Ourmuş güzel bir dergiye göz atıyosun veya en sevdiğin diziyi seyrediyorsun. Aniden can sıkıcı bir seğirme başlıyor ve dikkatin dağılıyor ve seğirme durmuyor. Şimdi o seğirmenin ne olduğunu anlayalım.
Hemen hemen hepimizin vücudunun herhangi bir noktasında fasikülasyon olabilir. Fasikülasyon terimi küçük, istemsiz kas kasılması anlamına gelir. Bu, dil de dahil olmak üzere, vücut içinde herhangi bir kas olabilir. Buna halk arasında seğirme denir.
Fasikülasyon nedenlerinin çoğu ciddi değildir ve sadece can sıkıcıdır Örneğin, en yaygın nedenlerinden biri çok fazla kafein alımıdır. Bazı durumlarda vücudumuzda örneğin magnezyum gibi, belirli bir elektrolitin az olması fasikülasyonlara yol açabilir. Benadryl veya astım ilaçları gibi yaygın olarak kullanılan ilaçlar da fasikülasyonlara neden olabilir. Egzersiz sonrası dinlenme sonrasında fasikülasyon deneyimi de yaygındır.
Kas Seğirmesi Nedir?
Kas seğirmeleri, kendiliğinden ortaya çıkan ve görünebilen hızlı kas kasılmalarını ifade eder. Derinizin altında solucanlar geziniyormuş gibi hissettirebilir. Sürekli ve ilgili, birden fazla kas grubunda görülebilir. Bu seğirme, kası kullandığınızda durur ve dinlendiğinizde devam edebilir. Gözler, başparmaklar, kollar, ayaklar ve bacaklar gibi ortak bölgelerde bu seğirmeyi yaşayabilirsiniz. Özellikle baldırlar gibi kaslarda uyuşma ve seğirme bir arada görülebilir.
Daha Ciddi Durumlar:
Kas seğirmesi, ALS gibi ciddi hastalıklar ve diğer motor nöron hastalıkları gibi daha ciddi bir durumun belirtisi olabilir. Başka belirtiler varsa, örneğin yürüme zorluğu, konuşma ve yutma güçlüğü ile ilgili sorunlar gibi, daha ciddi bir durumun belirtisi olarak düşünülebilir.
İyi Huylu Fasikülasyon Sendromu (BFS):
Benign fasikülasyon sendromu (BFS) Çoğu zaman, vücutta oluşan zararsız seğirmelerdir. Bu nedenle iyi huylu fasikülasyon sendromu olarak adlandırılır. Peki, BFS'ye ne sebep olur?
BF'lere Ne Sebep Olur?
Normalde beyin, sinirler aracılığıyla kaslara bilgi gönderir. Bu kimyasal ve elektriksel bir süreçle gerçekleşir. Ancak bu süreçte herhangi bir değişiklik olduğunda, istemsiz kas seğirmesi sinyalleri meydana gelebilir. Bu değişikliklere aşağıdakiler neden olabilir: pH seviyeleri için gerekli kimyasallar ve vitaminler, kas kasılması ve enerji üretimi için gereken maddeler.
Teşhis:
Stres, anksiyete, yorgunluk, yoğun egzersiz ve dehidrasyon (yetersiz sıvı alımı) gibi faktörler seğirmelere neden olabilir. Ayrıca alkol veya kafein kullanımı, düşük fosfat, civa zehirlenmesi ve bazı ilaçlar da (örneğin kortikosteroidler, beta-agonist ilaçlar vb.) seğirmelere yol açabilir. Net bir teşhis koymak için doktorlar genellikle kan testleri, sinir testleri ve nörolojik bir değerlendirme yapar.
Seğirmeyi Durdurma Yolları:
Seğirmeyi durdurmak için bazı yöntemler vardır. Yeterli sıvı almaya çalışın. İdrar renginizin açık ve berrak olduğundan emin olun. İçecekler genellikle kafein gibi kas kasılmalarını artırabilen maddeler içerdiğinden, bu konuda dikkatli olun. Örneğin enerji içeceklerinden uzak durun. Sağlıklı bir diyetle beslenmek, meyve, sebze, fındık ve tohumları içeren çerezler önemlidir. Ayrıca yeterince uyku almak, stresi yönetmek için meditasyon veya hafif bir egzersiz yapmak da yardımcı olabilir.
Doktorunuzla Görüşün:
Son olarak, seğirmeler devam ederse veya daha ciddi bir sorun olduğundan şüpheleniyorsanız, doktorunuza danışmalısınız. Özellikle kullanılan bazı ilaçların seğirmelere neden olabileceğini göz önünde bulundurmalısınız.
Not: Sadece kas seğirmeleri olması, ALS hastalığı anlamına gelmez.
24 YIL'DIR A.L.S HASTASIYIM.
YanıtlaSilSEYİRMELER BENDE OLUYOR.
AYNI A.L.S HASTALIĞI GİBİ.
TEDAVİSİ VE İLACI YOK TUR.
SEYİRMELER BOŞ VERİN.
TAKILMAYIN. BAŞKA SEYLER İLE İLGİLENİN GORECEKSİNİZ ., GEÇİP GİDECEK TİR.
KENDİMDE DENEDİM.,
BU HASTALIĞI KABULLENMEK
YÜKSEK MOREL. ÜZÜLMEMEK , NEGATİF ORTAM DA BULUNMAMAK.
Hiç bir ilaç kullanmıyorum bilginize