Yatakta kendi başına dönmek zorlaştığında birkaç seçenek var. En yakınımız, eşimiz yardımcı olabilir ama 2-3 saatte bir uykudan uyanmak zorunda kalıyorlar. Uyku kalitesi bozuluyor ve ertesi gün için enerji ve motivasyon düşük oluyor.
Havalı yataklar temel olarak vücudun ağırlığını dağıtmak ve aynı noktaya uzun süre bası olmasını engellemek için üretilmiştir.
Baklava dilimi şeklinde havalı yataklarda, dilimler 10-15 dakika arayla sırasıyla şişirilir ve bir çeşit masaj etkisi nedeniyle yatağa temas eden vücut yüzeyinde kan dolaşımını arttırır. Böylece yatak yarası olmaması için bir çözüm sunar. Kısa süreli yatakta kalacak hastalar için ucuz bir çözüm sağlar. Dezavantajları ise yatış pozisyonunu değiştirmez. Yazın terleme, kışın üşüme yapabilir. Dilimler 2 farklı bölgede olsa da vücut ağırlığını eşit olarak dağıtmaz. Bu nedenle rahatsızlık verebilir.
Boru tipi havalı yataklar enine silindir şeklinde hava keselerinden oluşur. Üç sıralı ardışık sırayla şişirip indirecek bir motor sistem vardır. Vücut ağırlığını eşit olarak dağıtır. Terleme yapmaz. Daha az gürültülüdür. Kışın üşüme yapabilir. Yatak yarası olmaması için iyi bir çözümdür. Ancak yatakta pozisyonlardırma yapmaz.
Pozisyonlardırma özellikli havalı yataklar ise boru tipi havalı yatak özellikleri yanısıra sağda ve solda uzunlamasına 2 adet hava kesesi sayesinde 5-15 aralıkla sırayla sağ ve sol tarafı şişirerek ortalama 10-15 derecelik bir dönme hareketi sağlar. Dönme hareketi sırasında yatak, çarşaf vs gerginlikten dolayı ses yapabilir. Uyku bölünebilir. Alışmak gerekiyor.
Havalı yatak basınç ayarları önemlidir. Basınç ayarını % 10 dan başlayarak rahatlık durumuna göre birkaç gün denemek ve çok gömülürse basınç ayarlarını yükseltmek tavsiye ediliyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder