ALS Hastalarında Çoklu Doymamış Yağ Asitleri ve Klinik İlerleme İlişkisi: EMPOWER Çalışmasının Post Hoc Analizi
Özet
Arka plan ve amaçlar: Çoklu doymamış yağ asitleri (PUFA'lar) nöroprotektif ve anti-inflamatuar etkilere sahiptir ve amiyotrofik lateral sklerozda (ALS) faydalı olabilir. PUFA'ların, özellikle de alfa-linolenik asidin (ALA) daha yüksek diyetle alımı ve plazma seviyeleri, büyük epidemiyolojik kohort çalışmalarında daha düşük ALS riski ile ilişkilendirilmiştir, ancak ALS'li hastalarda hastalığın ilerlemesine ilişkin veriler seyrektir. ALA ve diğer PUFA'ların plazma düzeylerinin ALS hastalarında sağkalım süresini ve fonksiyonel gerilemeyi öngörmeye katkıda bulunup bulunmadığını inceledik.
Yöntemler: EMPOWER klinik çalışmasına katılan ve randomizasyon sırasında yağ asidi analizleri için plazma örnekleri alınan katılımcılar arasında bir çalışma yürüttük. Plazma yağ asitleri gaz kromatografisi kullanılarak ölçülmüştür. Bireysel yağ asitlerinin ölüm riski ve fonksiyonel gerileme ve sağkalımın ortak sıra testi skoru ile ilişkisini değerlendirmek için Cox orantılı tehlikeler modellerini ve doğrusal regresyonu kullandık.
Sonuçlar: Yağ asidi analizleri 449 katılımcıda gerçekleştirilmiştir. Bu katılımcıların başlangıçtaki ortalama (SD) yaşı 57,5 (10,7) yıldı ve 293'ü (%65,3) erkekti; 126'sı (%28,1) takip sırasında öldü. Daha yüksek ALA düzeyleri daha düşük ölüm riski (en yüksek ve en düşük çeyrek dilimi karşılaştıran yaşa ve cinsiyete göre ayarlanmış tehlike oranı 0.50, %95 CI 0.29-0.86, p-trend = 0.041) ve daha yüksek ortak sıra testi puanı (1 SD artışa göre puan farkı 10.7, %95 CI 0.2-21.1, p = 0.045) ile ilişkiliydi ve daha yavaş bir fonksiyonel gerileme ile tutarlıydı. Vücut kitle indeksi, ırk/etnik köken, semptom süresi, başlangıç bölgesi, riluzol kullanımı, ailede ALS öyküsü, öngörülen dik yavaş vital kapasite ve tedavi grubuna göre ayarlanan analizlerde tahminler benzer kalmıştır. Daha yüksek n-3 yağ asidi eikosapentaenoik asit ve n-6 yağ asidi linoleik asit seviyeleri, takip sırasında daha düşük ölüm riski ile ilişkilendirilmiştir.
Tartışma: ALS hastalarında daha yüksek ALA düzeyleri daha uzun sağkalım ve daha yavaş fonksiyonel gerileme ile ilişkilendirilmiştir. Bu sonuçlar, alfa-linolenik asid (ALA) 'nın ALS hastalarında hastalığın ilerlemesi üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabileceğini düşündürmektedir.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37344230/
Bu bilgiye dayanarak, diyetinizde alfa-linolenik asit miktarını artırmak ALS hastalarında mantıklı bir yaklaşım olacaktır.
Alfa-linolenik asit, keten tohumu, ceviz, chia, kenevir ve birçok yaygın bitkisel yağ dahil olmak üzere birçok tohum ve yağda bulunan bir omega-3 esansiyel yağ asididir.
Akdeniz ve MIND diyetleri
Bazı umut verici kanıtlar gösteren bir diyet, meyve, sebze, tam tahıllar, baklagiller, balık ve diğer deniz ürünlerini; zeytinyağı gibi doymamış yağları ve düşük miktarda kırmızı et, yumurta ve tatlıları vurgulayan Akdeniz diyetidir.
MIND Diyetinin Bileşenleri
MIND diyeti demansın önlenmesiyle bağlantılı bitki bazlı gıdalara odaklanmaktadır. Bu diyet 10 sağlıklı gıda grubundan beslenmeyi teşvik eder:
Yapraklı yeşil sebzeler, haftada en az 6 porsiyon
Diğer sebzeler, en az 1 porsiyon/gün
Çilek, haftada en az 2 porsiyon
Tam tahıllar, en az 3 porsiyon/gün
Balık, 1 porsiyon/hafta
Kümes hayvanları, 2 porsiyon/hafta
Fasulye, 3 porsiyon/hafta
Fındık, 5 porsiyon/hafta
Şarap, 1 bardak/gün*
Zeytinyağı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder