Yasal Uyarı

Bu site, ALS hastalığı ile ilgili haber ve bilgilendirme sitesidir. Tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavi yerine geçmez. Tıbbi bir durumla ilgili sorularınız için her zaman doktorunuzla görüşün. Dr. Alper Kaya

31 Ocak 2022 Pazartesi

NU-9 hakkında

Hande Özdinler & Richard Silverman 
İlk kez, bir bileşik, amiyotrofik lateral skleroz (ALS) hastalıklı fare modellerinin beyninde, hastalıklı üst motor nöronları (beyinden omuriliğe gönüllü hareket sinyalleri taşıyan sinir hücreleri) iyileştirmeyi başardı.

Bu sonuçlar, geniş bir ALS hastaları yelpazesine ve üst motor nöron dejenerasyonu olan diğer hastalıklara yardımcı olabilecek NU-9 adı verilen bu bileşiğin daha da geliştirilmesi için yeni araştırmaların yapılması fikrini desteklemektedir. " Mitokondri ve ER stabilitesinin iyileştirilmesi, mSOD1 toksisitesi ve TDP-43 patolojisi nedeniyle oluşan üst motor nöron dejenerasyonunu ortadan kaldırmaya yardımcı olur " çalışması Clinical and Translational Medicine dergisinde yayınlandı.

ALS, beyinden omuriliğe mesajlar gönderen beyindeki hareketi başlatan sinir hücreleri olan üst motor nöronlar ve omurilikten kaslara sinyaller gönderen alt motor nöronların ölümü ile karakterize bir hastalıktır.

ALS vakalarının çoğu, motor nöronlarda hastalığa neden olan iki proteinden (SOD1 ve TDP-43) birinin birikmesi ve kümelenmesinden kaynaklanır.

Bunlar, nadiren örtüşen iki farklı hastalık mekanizmasını içerir. Bu nedenle, bu iki farklı mekanizmanın neden olduğu hastalıklı üst motor nöronların sağlığını iyileştiren tedaviler geliştirmek, geniş bir ALS hasta yelpazesine yardımcı olabilir.

NU-9, hücre bazlı testlerde SOD1 kümelenmesini azaltan, düşük toksisiteye sahip olan ve bazı maddelerin beyne girmesine izin veren ancak diğerlerini engelleyen seçici bir zar olan kan-beyin bariyerini geçebilen bir bileşiktir.
 
Northwestern Üniversitesi'ndeki araştırmacılar şimdi, NU-9'un ALS fare modellerinde SOD1 ve TDP-43 toksisitesi nedeniyle dejenere olan üst motor nöronların sağlığını iyileştirebildiğini gösterdi.

Araştırmacı Hande Özdinler, bir basın bülteninde "Üst motor nöronlar, hareketin başlatılmasından ve
modülasyonundan sorumlu olan ve ALS de erken dönemde dejenerasyonu sonucunda hastalığa neden olduğunun bilinmesine rağmen, şimdiye kadar bu hücreleri iyileştirmek için herhangi bir tedavi seçeneği olmamıştır. Hastalanan üst motor nöronların sağlığını iyileştiren ilk bileşiği belirledik." dedi.

İlk olarak ekip, biri insan SOD1'in mutasyona uğramış bir versiyonunu (hSOD-G93A) ve diğeri TDP-43'ün bir varyantını (TDP-43-A315T) taşıyan iki ALS fare modeli üzerinde çalışmalara başladı.

Her iki fare modelinde de üst motor nöronlarda ilerleyici kayıp gelişmişti ve ALS hastalarından alınan ölüm sonrası doku örneklerinde görüldüğü gibi hücresel düzeyde benzer kusurlar sergiledi. Bu kusurlar, mitokondriye, hücreler içindeki enerji üreten yapılara ve protein sentez bölgesi olan Endoplazmik retikuluma verilen hasarı içeriyordu.

Daha sonra, NU-9, farelerin üst motor nöron hücresel kusurlarına bağlı olarak semptomlar göstermeye başladığı doğumdan 60 gün sonra başlayarak hSOD1-G93A farelerine (ve sağlıklı kontrol farelerine) günlük olarak verildi. NU-9 tedavisi, hastalıklı üst motor nöronların mitokondri ve endoplazmik retikulumunun yapısında ve bütünlüğünde önemli gelişmelere yol açtı.

hSOD-G93A farelerinin nöronlarındaki toplam mitokondri sayısı, NU-9 tedavisinden sonra, tedavi edilmemiş kontrollerle karşılaştırıldığında, sağlıklı farelerdeki bir düzeye kadar önemli ölçüde arttı. Ayrıca, NU-9 tedavisi, bu farelerin üst motor nöronlarındaki sağlıklı mitokondri yüzdesini önemli ölçüde arttırdı.

Normal fareler yanlış katlanmış SOD1 göstermezken, hSOD1-G93A farelerinin üst motor nöronları yüksek düzeyde yanlış katlanmış SOD1'e sahipti. Buna karşılık, NU-9 tedavisi, özellikle hastalıklı motor nöronlarda yanlış katlanmış SOD1 düzeylerini önemli ölçüde azalttı.

Çoğu tedavi edilmemiş hSOD1-G93A üst motor nöronları, uygun işlevin anahtarı olan sinir hücrelerinin dal benzeri uzantıları olan hasarlı ve parçalanan dendritleri gösterir. NU-9 tedavisi, doza bağlı bir şekilde hSOD-1G93A farelerinde dendritlerin bütünlüğünü önemli ölçüde iyileştirdi.

NU-9 tedavisi ayrıca, tedavi edilmemiş hSOD-1G93A farelerine kıyasla sayıları önemli ölçüde daha yüksek olan dış beyin tabakası olan motor korteksteki üst motor nöronların kaybını da önledi. Önemli olarak, 60 gün NU-9 ile tedavi edilen bu farelerin motor korteksinde bulunan ortalama üst motor nöron sayısı, sağlıklı farelerde görülenlerle neredeyse karşılaştırılabilirdi.

Ekip daha sonra dikkatlerini TDP-43 patolojisi olan farelere çevirdi. SOD1 mutant fareleri gibi, NU-9 ile tedavi edilen TDP-43-A315T fareleri, üst motor nöronların hem mitokondrilerinde hem de endoplazmik retikulumunda gelişmeler gösterdi.

Özellikle, TDP-43A-315T farelerinde NU-9 tedavisinden sonra mitokondri sayısı, sağlıklı farelerinkiyle karşılaştırılabilir hale geldi ve ortalama sağlıklı mitokondri yüzdesi, hastalıklı motor nöronlarla karşılaştırıldığında %87 oranında önemli ölçüde arttı.

Ayrıca, NU-9 ile tedavi edilen TDP-43-A315T farelerinin motor korteksindeki ortalama üst motor nöron sayısı, tedavi edilmeyen mutant farelere kıyasla, sağlıklı farelerinkiyle karşılaştırılabilir seviyelere önemli ölçüde arttı.

Hem SOD1 hem de TDP-43 patolojisi alt motor nöronları etkilediğinden, ekip mutant farelerin alt omuriliklerini araştırdı. TDP-43-A315T farelerinde alt motor nöronlarında büyük bir kayıp olmazken, hSOD1-G93A farelerinde bu nöronların sayısında bir azalma oldu.

Bununla birlikte, NU-9 tedavisi, bu hayvanlarda devam eden alt motor nöron dejenerasyonunu ortadan kaldırmak için yeterli değildi, “NU-9'un UMN'ler [üst motor nöronlar] için seçici olduğu nöroprotektif etkilerini ortaya koyduğu anlaşılıyordu.

Son olarak, NU-9 tedavisinin etkisini ölçmek için motor fonksiyon testleri yapıldı. Hastalıklı hSOD1-G93A ve TDP-43A-315T fareleri, hastalık ilerledikçe mutant farelerin teli tutup tutamadığı asılı tel testinde sağlıklı hayvanlardan daha kötü performans gösterirken, NU-9 tedavisinden sonra performansları sağlıklı farelerle karşılaştırılabilir hale geldi.

NU-9 tedavisi, hSOD1-G93A hayvanlarında dönen bir çubuk üzerindeki dayanıklılığı ölçen rotarod testini önemli ölçüde iyileştirmedi, ancak bunu TDP-43A-315T farelerinde yaptı.

Araştırmacılar, "Bulgularımız, hastalıklı UMN'lerin sağlığını iyileştiren ve gelecekteki mekanizma odaklı ve hücre bazlı ilaç keşif çalışmalarının temelini oluşturan ilk bileşiğin tanımlanmasını işaret ediyor" dedi.

Ekip, insanlarda klinik deneylere başlamadan önce, potansiyel ilacın daha ayrıntılı toksikolojisine ve özelliklerine odaklanacağını söylediler.

Özdinler, “Beyin nöronlarının sağlığının iyileştirilmesi ALS ve diğer motor nöron hastalıkları için önemlidir” diye ekledi.

Bu çalışmanın sonuçları ne anlama geliyor? 

Laboratuvar ortamında, fareler üzerinde yapılan bu çalışmada NU-9  adlı kimyasal maddenin yapay olarak ALS hastalığı oluşturulmuş farelerde üst motor nöronlarda hastalığa neden olan Sod1 ve tdp43  kümelenmelerini azalttığı bildirilmiş. Bu verilere dayanarak insanlarda aynı etkiyi oluşturup oluşturmayacağını anlamak için Faz1 klinik çalışma başlatılabilir.   

Nu-9 bileşiği önemli bir kilometre taşı olarak görünüyor. Ancak bu çalışmanın ALS hastası insanlarda yapılması, faz çalışmalarından geçmesi ve FDA tarafından onaylanması için daha fazla zaman ve araştırma fonuna ihtiyaç var. Hande Özdinler ve Richard Silverman‘ı ve ekibini tebrik ederiz.


 

 

29 Ocak 2022 Cumartesi

ALS hastası sevdiğimizin bakımını üstlenmek, çocuklar ve vicdani kararlar


Hayat her türlü sürprizle devam ediyor. Bilincinin kapalı olması durumunun nasıl bir şey olduğunu bilim insanları tam olarak bilmiyor. Bilinci kapalı varsayılan, koma durumunda hastaların bir zaman sonra bilincinin açıldığını da biliyoruz. Bu konuda filimler bile yapıldı.

Öte yandan hastanede bu durumdaki hastalar ne yazık ki uzun süreli bakılamıyor. Yatak yarası, enfeksiyon ve ilgisizlik nedeniyle kısa sürede kaybediliyor. Bilinci açık veya kapalı olsun, bir ALS hastasının hastanede veya başka bir bakım ortamında 7/24 bakımını sağlamak çok zordur. Bu durum sürdürülebilir değildir. Palyatif bakımda kalma süresi ortalama 1-2 aydır. Hiçbir kurum, sevdiğiniz kimseye sizin gibi yaklaşmaz, bakım veremez.

ALS hastaları, evde daha iyi bir bakım sağlanırsa yaşatılabiliyor. Bu karar tamamen vicdani bir karardır ve ALS hastasının bilinci açık olsa bile bakımını üstlenmek hem maddi hem manevi açıdan zordur.  Bilinci kapalı olması, evde bakım vermek için bir engel değildir.


Bu konuda herhangi bir kanun vs. yoktur. Sadece ailenin vereceği ortak bir karardır.

Çocuklar açısından bakıldığında, size bu karar konusunda fikir verecek bir kitap, psikolog bulamazsınız. Bu karar da her ailenin kendi özel durumuna göre alacağı bir karardır. 

Ayrıca hasta bakımı konusunda devletten bir eğitim, uzun süreli bir evde bakım ekibi, profesyonel destek de bulamayacaksınız. Herşeyi kendiniz öğreneceksiniz. Bu konuda asla pişmanlık duymayın çünkü siz bir tıp, temel sağlık, bakım eğitimi almadınız. Ancak eğer bu işe karar verdiğinizde pek çok doktor ve sağlık çalışanından daha bilgili olacaksınız. 

Dünyada kabul edilen genel görüş, ALS hastasının ev ortamında bakılmasının daha iyi olduğu yönündedir.  Pek çoğumuz yoğun bakımdan eve taburcu olduğumuzda zaten hem kendimiz hem de çocuklarımız açısından tam bir şok durumu yaşadık. Konuşma, iletişim, yaşama isteği, ölmek isteği gibi hastanın yaşadıkları yanında evdeki eş, çocuklar, diğer aile bireyleri de nereden başlayacaklarını bilmiyor. Buna rağmen "yuva” bilinci, her şeyi yoluna koymakta çok önemli.

Evet, herkes bir travma yaşıyor, bu travmalar sadece ALS hastasının evinde olmuyor. Pek çok zorlu yaşam koşullarında yaşayan insanlar var.  Bu zorlu koşullar, daha dayanıklı ve erken olgunlaşan, erken yaşta, yaşıtlarına göre daha olgun ve hayata daha hazırlıklı bireyler yetişmesine fırsat tanıyor

Keşke böyle olmasaydı ve her şey dilediğimizce devam etseydi.

Bu cümle sadece bir kez söylenecek bir cümle ve bir dilek. Tekrarlandıkça acı vermekten başka bir anlamı olmuyor.

Bundan daha da acı verecek şey, keşke şunu yapsaydım, keşke bunu yapsaydım vs. pişmanlık sözleri oluyor. Ne ki bir şeyi yapmaktan duyulan pişmanlıktan daha acı vereni, yapmamaktan duyulan pişmanlıktır. 

Böyle bakıldığında ALS hastasının bakımı için, onu seven, önemseyenler için bireysel kararlar vermek gerekiyor. Bu kararlar, sonuçta Kişinin kendisi ile ileride hesaplaşma sürecinde karşısına tekrar çıkıyor.

Evet, çok zordu ama iyi ki onu yaşatmak için elimden gelenin en iyisini bildiğim, becerdiğim ve dayanabildiğim kadar yaptım, huzurluyum. Umarım o da huzur içindedir diyeceksiniz. Veya “keşke"lerle yaşayacaksınız.

Bunlar, kararınızın uzun süreli vicdani sonudur.

Hayat zor ama sürprizlerle doludur. İyi ya da kötü olarak algıladığımız sürprizler…

Karşılaştığımız sorunların iyi veya kötü olduğunu zaman gösterecek. O zamana kadar ne çok iyi ne de çok kötüdür. Algıladığımız şey, sadece şimdiki gerçektir.

Alper Kaya

29 Ocak 2022

28 Ocak 2022 Cuma

Doğrulanmış Süperoksit Dismutaz 1 Mutasyonu Olan Klinik Olarak Presemptomatik Yetişkinlerde BIIB067 Çalışması (ATLAS)

 ATLAS Çalışmasının Amacı

ATLAS Çalışması, ALS belirti veya semptomlarının başlamasını geciktirebilecek ve/veya belirti veya semptomlar ortaya çıktığında işlevdeki düşüşü yavaşlatabilecek bir araştırma ilacının güvenliğini ve potansiyel etkinliğini değerlendirmektedir. Bu çalışmayı , ALS belirti veya semptomlarının başlangıcından önce belirli SOD1 gen varyantlarını taşıyan kişilerde araştırma ilacının güvenliği ve potansiyel etkinliği hakkında bilgi edinmek için yürütüyoruz .

Araştırma ilacı (BIIB067), SOD1 genini hedeflemek ve bir SOD1 gen varyantı ile ilişkili ALS'li kişilerde SOD1 protein seviyesini potansiyel olarak azaltmak için tasarlanmıştır.

SOD1 gen varyantları taraması yapılacaktır. Çalışmaya, SOD1 mutasyonlu fakat sağlıklı bireyler katılabilecektir.  

Çalışma süresince bir çeşit biyobelirteç olan nöroflaman seviyesi izlenecektir. Nöroflaman seviyesinde artış gösteren hastalar, ALS gelişip gelişmeyeceği ve daha önce VALOR araştırmasıda kullanılan deneysel  ilacın (Tofersen - BIIB067)  hastalık gelişimini yavaşlatıp yavaşlatmayacağını anlamak için 4 bölümde çalışma yapılacaktır. 

Çalışma merkezleri içinde Türkiye yoktur. 

https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04856982

Çalışma ekibi, eşiğin üzerinde bir NF düzeyi için kan örneklerinizi aylık olarak değerlendirecektir.

Nörofilament (NF) nedir?

Nörofilament, nöronlarda bulunan vücut tarafından yapılan bir proteindir. Bu çalışma, NF'yi biyobelirteç olarak kullanacaktır. Biyobelirteçler, hastalık veya tedaviler sonucunda vücutta değişebilen ölçülebilir maddelerdir. Biyobelirteç örnekleri arasında nabız ve kan basıncı gibi hayati belirtiler, görüntüleme testlerinde tespit edilen değişiklikler ve protein seviyesi ölçümleri gibi laboratuvar testleri bulunur. Biyobelirteçlerin test edilmesi bazen belirli bir hastalığın teşhisine, hastalığın ciddiyetinin belirlenmesine veya tahmin edilmesine veya bir ilacın hastalığın tedavisinde ne kadar iyi ve güvenli bir şekilde çalışabileceğinin değerlendirilmesine yardımcı olabilir. ALS hastalığı takibinde standart bir biyobelirteç henüz bulunamamıştır. NF son zamanlarda güvenilir bir biyobelirteç adayı olarak kabul edilmektedir. Ancak çalışmalar devam etmektedir. 

SOD1 varyantlarından biri   üzerinde çalışılan ve NF seviyeleri yüksek olan bireylerin kısa vadede ALS belirti veya semptomları geliştirmesi daha olası olabilir, ancak olacağı kesin değildir. NF seviyeleri, ATLAS Çalışmasına katılımın bir parçası olarak yakından izlenecektir.

https://www.alsatlasstudy.com/


18 Ocak 2022 Salı

Bazı deneysel ilaçlar hakkında

Ketas (Ibudilast) : Faz IIb/III (COMBAT-ALS) çalışması devam eden Ibudilast (Mn-166) etken maddesini içeriyor. İbudilast henüz ALS hastalığı için FDA onayı almamıştır.  Yurtdışında Piyasada Online satılıyor. Onaylı olmadığı için eczanelerde ve Türkiye’de bulunmuyor. Çalışma devam etmektedir. 

Aralık 2024

Amiyotrofik lateral skleroz (ALS) için araştırma amaçlı bir oral tedavi olan MN-166 (ibudilast), devam etmekte olan Faz 2b/3 klinik çalışmasındaki verilerin analizine göre, bir yıla kadar kullanımda hastalığın ilerlemesini yavaşlatıyor gibi görünüyor. Çalışmanın tasarımı kapsamında gerekli olan ara analiz, altı aylık tedavide standart hastalık ilerlemesi ölçümlerindeki bulguların altı ay sonrasına kadar bildirilenlerle ne kadar iyi korelasyon gösterdiğine baktı. Çalışmanın veri güvenliği izleme kurulu (DSMB) verileri inceleyip onayladı ve COMBAT-ALS (NCT04057898) çalışmasının planlandığı gibi devam etmesini tavsiye etti. Tedavinin geliştiricisi MediciNova'nın baş tıbbi sorumlusu ve direktörü Kazuko Matsuda, MD, PhD, bir şirket basın açıklamasında "Bu sonuçların ALS gibi hızla ilerleyen hastalıklar için çalışmalar tasarlamada değerli olacağına inanıyoruz" dedi

Matsuda, "Tedavi süresinde bir değişiklik yapmayı düşündük, [ancak] DSMB'nin tavsiyesine dayanarak denemeye mevcut tedavi planıyla devam etmeye karar verdik" diye ekledi.

Analiz sonuçları, 6-8 Aralık tarihlerinde Montreal'de düzenlenen 35. Uluslararası ALS/MND Sempozyumu'nda sunuldu. Sunumun başlığı "ALS'de MN-166 (Ibudilast) COMBAT-ALS Faz 2b/3 Denemesi: Deneme Güncellemesi ve Ara Analiz Sonuçları" (sayfa 242) başlığını taşıyordu.

https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/21678421.2024.2403306  (Sayfa 242)

https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04057898

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34816762/

https://www.als.net/als-research/clinical-trials/441/



***


Masitinib : Masivet, mast hücreli tümörleri (bir kanser türü) olan köpekleri tedavi etmek için kullanılır. kötü huylu   (grade 2 veya 3) ve ameliyatla alınamayan tümörler için kullanılır. Yalnızca, tedaviye başlamadan önce tümörlerde reseptör protein c-kitinin mutasyona uğramış bir formunun varlığının doğrulanması durumunda kullanılır. Tabletler günde bir kez ağızdan verilir. Doz, tedavi edilen köpeğin ağırlığına bağlıdır. Tedavi süresi, köpeğin tedaviye yanıtına bağlıdır.

ALS hastalığında Masitinib 

Masitinib için faz 3 çalışmasına başlama onayı verildi (Aralık 2021)

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), AB Science'ın, amyotrofik lateral sklerozlu (ALS) kişilerde ek tedavi olarak masitinib'i araştıran doğrulayıcı Faz 3 çalışmasına hasta kaydı için onay verdi.

AB Science , masitinibin kullanımıyla birlikte tekrarlayan göğüs ağrısı ve rahatsızlığı ile karakterize bir durum olan iskemik kalp hastalığı riskinin daha yüksek olduğuna dair endişeleri araştırmak için Haziran ayında yapılacak tüm masitinib klinik denemelerini geçici olarak askıya almıştı.

FDA'nın AB19001 denemesine ( NCT03127267 ) ABD kaydını yeniden başlatma kararı, Fransa ve Norveç'teki düzenleyici kurumlar tarafından verilen, kalp sağlığının daha yakından izlenmesini içeren deneme protokolünde yapılan değişikliklerden sonra verilen izinleri takip ediyor.

Masitinib, tirozin kinazların (bir tür enzim) aktivitesini bloke etmek ve böylece ALS ve diğer hastalıklarda iltihaplanma ve sinir hücresi işlev bozukluğuna neden olduğu düşünülen bağışıklık hücrelerinin aktivitesini azaltmak için tasarlanmış oral bir ilaçtır.

https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT03127267

İlaçları kullanıp kullanmamak hastalarımızın kişisel tercihleridir. Henüz onay almamış ilaçları doktorunuza danışmadan almayınız. 

 

10 Ocak 2022 Pazartesi

Solunum havasını nemlendirmek ve filtre kullanımı

Solunum havasının nemlendirilmesi çok önemli.

Trakeostomi ile solunum cihazı kullanan hastalarda solunum havasını nemlendirmek için çeşitli yöntemler var.

Örnek 1: Çift devreli solunum cihazı kullanan hasta

Ventilator, hastaya giden havanın basınç, volüm, solunum sayısını kontrol eder. Hastadan dönen devre yoluyla karbondioksit basınç, volümü de  kontrol eder. Devre kapalı olduğu için  hasta tarafına ısı-nem değişimi yapan HME tipi filtre takılır. Bunun avantajı, hastadan çıkan hava, filtre içinde hapsedilir, ventilator hastaya hava verirken bu ısı ve nem hastanın ısı kaybetmesini önler ve nemlendirici etkisi ile balgamı yumuşatır.

Örnek 2: Tek devreli solunum cihazı kullanan hasta

Ventilatör, hastaya giden havanın basınç, volüm, solunum sayısını kontrol eder. Hortum devresi boyunca uzanan ince bir hortumun bir ucu ventilatöre, diğer ucu eksoz görevi yapan valf kutusuna bağlıdır. Nefes alma sırasında ventilator hastaya pozitif basınçla hava verirken valf kapanır. Nefes verme sırasında valf açılır, karbondioksit dışarı verilir.

Ventilatör tek hortumlu devrelerde, geri dönen havanın basınç, karbondioksit gibi değerleri kontrol etmez. 

Bu durumda havanın ısıtılması-nemlendirilmesi için 2 seçenek vardır.

1- Hasta tarafına HME tipi filtre kullanmak  (Genellikle yeşil renkli filtreler)

2- Isıtıcı nemlendirici elektrikli aksesuar kullanmak, devreye sadece bakteri filtresi kullanmak

Bakteri filtresi ise elektrikli ısıtıcı nemlendirici ile hasta arasında bir yere takılır. Burada amaç, elektrikli ısıtıcı nemlendirici içinde bakteri üremesi olursa hastayı enfeksiyondan korumak için kullanılır. Elektrikli ısıtıcı nemlendirici temizliği çok önemlidir.

Örnek 3: Tek devreli solunum cihazı, bütünleşik elektrikli ısıtıcı nemlendirici aksesuar var

bu durumda cihazın hastaya giden hortum çıkışına bakteri filtresi yeterlidir.

Örnek 4: Çift devreli solunum cihazı kullanan hasta

Hastada balgam kuruyor, hasta üşüyor veya HME filtre hava direnci oluşturuyor, HME filtre çok masraflı geliyor.

Bu durumda elektrikli ısıtıcı nemlendirici aksesuar, hasta ile solunum cihazı arasına seri olarak bağlanır, elektrikli ısıtıcı nemlendirici aksesuar ile hastaya giden hortum arasına bakteri filtresi takılır.

 

Not:

Bütün solunum cihazlarının arkasında toz filtresi mevcuttur, zamanı geldiğinde değişim gerekiyor.

Kapalı devre, çift hortumlu solunum cihazları fazla nemden zarar görebilir. Bu nedenle bazı markalar hastadan dönen hortumun cihaza bağlandığı yere filtre takabiliyor.

Hstaya giden devredeki her  estra filtre,  hava direnci oluşturur. Nefes darlığı yapabilir.

HME filtreler her gün değiştirilir

Bakteri filtreleri kirlenince değiştirilir.

Hastanın solunum havasında yeterli nem olup olmadığı kateter mount içinde buhar birikmesinden anlaşılır.

Bazı soğuk ve kurak iklimlerde hortum devresinde oda serin ise yağmur etkisi ile su yoğuşması olabilir. Su tuzağı kutu gerekebilir.

8 Ocak 2022 Cumartesi

Amylyx, AMX0035’in Avrupa’da kullanım onayı için başvuruda bulundu

 Amylyx, AMX0035’in Avrupa’da kullanım onayı için başvuruda bulundu

Amylyx Pharmaceuticals 4 Ocak 2022 tarihinde yaptığı basın açıklamasında, şirketin lider adayı AMX0035'in amyotrofik lateral skleroz (ALS) tedavisinde kullanım onayınını almak için Avrupa İlaç Ajansı'na (EMA) başvuruda bulunduğunu duyurdu.

https://www.businesswire.com/news/home/20220104005424/en/Amylyx-Pharmaceuticals-Submits-Marketing-Authorization-Application-MAA-for-AMX0035-for-the-Treatment-of-ALS

Amylyx Pharmaceuticals, Pazarlama izni için Health Canada ve ABD Gıda ve İlaç İdaresi'ne benzer başvurular yapmıştı. ABD de FDA, yakın zamanda başvuruyu öncelikli incelemeye aldı ve 29 Haziran'a kadar bir karar bekleniyor.

AMX0035, klinikte ayrı olarak kullanılan ve güvenli ve iyi tolere edildiği bilinen, ağızdan alınabilen iki küçük molekül, tauroursodeoksikolik asit ve sodyum fenilbutiratın sabit dozlu bir formülasyonudur

Bu moleküllerin birlikte, enerji üreten mitokondri ve protein üretimi, modifikasyonu ve taşınmasıyla ilgili hücresel bir organel olan endoplazmik retikulum içindeki stres sinyallerini bloke ederek sinir hücresi ölümünü önlemesi bekleniyor.

AMX0035 hem ABD'de hem de Avrupa'da potansiyel bir ALS tedavisi olarak yetim ilaç olarak belirlenmiştir. Bu statü, düzenleyici destek ve finansal faydaların yanı sıra düzenleyici onayın ardından ABD'de yedi yıl ve Avrupa'da 10 yıl boyunca bir pazarlama münhasırlık süresi sağlayarak terapinin gelişimini hızlandırmaya izin verir.

Amylyx, semptomları son iki yılda başlayan ALS'li 600'e yakın yetişkinde CENTAUR'un bulgularını doğrulamak için Ekim ayında küresel PHOENIX Faz 3 denemesini (NCT05021536) başlattı.

Kriterler, CENTAUR çalışması için gerekenden daha az katı olacaktır.

Katılımcılar, 48 hafta (yaklaşık 11 ay) boyunca ya AMX0035'e ya da ağızdan veya besleme tüpünden verilen bir plaseboya rastgele atanıyor ve dozlama çoktan başladı.

Kayıtlar, sırasıyla Kuzeydoğu ALS Konsorsiyumu ve ALS Tedavisine Yönelik Tedavi Araştırma Girişimi ile yapılan iş birliklerinin bir parçası olarak ABD ve Avrupa'daki 65 klinik tesiste yürütülüyor veya yürütülecek. Şu anda, yenilerinin açılması beklenen üç ABD tesisinden hastalar alınıyor; daha fazla bilgi burada bulunabilir.

https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT05021536#contacts

 

7 Ocak 2022 Cuma

YEDEK İÇ KANÜLLÜ TRAKEOSTOMİ KANÜLÜ KULLANIMI:


Trakeostomi kanüllerini kullanırken en sık görülen problem, kanül içinde balgam kuruması ve kanülün daralması veya tıkanması durumudur. Genellikle solunum havasının ısıtılması-nemlendirilmesi yetersiz ise hem kanülde hem de solunum yollarında biriken balgam kuruması, mukus tıkaç sendromuna yol açabilir. 

Tıkanan kanül yerine yedek iç kanülü olan modeller bu durumda bir kolaylık sağlamaktadır. 

Tracoe 301 model, Shiley™ Flexible Adult Tracheostomy Tubes, with Disposable or Reusable Inner Cannula iç kanüllü modellere örnek olarak gösterilebilir. Bu modeller yedek iç kanül ile birlikte satılır. 

İç kanülleri çıkarırken dikkatli olmak gerekiyor.  Üzerinde çizgi varsa saat 12 hizasında kilitli durumdadır, çekince çıkmaz zorlamayın. Kanül genellikle saat yönünün tersine döndürerek kilit tırnağı açılır. Önce hortum devresini kanülden ayırın. Sonra iç kanülü çıkarın. Yedek kanülü takı. Saat yönünde çevirin, kilit pozisyonuna getirin. Hortum devresini takın.

Bazı markalar farklı kilitlenebilir.  

Yedek kanül temizliği: 

Ilık sabunlu su ve ince kanül fırçası ile temizle, durulayın

Klorheksidin içerikli bir dezenfektan solüsyon  (Hibitanol dezenfektan solusyon) 

9 ölçek suya 1 ölçek  bir kavanozda hazırlayın

Bu sıvıda 20 dakika bekletin

Tekrar durulayın

Steril gazlı bez içinde sakla

Günlük veya günaşırı iç kanülü değiştirin

Kanül içinde kuru balgam oluyorsa daha sık değiştirin

 

FUS - ALS faz III çalışması, ION363

ION363, Fused in Sarcoma (FUS) proteininin mutasyona uğramış, nörotoksik bir formunun üretimini azaltmak için tasarlanmış bir antisens oligonükleotittir. FUS mutasyonları, ailesel ALS ve frontotemporal lober dejenerasyonun nedeni olarak tanımlanmıştır. ION363, çocuklukta veya erken yetişkinlikte başlayan agresif ve hızla ölümcül bir ALS formundan sorumlu olan bir mutant P525L'yi seçici olarak hedefler ( Conte ve diğerleri, 2012 ). ION363, birçok FUS-ALS mutasyonundan sadece birini hedeflediğinden, oldukça kişiselleştirilmiş bir tedavidir. İntratekal enjeksiyon ile verilir.

Bir çalışma, Alzheimer hastalığında FUS mutasyonlarını içeriyor. Çin'de bir ailesel AD çalışmasında, bir FUS varyantı, demansa neden olduğu bilinen başka genleri olmayan ailelerdeki vakalarla ilişkilendirilmiştir ( Zhang ve diğerleri, 2020 ). FUS ayrıca AD beyninde meydana gelen mRNA ekleme hatalarında rol oynayan bir gen olarak tanımlandı ( Ekim 2018 haberi ).

Bulgular

Bu terapi için hiçbir Faz 1 veya 2 denemesi kaydedilmemiştir.

2019'da Ionis ve Columbia Üniversitesi Tıp Merkezi, tek yumurta ikizi daha önce hastalıktan ölen P525L FUS-ALS'li 26 yaşındaki Jaci Hermstad'da ION363'ün şefkatli kullanımı için ABD FDA'dan izin istedi ( haber raporu ). Bu, ABD Temsilciler Meclisi'nin, doktorların kemirgenlerde toksikoloji testini tamamlamadan önce ASO'yu yönetmesine izin veren Jaci'nin Yasa Tasarısını geçirmesine yol açtı. Ölüm ilanına göre Hermstad, 1 Mayıs 2020'de ALS'den ölmeden önce, Haziran 2019 ile Mart 2020 arasında şimdi Jacifusen adlı ilaçtan 12 enjeksiyon aldı. Hiçbir klinik veri kamuya açıklanmadı.   

Şubat 2020 itibariyle, Columbia'da şefkatli kullanım protokolleri aracılığıyla iki hasta daha ION363 aldı. Mart 2020'de, aynı araştırmacılar sekiz hastayı daha tedavi etmek için ALS Derneği ve ALS Projesi'nden fon aldı ( haber ).

Nisan 2021'de Ionis, dünya çapında 64 hastayı tedavi etmek için FUSION adlı bir Faz 3 denemesine başladı. Katılımcılar 12 ile 65 yaş arasında olacak, P525L FUS-ALS'ye sahip olacak ve ventilatör olmadan nefes alabilecektir. Her dört haftada bir başlayarak ve ardından her sekiz haftada bir, 29 hafta boyunca spinal ION363 enjeksiyonları veya plasebo alacaklar ve ardından 72 haftalık açık etiketli uzatma alacaklar. Birincil sonuçlar, revize edilmiş ALS-Fonksiyonel Derecelendirme Ölçeğindeki fonksiyonel değişikliği, bozulma nedeniyle ek ilaçlara ihtiyaç duyma süresini ve ventilasyonsuz yaşama süresini ölçer. İkincil sonuçlar arasında yaşam kalitesi, akciğer ve kas fonksiyonu, hayatta kalma ve BOS biyobelirteçleri nörofilament hafif zinciri ve FUS proteinindeki değişiklikler yer alır. Kaliforniya, New York ve Ohio'da gerçekleştirilecek olan çalışmanın Mart 2024'e kadar sürmesi bekleniyor. 

ION363 denemeleri ile ilgili ayrıntılar için bkz ClinicalTrials.gov 

https://www.ionispharma.com/ionis-innovation/pipeline/

Kaynak

6 Ocak 2022 Perşembe

Yatakta kendi başına dönmek ve havalı yatak

Yatakta kendi başına dönmek zorlaştığında birkaç seçenek var. En yakınımız, eşimiz yardımcı olabilir ama 2-3 saatte bir uykudan uyanmak zorunda kalıyorlar. Uyku kalitesi bozuluyor ve ertesi gün için enerji ve motivasyon düşük oluyor. 

Havalı yataklar temel olarak vücudun ağırlığını dağıtmak ve aynı noktaya uzun süre bası olmasını engellemek için üretilmiştir. 


Baklava dilimi şeklinde havalı yataklarda, dilimler 10-15 dakika arayla sırasıyla şişirilir ve bir çeşit masaj etkisi nedeniyle yatağa temas eden vücut yüzeyinde kan dolaşımını arttırır.  Böylece yatak yarası olmaması için bir çözüm sunar. Kısa süreli yatakta kalacak hastalar için ucuz bir çözüm sağlar. Dezavantajları ise yatış pozisyonunu değiştirmez.  Yazın terleme, kışın üşüme yapabilir. Dilimler 2 farklı bölgede olsa da vücut ağırlığını eşit olarak dağıtmaz.  Bu nedenle rahatsızlık verebilir.   

Boru tipi havalı yataklar enine silindir şeklinde hava keselerinden oluşur. Üç sıralı ardışık sırayla şişirip indirecek bir motor sistem vardır.  Vücut ağırlığını eşit olarak dağıtır. Terleme yapmaz. Daha az gürültülüdür. Kışın üşüme yapabilir.  Yatak yarası olmaması için iyi bir çözümdür. Ancak yatakta pozisyonlardırma yapmaz. 



Pozisyonlardırma özellikli havalı yataklar ise boru tipi havalı yatak özellikleri yanısıra sağda ve solda uzunlamasına 2 adet hava kesesi sayesinde 5-15 aralıkla sırayla sağ ve sol tarafı şişirerek ortalama 10-15  derecelik bir dönme hareketi sağlar.  Dönme hareketi sırasında yatak, çarşaf vs gerginlikten dolayı ses yapabilir. Uyku bölünebilir.  Alışmak gerekiyor. 



Havalı yatak basınç ayarları önemlidir. Basınç ayarını % 10 dan başlayarak rahatlık durumuna göre birkaç gün denemek ve çok gömülürse basınç ayarlarını yükseltmek tavsiye ediliyor. 


Titreşimli yataklar:  
Bedaid yataklar, Titreşimi modüler bloklardan oluşur. Yatak yarası önleyici özellikleri oldukça iyidir. 





Tempur yataklar: 
 
Vücudun; TEMPUR malzemesine baskı uyguladığı noktalarda malzeme, meydana gelen basıncı tüm kullanım bölgesine eşit bir biçimde yayarak reaksiyon göstermektedir. Bu nedenle TEMPUR’un basıncı azaltan özellikleri kan dolaşımını düzenler.

2 Ocak 2022 Pazar

SUT 2021 malzeme ödeme listesi

 Sut 2021

 

 

SUT Kodu: DO1007
Ürün/İşlem Adı: EV TİPİ CERRAHİ ASPİRATÖR
Ödeme Tutarı: 357,50
Yenileme Süresi: –

SUT Kodu: DO1008
Ürün/İşlem Adı: NEBÜLİZATÖR
Ödeme Tutarı: 110,00
Yenileme Süresi: –

SUT Kodu: DO1009
Ürün/İşlem Adı: OKSİJEN KONSANTRATÖRÜ
Ödeme Tutarı: 2.107,49
Yenileme Süresi: 10 YIL

SUT Kodu: DO1010
Ürün/İşlem Adı: 10 LİTRELİK OKSİJEN TÜPÜ VE MANOMETRESİ
Ödeme Tutarı: 279,40
Yenileme Süresi: –

SUT Kodu: DO1011
Ürün/İşlem Adı: CPAP CİHAZI
Ödeme Tutarı: 715,00
Yenileme Süresi: 10 YIL

SUT Kodu: DO1012
Ürün/İşlem Adı: OTOCPAP CİHAZI
Ödeme Tutarı: 1.430,00
Yenileme Süresi: 10 YIL

SUT Kodu: DO1013
Ürün/İşlem Adı: BPAP/BPAP S CİHAZI
Ödeme Tutarı: 2.255,00
Yenileme Süresi: 10 YIL

SUT Kodu: DO1014
Ürün/İşlem Adı: BPAP ST CİHAZI
Ödeme Tutarı: 4.800,00
Yenileme Süresi: 10 YIL

SUT Kodu: DO1015
Ürün/İşlem Adı: BPAP ST AVAPS CİHAZI
Ödeme Tutarı: 4.800,00
Yenileme Süresi: 10 YIL

SUT Kodu: DO1016
Ürün/İşlem Adı: ADAPTİF BASINÇ DESTEKLİ SERVO VENTİLASYON (ASV) CİHAZI
Ödeme Tutarı: 8.250,00
Yenileme Süresi: 10 YIL

SUT Kodu: DO1017
Ürün/İşlem Adı: EV TİPİ MEKANİK VENTİLATÖR
Ödeme Tutarı: 19.800,00
Yenileme Süresi: 5 YIL

SUT Kodu: DO1017A
Ürün/İşlem Adı: EV TİPİ MEKANİK VENTİLATÖR İÇİN KESİNTİSİZ GÜÇ KAYNAĞI
Ödeme Tutarı: 520,30
Yenileme Süresi: –

SUT Kodu: A10062
Ürün/İşlem Adı: HASTA DEVRESİ, PEDİATRİK (VENTİLASYON, NEBÜLİZATÖR VE SOLUNUM CİHAZI SARF MALZEMELERİ)
Ödeme Tutarı: 50,60
Yenileme Süresi: –

SUT Kodu: A10063
Ürün/İşlem Adı: HASTA DEVRESİ, ERİŞKİN (VENTİLASYON, NEBÜLİZATÖR VE SOLUNUM CİHAZI SARF MALZEMELERİ)
Ödeme Tutarı: 50,60
Yenileme Süresi: –

SUT Kodu: A10064
Ürün/İşlem Adı: İNHALASYON TEDAVİ ÇEMBERİ (CHAMBER) (VENTİLASYON, NEBÜLİZATÖR VE SOLUNUM CİHAZI SARF MALZEMELERİ)
Ödeme Tutarı: 21,30
Yenileme Süresi: –

SUT Kodu: A10065
Ürün/İşlem Adı: VENTİLATÖR SOLUNUM DEVRESİ T-PIECE (T PARÇASI) (VENTİLASYON, NEBÜLİZATÖR VE SOLUNUM CİHAZI SARF MALZEMELERİ)
Ödeme Tutarı: 27,64
Yenileme Süresi: –

SUT Kodu: A10066
Ürün/İşlem Adı: TRİFLO (SOLUNUM EGZERSİZ ALETİ) (VENTİLASYON, NEBÜLİZATÖR VE SOLUNUM CİHAZI SARF MALZEMELERİ)
Ödeme Tutarı: 4,13
Yenileme Süresi: –

SUT Kodu: A10067
Ürün/İşlem Adı: FİLTRE, BAKTERİ, NEM TUTUCU (HMEF) (VENTİLASYON, NEBÜLİZATÖR VE SOLUNUM CİHAZI SARF MALZEMELERİ)
Ödeme Tutarı: 4,32
Yenileme Süresi: –

SUT Kodu: A10068
Ürün/İşlem Adı: FİLTRE, VENTİLATÖR İÇİN (VENTİLASYON, NEBÜLİZATÖR VE SOLUNUM CİHAZI SARF MALZEMELERİ)
Ödeme Tutarı: 6,51
Yenileme Süresi: –

SUT Kodu: A10069
Ürün/İşlem Adı: FİLTRE, BAKTERİ (VENTİLASYON, NEBÜLİZATÖR VE SOLUNUM CİHAZI SARF MALZEMELERİ)
Ödeme Tutarı: 1,93
Yenileme Süresi: –

SUT Kodu: A10070
Ürün/İşlem Adı: OKSİJEN TÜPÜ İÇİN OKSİJEN GAZI (10 LİTRE) (VENTİLASYON, NEBÜLİZATÖR VE SOLUNUM CİHAZI SARF MALZEMELERİ)
Ödeme Tutarı: 22,00
Yenileme Süresi: –

SUT Kodu: A10071
Ürün/İşlem Adı: RESÜSİTATÖR (AMBU) SETİ (VENTİLASYON, NEBÜLİZATÖR VE SOLUNUM CİHAZI SARF MALZEMELERİ)
Ödeme Tutarı: 30,69
Yenileme Süresi: –

SUT Kodu: A10072
Ürün/İşlem Adı: KATETER MOUNT (VENTİLASYON, NEBÜLİZATÖR VE SOLUNUM CİHAZI SARF MALZEMELERİ)
Ödeme Tutarı: 1,85
Yenileme Süresi: –

SUT Kodu: A10073
Ürün/İşlem Adı: MASKE, STANDART CPAP
Ödeme Tutarı: 57,20
Yenileme Süresi: –

SUT Kodu: A10074
Ürün/İşlem Adı: SET CPAP (MASKE, PEEP VALV, SET)
Ödeme Tutarı: 200,20
Yenileme Süresi: –

SUT Kodu: A10075
Ürün/İşlem Adı: MASKE, NAZAL BAĞLAMA SETLİ, NON-İNVAZİV VENTİLASYON İÇİN SİLİKON ESASLI
Ödeme Tutarı: 267,94
Yenileme Süresi: –

SUT Kodu: A10076
Ürün/İşlem Adı: MASKE, NAZAL KÜÇÜK BOY BAĞLAMA SETLİ, NON-İNVAZİV VENTİLASYON İÇİN
Ödeme Tutarı: 158,73
Yenileme Süresi: –

SUT Kodu: A10077
Ürün/İşlem Adı: MASKE, NAZAL ORTA BOY BAĞLAMA SETLİ, NON-İNVAZİV VENTİLASYON İÇİN
Ödeme Tutarı: 201,63
Yenileme Süresi: –

SUT Kodu: A10078
Ürün/İşlem Adı: MASKE, HAZNESİZ NEBULİZER
Ödeme Tutarı: 2,15
Yenileme Süresi: –

SUT Kodu: A10084
Ürün/İşlem Adı: SİLİKON (TRAKEOSTOMİ KANÜLÜ)
Ödeme Tutarı: 244,86
Yenileme Süresi: –

SUT Kodu: A10085
Ürün/İşlem Adı: ÇİFT BALONLU (ÇİFT KAFLI) (TRAKEOSTOMİ KANÜLÜ)
Ödeme Tutarı: 109,34
Yenileme Süresi: –

SUT Kodu: A10086
Ürün/İşlem Adı: GÜMÜŞ (TRAKEOSTOMİ KANÜLÜ)
Ödeme Tutarı: 72,38
Yenileme Süresi: –

SUT Kodu: A10087
Ürün/İşlem Adı: FOAM KAFLI (TRAKEOSTOMİ KANÜLÜ)
Ödeme Tutarı: 246,40
Yenileme Süresi: –

SUT Kodu: A10088
Ürün/İşlem Adı: FENESTRELİ (TRAKEOSTOMİ KANÜLÜ)
Ödeme Tutarı: 154,00
Yenileme Süresi: –

SUT Kodu: A10092
Ürün/İşlem Adı: STERİL ELDİVEN (PUDRALI/PUDRASIZ)
Ödeme Tutarı: 0,44
Yenileme Süresi: –

SUT Kodu: A10095
Ürün/İşlem Adı: HYDROCOLLOID İÇERİKLİ YARA ÖRTÜSÜ KÜÇÜK (YARA BAKIM ÜRÜNLERİ)
Ödeme Tutarı: 0,55
Yenileme Süresi: –

SUT Kodu: A10096
Ürün/İşlem Adı: HYDROCOLLOID İÇERİKLİ YARA ÖRTÜSÜ ORTA (YARA BAKIM ÜRÜNLERİ)
Ödeme Tutarı: 4,42
Yenileme Süresi: –

SUT Kodu: A10097
Ürün/İşlem Adı: HYDROCOLLOID İÇERİKLİ YARA ÖRTÜSÜ BÜYÜK (YARA BAKIM ÜRÜNLERİ)
Ödeme Tutarı: 11,17
Yenileme Süresi: –

SUT Kodu: A10098
Ürün/İşlem Adı: KÖPÜKLÜ VEYA FİBER İÇERİKLİ YARA ÖRTÜSÜ KÜÇÜK (YARA BAKIM ÜRÜNLERİ)
Ödeme Tutarı: YOK
Yenileme Süresi: –

SUT Kodu: A10099
Ürün/İşlem Adı: KÖPÜKLÜ VEYA FİBER İÇERİKLİ YARA ÖRTÜSÜ ORTA (YARA BAKIM ÜRÜNLERİ)
Ödeme Tutarı: YOK
Yenileme Süresi: –

SUT Kodu: A10100
Ürün/İşlem Adı: KÖPÜKLÜ VEYA FİBER İÇERİKLİ YARA ÖRTÜSÜ BÜYÜK (YARA BAKIM ÜRÜNLERİ)
Ödeme Tutarı: YOK
Yenileme Süresi: –

SUT Kodu: A10108
Ürün/İşlem Adı: KÖPÜK İÇERİKLİ YARA ÖRTÜSÜ KÜÇÜK (YARA BAKIM ÜRÜNLERİ)
Ödeme Tutarı: 3,58
Yenileme Süresi: –

SUT Kodu: A10109
Ürün/İşlem Adı: KÖPÜK İÇERİKLİ YARA ÖRTÜSÜ ORTA (YARA BAKIM ÜRÜNLERİ)
Ödeme Tutarı: 5,41
Yenileme Süresi: –

SUT Kodu: A10110
Ürün/İşlem Adı: KÖPÜK İÇERİKLİ YARA ÖRTÜSÜ BÜYÜK (YARA BAKIM ÜRÜNLERİ)
Ödeme Tutarı: 12,46
Yenileme Süresi: –

SUT Kodu: A10111
Ürün/İşlem Adı: FİBER/ALJİNAT İÇERİKLİ YARA ÖRTÜSÜ KÜÇÜK (YARA BAKIM ÜRÜNLERİ)
Ödeme Tutarı: 3,58
Yenileme Süresi: –

SUT Kodu: A10112
Ürün/İşlem Adı: FİBER/ALJİNAT İÇERİKLİ YARA ÖRTÜSÜ ORTA (YARA BAKIM ÜRÜNLERİ)
Ödeme Tutarı: 5,41
Yenileme Süresi: –

SUT Kodu: A10113
Ürün/İşlem Adı: FİBER/ALJİNAT İÇERİKLİ YARA ÖRTÜSÜ BÜYÜK (YARA BAKIM ÜRÜNLERİ)
Ödeme Tutarı: 12,46
Yenileme Süresi: –

SUT Kodu: A10048
Ürün/İşlem Adı: AĞIZ BAKIM SETİ (GÜNLÜK KULLANIM İÇİN) (HASTA HİJYENİ İÇİN KULLANILAN BAKIM MALZEMELERİ)
Ödeme Tutarı: 2,20
Yenileme Süresi: –

SUT Kodu: A10049
Ürün/İşlem Adı: HASTA BEZİ/KÜLOTLU HASTA BEZİ
Ödeme Tutarı: 1,39
Yenileme Süresi: –

SUT Kodu: A10009
Ürün/İşlem Adı: SONDA, PREZERVATİF (ÜRİNER SİSTEM SONDA, TORBA VE KATETERLERİ)
Ödeme Tutarı: 1,19
Yenileme Süresi: –

SUT Kodu: A10000
Ürün/İşlem Adı: ASPİRASYON KATETERİ
Ödeme Tutarı: 1,16
Yenileme Süresi: –

SUT Kodu: A10001
Ürün/İşlem Adı: SONDA, NAZOGASTRİK
Ödeme Tutarı: 0,66
Yenileme Süresi: –

SUT Kodu: A10002
Ürün/İşlem Adı: SONDA, NELATON
Ödeme Tutarı: 0,72
Yenileme Süresi: –

SUT Kodu: A10003
Ürün/İşlem Adı: SONDA, NELATON KAUÇUK
Ödeme Tutarı: 4,15
Yenileme Süresi: –

SUT Kodu: A10004
Ürün/İşlem Adı: İDRAR TORBASI (ÜRİNER SİSTEM SONDA, TORBA VE KATETERLERİ)
Ödeme Tutarı: 0,83
Yenileme Süresi: –

SUT Kodu: A10005
Ürün/İşlem Adı: İDRAR TORBASI, MUSLUKLU 2000 CC (ÜRİNER SİSTEM SONDA, TORBA VE KATETERLERİ)
Ödeme Tutarı: 1,32
Yenileme Süresi: –

SUT Kodu: OP1300
Ürün/İşlem Adı: HAVALI YATAK
Ödeme Tutarı: 165,00
Yenileme Süresi: –

SUT Kodu: OP1301
Ürün/İşlem Adı: HAVALI MİNDER
Ödeme Tutarı: 57,20
Yenileme Süresi: –

 

1 Ocak 2022 Cumartesi

Ses Bankacılığı nedir?

Ses Bankacılığı, sesinizi kaydetme ve bu kaydı kişiselleştirilmiş sentetik bir ses oluşturmak için kullanma sürecine verilen bir terimdir. Bu sentetik ses daha sonra, metni konuşmaya dönüştüren bir cihazda kullanılabilir.  Bir kişinin kendisine ait olan bir sesle iletişim kurmasını sağlar. Geleneksel olarak ses bankacılığı, yalnızca sesini kaybedeceğini bilen ancak henüz konuşma bozukluğu geliştirmemiş kişiler tarafından kullanılabilir.

Piyasada Türkçe metin okuyucular mevcut. Ancak standart yetişkin erkek ve kadın sesleri mevcut. Kendi sesimi duyurayım derseniz ses bankası veya voice cloning çözümleri mevcut. 

Türkçe ses bankası hizmeti veren firmalar ne yazık ki henüz bir çözüm sunmuyor. Acapela firmasını denedim, ses kayıtları oluşturdum, bir yanıt alamadım. Microsoft azure Türkçe ve çok dilli konuşma imkanı sunuyor. Fakat hesap oluştururken Kredi kartı bilgileri istiyor. 

Daha fazla bilgisi olan lütfen paylaşın. 

https://mov.acapela-group.com/

https://speech.microsoft.com/customvoice

 

Etiketler

Kök hücre (52) ALS (44) aac (40) araştırma (35) FDA (33) Trakeostomi (28) Edaravone (26) iletişim (25) Amylyx (24) Bci (24) Brainstorm (23) Tofersen (23) yardımcı teknoloji (23) AMX0035 (22) Masitinib (22) Radicut (22) biogen (22) Genetik (21) Ailesel ALS (20) Hande Özdinler (19) Radicava (19) SGK (19) nurown (19) Sod1 (18) alsuntangled (18) PEG (17) Farkındalık (16) Evde Bakım (15) Trakeotomi (15) Anket (13) TUDCA (13) solunum Cihazı (13) Alternatif iletişim sistemleri (12) Etkinliği kanıtlanmamış tedaviler (12) Izmir (12) assistive communication (12) beslenme (12) ilaç çalışmaları (12) Müzik (11) aso (11) aspirasyon (11) bağış (11) ipk (11) Adımadım (10) Belgesel (10) Eyetracker (10) FazIII (10) Istanbul (10) Psikoloji (10) Relyvrio (10) SOD 1 (10) SUT (10) Solunum (10) buz kovası (10) faz çalışmaları (10) göz bilgisayarı (10) invaziv bci (10) Ab Science (9) Dünya ALS Günü (9) Icebucketchallenge (9) Tobii 4c (9) Ventilatör (9) albrioza (9) elon Musk (9) ema (9) etik (9) kongre (9) phoenix (9) 21 Haziran (8) Alper Kaya (8) Qalsody (8) Tobii (8) Youtube (8) izmir şubesi (8) kitap (8) konuşma (8) malzeme (8) maraton (8) nemlendirici (8) neuralink (8) stem cell (8) yutma güçlüğü (8) Bahar Toplantısı (7) Bipap (7) Hawking (7) Mitsubishi Tanabe (7) Nazlı Başak (7) Stephen Hawking (7) als tv (7) covid19 (7) faz I (7) faz III (7) iyilik peşinde koş (7) kanül (7) np001 (7) piknik (7) risk (7) synchron (7) İletişim (7) ALS-MNH Derneği (6) Acil durum (6) Ali Var (6) C9orf72 (6) Diyafram (6) Diyafram pili (6) Dr Richard Bedlack (6) Eva Feldman (6) FazII (6) Göz Takip (6) Neuralstem (6) Oksijen (6) PBA (6) Tahir Ün (6) aşı (6) fals (6) faz II (6) fus (6) ibudilast (6) mnd (6) pnömoni (6) tauroursodeoksilik asit (6) 2014 (5) ALS nedeni (5) ALS riski (5) ALS/MND Alliance (5) Als MNH Derneği (5) Antalya (5) Bakteri Filtresi (5) Buca (5) Bulber ALS (5) C9ORF72 MUTASYONU (5) Cuff (5) DPS (5) Engelli (5) Fark Yaratanlar (5) Hasta Hakları (5) Head-mouse (5) NU-9 (5) OptiKey (5) SMA (5) Salya (5) Sempozyum (5) Smartnav (5) Trakeostomi kanülü (5) VALOR (5) Zatüre (5) als izmir (5) antisense oligonukleotid (5) awareness (5) bakım (5) balgam (5) edaravone (MCI-186) (5) enfeksiyon (5) fenil bütirat (5) havalı yatak (5) hme filtre (5) kanada (5) mnh (5) nefes darlığı (5) tdp43 (5) tekerlekli sandalye (5) uyku (5) yoğun bakım (5) Çevresel faktörler (5) Çeşme (5) Ödeme (5) ötv (5) ALSFRS-R (4) Abscience (4) Akülü sandalye (4) Alsreversals (4) Alternatif tıp (4) Android (4) Aspiratör (4) Ağır Metal (4) BMAA (4) Belçika (4) Burs (4) Dexpramipexole (4) Elektrik kesinti (4) Emory ALS Center (4) Engelli araç (4) Eyeharp (4) Faz1 (4) Gen Tedavisi (4) Hilmi Uysal (4) Instagram (4) Jason Becker (4) Kişisel deneyim (4) Klinik çalışmalar (4) Locked-in syndrom (4) Lunasin (4) Lyme (4) NDAL (4) NEFES VARSA UMUT VARDIR (4) Project Mine (4) Richard Silverman (4) Sabancı Vakfı (4) Sergi (4) Sodyum fenilbütirat (4) Suna Kıraç (4) Sut 2013 (4) Toplantı (4) Tükrük (4) Yolculuk (4) Zacharias Vamvakousis (4) acil (4) antisense oligonukleotidler (4) bakımveren (4) balon (4) banyo (4) bilgisayar (4) canlı yayın (4) civa (4) communication (4) dmd (4) egzersiz (4) fadik atasoy (4) fotoğraf (4) gm604 (4) hasta bakımı (4) icebucket challenge (4) idrar (4) ilaç geliştirme (4) invaziv (4) invertör (4) izmir maratonu (4) japonya (4) kilo kaybı (4) klinik çalışma (4) makale (4) neals (4) neudexta (4) proje (4) solunum güçlüğü (4) switch (4) taburcu (4) tedavi (4) tnd (4) yapay zeka (4) İzmir (4) 12v DC (3) 220 v AC (3) 9. Bahar pikniği (3) ADIS (3) ALS MND Alliance (3) ALS taklit eden hastalıklar (3) ALS tanısı (3) ALS/MND (3) ALSTDI (3) Alliance meeting (3) Amalgam (3) Amerika (3) Android telefon (3) Atlas (3) BIIB067 (3) Basında ALS (3) Bilimsel Çalışma (3) Biomarker (3) Biyografi (3) Brüksel (3) CNM-Au8 (3) Clene (3) Coşkun Özdemir (3) Deneysel Klinik çalışma (3) Diyafram Pacing (3) Eeg (3) Evde Bakım Derneği (3) Eyetracking (3) Faz3 (3) Fizik Tedavi (3) Futbol (3) Genervon (3) Gluten intoleransı (3) HME (3) International symposium ALS MND (3) Jeneratör (3) KNS-760704 (3) Kemal Arı (3) Konser (3) Koronavirüs (3) Kısmet Konak (3) Lauren brady (3) Les Turner (3) LunaRich X (3) Merhaba filmi (3) Merit Cudkowicz (3) Metilkobalamin (3) Mitsubishi Tanabe Pharma (3) Mn-166 (3) Motor nöron (3) Nadir hastalıklar (3) Nöromüsküler (3) Oksijen konsantratörü (3) PLS (3) Parkinson (3) Pulse oksimetre (3) Quinine (3) Robert Brown (3) Sidney 2011 (3) Sinema (3) Sodium Phenylbutyrate (3) Stopals (3) Teşhis (3) Tirasemtiv (3) Tobii 5 (3) Tobii eyeX (3) Tükenmişlik Sendromu (3) Türk Nöroloji derneği (3) UPS (3) Voice cloning (3) Webcam (3) Webinar (3) Windows 10 (3) Yaşamak Yetmez Yaşatmak da Lazım (3) Zatüre aşısı (3) acıyıhisset (3) akıllı telefon (3) als derneği (3) alternative communication (3) ameliyat (3) araç (3) assistive music (3) assistive technology (3) balonlu kanül (3) bası yarası (3) beyin bilgisayar arayüzü (3) bilimsel metodoloji (3) biyobelirteç (3) biyomarker (3) brain computer interface (3) centaur (3) cytokinetics (3) decübitis (3) diş (3) dolgu (3) encals (3) erişilebilirlik (3) evde Bakım aylığı (3) faz 1 (3) film (3) genetik Araştırma (3) göz izleyici (3) gümüş (3) ilaç (3) invaziv solunum (3) ionis (3) ipad (3) karbondioksit (3) ketas (3) live (3) low cost eyetracking (3) masivet (3) medicinova (3) mekanik ventilasyon (3) motor nöron hastalığı (3) ms (3) phenylbuthyrate (3) pnömokok (3) robot (3) röportaj (3) sanal klavye (3) sanat (3) seyahat (3) shiley (3) sporadik (3) sss (3) stentrode (3) tirozinkinaz inhibitör (3) tts (3) tuvalet (3) tıbbi cihaz (3) tıbbi malzeme (3) yardımlı intihar (3) yeşim parman (3) Çocuklar (3) çin (3) öksürük (3) üst motor nöron (3) şarlatanlık (3) 2022 (2) 45. İstanbul Maratonu (2) AI (2) AKV9 (2) ALS Kimlik Kartı (2) ALS Teşhisi (2) ALS hastası (2) ALS kliniği (2) Adana (2) Ahmet Adnan Saygun (2) Aile ve sosyal çalışma bakanlığı (2) Akava therapeutics (2) Alliance toplantısı (2) Alsitek (2) Altın Koza (2) Arimoclomol (2) Atropin (2) Aylin Yaman (2) Ayşe Arman (2) Ağız bakımı (2) B12 (2) BIIB078 (2) Barış Özcan (2) Bipap s/t (2) Bmi (2) Boston (2) Boğaziçi Üniversitesi (2) Braingate (2) Brussels (2) CNNTÜRK (2) Cannabis (2) Cengiz İnal (2) Cihaz temin (2) Clinical Trial (2) Clostridium difficile (2) Coronavirus (2) Cüneyt Özdemir (2) Danimarka (2) Danny Reviers (2) David Jane (2) Demans (2) Dernek (2) Dextrometorphan (2) Dilara Ustaoğlu (2) Diş dolgu (2) Dr Nicholas Boulis (2) Dört duvar Bir Pencere (2) Edaravon (2) Eddie Redmayne (2) Elektrik fatura (2) Elektroterapi (2) Elena Nikitina (2) Engelli mimarisi (2) Engelli sanat (2) Epha4 (2) Evde bakım parası (2) Eviacam (2) Evrim ağacı (2) Eyetribe (2) Fasikülasyon (2) Fatih şen (2) FazIII b (2) Filiz Koç (2) Fvc (2) Gazespeaker (2) Global Day (2) Google play (2) Guam ALS (2) Guilhem Gallart (2) Göksu tümaç (2) Gönüllü (2) Gürkan Özcan (2) Haberturk (2) Hadassah (2) Hakan Sepici (2) Haluk Deda (2) Hazal Bayar (2) Healey ALS Platform (2) Hijyen (2) Hülya İlgün (2) I am breathing (2) ION363 (2) KOGEM (2) Kadimastem (2) Konuşma bozukluğu (2) Koç Üniversitesi (2) Kısa film (2) L-serin (2) Levosimendan (2) Lityum (2) Lokal anestezi (2) MMN (2) Mavi-yeşil alg (2) Mayıs (2) Merhaba (2) Mukus tıkacı (2) NUEDEXTA (2) Nadir hastalık (2) Narlıdere (2) Nazogastrik tüp (2) Neuraltus (2) Non-invaziv (2) Non-invaziv Solunum (2) Nörofilaman (2) Nöroloji kongre (2) Nörotransmiter (2) OnScreenKeys (2) Onscreencommunicator (2) Oral Radicava (2) Orlando 2015 (2) Oyunda kal (2) Piraye Oflazer (2) Platform denemeleri (2) Pseudo-science (2) Püf Noktası (2) Rare disease (2) Rasagiline (2) Rehabilitasyon (2) Reliv Now (2) Retigabin (2) Rilutek (2) Riluzole (2) Runtalya (2) Sedat Balkanlı (2) Siyalore (2) Sod1 Als (2) Steve Dezember (2) Steve gleason (2) Tanı (2) Technology (2) Theory of everything (2) Tv (2) Tıkaç (2) Uçak (2) Video (2) Yatak (2) Yaşam kalitesi (2) Yeni yıl (2) Yurtdışından ilaç (2) Zumba (2) Zumbathon (2) abd (2) accessibility (2) agm (2) alarm (2) alscot (2) alsworldwide (2) alt motor nöron (2) android uygulama (2) antisense (2) apiterapi (2) art (2) assisted suicide (2) assistive instrument (2) astrorx (2) ağız kuruluğu (2) bakım verenler (2) balon basıncı (2) barsak (2) bağışıklık (2) benign fasikülasyon sendromu (2) beyin okuma (2) bfs (2) bir kova buz (2) bisiklet (2) borelia (2) butonlu peg (2) caregiver (2) change.org (2) co2 (2) decubitis (2) dekstrometorfan (2) dekübitüs (2) derin ven trombozu (2) dexpromipexole (2) dextromethorphan (2) diaphragm Pacing System (2) disability (2) diyafram güçsüzlüğü (2) duke ALS clinic (2) elektrikli nemlendirici (2) engelli teknoloji (2) er stres (2) etkinlik (2) etkisiz tedavi (2) evde Hasta Bakımı (2) evde kal (2) fenilbutirat-taurursodiol (2) fenotip (2) ftd (2) gastrostomi (2) genel anestezi (2) genç yaşta Als (2) glia (2) göz kırpma (2) gümüş kanül (2) hafif zincir Nöroflaman (2) hiperkapni (2) hope Dezember (2) hukuk (2) implant (2) imza (2) imza kampanyası (2) intihar (2) intravenous (2) invaziv BCI (2) ipscell (2) israil (2) iyilik peşinde (2) kendin yap (2) kinidin sülfat (2) kinin (2) konferans (2) konsorsiyum (2) kurşun (2) kök hücre kılavuzu (2) kıbrıs (2) kılavuz (2) mao-b inhibitör (2) mevzuat (2) mideden beslenme (2) mitokondri (2) mrna (2) mtv (2) mutasyon (2) nature (2) nfl (2) noter (2) nörotoksin (2) nörotrofik faktör (2) off-label (2) oksijen tüpü (2) oral sodyum klorit (2) orphan disease (2) orphazyme. (2) ozon (2) pco2 (2) pestisidler (2) pone (2) predispozisyon (2) pseudo bulber affect (2) rap (2) rapor (2) reldesemtiv (2) repurposing (2) roar (2) seğirme (2) sodyum fenil bütirat (2) solunum testi (2) sonda (2) sosyal yardım (2) star (2) stenrod (2) stentrod (2) sut 2014 (2) sönmez atasoy (2) tamamlayıcı tıp (2) tat (2) taurursodiol (2) telesağlık (2) teletıp (2) temel ihtiyaçlar (2) text-to-speech (2) tms (2) toksin (2) tracoe (2) treeway (2) treg (2) tromboz (2) uyuklama (2) vcp (2) ventilasyon (2) voice banking (2) wf10 (2) yatak yarası (2) yetim hastalıklar (2) yetim ilaç (2) young (2) yönetmelik (2) zatürre (2) zehra madenli (2) Çölyak (2) Ölüm (2) Ünlü ALS (2) çalıştay (2) çağrı sistemi (2) ötanazi (2) ötenazi (2) ısıtıcı (2) ısıtıcılı nemlendirici (2) Şadan güvenir (2) şelasyon (2) şube (2) “YAŞAMAK YETMEZ (2) 10. Bahar pikniği (1) 20 yıl (1) 2011 (1) 2015 (1) 2017 ALS/MND Symposium (1) 2019 (1) 2020 (1) 2021 (1) 2025 (1) 23 ALS MND sempozyumu (1) 24. Uluslararası ALS/MND Sempozyumu (1) 25. Uluslararası ALS/MND Sempozyumu (1) 2576 (1) 26. Uluslararası ALS/MND Sempozyumu (1) 27th International Symposium on ALS/MND (1) 28 th International Symposium on ALS/MND (1) 28 Şubat (1) 28. Uluslararası ALS/MND Sempozyumu (1) 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu (1) 33 varyasyon (1) 456 (1) 5n1k (1) 657 sayılı kanun (1) 8. Bahar pikniği (1) ADIMADIM (1) ALS Hastasının Bakım Standartları (1) ALS MND sempozyumu (1) ALS benzer hastalıklar (1) ALS bilgi (1) ALS farkındalık ayı (1) ALS gelişmesi (1) ALS hastaları (1) ALS hope Foundation (1) ALS like sendrom (1) ALS maliyet (1) ALS merkezi (1) ALS tedavisi (1) ALS teşhisi aldım (1) ALS türleri (1) ALS yaşam süresi (1) ALS önerge (1) ALS İsmail Gökçek (1) ALS/MND Dernekleri Birliği (1) ALS/MND Sempozyumu (1) ALS/MND Symposium (1) ALS/PD (1) ALSFRS-L (1) APB-102 (1) Acapela (1) Acil servis (1) Adalet Gökçek (1) Adar (1) Adar2 (1) Aile hekimliği (1) Aile ve sosyal politikalar bakanlığı (1) Ailesel (1) Aimspro (1) Airdroid (1) Aisla (1) Akava (1) Akciğer (1) Akdeniz Üniversitesi Nöroloji (1) Akülü Tekerlekli sandalye (1) Alg (1) Ali Haydar Göktogan (1) Alliance (1) Almanya (1) Als mimik (1) Alsa (1) Alternatif destekleyici iletişim sistemi (1) Ambu (1) Ambulans (1) Amerikan hastanesi (1) Andreas kalcker (1) Anestezi (1) Ankara (1) Answer ALS (1) Antalya Şubesi (1) Antibiyotik (1) Antioksidan (1) Apic Bio (1) Appel (1) Arif Yayla (1) Arı zehiri (1) Aspirasyon Sondası (1) Aspirasyon pnömonisi (1) Augie Nieto (1) Augmentative – Alternative Communication (1) Aumi (1) Australia (1) Avrasya Maratonu (1) Avrupa (1) Avrupa İlaç Ajansı (1) Avustralya (1) Ayahuasca (1) Ağustos (1) Ağız kokusu (1) Babalar Günü (1) Baklofen (1) Bakır ATSM (1) Bakırköy (1) Baran Uslu (1) Barış Genç (1) Basın duyurusu (1) Başetme (1) Bedaid (1) Bediha Salnur (1) Beethoven (1) Begüm Ergan (1) Belinda cupid (1) Betsy Davis (1) Beycan Evren (1) Beyhan gökbulut (1) Beyin implantı (1) Beyin çipi (1) Bilgi (1) Bill Brennan (1) Biontech (1) Birger (1) Biruni Üniversitesi (1) Bitkisel tedavi (1) Boğaziçi (1) Breaking bad news (1) Brian Dickie (1) Bulber (1) Bülten (1) CK-201735 (1) COURAGE-ALS (1) CPAP (1) Camera (1) Canada health (1) Cbd (1) Celiac disease (1) Ceyda düvenci (1) Change org (1) Charcot (1) Chicago (1) Chicago 2012 (1) Cilt (1) Cinemaximum (1) ClinicalTrials.gov (1) Clinicaltrials (1) Clostridium tetani (1) Cookie (1) Cough assist cihazı (1) CuATSM (1) Curcumin (1) Cyborg (1) Cycad (1) DNA bankası (1) Deanna's protokol (1) Defne Kaynak (1) Deneme (1) Denmark (1) Dersim (1) Derya Akaydın (1) Destek tedavisi (1) Devlet Tiyatrosu (1) Dextrometorphan hidrobromid (1) Digital Enstruman (1) Dilan Çetin (1) Dimitrios Karussis (1) Diogenes galeri (1) Diy (1) Dmitri Shostakovich (1) Dokuz Eylül (1) Don Cleveland (1) Doğumgünü (1) Dr Onders (1) Dr Sabrina Paganoni (1) Dr eva feldman (1) Dr. Cudkowicz (1) Dr. House (1) Dr.Heiman-Patterson (1) Dublin (1) DuoRhythmo (1) Dynavox (1) Dünya Engelliler Raporu (1) E-kitap (1) ENGELSİZ BİLİŞİM 2022 KONGRESİ (1) ERBB4 (1) Ean 2023 (1) Ebiltet (1) Ece sueren ok (1) Eda (1) Edavarone (1) Edinburgh (1) Eisa (1) Ekstraselüler vezikül tedavisi (1) Ekzoso (1) El Escorial kriterleri (1) Elektrik (1) Elektrik faturası (1) Elektrik kesintisi (1) Elektrik zamları (1) Elektrik çarpması (1) Elektriğe bağlı hayatlar (1) Elevenlabs (1) Emekli sandığı (1) Emeklilik (1) Emel Doğu Yılmaz (1) Emirali Yağan (1) Engelli Tasarım (1) Engelli hakları (1) Engelli müzik (1) Engelli taşıt (1) Engelliler (1) Engellilik (1) Engelsiz iletişim (1) Epigenetik (1) Eric Edney (1) Eric is winning (1) Erol Çetin (1) Ersin tan (1) Evald Krog (1) Evde sağlık (1) Evde sağlık hizmetleri (1) Evrimsel Psikoloji (1) Evrimsel biyoloji (1) Evy (1) Eyegaze (1) Eğitim (1) FUS-ALS (1) FUSION (1) Facebook (1) Facial mouse (1) Falun Dafa (1) Fasudil (1) Fasudil hydrochloride (1) Fatih Altaylı (1) Fatih Özcan (1) Fecal microbiata transplant (1) Feinberg (1) Fenestreli (1) Fiziksel etkinlik (1) Fizyoterapi (1) Flail arm (1) Flail leg (1) Fmt (1) Foley (1) Fox haber (1) Francis Tsai (1) Fukushima (1) Functional electric stimulation (1) Fundraising (1) Fused in Sarcoma (1) Futurizm (1) GEMALS (1) Galip agam (1) Gastrostomi Butonu (1) Gazegroup (1) Genetik danışmanlık (1) Genetik mühendisliği (1) George Washington (1) Gitar (1) Global als day (1) Glutamat (1) Glutatyon (1) Gm1 (1) Gold (1) Google (1) Google book (1) Google glasses (1) Granülasyon (1) Grip (1) Grip aşısı (1) Gökhan isik (1) Göğüs Hastalıkları (1) Gülme (1) Gündüz uyuklama (1) Güven Hastanesi (1) Hadassah Ein-Kerem (1) Halil İbrahim Yağcı (1) Handicapped (1) Hasta Yakını (1) Hastalık (1) Healey ALS center (1) Hekimoğlu (1) Help Steps (1) Herşeyin teorisi (1) Heyet Raporu (1) Hibrid bci (1) Hindistan cevizi yağı (1) Hip-hop (1) Hiper-Amonemix (1) Hiperbarik Oksijen tedavisi (1) Homeopati (1) House MD (1) Hoş geldiniz (1) Hoşgeldiniz (1) Huzurevi (1) HİPER-AMONEMİX (1) ICD (1) IND (1) IV (1) Ignace (1) Inc (1) International symposium ALS MNSymdublin 2016 (1) Intratekal (1) Invacare (1) Ionis Pharmaceuticals (1) Irak (1) Irlanda (1) Ismail Gökçek (1) Italya ALS derneği (1) Jaci Hermstad (1) Jacifusen (1) Jackpot (1) Jackson Pollock (1) Jane Hawking (1) Jean Martin Charcot (1) Jeffrey macklis (1) Juvenil ALS (1) KANITLANMAMIŞ (1) Kabızlık (1) Kamera mouse (1) Kan grubu (1) Karşıyaka (1) Kas Hastalıkları (1) Kas Hastalıkları Derneği (1) Kateter Mount (1) Kaynaklar (1) Kelebek ve dalgıç (1) Kennedy Hastalığı (1) Kerem Doksat (1) Kerri rivera (1) Kesintisiz Güç Kaynağı (1) Kevin Talbot (1) Kinavet (1) Kiğılı (1) Kişisel gelişim (1) Klinik araştırma (1) Klinik bakım (1) Komisyon (1) Konuşma kanülü (1) Konuşma valfi (1) Korteks (1) Kortizon (1) Kronik Hastalıklarda elektrik (1) Kurut (1) Kök hücre genelgesi (1) Körfez savaşı (1) Laser (1) Laser pointer (1) Leonard Florence Yaşam Merkezi (1) Leonard Van der Berg (1) Life with ventilator (1) Liquid thickener (1) Locked-in (1) Lokman hekim (1) Lytico-bodig hastalığı (1) MCI-186 (1) MDA Conference (1) Malzeme listesi (1) Manyetik alan (1) Mao Zedung (1) Maraton Izmir (1) Maraton İzmir (1) March of faces (1) Maske (1) Mayo Clinic (1) Meclis araştırma komisyonu (1) Medical cannabis (1) Medya (1) Mental health (1) Meslek hastalığı (1) Metal (1) Metin Okuyucu (1) Mexilletine (1) Mia (1) Mia mahy (1) Mickey johnston (1) Microsoft (1) Microsoft azure (1) Mikroglia (1) Milano (1) Milano 2013 (1) Milliyet (1) Minder (1) Minocycline (1) Minosiklin (1) Mirror (1) Mnd scotland (1) Modlar (1) Montreal (1) Multidisipliner (1) Multidisipliner ALS kliniği (1) Multifokal Motor Nöropati (1) Mustafa Arslan (1) My ALS Decision Tool (1) Myphone explorer (1) Müzik terapi (1) NAD+ (1) NEK1 (1) NMN (1) NUZ-001 (1) Nadir Akıncı (1) Nadir hastalıklar Şubesi (1) Nadir's ALS protocol (1) Naltrexone (1) Nanoparticle Gold (1) Natasha Campbell (1) Nazo-trakeal aspirasyon (1) Nazogastrik sonda (1) Ne Zaman (1) Neals 2022 (1) Neil Platt (1) Neil deGrasse Tyson (1) Neurizon Therapeutics (1) NeuroSense Therapeutics (1) Neurogenesis (1) Nicolas Boulis (1) Nilüfer Şenbecerir (1) Nisan sempozyumu (1) Non-invaziv bci (1) Northwestern (1) Northwestern Üniversitesi (1) Nuh Evren (1) Nusinersen (1) Nörobiyoloji (1) Nöroepidemiyoloji (1) Nöroflaman (1) Nöroloji (1) Nöroloji Kongresi (1) Nörolojik Rehabilitasyon (1) Nöromüsküler Hastalıklar (1) Nöroprotektif (1) Occupational therapy (1) Olfactory (1) Omega3 (1) Omurilik felçli (1) Orhan Tekeoğlu (1) Orlando 2010 (1) Ortaköy (1) Oscar (1) Oscar 2015 (1) Oxford (1) PARADIGM (1) PMA (1) Palliative care (1) Passy-Muir (1) Patientslikeme (1) Patrick O'Brien (1) Peg sonrası beslenme (1) Peg tıkanması (1) Pembe Nar (1) Perkütan (1) Perkütan endoskobik Gastrostomi (1) Permobil (1) Perth (1) Pete Frates (1) Peter scott morgen (1) Pfizer (1) Philipp van Damme (1) Pimozide (1) Pnömon (1) Polinöropati (1) Poliradikülopati (1) Post-polio sendromu (1) Presemptomatik SOD1 ALS (1) Pressure sore (1) Prezervatif sonda (1) Primary Lateral Sclerosis (1) PrimeC (1) Prognoz (1) Prostat (1) Protein (1) Protein kümelenmesi (1) Provantage (1) Psikolojik stres (1) Psilocybin (1) PÜF NOKTASI (1) Qalsody aso (1) Quantum (1) RESCUE-ALS (1) REVERSALS (1) Rapamycin (1) Recycle4als (1) Refakat (1) Remote control (1) Resim (1) Resmî gazete (1) Retigabine (1) Richard Bedlack (1) Rick Bedlack (1) Rock-als (1) Ropinirol hidroklorür (1) Rosemary Johnson (1) Rotary (1) Roy Taylor (1) Ruhsal travma (1) Runatolia (1) SBT-272 (1) SPG302 (1) STATHMIN-2 (STMN2) (1) SUT 2016 (1) Sara Feldman (1) Sarah Ezekiel (1) Sağlık Uygulama Tebliği (1) Sağlık raporu (1) Scott-morgen (1) Selçuk tepeli (1) Seminer (1) Semptom tedavi (1) Semra Polat (1) Sequestosome 1 (1) Serbest yazı (1) Serotonin (1) Ses bankası (1) Sessizliğimin Sesi (1) Seçim (1) Shay Rishoni (1) Sialore (1) Simdax (1) Sinirbilimleri kongresi (1) Sirolimus (1) Sivil toplum örgütü (1) Sivrisinek (1) SmartEyes (1) Sodium chlorite (1) Solunum desteği (1) Solunum fizyoterapi (1) Sosyal destek (1) Sosyal medya (1) Spinogenix (1) Spontan regresyon (1) Spontan solunum (1) Sporadik ALS (1) Stanford (1) Stanley Appel (1) Steve Saling (1) Subglottik (1) Subglottik aspirasyon (1) Suprapubik kateter (1) Sut 1 Ekim 2014 (1) Sut 2012 (1) Symposium (1) Symposium 2021 (1) Synapse Biomedical (1) Süleyman Kaynak (1) TUB4A (1) Tactivin (1) Tarık Akan Sanat merkezi (1) Tdcs (1) Tedavi tavsiye (1) Tedavi çalışmaları (1) Teepu Siddique (1) Telepresence (1) Tempur (1) Tetanoz (1) Teva ilaç (1) Tezgah altı tedavi (1) ThaXonian (1) Thc (1) Thurman Maynard (1) Tikomed (1) Timus (1) Tolga (1) Tom oxley (1) Toprak mekatronik (1) Trabzonspor (1) Trakea-özofageal fistül (1) Trakeostomi bakımı (1) Trakeostomi pamuğu (1) Trakeostomi ped (1) Trakeostomi tüpleri (1) Trakeostomi tüpü (1) TransFatty (1) Transglutaminase 6 Antibodies (1) Transhuman (1) Travma (1) Tricals (1) Tro19622 (1) Trobalt (1) Tuğba Tunçbilek Uz (1) Tweet (1) Twitter (1) Tülin Kaynak (1) Türk Ceza Kanunu (1) Türk Dişhekimleri Birliği (1) Türk Eczacılar Birliği (1) Türkiye ALS (1) Tırnak (1) ULUSAL ALS Veritabanı (1) Ubiquitin (1) Udca (1) Ufuk Okçu (1) Ulusal Nöroloji Kongresi (1) Uluslararası ALS/MND Birliği (1) Ursadeoksilik asit (1) Ursadeoxylic acid (1) Utrecht (1) Uzun kullanımlık İç Kanüllü Silikon Trakeostomi Kanülü (1) Uçak ambulans (1) Uğur Şahin (1) Vekaletname (1) Ventilatör filtre (1) Vergi (1) Vergi indirimi (1) Veteran (1) Vodafon (1) Voice Recognition (1) Voice donor (1) Webcam göz takip (1) Whatsapp (1) Windows kontrol (1) YAŞATMAK DA LAZIM" (1) Yamanlar (1) Yas (1) Yasemin Çırak (1) Yaşamak yetmez (1) Yeni hastalara (1) Yusuf nazım (1) Yörük Obası (1) Yürüyüş (1) Yıldönümü (1) Yılkı Canlar (1) Zafer Şanlı (1) Zerdeçal (1) Zeynep Bayraktutan (1) Zihni Şirketler Grubu (1) Ziraat bankası (1) Zoom toplantısı (1) aAlsliga (1) aaav (1) aan (1) aassm (1) abeslang (1) abstracts (1) acaba (1) acat (1) adli tıp (1) afazi (1) ai Voice cloning (1) akciğer embolisi (1) aklım karıştı (1) akraba (1) aksesuar (1) akupunktur (1) akut (1) akut arama kurtarma derneği (1) akü (1) akıllı ev (1) ala (1) alevi (1) alfa linoleik asit (1) alfabe (1) alfabe tablosu (1) alo 144 (1) als Liga Belgium (1) als ile ilgili kitaplar (1) als ile yaşam (1) als mimicking (1) als one (1) als reversals (1) als risk (1) alsfrs (1) alsyi yaşamak (1) ammonaps (1) amyotrofik lateral skleroz (1) amyotrofik lateral skleroz (ALS) (1) anafod (1) anksiyete (1) anqur (1) anthony carbajal (1) anti-aging (1) antidepresan (1) antitüssif (1) apollon (1) app (1) arpa (1) arsenik (1) asetilsistein (1) asistiv teknoloji (1) aspiras pnömoni (1) assistive suicide (1) astrofizikçi (1) astrosit (1) atatürk kültür merkezi (1) atrofi (1) attendant chime (1) augmentative alternative communication (1) auroursodeoxycholic Acid (1) avanir (1) ayak (1) ağlama (1) ağrı (1) ağrı kesici (1) ağır zincir nörofilaman (1) ağız içi (1) ağızdan aspirasyon (1) ağızdan beslenme (1) b-laktam (1) baclofen (1) baklava dilimi havalı yatak (1) baklofen pompası (1) bakteri (1) bakteri plağı (1) bakıcı (1) bakım standartları (1) bakım veren (1) bakım veren hakları (1) bakır (1) balgam kültür (1) balgam söktürücü (1) balonlu peg (1) barsak - beyin sendromu (1) basur (1) bası ülseri (1) basın açıklaması (1) basın bülteni (1) bağımlı yaşam (1) baş takip (1) başağrısı (1) bbc (1) bedel (1) bee venom (1) belgium (1) beta-laktam (1) beyin-barsak (1) bildirge (1) bilgi toplumu (1) bilgisayar müzik (1) bilim (1) bilimsel araştırma (1) bilişsel (1) birer birer terk ettiler (1) bisikletliler derneği (1) biyo-belirteç (1) biyoenerji (1) biyolojik belirteç (1) biyopsi (1) blue-green algae (1) boru tipi havalı yatak (1) bos (1) botoks (1) botox (1) boşaltım (1) bpap (1) bpm (1) brain gate (1) budapeşte (1) bug (1) buluşma (1) burgdoferia (1) burundan aspirasyon (1) buğday (1) böcek ilacı (1) büyük abdest (1) cag tekrarı (1) camarro (1) camera-mouse (1) cannabinoid (1) cbd oil (1) ceftriaxone (1) celecoxib (1) cerrahi (1) challenge (1) charter (1) chelation (1) cidp (1) cihaz (1) cinsel fonksiyon (1) cinsel yaşam (1) ciprofloxacin (1) clinical trials (1) compassionate use (1) complementary medicine (1) conduction block (1) coq10 (1) corticosteroids (1) crowdfunding (1) csf (1) cushion (1) ddt (1) deep listening (1) demir (1) denervasyon (1) desteği (1) detox (1) diaphragma (1) dikte (1) disfaji (1) diyet (1) dizartri (1) diş tedavisi (1) dna (1) dnr (1) dolaşım (1) doxycycline (1) doz (1) dr terry heiman-patterson (1) drone (1) dublin 2016 (1) duysal sistem (1) duyu sistemi (1) duyuru (1) duş (1) düşümdeki Uçurtma (1) dışkı (1) dışkı kontrolü (1) e-Bülten (1) eap (1) edta (1) egzersizler (1) eisei (1) ekonomi (1) el bakımı (1) elektrik tedavi (1) elektrikli ısıtıcı nemlendirici (1) elektro stimulasyon (1) elitsa grigova (1) emboli (1) embriyonik olmayan kök hücre (1) emg (1) emg switch (1) empati (1) empower çalışması (1) end of life (1) endoskobik (1) endoterapi (1) enteral (1) epa (1) epap (1) epidemioloji (1) ergonomi (1) erişkin (1) erkek (1) erken dönemde peg (1) erken erişim (1) eser elementler (1) et dokusu (1) european neurology (1) ev dışı (1) ev tipi mekanik ventilatör (1) ev yemekleri (1) eva (1) evde Trakeotomi bakım (1) evde tadilât (1) evrimsel tıp (1) exoskeleton (1) eye blink Switch (1) eye navigator (1) eyetell (1) ezogabine (1) eğitim düzeyi (1) familial ALS (1) fare deneyleri (1) farkındalık dinletisi (1) fast track (1) fatura (1) faz 2 (1) faz 3 (1) felaket (1) fenilbütirat (1) fes (1) filtre (1) fistül (1) fiyat (1) fiziksel aktivite (1) fizyopatoloji (1) flora (1) fransa (1) freeware (1) frozen shoulder (1) frs (1) ftr (1) functional rating scale (1) futbolcu (1) gayrimenkul (1) gayta (1) gayta transplantasyon (1) gazetecilik (1) gazeteler (1) gazi (1) gcp (1) gece çağrı (1) gelecek (1) gen (1) gene silencing (1) genel kurul (1) genetics (1) genome sequencing (1) genotip (1) geri ödeme (1) gezinti (1) geç dönem ALS (1) geçirgen barsak (1) glukokortikoid (1) grafik sanatlar (1) green concert (1) guam (1) gulf war (1) gölet (1) göz (1) göz bilgisayarı yazılım (1) gülme-ağlama krizi (1) gülsün sarıoğlu (1) gümüş nitrat (1) günlük yaşam (1) gıda (1) haber (1) halitosis (1) hareket sistemi (1) hasta deneyim (1) hasta kaldıraç (1) hasta kamerası (1) hasta lifti (1) hasta nakil (1) hasta nakli (1) hasta pozisyon (1) hastalık yönetimi (1) haşmet babaoğlu (1) hbot (1) herbal (1) hidrokortizon (1) hint keneviri (1) hint safranı (1) hipokondriyazis (1) holistik (1) hot pepper (1) hotpepper4als (1) hoyer lift (1) hustenstiller (1) hücresel mekanizmalar (1) idrar kontrolü (1) idrar yolu enfeksiyonu (1) idrisoğlu (1) ihsan şengün (1) ilaç dozu (1) ilaç fiyatı (1) ilb (1) ilerleyici hastalık (1) iletişim tablosu (1) ilkin tüfekçi (1) ilyas tüfekçi (1) immunite (1) immünoterapi (1) impulse (1) in My dream (1) index (1) indirim (1) insektisit (1) intel (1) intraspinal (1) ios (1) ipap (1) ips (1) iran (1) irma (1) ivig (1) iyimserlik (1) izci (1) izin (1) iç kanül (1) iç kanüllü trakeostomi kanülü (1) iş-uğraş terapi (1) işe bağlı hastalık (1) jalsa (1) jetals (1) kabullenmek (1) kaf (1) kalibrasyon (1) kalori (1) kamen grigov (1) kampanya (1) kan (1) kanül temizliği (1) kanül tıkanması (1) karbonhidrat (1) kas atrofisi (1) kas erimesi (1) kas gücü (1) kas krampları (1) kasılma (1) katherine brandt (1) kaygan çarşaf (1) kendiliğinden iyileşme (1) kevin brady (1) kira (1) kktc (1) klordioksit (1) koku (1) komplikasyon (1) konstipasyon (1) konuşma terapisi (1) korkut Yaltkaya (1) kortikosteroid (1) koyu kıvamlı salya (1) koyun postu (1) koşu (1) kramp (1) kromozom 9 (1) kurum ödemesi (1) kuş cenneti (1) kök hücre klinik çalışma (1) kötü haber (1) lab cell (1) lc technologies (1) ldn (1) lift (1) light chain neuroflament (1) likya (1) lioresal (1) liv hospital (1) lou Gehrig (1) low dose naltrexone (1) lucie brujin (1) lyrics (1) lökoferez (1) m-rna (1) mTOR (1) makak (1) makyaj (1) malpractice (1) malulen emeklilik (1) malzeme ödeme (1) mama (1) mao (1) matem (1) mcbu (1) meclis (1) medicare (1) medtronic (1) meeting (1) mekanik ventilatör (1) methile cobalamine (1) mexiletine (1) mezenkimal kök hücre (1) mikrobiyata (1) mill Mouse (1) mimar (1) mimari (1) mirna (1) misery (1) misfolding Protein (1) mn 166 (1) mobilite (1) model talker (1) moises kaufman (1) monepantel (1) monomelik (1) motor homonculus (1) mri (1) mt pharma (1) mukoza (1) muscular dystropy (1) mutluluk (1) mytobbii (1) ndma (1) nebevi tıp (1) nefes borusu (1) nefes kokusu (1) nefes varsa umut vardır (1) nem (1) neuroflament (1) neuron (1) npg (1) nursen akat (1) nöro-etik (1) nörodejenerasyon (1) nöroenflamasyon (1) nöroleptik (1) nöromodülasyon (1) nöropatik ağrı (1) off-shelf (1) oksidatif stres (1) oksimetre (1) olesoxime (1) onay (1) organofosfatlar (1) ostium (1) otizm (1) otonom sistem (1) oy (1) oyundakALSen (1) p300 (1) p75 (1) pager (1) pals (1) palyatif bakım (1) pamuk (1) para-trike (1) paramedik (1) paramotor (1) parosmia (1) pat queen (1) patlak balon (1) pb (1) pdufa (1) ped (1) penisilin G (1) pera müzesi (1) perampanel (1) phantosmia (1) piramidal sistem (1) pison (1) placebo (1) plasticity (1) plm (1) pong (1) postüral drenaj (1) pozisyonlardırma özellikli havalı yatak (1) primer lateral skleroz (1) prize4life (1) problem (1) prognostic (1) protein katlanması (1) pseudobulbar affect (1) pseudomonas (1) psikiyatri (1) ptss (1) pyrethrin (1) pıhtı (1) quaralis (1) rapamisin (1) rapamune (1) rasalas (1) refals (1) reiki (1) reinnervasyon (1) rejeneratif tıp (1) research (1) review (1) rh (1) right to die (1) robotics (1) rocephin (1) rom (1) ropinirole hydrochloride (1) rozebalamin (1) rüsch (1) sabah gazetesi (1) sahtekârlar (1) san diago (1) sanatçı (1) sandık (1) sarf malzeme (1) sarin (1) sarı nokta (1) sasalı (1) sativex (1) satürasyon (1) saykad (1) sağlık (1) sağlık Uygulama talimatnamesi (1) sağlık bakanlığı (1) sağlık kurulu (1) sağlık kurulu raporu (1) sağlık politikaları bilim politikaları (1) self medication (1) semptomatik tedavi (1) serbia (1) ses klonlama (1) ses tanıma (1) seslendirme (1) shy Tuna (1) sifiliz (1) sigara (1) sikas (1) silomat (1) sinaps (1) sinir gazı (1) sinir sistemi (1) sinop haber (1) sitran (1) sketch (1) skor (1) slayt (1) sliding sheet (1) slurred Speech (1) smart Phone (1) smart home (1) smarttekas (1) smn (1) sms (1) soccer (1) soluk borusu (1) solunum cihazı ayarları (1) solunum güç (1) solunum yetmezliği (1) soru önergesi (1) sosyal devlet (1) spasm (1) spasticity (1) spastisite (1) spazm (1) speech (1) spinal ALS (1) spinobulbar Müsküler atrofi (1) spinobulber (1) spo2 (1) stenroe (1) stmn (1) stres (1) su (1) suistimal (1) sunexpress (1) suno (1) survey (1) sut 2015 (1) sut 2021 (1) sydv (1) sözde tedavi (1) sülük (1) sık Zatüre (1) sık aspirasyon (1) sık pnömoni (1) sık sorulan sorular (1) sınıflandırma (1) sıvı koyulaştırıcı (1) sızıntı (1) t lenfosit (1) t-activin (1) tablet (1) tahlil (1) tahran (1) tanının bildirilmesi (1) tardbp (1) tarih (1) tauroursodeoksikolik asit (1) tavsiye (1) taşınabilir solunum cihazı (1) tbmm (1) tck (1) tck 5237 (1) tdi132 (1) tedavi hizmetleri (1) teketek (1) teknoses (1) telefon (1) telehealth (1) telepati (1) temel bilgiler (1) temizlik (1) terence taylor (1) tetkik (1) tetrasiklin (1) the journal of Turkish family physicians (1) therapy (1) thy (1) tiyatro (1) tod (1) toronto (1) tracheostomy (1) trakea (1) trakea aspirasyon (1) trakea kültür (1) transfer (1) translational research (1) travma Sonrası stres bozukluğu (1) trial finder (1) trophos (1) tudca-als (1) twitch switch (1) tyrosine kinase inhibitor (1) tüketim malzemeleri (1) tükürük (1) tüp (1) tıbbi cihaz alımı (1) tıbbi cihaz satış (1) tıbbi vasiyet (1) ubqln (1) ucsf (1) ulaşılabilirlik (1) umut olsun (1) uratech (1) ursodoksikoltaurin (1) uyanma (1) uyku bozukluğu (1) uzaktan kumanda (1) vakum (1) valf (1) valf arızası (1) vasi (1) vasi tayini (1) vekalet (1) ventilator (1) veri bankası (1) vicdani sorumluluk (1) vitastim (1) vkv (1) voicer (1) yamaç paraşütü (1) yara (1) yara bakımı derneği (1) yardım istemek (1) yasal hak (1) yazar (1) yazılım (1) yaşam (1) yaşlı Hizmetleri (1) yedek iç kanül (1) yerli ve milli Hawking (1) yerli üretim (1) youcare (1) ysk (1) yutma (1) yöntem bilim (1) yük (1) yıldırım çarpması (1) zam (1) zehirlenme (1) zil (1) zil butonu (1) zil düğmesi (1) zoom (1) Çerez (1) Çiler Kırşan Yükselen (1) Çoklu doymamış yağ asitleri (1) Ödem (1) Öykü (1) Özellikli tekerlekli sandalye (1) Özlem Türeci (1) Ümit Doğan (1) Ünlü (1) çalışma (1) çavdar (1) çağrı zili (1) çevre (1) çevresel toksinler (1) çiler kırşan (1) çocuklar için ALS (1) ödül (1) öneri (1) özdinler (1) özellikli akülü tekerlekli sandalye (1) ücretli izin (1) ücretsiz (1) ücretsiz yazılım (1) ülkümen rodoplu (1) üriner enfeksiyon (1) İdrar (1) İkinci el (1) İlaç (1) İmmun sistem (1) İpek Badırgalı (1) İsmail Gökçek (1) İstanbul (1) İzmir sağlık Müdürlüğü (1) İç kanül (1) İşaret Parmağım (1) ısı-nem filtresi (1) ısıtıcı nemlendirici aksesuar (1) Şair (1) Şükran Balkanlı (1) şarkı (1) şarlatanlar (1) şifa (1) şişlik (1) şüphesi (1) β-Methylamino-L-alanine (1)