Haihe Laboratuvarı genel müdürü Ming Dong, Tianjin Üniversitesi Başkan Yardımcısı, Beyin-bilgisayar etkileşimi ve insan-bilgisayar entegrasyonu dedi.

Çip üzerinde beyinle ilgili teknolojilerin temel alanları. (Fotoğraf görüşmeci tarafından sağlanmıştır)

 Çip üzerinde beyinin gelecekteki uygulama senaryolarının gösteri diyagramı. (Fotoğraf görüşmeci tarafından sağlanmıştır)

Mingdong, deneysel konular olarak esas olarak insan beynini veya diğer biyolojik beyinleri kullanan geleneksel teknolojilerin aksine, çip üzerinde beyinin beyin-bilgisayar arayüzleri alanında yeni ortaya çıkan önemli bir dal haline geldiğini ve kesme teknolojisinin gelişiminde devrim yaratmasının beklendiğini söyledi. Hibrit zeka ve beyin benzeri hesaplama gibi ileri teknolojik alanlar.

Tianjin Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde profesör ve Haihe Beyin-Bilgisayar Etkileşimi ve İnsan-Bilgisayar Entegrasyonu Laboratuvarı'nın çip üstü beyin-bilgisayar arayüzü ekibinin başkanı Li Xiaohong, bu araştırmanın esas olarak iki açıdan çığır açıcı olduğunu söyledi: Birincisi, hücre kültürü iki boyutludan üç boyutluya geçti; çip üzerinde beyin daha karmaşık sinirsel hesaplama ağları sağlıyor. İkincisi, yapay zeka algoritmalarının eklenmesi hibrit zeka alanında girişimlere olanak sağlamıştır.

Buna ek olarak ekip, insan kaynaklı beyin organoitlerinin büyümesi ve gelişmesinde fiziksel alanların rolünü doğruladı, beyni düzenlemek için düşük yoğunluklu odaklanmış ultrasonun prensibini ve mekanizmasını açıkladı ve beyin için daha iyi bir zeka temeli sağladı. çip üzerinde akıllı etkileşim sistemi MetaBOC." beyin".  

https://h.xinhuaxmt.com/vh512/share/12076644?d=134d8f3&channel=weixin

Etiketler

Kök hücre (52) ALS (44) aac (40) araştırma (35) FDA (33) Trakeostomi (28) Edaravone (26) iletişim (25) Amylyx (24) Bci (24) Brainstorm (23) Tofersen (23) yardımcı teknoloji (23) AMX0035 (22) Masitinib (22) Radicut (22) biogen (22) Genetik (21) Ailesel ALS (20) Hande Özdinler (19) Radicava (19) SGK (19) nurown (19) Sod1 (18) alsuntangled (18) PEG (17) Farkındalık (16) Evde Bakım (15) Trakeotomi (15) Anket (13) TUDCA (13) solunum Cihazı (13) Alternatif iletişim sistemleri (12) Etkinliği kanıtlanmamış tedaviler (12) Izmir (12) assistive communication (12) beslenme (12) ilaç çalışmaları (12) Müzik (11) aso (11) aspirasyon (11) bağış (11) ipk (11) Adımadım (10) Belgesel (10) Eyetracker (10) FazIII (10) Istanbul (10) Psikoloji (10) Relyvrio (10) SOD 1 (10) SUT (10) Solunum (10) buz kovası (10) faz çalışmaları (10) göz bilgisayarı (10) invaziv bci (10) Ab Science (9) Dünya ALS Günü (9) Icebucketchallenge (9) Tobii 4c (9) Ventilatör (9) albrioza (9) elon Musk (9) ema (9) etik (9) kongre (9) phoenix (9) 21 Haziran (8) Alper Kaya (8) Qalsody (8) Tobii (8) Youtube (8) izmir şubesi (8) kitap (8) konuşma (8) malzeme (8) maraton (8) nemlendirici (8) neuralink (8) stem cell (8) yutma güçlüğü (8) Bahar Toplantısı (7) Bipap (7) Hawking (7) Mitsubishi Tanabe (7) Nazlı Başak (7) Stephen Hawking (7) als tv (7) covid19 (7) faz I (7) faz III (7) iyilik peşinde koş (7) kanül (7) np001 (7) piknik (7) risk (7) synchron (7) İletişim (7) ALS-MNH Derneği (6) Acil durum (6) Ali Var (6) C9orf72 (6) Diyafram (6) Diyafram pili (6) Dr Richard Bedlack (6) Eva Feldman (6) FazII (6) Göz Takip (6) Neuralstem (6) Oksijen (6) PBA (6) Tahir Ün (6) aşı (6) fals (6) faz II (6) fus (6) ibudilast (6) mnd (6) pnömoni (6) tauroursodeoksilik asit (6) 2014 (5) ALS nedeni (5) ALS riski (5) ALS/MND Alliance (5) Als MNH Derneği (5) Antalya (5) Bakteri Filtresi (5) Buca (5) Bulber ALS (5) C9ORF72 MUTASYONU (5) Cuff (5) DPS (5) Engelli (5) Fark Yaratanlar (5) Hasta Hakları (5) Head-mouse (5) NU-9 (5) OptiKey (5) SMA (5) Salya (5) Sempozyum (5) Smartnav (5) Trakeostomi kanülü (5) VALOR (5) Zatüre (5) als izmir (5) antisense oligonukleotid (5) awareness (5) bakım (5) balgam (5) edaravone (MCI-186) (5) enfeksiyon (5) fenil bütirat (5) havalı yatak (5) hme filtre (5) kanada (5) mnh (5) nefes darlığı (5) tdp43 (5) tekerlekli sandalye (5) uyku (5) yoğun bakım (5) Çevresel faktörler (5) Çeşme (5) Ödeme (5) ötv (5) ALSFRS-R (4) Abscience (4) Akülü sandalye (4) Alsreversals (4) Alternatif tıp (4) Android (4) Aspiratör (4) Ağır Metal (4) BMAA (4) Belçika (4) Burs (4) Dexpramipexole (4) Elektrik kesinti (4) Emory ALS Center (4) Engelli araç (4) Eyeharp (4) Faz1 (4) Gen Tedavisi (4) Hilmi Uysal (4) Instagram (4) Jason Becker (4) Kişisel deneyim (4) Klinik çalışmalar (4) Locked-in syndrom (4) Lunasin (4) Lyme (4) NDAL (4) NEFES VARSA UMUT VARDIR (4) Project Mine (4) Richard Silverman (4) Sabancı Vakfı (4) Sergi (4) Sodyum fenilbütirat (4) Suna Kıraç (4) Sut 2013 (4) Toplantı (4) Tükrük (4) Yolculuk (4) Zacharias Vamvakousis (4) acil (4) antisense oligonukleotidler (4) bakımveren (4) balon (4) banyo (4) bilgisayar (4) canlı yayın (4) civa (4) communication (4) dmd (4) egzersiz (4) fadik atasoy (4) fotoğraf (4) gm604 (4) hasta bakımı (4) icebucket challenge (4) idrar (4) ilaç geliştirme (4) invaziv (4) invertör (4) izmir maratonu (4) japonya (4) kilo kaybı (4) klinik çalışma (4) makale (4) neals (4) neudexta (4) proje (4) solunum güçlüğü (4) switch (4) taburcu (4) tedavi (4) tnd (4) yapay zeka (4) İzmir (4) 12v DC (3) 220 v AC (3) 9. Bahar pikniği (3) ADIS (3) ALS MND Alliance (3) ALS taklit eden hastalıklar (3) ALS tanısı (3) ALS/MND (3) ALSTDI (3) Alliance meeting (3) Amalgam (3) Amerika (3) Android telefon (3) Atlas (3) BIIB067 (3) Basında ALS (3) Bilimsel Çalışma (3) Biomarker (3) Biyografi (3) Brüksel (3) CNM-Au8 (3) Clene (3) Coşkun Özdemir (3) Deneysel Klinik çalışma (3) Diyafram Pacing (3) Eeg (3) Evde Bakım Derneği (3) Eyetracking (3) Faz3 (3) Fizik Tedavi (3) Futbol (3) Genervon (3) Gluten intoleransı (3) HME (3) International symposium ALS MND (3) Jeneratör (3) KNS-760704 (3) Kemal Arı (3) Konser (3) Koronavirüs (3) Kısmet Konak (3) Lauren brady (3) Les Turner (3) LunaRich X (3) Merhaba filmi (3) Merit Cudkowicz (3) Metilkobalamin (3) Mitsubishi Tanabe Pharma (3) Mn-166 (3) Motor nöron (3) Nadir hastalıklar (3) Nöromüsküler (3) Oksijen konsantratörü (3) PLS (3) Parkinson (3) Pulse oksimetre (3) Quinine (3) Robert Brown (3) Sidney 2011 (3) Sinema (3) Sodium Phenylbutyrate (3) Stopals (3) Teşhis (3) Tirasemtiv (3) Tobii 5 (3) Tobii eyeX (3) Tükenmişlik Sendromu (3) Türk Nöroloji derneği (3) UPS (3) Voice cloning (3) Webcam (3) Webinar (3) Windows 10 (3) Yaşamak Yetmez Yaşatmak da Lazım (3) Zatüre aşısı (3) acıyıhisset (3) akıllı telefon (3) als derneği (3) alternative communication (3) ameliyat (3) araç (3) assistive music (3) assistive technology (3) balonlu kanül (3) bası yarası (3) beyin bilgisayar arayüzü (3) bilimsel metodoloji (3) biyobelirteç (3) biyomarker (3) brain computer interface (3) centaur (3) cytokinetics (3) decübitis (3) diş (3) dolgu (3) encals (3) erişilebilirlik (3) evde Bakım aylığı (3) faz 1 (3) film (3) genetik Araştırma (3) göz izleyici (3) gümüş (3) ilaç (3) invaziv solunum (3) ionis (3) ipad (3) karbondioksit (3) ketas (3) live (3) low cost eyetracking (3) masivet (3) medicinova (3) mekanik ventilasyon (3) motor nöron hastalığı (3) ms (3) phenylbuthyrate (3) pnömokok (3) robot (3) röportaj (3) sanal klavye (3) sanat (3) seyahat (3) shiley (3) sporadik (3) sss (3) stentrode (3) tirozinkinaz inhibitör (3) tts (3) tuvalet (3) tıbbi cihaz (3) tıbbi malzeme (3) yardımlı intihar (3) yeşim parman (3) Çocuklar (3) çin (3) öksürük (3) üst motor nöron (3) şarlatanlık (3) 2022 (2) 45. İstanbul Maratonu (2) AI (2) AKV9 (2) ALS Kimlik Kartı (2) ALS Teşhisi (2) ALS hastası (2) ALS kliniği (2) Adana (2) Ahmet Adnan Saygun (2) Aile ve sosyal çalışma bakanlığı (2) Akava therapeutics (2) Alliance toplantısı (2) Alsitek (2) Altın Koza (2) Arimoclomol (2) Atropin (2) Aylin Yaman (2) Ayşe Arman (2) Ağız bakımı (2) B12 (2) BIIB078 (2) Barış Özcan (2) Bipap s/t (2) Bmi (2) Boston (2) Boğaziçi Üniversitesi (2) Braingate (2) Brussels (2) CNNTÜRK (2) Cannabis (2) Cengiz İnal (2) Cihaz temin (2) Clinical Trial (2) Clostridium difficile (2) Coronavirus (2) Cüneyt Özdemir (2) Danimarka (2) Danny Reviers (2) David Jane (2) Demans (2) Dernek (2) Dextrometorphan (2) Dilara Ustaoğlu (2) Diş dolgu (2) Dr Nicholas Boulis (2) Dört duvar Bir Pencere (2) Edaravon (2) Eddie Redmayne (2) Elektrik fatura (2) Elektroterapi (2) Elena Nikitina (2) Engelli mimarisi (2) Engelli sanat (2) Epha4 (2) Evde bakım parası (2) Eviacam (2) Evrim ağacı (2) Eyetribe (2) Fasikülasyon (2) Fatih şen (2) FazIII b (2) Filiz Koç (2) Fvc (2) Gazespeaker (2) Global Day (2) Google play (2) Guam ALS (2) Guilhem Gallart (2) Göksu tümaç (2) Gönüllü (2) Gürkan Özcan (2) Haberturk (2) Hadassah (2) Hakan Sepici (2) Haluk Deda (2) Hazal Bayar (2) Healey ALS Platform (2) Hijyen (2) Hülya İlgün (2) I am breathing (2) ION363 (2) KOGEM (2) Kadimastem (2) Konuşma bozukluğu (2) Koç Üniversitesi (2) Kısa film (2) L-serin (2) Levosimendan (2) Lityum (2) Lokal anestezi (2) MMN (2) Mavi-yeşil alg (2) Mayıs (2) Merhaba (2) Mukus tıkacı (2) NUEDEXTA (2) Nadir hastalık (2) Narlıdere (2) Nazogastrik tüp (2) Neuraltus (2) Non-invaziv (2) Non-invaziv Solunum (2) Nörofilaman (2) Nöroloji kongre (2) Nörotransmiter (2) OnScreenKeys (2) Onscreencommunicator (2) Oral Radicava (2) Orlando 2015 (2) Oyunda kal (2) Piraye Oflazer (2) Platform denemeleri (2) Pseudo-science (2) Püf Noktası (2) Rare disease (2) Rasagiline (2) Rehabilitasyon (2) Reliv Now (2) Retigabin (2) Rilutek (2) Riluzole (2) Runtalya (2) Sedat Balkanlı (2) Siyalore (2) Sod1 Als (2) Steve Dezember (2) Steve gleason (2) Tanı (2) Technology (2) Theory of everything (2) Tv (2) Tıkaç (2) Uçak (2) Video (2) Yatak (2) Yaşam kalitesi (2) Yeni yıl (2) Yurtdışından ilaç (2) Zumba (2) Zumbathon (2) abd (2) accessibility (2) agm (2) alarm (2) alscot (2) alsworldwide (2) alt motor nöron (2) android uygulama (2) antisense (2) apiterapi (2) art (2) assisted suicide (2) assistive instrument (2) astrorx (2) ağız kuruluğu (2) bakım verenler (2) balon basıncı (2) barsak (2) bağışıklık (2) benign fasikülasyon sendromu (2) beyin okuma (2) bfs (2) bir kova buz (2) bisiklet (2) borelia (2) butonlu peg (2) caregiver (2) change.org (2) co2 (2) decubitis (2) dekstrometorfan (2) dekübitüs (2) derin ven trombozu (2) dexpromipexole (2) dextromethorphan (2) diaphragm Pacing System (2) disability (2) diyafram güçsüzlüğü (2) duke ALS clinic (2) elektrikli nemlendirici (2) engelli teknoloji (2) er stres (2) etkinlik (2) etkisiz tedavi (2) evde Hasta Bakımı (2) evde kal (2) fenilbutirat-taurursodiol (2) fenotip (2) ftd (2) gastrostomi (2) genel anestezi (2) genç yaşta Als (2) glia (2) göz kırpma (2) gümüş kanül (2) hafif zincir Nöroflaman (2) hiperkapni (2) hope Dezember (2) hukuk (2) implant (2) imza (2) imza kampanyası (2) intihar (2) intravenous (2) invaziv BCI (2) ipscell (2) israil (2) iyilik peşinde (2) kendin yap (2) kinidin sülfat (2) kinin (2) konferans (2) konsorsiyum (2) kurşun (2) kök hücre kılavuzu (2) kıbrıs (2) kılavuz (2) mao-b inhibitör (2) mevzuat (2) mideden beslenme (2) mitokondri (2) mrna (2) mtv (2) mutasyon (2) nature (2) nfl (2) noter (2) nörotoksin (2) nörotrofik faktör (2) off-label (2) oksijen tüpü (2) oral sodyum klorit (2) orphan disease (2) orphazyme. (2) ozon (2) pco2 (2) pestisidler (2) pone (2) predispozisyon (2) pseudo bulber affect (2) rap (2) rapor (2) reldesemtiv (2) repurposing (2) roar (2) seğirme (2) sodyum fenil bütirat (2) solunum testi (2) sonda (2) sosyal yardım (2) star (2) stenrod (2) stentrod (2) sut 2014 (2) sönmez atasoy (2) tamamlayıcı tıp (2) tat (2) taurursodiol (2) telesağlık (2) teletıp (2) temel ihtiyaçlar (2) text-to-speech (2) tms (2) toksin (2) tracoe (2) treeway (2) treg (2) tromboz (2) uyuklama (2) vcp (2) ventilasyon (2) voice banking (2) wf10 (2) yatak yarası (2) yetim hastalıklar (2) yetim ilaç (2) young (2) yönetmelik (2) zatürre (2) zehra madenli (2) Çölyak (2) Ölüm (2) Ünlü ALS (2) çalıştay (2) çağrı sistemi (2) ötanazi (2) ötenazi (2) ısıtıcı (2) ısıtıcılı nemlendirici (2) Şadan güvenir (2) şelasyon (2) şube (2) “YAŞAMAK YETMEZ (2) 10. Bahar pikniği (1) 20 yıl (1) 2011 (1) 2015 (1) 2017 ALS/MND Symposium (1) 2019 (1) 2020 (1) 2021 (1) 2025 (1) 23 ALS MND sempozyumu (1) 24. Uluslararası ALS/MND Sempozyumu (1) 25. Uluslararası ALS/MND Sempozyumu (1) 2576 (1) 26. Uluslararası ALS/MND Sempozyumu (1) 27th International Symposium on ALS/MND (1) 28 th International Symposium on ALS/MND (1) 28 Şubat (1) 28. Uluslararası ALS/MND Sempozyumu (1) 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu (1) 33 varyasyon (1) 456 (1) 5n1k (1) 657 sayılı kanun (1) 8. Bahar pikniği (1) ADIMADIM (1) ALS Hastasının Bakım Standartları (1) ALS MND sempozyumu (1) ALS benzer hastalıklar (1) ALS bilgi (1) ALS farkındalık ayı (1) ALS gelişmesi (1) ALS hastaları (1) ALS hope Foundation (1) ALS like sendrom (1) ALS maliyet (1) ALS merkezi (1) ALS tedavisi (1) ALS teşhisi aldım (1) ALS türleri (1) ALS yaşam süresi (1) ALS önerge (1) ALS İsmail Gökçek (1) ALS/MND Dernekleri Birliği (1) ALS/MND Sempozyumu (1) ALS/MND Symposium (1) ALS/PD (1) ALSFRS-L (1) APB-102 (1) Acapela (1) Acil servis (1) Adalet Gökçek (1) Adar (1) Adar2 (1) Aile hekimliği (1) Aile ve sosyal politikalar bakanlığı (1) Ailesel (1) Aimspro (1) Airdroid (1) Aisla (1) Akava (1) Akciğer (1) Akdeniz Üniversitesi Nöroloji (1) Akülü Tekerlekli sandalye (1) Alg (1) Ali Haydar Göktogan (1) Alliance (1) Almanya (1) Als mimik (1) Alsa (1) Alternatif destekleyici iletişim sistemi (1) Ambu (1) Ambulans (1) Amerikan hastanesi (1) Andreas kalcker (1) Anestezi (1) Ankara (1) Answer ALS (1) Antalya Şubesi (1) Antibiyotik (1) Antioksidan (1) Apic Bio (1) Appel (1) Arif Yayla (1) Arı zehiri (1) Aspirasyon Sondası (1) Aspirasyon pnömonisi (1) Augie Nieto (1) Augmentative – Alternative Communication (1) Aumi (1) Australia (1) Avrasya Maratonu (1) Avrupa (1) Avrupa İlaç Ajansı (1) Avustralya (1) Ayahuasca (1) Ağustos (1) Ağız kokusu (1) Babalar Günü (1) Baklofen (1) Bakır ATSM (1) Bakırköy (1) Baran Uslu (1) Barış Genç (1) Basın duyurusu (1) Başetme (1) Bedaid (1) Bediha Salnur (1) Beethoven (1) Begüm Ergan (1) Belinda cupid (1) Betsy Davis (1) Beycan Evren (1) Beyhan gökbulut (1) Beyin implantı (1) Beyin çipi (1) Bilgi (1) Bill Brennan (1) Biontech (1) Birger (1) Biruni Üniversitesi (1) Bitkisel tedavi (1) Boğaziçi (1) Breaking bad news (1) Brian Dickie (1) Bulber (1) Bülten (1) CK-201735 (1) COURAGE-ALS (1) CPAP (1) Camera (1) Canada health (1) Cbd (1) Celiac disease (1) Ceyda düvenci (1) Change org (1) Charcot (1) Chicago (1) Chicago 2012 (1) Cilt (1) Cinemaximum (1) ClinicalTrials.gov (1) Clinicaltrials (1) Clostridium tetani (1) Cookie (1) Cough assist cihazı (1) CuATSM (1) Curcumin (1) Cyborg (1) Cycad (1) DNA bankası (1) Deanna's protokol (1) Defne Kaynak (1) Deneme (1) Denmark (1) Dersim (1) Derya Akaydın (1) Destek tedavisi (1) Devlet Tiyatrosu (1) Dextrometorphan hidrobromid (1) Digital Enstruman (1) Dilan Çetin (1) Dimitrios Karussis (1) Diogenes galeri (1) Diy (1) Dmitri Shostakovich (1) Dokuz Eylül (1) Don Cleveland (1) Doğumgünü (1) Dr Onders (1) Dr Sabrina Paganoni (1) Dr eva feldman (1) Dr. Cudkowicz (1) Dr. House (1) Dr.Heiman-Patterson (1) Dublin (1) DuoRhythmo (1) Dynavox (1) Dünya Engelliler Raporu (1) E-kitap (1) ENGELSİZ BİLİŞİM 2022 KONGRESİ (1) ERBB4 (1) Ean 2023 (1) Ebiltet (1) Ece sueren ok (1) Eda (1) Edavarone (1) Edinburgh (1) Eisa (1) Ekstraselüler vezikül tedavisi (1) Ekzoso (1) El Escorial kriterleri (1) Elektrik (1) Elektrik faturası (1) Elektrik kesintisi (1) Elektrik zamları (1) Elektrik çarpması (1) Elektriğe bağlı hayatlar (1) Elevenlabs (1) Emekli sandığı (1) Emeklilik (1) Emel Doğu Yılmaz (1) Emirali Yağan (1) Engelli Tasarım (1) Engelli hakları (1) Engelli müzik (1) Engelli taşıt (1) Engelliler (1) Engellilik (1) Engelsiz iletişim (1) Epigenetik (1) Eric Edney (1) Eric is winning (1) Erol Çetin (1) Ersin tan (1) Evald Krog (1) Evde sağlık (1) Evde sağlık hizmetleri (1) Evrimsel Psikoloji (1) Evrimsel biyoloji (1) Evy (1) Eyegaze (1) Eğitim (1) FUS-ALS (1) FUSION (1) Facebook (1) Facial mouse (1) Falun Dafa (1) Fasudil (1) Fasudil hydrochloride (1) Fatih Altaylı (1) Fatih Özcan (1) Fecal microbiata transplant (1) Feinberg (1) Fenestreli (1) Fiziksel etkinlik (1) Fizyoterapi (1) Flail arm (1) Flail leg (1) Fmt (1) Foley (1) Fox haber (1) Francis Tsai (1) Fukushima (1) Functional electric stimulation (1) Fundraising (1) Fused in Sarcoma (1) Futurizm (1) GEMALS (1) Galip agam (1) Gastrostomi Butonu (1) Gazegroup (1) Genetik danışmanlık (1) Genetik mühendisliği (1) George Washington (1) Gitar (1) Global als day (1) Glutamat (1) Glutatyon (1) Gm1 (1) Gold (1) Google (1) Google book (1) Google glasses (1) Granülasyon (1) Grip (1) Grip aşısı (1) Gökhan isik (1) Göğüs Hastalıkları (1) Gülme (1) Gündüz uyuklama (1) Güven Hastanesi (1) Hadassah Ein-Kerem (1) Halil İbrahim Yağcı (1) Handicapped (1) Hasta Yakını (1) Hastalık (1) Healey ALS center (1) Hekimoğlu (1) Help Steps (1) Herşeyin teorisi (1) Heyet Raporu (1) Hibrid bci (1) Hindistan cevizi yağı (1) Hip-hop (1) Hiper-Amonemix (1) Hiperbarik Oksijen tedavisi (1) Homeopati (1) House MD (1) Hoş geldiniz (1) Hoşgeldiniz (1) Huzurevi (1) HİPER-AMONEMİX (1) ICD (1) IND (1) IV (1) Ignace (1) Inc (1) International symposium ALS MNSymdublin 2016 (1) Intratekal (1) Invacare (1) Ionis Pharmaceuticals (1) Irak (1) Irlanda (1) Ismail Gökçek (1) Italya ALS derneği (1) Jaci Hermstad (1) Jacifusen (1) Jackpot (1) Jackson Pollock (1) Jane Hawking (1) Jean Martin Charcot (1) Jeffrey macklis (1) Juvenil ALS (1) KANITLANMAMIŞ (1) Kabızlık (1) Kamera mouse (1) Kan grubu (1) Karşıyaka (1) Kas Hastalıkları (1) Kas Hastalıkları Derneği (1) Kateter Mount (1) Kaynaklar (1) Kelebek ve dalgıç (1) Kennedy Hastalığı (1) Kerem Doksat (1) Kerri rivera (1) Kesintisiz Güç Kaynağı (1) Kevin Talbot (1) Kinavet (1) Kiğılı (1) Kişisel gelişim (1) Klinik araştırma (1) Klinik bakım (1) Komisyon (1) Konuşma kanülü (1) Konuşma valfi (1) Korteks (1) Kortizon (1) Kronik Hastalıklarda elektrik (1) Kurut (1) Kök hücre genelgesi (1) Körfez savaşı (1) Laser (1) Laser pointer (1) Leonard Florence Yaşam Merkezi (1) Leonard Van der Berg (1) Life with ventilator (1) Liquid thickener (1) Locked-in (1) Lokman hekim (1) Lytico-bodig hastalığı (1) MCI-186 (1) MDA Conference (1) Malzeme listesi (1) Manyetik alan (1) Mao Zedung (1) Maraton Izmir (1) Maraton İzmir (1) March of faces (1) Maske (1) Mayo Clinic (1) Meclis araştırma komisyonu (1) Medical cannabis (1) Medya (1) Mental health (1) Meslek hastalığı (1) Metal (1) Metin Okuyucu (1) Mexilletine (1) Mia (1) Mia mahy (1) Mickey johnston (1) Microsoft (1) Microsoft azure (1) Mikroglia (1) Milano (1) Milano 2013 (1) Milliyet (1) Minder (1) Minocycline (1) Minosiklin (1) Mirror (1) Mnd scotland (1) Modlar (1) Montreal (1) Multidisipliner (1) Multidisipliner ALS kliniği (1) Multifokal Motor Nöropati (1) Mustafa Arslan (1) My ALS Decision Tool (1) Myphone explorer (1) Müzik terapi (1) NAD+ (1) NEK1 (1) NMN (1) NUZ-001 (1) Nadir Akıncı (1) Nadir hastalıklar Şubesi (1) Nadir's ALS protocol (1) Naltrexone (1) Nanoparticle Gold (1) Natasha Campbell (1) Nazo-trakeal aspirasyon (1) Nazogastrik sonda (1) Ne Zaman (1) Neals 2022 (1) Neil Platt (1) Neil deGrasse Tyson (1) Neurizon Therapeutics (1) NeuroSense Therapeutics (1) Neurogenesis (1) Nicolas Boulis (1) Nilüfer Şenbecerir (1) Nisan sempozyumu (1) Non-invaziv bci (1) Northwestern (1) Northwestern Üniversitesi (1) Nuh Evren (1) Nusinersen (1) Nörobiyoloji (1) Nöroepidemiyoloji (1) Nöroflaman (1) Nöroloji (1) Nöroloji Kongresi (1) Nörolojik Rehabilitasyon (1) Nöromüsküler Hastalıklar (1) Nöroprotektif (1) Occupational therapy (1) Olfactory (1) Omega3 (1) Omurilik felçli (1) Orhan Tekeoğlu (1) Orlando 2010 (1) Ortaköy (1) Oscar (1) Oscar 2015 (1) Oxford (1) PARADIGM (1) PMA (1) Palliative care (1) Passy-Muir (1) Patientslikeme (1) Patrick O'Brien (1) Peg sonrası beslenme (1) Peg tıkanması (1) Pembe Nar (1) Perkütan (1) Perkütan endoskobik Gastrostomi (1) Permobil (1) Perth (1) Pete Frates (1) Peter scott morgen (1) Pfizer (1) Philipp van Damme (1) Pimozide (1) Pnömon (1) Polinöropati (1) Poliradikülopati (1) Post-polio sendromu (1) Presemptomatik SOD1 ALS (1) Pressure sore (1) Prezervatif sonda (1) Primary Lateral Sclerosis (1) PrimeC (1) Prognoz (1) Prostat (1) Protein (1) Protein kümelenmesi (1) Provantage (1) Psikolojik stres (1) Psilocybin (1) PÜF NOKTASI (1) Qalsody aso (1) Quantum (1) RESCUE-ALS (1) REVERSALS (1) Rapamycin (1) Recycle4als (1) Refakat (1) Remote control (1) Resim (1) Resmî gazete (1) Retigabine (1) Richard Bedlack (1) Rick Bedlack (1) Rock-als (1) Ropinirol hidroklorür (1) Rosemary Johnson (1) Rotary (1) Roy Taylor (1) Ruhsal travma (1) Runatolia (1) SBT-272 (1) SPG302 (1) STATHMIN-2 (STMN2) (1) SUT 2016 (1) Sara Feldman (1) Sarah Ezekiel (1) Sağlık Uygulama Tebliği (1) Sağlık raporu (1) Scott-morgen (1) Selçuk tepeli (1) Seminer (1) Semptom tedavi (1) Semra Polat (1) Sequestosome 1 (1) Serbest yazı (1) Serotonin (1) Ses bankası (1) Sessizliğimin Sesi (1) Seçim (1) Shay Rishoni (1) Sialore (1) Simdax (1) Sinirbilimleri kongresi (1) Sirolimus (1) Sivil toplum örgütü (1) Sivrisinek (1) SmartEyes (1) Sodium chlorite (1) Solunum desteği (1) Solunum fizyoterapi (1) Sosyal destek (1) Sosyal medya (1) Spinogenix (1) Spontan regresyon (1) Spontan solunum (1) Sporadik ALS (1) Stanford (1) Stanley Appel (1) Steve Saling (1) Subglottik (1) Subglottik aspirasyon (1) Suprapubik kateter (1) Sut 1 Ekim 2014 (1) Sut 2012 (1) Symposium (1) Symposium 2021 (1) Synapse Biomedical (1) Süleyman Kaynak (1) TUB4A (1) Tactivin (1) Tarık Akan Sanat merkezi (1) Tdcs (1) Tedavi tavsiye (1) Tedavi çalışmaları (1) Teepu Siddique (1) Telepresence (1) Tempur (1) Tetanoz (1) Teva ilaç (1) Tezgah altı tedavi (1) ThaXonian (1) Thc (1) Thurman Maynard (1) Tikomed (1) Timus (1) Tolga (1) Tom oxley (1) Toprak mekatronik (1) Trabzonspor (1) Trakea-özofageal fistül (1) Trakeostomi bakımı (1) Trakeostomi pamuğu (1) Trakeostomi ped (1) Trakeostomi tüpleri (1) Trakeostomi tüpü (1) TransFatty (1) Transglutaminase 6 Antibodies (1) Transhuman (1) Travma (1) Tricals (1) Tro19622 (1) Trobalt (1) Tuğba Tunçbilek Uz (1) Tweet (1) Twitter (1) Tülin Kaynak (1) Türk Ceza Kanunu (1) Türk Dişhekimleri Birliği (1) Türk Eczacılar Birliği (1) Türkiye ALS (1) Tırnak (1) ULUSAL ALS Veritabanı (1) Ubiquitin (1) Udca (1) Ufuk Okçu (1) Ulusal Nöroloji Kongresi (1) Uluslararası ALS/MND Birliği (1) Ursadeoksilik asit (1) Ursadeoxylic acid (1) Utrecht (1) Uzun kullanımlık İç Kanüllü Silikon Trakeostomi Kanülü (1) Uçak ambulans (1) Uğur Şahin (1) Vekaletname (1) Ventilatör filtre (1) Vergi (1) Vergi indirimi (1) Veteran (1) Vodafon (1) Voice Recognition (1) Voice donor (1) Webcam göz takip (1) Whatsapp (1) Windows kontrol (1) YAŞATMAK DA LAZIM" (1) Yamanlar (1) Yas (1) Yasemin Çırak (1) Yaşamak yetmez (1) Yeni hastalara (1) Yusuf nazım (1) Yörük Obası (1) Yürüyüş (1) Yıldönümü (1) Yılkı Canlar (1) Zafer Şanlı (1) Zerdeçal (1) Zeynep Bayraktutan (1) Zihni Şirketler Grubu (1) Ziraat bankası (1) Zoom toplantısı (1) aAlsliga (1) aaav (1) aan (1) aassm (1) abeslang (1) abstracts (1) acaba (1) acat (1) adli tıp (1) afazi (1) ai Voice cloning (1) akciğer embolisi (1) aklım karıştı (1) akraba (1) aksesuar (1) akupunktur (1) akut (1) akut arama kurtarma derneği (1) akü (1) akıllı ev (1) ala (1) alevi (1) alfa linoleik asit (1) alfabe (1) alfabe tablosu (1) alo 144 (1) als Liga Belgium (1) als ile ilgili kitaplar (1) als ile yaşam (1) als mimicking (1) als one (1) als reversals (1) als risk (1) alsfrs (1) alsyi yaşamak (1) ammonaps (1) amyotrofik lateral skleroz (1) amyotrofik lateral skleroz (ALS) (1) anafod (1) anksiyete (1) anqur (1) anthony carbajal (1) anti-aging (1) antidepresan (1) antitüssif (1) apollon (1) app (1) arpa (1) arsenik (1) asetilsistein (1) asistiv teknoloji (1) aspiras pnömoni (1) assistive suicide (1) astrofizikçi (1) astrosit (1) atatürk kültür merkezi (1) atrofi (1) attendant chime (1) augmentative alternative communication (1) auroursodeoxycholic Acid (1) avanir (1) ayak (1) ağlama (1) ağrı (1) ağrı kesici (1) ağır zincir nörofilaman (1) ağız içi (1) ağızdan aspirasyon (1) ağızdan beslenme (1) b-laktam (1) baclofen (1) baklava dilimi havalı yatak (1) baklofen pompası (1) bakteri (1) bakteri plağı (1) bakıcı (1) bakım standartları (1) bakım veren (1) bakım veren hakları (1) bakır (1) balgam kültür (1) balgam söktürücü (1) balonlu peg (1) barsak - beyin sendromu (1) basur (1) bası ülseri (1) basın açıklaması (1) basın bülteni (1) bağımlı yaşam (1) baş takip (1) başağrısı (1) bbc (1) bedel (1) bee venom (1) belgium (1) beta-laktam (1) beyin-barsak (1) bildirge (1) bilgi toplumu (1) bilgisayar müzik (1) bilim (1) bilimsel araştırma (1) bilişsel (1) birer birer terk ettiler (1) bisikletliler derneği (1) biyo-belirteç (1) biyoenerji (1) biyolojik belirteç (1) biyopsi (1) blue-green algae (1) boru tipi havalı yatak (1) bos (1) botoks (1) botox (1) boşaltım (1) bpap (1) bpm (1) brain gate (1) budapeşte (1) bug (1) buluşma (1) burgdoferia (1) burundan aspirasyon (1) buğday (1) böcek ilacı (1) büyük abdest (1) cag tekrarı (1) camarro (1) camera-mouse (1) cannabinoid (1) cbd oil (1) ceftriaxone (1) celecoxib (1) cerrahi (1) challenge (1) charter (1) chelation (1) cidp (1) cihaz (1) cinsel fonksiyon (1) cinsel yaşam (1) ciprofloxacin (1) clinical trials (1) compassionate use (1) complementary medicine (1) conduction block (1) coq10 (1) corticosteroids (1) crowdfunding (1) csf (1) cushion (1) ddt (1) deep listening (1) demir (1) denervasyon (1) desteği (1) detox (1) diaphragma (1) dikte (1) disfaji (1) diyet (1) dizartri (1) diş tedavisi (1) dna (1) dnr (1) dolaşım (1) doxycycline (1) doz (1) dr terry heiman-patterson (1) drone (1) dublin 2016 (1) duysal sistem (1) duyu sistemi (1) duyuru (1) duş (1) düşümdeki Uçurtma (1) dışkı (1) dışkı kontrolü (1) e-Bülten (1) eap (1) edta (1) egzersizler (1) eisei (1) ekonomi (1) el bakımı (1) elektrik tedavi (1) elektrikli ısıtıcı nemlendirici (1) elektro stimulasyon (1) elitsa grigova (1) emboli (1) embriyonik olmayan kök hücre (1) emg (1) emg switch (1) empati (1) empower çalışması (1) end of life (1) endoskobik (1) endoterapi (1) enteral (1) epa (1) epap (1) epidemioloji (1) ergonomi (1) erişkin (1) erkek (1) erken dönemde peg (1) erken erişim (1) eser elementler (1) et dokusu (1) european neurology (1) ev dışı (1) ev tipi mekanik ventilatör (1) ev yemekleri (1) eva (1) evde Trakeotomi bakım (1) evde tadilât (1) evrimsel tıp (1) exoskeleton (1) eye blink Switch (1) eye navigator (1) eyetell (1) ezogabine (1) eğitim düzeyi (1) familial ALS (1) fare deneyleri (1) farkındalık dinletisi (1) fast track (1) fatura (1) faz 2 (1) faz 3 (1) felaket (1) fenilbütirat (1) fes (1) filtre (1) fistül (1) fiyat (1) fiziksel aktivite (1) fizyopatoloji (1) flora (1) fransa (1) freeware (1) frozen shoulder (1) frs (1) ftr (1) functional rating scale (1) futbolcu (1) gayrimenkul (1) gayta (1) gayta transplantasyon (1) gazetecilik (1) gazeteler (1) gazi (1) gcp (1) gece çağrı (1) gelecek (1) gen (1) gene silencing (1) genel kurul (1) genetics (1) genome sequencing (1) genotip (1) geri ödeme (1) gezinti (1) geç dönem ALS (1) geçirgen barsak (1) glukokortikoid (1) grafik sanatlar (1) green concert (1) guam (1) gulf war (1) gölet (1) göz (1) göz bilgisayarı yazılım (1) gülme-ağlama krizi (1) gülsün sarıoğlu (1) gümüş nitrat (1) günlük yaşam (1) gıda (1) haber (1) halitosis (1) hareket sistemi (1) hasta deneyim (1) hasta kaldıraç (1) hasta kamerası (1) hasta lifti (1) hasta nakil (1) hasta nakli (1) hasta pozisyon (1) hastalık yönetimi (1) haşmet babaoğlu (1) hbot (1) herbal (1) hidrokortizon (1) hint keneviri (1) hint safranı (1) hipokondriyazis (1) holistik (1) hot pepper (1) hotpepper4als (1) hoyer lift (1) hustenstiller (1) hücresel mekanizmalar (1) idrar kontrolü (1) idrar yolu enfeksiyonu (1) idrisoğlu (1) ihsan şengün (1) ilaç dozu (1) ilaç fiyatı (1) ilb (1) ilerleyici hastalık (1) iletişim tablosu (1) ilkin tüfekçi (1) ilyas tüfekçi (1) immunite (1) immünoterapi (1) impulse (1) in My dream (1) index (1) indirim (1) insektisit (1) intel (1) intraspinal (1) ios (1) ipap (1) ips (1) iran (1) irma (1) ivig (1) iyimserlik (1) izci (1) izin (1) iç kanül (1) iç kanüllü trakeostomi kanülü (1) iş-uğraş terapi (1) işe bağlı hastalık (1) jalsa (1) jetals (1) kabullenmek (1) kaf (1) kalibrasyon (1) kalori (1) kamen grigov (1) kampanya (1) kan (1) kanül temizliği (1) kanül tıkanması (1) karbonhidrat (1) kas atrofisi (1) kas erimesi (1) kas gücü (1) kas krampları (1) kasılma (1) katherine brandt (1) kaygan çarşaf (1) kendiliğinden iyileşme (1) kevin brady (1) kira (1) kktc (1) klordioksit (1) koku (1) komplikasyon (1) konstipasyon (1) konuşma terapisi (1) korkut Yaltkaya (1) kortikosteroid (1) koyu kıvamlı salya (1) koyun postu (1) koşu (1) kramp (1) kromozom 9 (1) kurum ödemesi (1) kuş cenneti (1) kök hücre klinik çalışma (1) kötü haber (1) lab cell (1) lc technologies (1) ldn (1) lift (1) light chain neuroflament (1) likya (1) lioresal (1) liv hospital (1) lou Gehrig (1) low dose naltrexone (1) lucie brujin (1) lyrics (1) lökoferez (1) m-rna (1) mTOR (1) makak (1) makyaj (1) malpractice (1) malulen emeklilik (1) malzeme ödeme (1) mama (1) mao (1) matem (1) mcbu (1) meclis (1) medicare (1) medtronic (1) meeting (1) mekanik ventilatör (1) methile cobalamine (1) mexiletine (1) mezenkimal kök hücre (1) mikrobiyata (1) mill Mouse (1) mimar (1) mimari (1) mirna (1) misery (1) misfolding Protein (1) mn 166 (1) mobilite (1) model talker (1) moises kaufman (1) monepantel (1) monomelik (1) motor homonculus (1) mri (1) mt pharma (1) mukoza (1) muscular dystropy (1) mutluluk (1) mytobbii (1) ndma (1) nebevi tıp (1) nefes borusu (1) nefes kokusu (1) nefes varsa umut vardır (1) nem (1) neuroflament (1) neuron (1) npg (1) nursen akat (1) nöro-etik (1) nörodejenerasyon (1) nöroenflamasyon (1) nöroleptik (1) nöromodülasyon (1) nöropatik ağrı (1) off-shelf (1) oksidatif stres (1) oksimetre (1) olesoxime (1) onay (1) organofosfatlar (1) ostium (1) otizm (1) otonom sistem (1) oy (1) oyundakALSen (1) p300 (1) p75 (1) pager (1) pals (1) palyatif bakım (1) pamuk (1) para-trike (1) paramedik (1) paramotor (1) parosmia (1) pat queen (1) patlak balon (1) pb (1) pdufa (1) ped (1) penisilin G (1) pera müzesi (1) perampanel (1) phantosmia (1) piramidal sistem (1) pison (1) placebo (1) plasticity (1) plm (1) pong (1) postüral drenaj (1) pozisyonlardırma özellikli havalı yatak (1) primer lateral skleroz (1) prize4life (1) problem (1) prognostic (1) protein katlanması (1) pseudobulbar affect (1) pseudomonas (1) psikiyatri (1) ptss (1) pyrethrin (1) pıhtı (1) quaralis (1) rapamisin (1) rapamune (1) rasalas (1) refals (1) reiki (1) reinnervasyon (1) rejeneratif tıp (1) research (1) review (1) rh (1) right to die (1) robotics (1) rocephin (1) rom (1) ropinirole hydrochloride (1) rozebalamin (1) rüsch (1) sabah gazetesi (1) sahtekârlar (1) san diago (1) sanatçı (1) sandık (1) sarf malzeme (1) sarin (1) sarı nokta (1) sasalı (1) sativex (1) satürasyon (1) saykad (1) sağlık (1) sağlık Uygulama talimatnamesi (1) sağlık bakanlığı (1) sağlık kurulu (1) sağlık kurulu raporu (1) sağlık politikaları bilim politikaları (1) self medication (1) semptomatik tedavi (1) serbia (1) ses klonlama (1) ses tanıma (1) seslendirme (1) shy Tuna (1) sifiliz (1) sigara (1) sikas (1) silomat (1) sinaps (1) sinir gazı (1) sinir sistemi (1) sinop haber (1) sitran (1) sketch (1) skor (1) slayt (1) sliding sheet (1) slurred Speech (1) smart Phone (1) smart home (1) smarttekas (1) smn (1) sms (1) soccer (1) soluk borusu (1) solunum cihazı ayarları (1) solunum güç (1) solunum yetmezliği (1) soru önergesi (1) sosyal devlet (1) spasm (1) spasticity (1) spastisite (1) spazm (1) speech (1) spinal ALS (1) spinobulbar Müsküler atrofi (1) spinobulber (1) spo2 (1) stenroe (1) stmn (1) stres (1) su (1) suistimal (1) sunexpress (1) suno (1) survey (1) sut 2015 (1) sut 2021 (1) sydv (1) sözde tedavi (1) sülük (1) sık Zatüre (1) sık aspirasyon (1) sık pnömoni (1) sık sorulan sorular (1) sınıflandırma (1) sıvı koyulaştırıcı (1) sızıntı (1) t lenfosit (1) t-activin (1) tablet (1) tahlil (1) tahran (1) tanının bildirilmesi (1) tardbp (1) tarih (1) tauroursodeoksikolik asit (1) tavsiye (1) taşınabilir solunum cihazı (1) tbmm (1) tck (1) tck 5237 (1) tdi132 (1) tedavi hizmetleri (1) teketek (1) teknoses (1) telefon (1) telehealth (1) telepati (1) temel bilgiler (1) temizlik (1) terence taylor (1) tetkik (1) tetrasiklin (1) the journal of Turkish family physicians (1) therapy (1) thy (1) tiyatro (1) tod (1) toronto (1) tracheostomy (1) trakea (1) trakea aspirasyon (1) trakea kültür (1) transfer (1) translational research (1) travma Sonrası stres bozukluğu (1) trial finder (1) trophos (1) tudca-als (1) twitch switch (1) tyrosine kinase inhibitor (1) tüketim malzemeleri (1) tükürük (1) tüp (1) tıbbi cihaz alımı (1) tıbbi cihaz satış (1) tıbbi vasiyet (1) ubqln (1) ucsf (1) ulaşılabilirlik (1) umut olsun (1) uratech (1) ursodoksikoltaurin (1) uyanma (1) uyku bozukluğu (1) uzaktan kumanda (1) vakum (1) valf (1) valf arızası (1) vasi (1) vasi tayini (1) vekalet (1) ventilator (1) veri bankası (1) vicdani sorumluluk (1) vitastim (1) vkv (1) voicer (1) yamaç paraşütü (1) yara (1) yara bakımı derneği (1) yardım istemek (1) yasal hak (1) yazar (1) yazılım (1) yaşam (1) yaşlı Hizmetleri (1) yedek iç kanül (1) yerli ve milli Hawking (1) yerli üretim (1) youcare (1) ysk (1) yutma (1) yöntem bilim (1) yük (1) yıldırım çarpması (1) zam (1) zehirlenme (1) zil (1) zil butonu (1) zil düğmesi (1) zoom (1) Çerez (1) Çiler Kırşan Yükselen (1) Çoklu doymamış yağ asitleri (1) Ödem (1) Öykü (1) Özellikli tekerlekli sandalye (1) Özlem Türeci (1) Ümit Doğan (1) Ünlü (1) çalışma (1) çavdar (1) çağrı zili (1) çevre (1) çevresel toksinler (1) çiler kırşan (1) çocuklar için ALS (1) ödül (1) öneri (1) özdinler (1) özellikli akülü tekerlekli sandalye (1) ücretli izin (1) ücretsiz (1) ücretsiz yazılım (1) ülkümen rodoplu (1) üriner enfeksiyon (1) İdrar (1) İkinci el (1) İlaç (1) İmmun sistem (1) İpek Badırgalı (1) İsmail Gökçek (1) İstanbul (1) İzmir sağlık Müdürlüğü (1) İç kanül (1) İşaret Parmağım (1) ısı-nem filtresi (1) ısıtıcı nemlendirici aksesuar (1) Şair (1) Şükran Balkanlı (1) şarkı (1) şarlatanlar (1) şifa (1) şişlik (1) şüphesi (1) β-Methylamino-L-alanine (1)