Yasal Uyarı

Bu site, ALS hastalığı ile ilgili haber ve bilgilendirme sitesidir. Tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavi yerine geçmez. Tıbbi bir durumla ilgili sorularınız için her zaman doktorunuzla görüşün. Dr. Alper Kaya

29 Eylül 2023 Cuma

FDA danışma komitesi NurOwn'un ALS onayına red oyu kullandı

17'ye karşı 1 oy, verilerin tedavinin etkinliğini desteklemediğini söylüyor


ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) danışma komitesi, neredeyse oybirliğiyle aldığı kararda, deneysel kök hücre tedavisi NurOwn'un amiyotrofik lateral skleroz (ALS) tedavisi olarak etkinliğini destekleyecek yeterli kanıt bulunmadığını belirtti.

Komite toplantısında tek bir soru üzerinde oylama yapıldı: "Sunulan veriler hafif ve orta şiddette ALS tedavisi için etkililiğe dair önemli kanıtlar ortaya koyuyor mu?"

Toplamda 19 komite üyesinden 17'si hayır oyu kullandı. Bir evet oyu ve bir çekimser oy vardı.

FDA'nın NurOwn ile ilgili resmi kararının Aralık ayında verilmesi bekleniyor. Düzenleyici kurum komitenin oylamasına uymak zorunda değildir, ancak genellikle uymaktadır.

NurOwn'un geliştiricisi BrainStorm Cell Therapeutics'in başkanı ve CEO'su Chaim Lebovits, şirketin basın açıklamasında, "Bugünkü danışma kurulu toplantısındaki tartışma ve ALS ile yaşayanların ve sevdiklerinin yürek parçalayan ifadeleri, sadece yasal esnekliğe değil, aynı zamanda bu alandaki araştırmaların sürdürülmesine olan ihtiyacın da altını çiziyor" dedi ve ekledi: "BrainStorm çalışanları olarak ALS topluluğuna borçlu olduğumuzu derinden hissettiğimiz yükümlülüğü yerine getirmek için elimizden gelen her şeyi yapacağız ve önümüzdeki haftalarda elimizdeki tüm seçenekleri araştıracağız."

FDA denemede sözde taban etkisine dair kanıt bulamadı

NurOwn, bir hastanın kemik iliğinden kök hücrelerin toplanmasını, sinir sağlığını destekleyen moleküller salgılamaları için bir laboratuvarda mühendislik yapılmasını ve ardından hücrelerin hastanın omurgasına geri aşılanmasını içeren hücre bazlı bir tedavidir.

On yıl süren testlerin ardından BrainStorm geçen yıl NurOwn'un ABD'de onaylanması için FDA'ya başvuruda bulundu. Kurum başlangıçta onayı destekleyecek yeterli kanıt olmadığını söyleyerek başvuruyu incelemeyi reddetti.

Ancak BrainStorm, FDA'nın "protesto üzerine dosya" prosedürünü kullanarak yeni bir inceleme ve danışma komitesi toplantısı yapılmasını zorladı.

BrainStorm'un başvurusu, hızla ilerleyen ALS'li 189 kişide NurOwn'u plaseboya karşı test eden büyük bir Faz 3 çalışması (NCT03280056) da dahil olmak üzere çeşitli klinik çalışmalardan elde edilen verileri içermektedir.

Çalışma, NurOwn'un, bir kişinin günlük yaşam aktivitelerini gerçekleştirme yeteneğini değerlendiren standartlaştırılmış bir ölçüm olan ALS Fonksiyonel Değerlendirme Ölçeği-Revize (ALSFRS-R) ile ölçülen hastalığın ilerlemesini yavaşlatabileceğini göstermeyi amaçlıyordu. Ancak nihai sonuçlar, NurOwn veya plasebo verilen hastalar arasında ilerlemede bir fark olmadığını gösterdi.

Şirket bunun, bazı hastaların ALSFRS-R skorlarının anlamlı bir şekilde düşemeyecek kadar düşük olduğu sözde taban etkisinden kaynaklanabileceğini savundu.

Çalışma bittikten sonra yapılan post hoc analizlerde, şirket sadece taban etkisi olmaması beklenen hasta alt gruplarını analiz etmiştir. Bu sonuçlar genel olarak NurOwn ile plaseboya kıyasla daha yavaş hastalık ilerlemesi olduğunu göstermiştir.

Komite toplantısından önce yayınlanan brifing belgelerinde FDA, BrainStorm'un işaretlediği hastalarda bir taban etkisine dair kanıt bulamadığını söyledi. Kurum ayrıca, post hoc analizlerin yanlış pozitif sonuçlara büyük ölçüde eğilimli olduğu konusunda uyarıda bulundu ve genel olarak NurOwn'un onaylanmasını desteklemek için yeterli veri olmadığı yönündeki tutumunu yineledi.

Komitenin oylaması, bu acımasız ve ölümcül hastalığı yönetmeye yardımcı olacak çok az seçeneğe sahip olan ALS topluluğu için üzücü bir sonuç oldu.

Danışma komitesi, mevcut verilerin NurOwn'un ALS'de etkili olduğunu göstermek için yeterli olmadığı yönünde güçlü bir oy kullandı - bu karar FDA tarafından potansiyel bir reddi daha da destekliyor.

BrainStorm'un eş CEO'su Stacy Lindborg, "Komitenin oylaması, bu acımasız ve ölümcül hastalığı yönetmeye yardımcı olacak çok az seçeneğe sahip olan ALS topluluğu için üzücü bir sonuç oldu" dedi.

Lindborg, "Bugün NurOwn için sunulan verilerin toplamının, klinik yanıtı öngören güçlü ve tutarlı biyobelirteç verileriyle desteklenen daha az ilerlemiş hastalığı olanlarda klinik kanıtlarla birlikte onay için ikna edici bir durum sağladığına inanıyoruz" dedi.

Lindborg, toplantı sırasında BrainStorm'un komitenin tüm sorularını yanıtlaması için çok az zaman verildiğini öne sürdü.

"NurOwn verilerini FDA danışma komitesine açıklamak için gerçekten elimizden geleni yaptık. Ne yazık ki, daha fazla zaman ve fırsat tanınmış olsaydı, danışma komitesi üyeleri tarafından yöneltilen birçok soru yeterince ele alınabilirdi" dedi Lindborg.

28 Eylül 2023 Perşembe

CNM-Au8 Hakkında

Amiyotrofik lateral skleroz (ALS) tedavisi için hastalığa özgü iki yerleşik tedavi riluzol ve edaravondur. Bu ilaçların sınırlamaları arasında minimal progresyon yavaşlaması veya sağkalım faydası ve özellikle edaravone için sadece belirli popülasyonlarda etkinlik bulunmaktadır. 

AMX0035 ve tofersen sırasıyla Eylül 2022 ve Nisan 2023'te ABD FDA onayı almıştır. Bununla birlikte, her iki ilacın etkinliğini daha fazla inceleyen faz 3 denemeleri devam etmektedir. 

CNM-Au8, enerji metabolizmasının etkin bir katalizörüdür ve bu nedenle biyoenerjetik bozulmanın olduğu nörodejeneratif bir durum olan ALS'de potansiyel bir hastalık modifiye edici tedavidir. 

Bu derlemede, mevcut ALS tedavi pazarına genel bir bakış sunulmakta, ardından CNM-Au8'in farmakodinamiği ve farmakokinetiği açıklanmaktadır. Daha sonra CNM-Au8'in başlıca preklinik ve mevcut erken klinik kanıtlarının yanı sıra ALS tedavisi olarak potansiyeli açıklanmaktadır. 

Uzman görüşü: CNM-Au8 ile oral tedavi, faz 2/3 klinik çalışmalarda birincil klinik ve elektrodiagnostik son noktaları karşılayamamıştır. Bu başarısızlığa rağmen, faz 2/3 denemelerine dahil edilen bir dizi keşifsel son nokta, CNM-Au8'in ALS'de klinik kötüleşmeyi önemli ölçüde yavaşlatma, yaşam kalitesini iyileştirme ve sağkalımı uzatma potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir. CNM-Au8'in bir faz 3 klinik çalışmasında daha fazla incelenmesi şu anda devam etmektedir.

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/13543784.2023.2252738

24 Eylül 2023 Pazar

Neuralink, beyin implantı için Amerika'da hasta kaydetmeye başladı.

Neuralink'in İnsanlarda İlk Klinik Denemesi hasta kaydı İçin Açıldı


Bağımsız kurumsal inceleme kurulundan onay aldığımızı ve ilk hastane sahamızda ilk insanlı klinik çalışmamız için işe alımlara başladığımızı duyurmaktan mutluluk duyuyoruz. Tamamen implante edilebilir, kablosuz beyin-bilgisayar arayüzümüz (BCI) için çığır açan bir araştırma tıbbi cihaz denemesi olan PRIME Çalışması (Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface'in kısaltması), implantımızın (N1) ve cerrahi robotumuzun (R1) güvenliğini değerlendirmeyi ve felçli kişilerin harici cihazları düşünceleriyle kontrol etmelerini sağlamak için BCI'mızın ilk işlevselliğini değerlendirmeyi amaçlamaktadır.

Çalışma sırasında R1 Robotu, N1 İmplantının ultra ince ve esnek iplerini beynin hareket niyetini kontrol eden bir bölgesine cerrahi olarak yerleştirmek için kullanılacak. Yerleştirildikten sonra, N1 İmplantı kozmetik olarak görünmezdir ve beyin sinyallerini kablosuz olarak kaydetmeyi ve hareket niyetini çözen bir uygulamaya iletmeyi amaçlamaktadır. BCI'mızın ilk hedefi, insanlara yalnızca düşüncelerini kullanarak bir bilgisayar imlecini veya klavyeyi kontrol etme yeteneği kazandırmaktır.

PRIME Çalışması, FDA tarafından Mayıs 2023'te verilen araştırma cihazı muafiyeti (IDE) kapsamında yürütülmektedir ve karşılanmamış tıbbi ihtiyaçları olanlara özerkliklerini geri kazandırmak için genelleştirilmiş bir beyin arayüzü oluşturma misyonumuzda önemli bir adımı temsil etmektedir.

Servikal omurilik yaralanması veya amiyotrofik lateral skleroz (ALS) nedeniyle kuadriplejisi olanlar hak kazanabilir.

Hasta kaydına hak kazanabilmeniz için ABD Vatandaşı veya daimi ikamet sahibi olmanız gerekir.

https://neuralink.com/blog/first-clinical-trial-open-for-recruitment/

https://neuralink.com/pdfs/PRIME-Study-Brochure.pdf

17 Eylül 2023 Pazar

Kitap Tanıtım : Sessizliğimin Sesi ALS yi yaşamak


Annelerini yaşatmak için seferber olmuş bir aile...

Kız evlat için anne kaybı, tarif edilemez. 

***

Annesi Zinnet on yıla yakın ALS hastalığı ile mücadele etmiştir.

Bu dönemde sekiz kardeş birlik beraberlik içerisinde özverili bir şekilde on yıla yakın annelerine en zorlu şartlarda bakmışlardır.

Aileyi tanıyan herkes buna şahit olmuştur.

Anne Zinnet’in vefatından iki ay sonra Hülya İlgün yoğun duygular içerisinde bu kitabı yazmıştır.

Kitap ALS hastalarına örnek teşkil etmektedir.

"Sessizliğimin Sesi ALS yi yaşamak" adlı kitap tüm ALS hastalarının sesi olacaktır.


https://sessizligiminsesials.com/

Kitabın gelirinin bir kısmını ALS hastalarının sesi olan ALS-MNH derneğine bağışlayarak ALS hastalarımıza bir nefes verdiği için Hülya İlgün'e teşekkür ederiz. Rahmetli annesi Zinnet Boztaş huzur içinde uyusun. 


Nöromüsküler merkezler mi Multidisipliner merkezler mi?

Multidisipliner ALS merkezleri hakkında




Önce dünyadaki standartları bilelim:

ALS hastalığı nörolojik bir hastalık olsa da birden çok uzmanlık alanını ilgilendiriyor. Bu denli zor bir hastalık ile sadece nöroloji uzmanının başa çıkması mümkün değil.

ALS hastaları ortalama 2 yıl içinde hareket ve tek başına yaşam özgürlüğünü kaybediyor. Mutlaka bir yardımcıya gereksinim duyuyor.

Nöroloji uzmanının elinde ALS hastalığında yavaşlattığı iddia edilen FDA onaylı 4 ilaç var. Reçete yazdığı ilaçların Sgk kapsamında olup olmadığı sağlık bakanlığı, ilaç kurumu, Sgk kurumuna bağlı.

Diğer ilaçlar ise hastanın yakınmalarını azaltmak için kullanılıyor. Ağrı, depresyon, tükrük birikmesi vs.

Multidisipliner ALS kliniği ALS hastalarını takip ve bakım sağlamanın en etkili yoludur.

Tek bir ziyarette tüm ilgili branşlar tarafından ALS hastasının görülmesi sağlanır.

İdeal bir Multidisipliner ALS kliniğinde aşağıdaki branşlar olmalıdır: Sonuç olarak bir multidisipliner klinik en az aşağıdaki branşlardan uzmanlar tarafından yürütülüyor:

  • ·         ALS konusunda uzman Nöroloji Uzmanı
  • ·         Göğüs Hastalıkları Uzmanı
  • ·         Gastroenterolog
  • ·         Fizik tedavi, rehabilitasyon, iş uğraş, dil-konuşma terapisti,
  • ·         Beslenme uzmanı, diyet uzmanı
  • ·         Psikolog
  • ·         Sosyal çalışmacı hizmet uzmanı
  • ·         Deneyimli ALS hemşiresi
  • ·         Genetik danışmanlık
  • ·         Palyatif Bakım Danışmanı
  • ·         Evde bakım Danışmanı
  • ·         Nöroloji asistanı

Türkiye’de Multidisipliner ALS Merkezi olarak 3 merkez NEALS ALS konsorsiyumu tarafından tanındı.

https://als.org.tr/neals-konsorsiyumu-hakkinda/

3 merkezden uzmanlar eğitim için Amerika’da NEALS Consortium toplantısına gittiler.

Bu yıl yine NEALS toplantısına katılacaklar.

Bütün bunlar, ALS Derneği, hayırsever bağışları ve üniversite öğretim üyelerinin   kendi imkanları ile gerçekleştirildi.

Ne yazık ki, Sağlık bakanlığı veya akademik yönetimden, Türkiye sağlık Enstitüsü’nden tek kuruş destek verilmedi.

Asıl soru: Neden hala ALS hastalarına bir çözüm yok?

Son günlerde hastalarımıza gönderilen sms mesajında Nöromüsküler merkezlerin listesi gönderildiği anlaşılıyor. 2019 yılında TBMM’de komisyon raporunda belirttiğimiz gibi, Nöromüsküler merkezlerin ALS-MNH hastalarının yaşadıkları sorunları çözemeyeceği, Multidisipliner ALS merkezlerinin derhal kurulması dile getirildi.  Görüldüğü üzere bir zamanlar 32 olan Nöromüsküler merkez sayısının 84 milyonluk Türkiye’de 20 ye düştüğü görülüyor. Bu merkezlerin sistemde verimli çalışmadığı görülüyor.

Bu nöromüsküler merkezler, ALS hastalarına hizmet verebilecek multidisipliner merkezler anlamına gelmiyor. Bütün nöromüsküler hastalıkları aynı kefeye koymak yanlıştır. ALS hastalığı ölümcül, tedavisi olmayan ve aile bireylerinin de etkilendiği toplumsal bir hastalıktır.  ALS hastalarının kaybedecek zamanı yoktur. Tedavi bulununcaya kadar; erken tanı, iyi bir hastalık yönetimi, iyi bir evde bakım imkanları sağlanmalıdır.

Dünyada FDA tarafından onaylanan 4 ilaçtan sadece 1 tanesini 30 yıldır dayatan, klinik çalışma yapmayan, yaşatamayan bir sağlık politikası ile hiçbir yere varamayız.

Sağlık bakanlığının bu sorunu kendi yetkisi ve otoritesi içinde görmekten vaz geçmediği sürece belirgin bir gelişme olmayacaktır.

Belirtilen merkezlerde çalışan doktorlar sadece bu merkezde çalışıyor değiller, onlar ayrıca diğer klinik görevlerine de devam ediyor ve hasta yükünü kaldırmaları bekleniyor. Hasta sayısı ölçüt ve referans olarak alınarak yapılan çözümler gerçek çözüm olmuyor. Performans mekanizması içinde nadir hastalıklar konusunun çözülmesi olanaksız görünüyor.

Tüm bu sebeplerden dolayı Türkiye’de gerçekçi bakışla Multidisipliner ALS merkezlerine öncelik verilmesi, kurulması, desteklenmesi ve uluslararası konsorsiyum üyeliğini başarmış ancak Nöromüsküler merkezler arasında bile adı geçmeyen akademik yapıları içeren çözümlerin ALS li hastalarımızın beklentilerine ancak yanıt verebileceğinin kabul edilmesi gerekmektedir.

https://als.org.tr/als-mnh-nedir-2/

 

Trakeostomi tüpleri ile ilgili bilgilendirici bir video

Youtube  kanalını izlemenizi öneririm. 

Ayarlardan Türkçe altyazı seçeneği var. 

9 Eylül 2023 Cumartesi

Bill Brennan Hakkında

2019 yılında ALS tanısı aldığını söylüyor. Kendi kendine tedavi yolunu seçmiş. Self medication bir seçenek ve özgür iradesiyle seçmiş. Mücadeleci bir hasta. Kendisi için yaptığı mücadele takdire şayan. Gerçekten iyileştiğini görmeyi çok isterim. Bunu gönülden diliyorum.

Kendi ifadesine göre Dr. Richard Bedlack (Duke Üniversitesi) aylar önce 56. ALS REVERSAL'i olabileceğini söylemiş. Dr. Bedlack bu hastayla ilgili raporu henüz yok.
Bütün bu öyküde eksik olan şeyler var:
1- ALS tanısının kesin olup olmadığı
2- İyileşme olarak sözettiği sürecin bir bilimsel kanıtı olmaması. Örneğin 10.000 saat Youtube ortamından kendisini eğittiğini ifade ediyor fakat ALSFRS-R skoru ile ilgili bilgi yok. Hiçbir tedavi almasa ALSFRS-R skoru 4 yıl sonra zaten aynı olan hasta grubunda olabilirdi. Bunu bilmiyoruz. Bu büyük bir eksik.
Tıbbi iddiaları ise genellikle vitamin, mineral vs hakkında ortaya atılan komplo teorilerine atıfta bulunuyor.
Kısacası, bir iyileşme öyküsü olarak sağlam kanıtları yok. Örneğin Fasikülasyonların azalması bir iyilik göstergesi değil tam tersine ilgili kasın sinir sistemi ile bağlantısının kalmadığına ve atrofi olduğuna bir işarettir.
Geçici kas güçlenmesi, henüz tutulmamış myotomların diğer kasların görevini yüklendiğini gösterir.
Daha fazla güvenilir tıbbi takip kayıtları olmadan yorum yapmak da doğru olmaz.
Sağlık diliyorum.

7 Eylül 2023 Perşembe

CPAP ve BİPAP Solunum cihazı nedir? Farkları nedir?

Bipap ve cpap her ikisi de solunumun problemi olan hastalarda kullanılan yardımcı solunum cihazlarıdır.

CPAP (Continuous Positive Airway Pressure)
BIPAP (bilevel positive airway pressure)

Her iki cihaz da mekanik ventilasyon (dışarıdan solunum yardımı) için kullanılmaktadır. Bu solunum cihazları sadece ALS de değil, daha birçok solunum problemlerinde kullanılır. (Örneğin gece uyku apnesi (gece uyku sırasında solunum durması) , kronik akciğer hastalıkları gibi)

Amaç, solunum problemi nedeniyle yeterli oksijen alamayan hastalarda mekanik solunum desteği vermektir.

ALS li hastalarda genellikle ilk olarak maske ile Bipap tipi solunum cihazı kullanılır. Çünkü hastalarda solunum kasları zayıfladığında yeterli solunum basıncı sağlanamaz.  Ayrıca Bulber tutulumlu hastalarda  özellikle geceleri spontan solunum (kendiliğinden soluk alıp vermek) yeteneğini zamanla kaybederler. Bipap cihazları böyle durumlarda otomatik olarak devreye girer. Aynı zamanda hastanın solunum refleksine de cevap verirler. Tüm bu özellikleri taşıyan cihazlara Bipap S/T cihazlar denir.
Trakeostomi ameliyatı sonrasında ise çeşitli solunum modlarını destekleyen ev tipi mekanik ventilatör kullanılır.

Bu cihazlar hastaya otomatik olarak solunum yaptırmaktadır.

Solunum cihazı, göğüs hastalıkları uzmanı tarafından yapılan çeşitli solunum ve uyku testi sonucuna göre reçete edilir.  SGK kapsamında ödenmektedir. (Bir kısmı) 

6 Eylül 2023 Çarşamba

Nörofilament Hafif Zincir: ALS İlerlemesi için Bir Biyobelirteç mi?

Nörofilament hafif zincir (NfL), beyin ve omurilikteki nöronların yapısına katkıda bulunan nörofilament adı verilen protein ailesinin bir üyesidir. Araştırmalar, nöronlar yaralanma veya hasar gördüğünde bu proteinlerin döküldüğünü ve beyin omurilik sıvısına (BOS) ve kan dolaşımına karıştığını göstermiştir. Sağlıklı nöronlar bile belirli bir miktarda NfL dökerken, kandaki veya BOS'taki yüksek protein seviyeleri merkezi sinir sistemini etkileyen çeşitli durumlarla ilişkilidir.

Bu durum, NfL'yi amiyotrofik lateral skleroz (ALS) da dahil olmak üzere çeşitli hastalıklarda potansiyel bir biyobelirteç olarak araştırmacılar için cazip hale getirmiştir. Biyobelirteç, bir tür biyolojik "parmak izidir" - doktorlara veya bilim insanlarına o organizma hakkında bilgi sağlayabilen canlı bir şey hakkında ölçülebilir bir şeydir. Biyobelirteçlerin hastalıklarda aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok potansiyel işlevi vardır:

Doktorların bir hastalığı teşhis etmesine yardımcı olmak

  • Bir hastalığın ilerlemesinin ölçülmesi
  • Araştırmacıların bir ilacın vücutta amaçlanan hedefe ulaşıp ulaşmadığını görmelerine yardımcı olmak
  • Bir ilacın bir hastalığın seyrini değiştirdiğine dair kanıt sağlanması

Hastalıklarla ilişkili bazı yaygın biyobelirteçler arasında diyabet için kan glikoz seviyeleri veya kalp hastalığı için LDL kolesterol bulunur.

ALS için güvenilir biyobelirteçlerin eksikliği, bu hastalıktaki en büyük zorluklardan biridir. Örneğin, ALS tanısı, diğer olası tanıları elimine ederken EMG gibi testlerle birlikte semptomların klinik sunumuna dayanmaktadır. Klinik çalışmalarda biyobelirteçlerin vekil son noktalar olarak geliştirilmesi ve kullanılmasına da büyük ilgi vardır. Bugüne kadar, ALS denemeleri genellikle bir kişinin hayatta kalma süresinin ölçülmesine dayanıyordu, bu da uzun denemelere yol açabilir veya hassas veya tamamen objektif olmadığı için eleştirilen ASLFRS-r anketi yoluyla motor işlevdeki değişikliklere dayanıyordu. Bir vekil son nokta olarak bir biyobelirteç, bir ilacın hastalık üzerinde makul bir etkiye sahip olduğunu göstermek için kullanılabilir.

ALS'de NfL'nin Potansiyeli

NfL genellikle spesifik olmayan bir biyobelirteç olarak adlandırılır, çünkü sadece ALS'de değil, travmatik beyin yaralanmaları, multipl skleroz ve Alzheimer hastalığı da dahil olmak üzere diğer birçok durumda artabilir.  Bu nedenle NfL, ALS için tanısal bir biyobelirteç olarak sınırlı bir potansiyele sahiptir. Bununla birlikte, kan NfL seviyesinde gözlenen bir artışın, ALS ile ilişkili genetik mutasyonları olan kişiler için ALS semptomlarının başlangıcının potansiyel bir göstergesi olduğu bulunmuştur. Bu alt popülasyonda hastalığın başlama riski için bir biyobelirteç olarak umut vaat etmektedir.

Tanı sırasında kandaki ve BOS'taki NfL seviyesinin ALS ilerlemesinin hızı ve ciddiyeti ile ilişkili olduğu gösterilmiştir, bu da ALS için prognostik bir biyobelirteç olabileceğini göstermiştir. ALS'li tüm kişilerde hastalığın erken evrelerinde bir dereceye kadar yüksek NfL olduğu görülürken, erken dönemde daha yüksek NfL seviyelerine sahip olanların, daha düşük NfL seviyelerine sahip olanlara göre daha hızlı hastalık ilerlemesi yaşadığı bulunmuştur.

Klinik Araştırmalarda NfL

Araştırmacılar şu anda NfL'nin klinik çalışmalarda ilaç yanıtının bir biyobelirteci olma potansiyeline de odaklanmış durumdalar. NfL, nöronların hasar gördüklerinde salınan yapısal bir bileşeni olduğundan, klinik bir çalışmada NfL seviyelerini azaltan deneysel bir tedavi, nörodejenerasyonda olası bir yavaşlamaya işaret edebilir. Bu, NfL'nin ALS klinik çalışmalarında vekil bir biyobelirteç olarak potansiyele sahip olduğu anlamına gelir.

Yakın tarihli bir vakada, SOD1 ile ilişkili genetik ALS için bir tedavi olan Qalsody'ye, deneme katılımcılarında kan NfL seviyelerinin düştüğünü gösteren sonuçlara dayanarak hızlandırılmış onay verildi. Hızlı ilerleyen SOD1 mutasyonlarının asemptomatik taşıyıcıları için ilacın ikinci bir denemesi şu anda devam etmektedir. Bu denemede de katılımcıların NfL seviyeleri takip edilerek ilacın ne zaman dozlanmaya başlanacağı belirlenmektedir. Asemptomatik taşıyıcılarda NfL seviyelerindeki bir artış, zayıflığın başlangıcının muhtemelen önümüzdeki 6-12 ay içinde yaklaştığını gösterebilir. Araştırmacılar, ilacı bu erken zamanda uygulayarak hastalığın başlangıcını geciktirmeyi umuyor.

Şu anda, NfL de dahil olmak üzere biyobelirteçler üzerindeki etkilerine dayalı olarak deneysel tedavileri taramak için bir platform denemesi oluşturmaya da ilgi vardır. Birleşik Krallık'ta 2024 yılında başlayacağı duyurulan EXPERTS-ALS denemesi, plasebo içermeyen altı aylık bir faz 2 denemesinde ilaçları taramak için bir platform deneme tasarımı kullanmayı planlamaktadır. Araştırmacılar, ilaçların faz 3 denemesine geçip geçmeyeceğini belirlemek için bu denemede NfL seviyelerini ve diğer biyobelirteçleri değerlendirecek.  

Diğer Biyobelirteçlerin Araştırılması

Tıpkı ALS hastalığına yakalanan herkes için bu hastalığı sona erdirmenin birçok farklı ilacı gerektireceğini bildiğimiz gibi, doğru tanı koymak, ilerlemeyi takip etmek ve klinik çalışmalar için daha hassas ölçümler oluşturmak için de muhtemelen birden fazla biyobelirteç gerekecektir. ALS Terapi Geliştirme Enstitüsü'nde (ALS TDI), ALS Araştırma İşbirliği (ARC) programımız aracılığıyla, veri toplamak ve potansiyel biyobelirteçleri araştırmak için dünyanın dört bir yanındaki ALS hastalarıyla ortaklık kurmak için çalışıyoruz.

https://www.als.net/news/neurofilament-light-chain/

İletişim Seçenekleri anketi



ANKETE KATILMAK İÇİN TIKLAYINIZ 

Ankete katıldığınız için teşekkür ederiz. 

ALS-MNH DERNEĞİ 

www.als.org.tr 

bilgi@als.org.tr 



Synchron, Beyin Bilgisayar Arayüzü COMMAND Denemesi için Hasta Kayıtlarını Tamamladı

05 Eylül 2023


NEW YORK--(BUSINESS WIRE)--Synchron, ağır felçli hastalarda işlevselliği geri kazandırmak için teknoloji geliştiren endovasküler beyin-bilgisayar arayüzü (BCI) şirketi, bugün ABD merkezli COMMAND denemesinde hasta kaydının tamamlandığını duyurdu.

COMMAND denemesi toplam altı hastayı kaydetmiştir ve FDA tarafından kalıcı olarak implante edilmiş bir BCI'yı değerlendiren bir şirkete verilen ilk araştırma cihazı muafiyeti (IDE) kapsamında yürütülmektedir. Erken fizibilite çalışması, ağır felçli hastalarda Synchron Switch™ motor nöroprotezinin sayısallaştırılmış etkinlik ölçümlerini değerlendirirken güvenliği de değerlendirmektedir.

Çalışmanın birincil amacı, cihazın nörogirişimsel prosedürler kullanılarak beynin kan damarlarına güvenli bir şekilde implante edilip edilemeyeceğini değerlendirmektir. Çalışma ayrıca, artık ellerini kullanamayan bu hastalar için BCI'ın mesajlaşma, e-posta gönderme, çevrimiçi alışveriş ve tele-sağlık hizmetleri gibi günlük görevler için dijital cihazları kontrol etmek üzere düşüncelerini kullanmayı nasıl sağlayabileceğini değerlendirmek üzere tasarlanmıştır.

COMMAND çalışması üç klinik sahada yürütülmektedir: New York'taki Mount Sinai Sağlık Sistemi, Buffalo Üniversitesi Nöroşirürji ve UPMC, Carnegie Mellon Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ile işbirliği içinde. Çalışma NIH BRAIN Initiative'in desteğiyle yürütülmektedir.



5 Eylül 2023 Salı

Edaravone hakkında basın açıklaması

FDA, önceden planlanmış yararsızlık analizinin sonuçlarına dayanarak, MTPA'nın pazarlama sonrası taahhüdünü serbest bırakmıştır. MTPA, MT-1186-A02'de yer alan tüm klinik çalışma araştırmacılarını ve çalışma sahalarını bu ara bulgulardan haberdar etmektedir. Kalan veriler toplanıp analiz edildikten sonra sonuçlar ileri bir tarihte bildirilecektir. Bu kararın bir parçası olarak, MT-1186-A02'nin bir uzantısı olan küresel, çok merkezli, çift kör, Faz 3b MT-1186-A04 çalışması da durdurulacaktır.

RADICAVA® (edaravone) ve RADICAVA ORS® (edaravone) Hakkında

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), amiyotrofik lateral skleroz (ALS) tedavisi için 5 Mayıs 2017 tarihinde RADICAVA® (edaravone) ve 12 Mayıs 2022 tarihinde RADICAVA ORS® (edaravone) ürünlerini onaylamıştır. RADICAVA, intravenöz (IV) infüzyon yoluyla 28 günlük döngüler halinde uygulanır. Her 60 mg'lık dozun alınması 60 dakika sürer. İlk döngü için, tedavi 14 ardışık gün boyunca günlük olarak infüze edilir ve bunu iki haftalık ilaçsız bir dönem izler. Bundan sonraki tüm döngüler 14 günlük bir süre içinde 10 gün boyunca günlük olarak infüze edilir ve ardından iki haftalık ilaçsız bir dönem izlenir. RADICAVA ORS, ilk tedavi döngüsü için 14 günlük ilaçsız dönemin ardından 14 ardışık gün boyunca günlük olarak alınır. Sonraki tedavi döngüleri için, RADICAVA ORS 14 günlük bir süre içinde 10 gün boyunca alınır ve ardından 14 günlük ilaçsız bir dönem izlenir. RADICAVA ORS gece boyunca aç kaldıktan sonra sabah alınmalıdır. Hastalar RADICAVA ORS aldıktan sonraki bir saat içinde bir şey yememeli veya içmemelidir (su hariç).1

Edaravone, Mitsubishi Tanabe Pharma Corporation (MTPC) tarafından ALS için keşfedilmiş ve geliştirilmiş ve Mitsubishi Tanabe Pharma America, Inc. (MTPA) tarafından ABD'de ticarileştirilmiştir. MTPC grup şirketleri, 13 yıllık bir süre boyunca yinelemeli bir klinik platform aracılığıyla 2001 yılında ALS'yi araştırmaya başladı. 2015 yılında edaravone, Japonya ve Güney Kore'de ALS tedavisi için RADICUT® olarak onaylanmıştır. Daha sonra Kanada (Ekim 2018), İsviçre (Ocak 2019), Endonezya (Temmuz 2020), Tayland (Nisan 2021) ve Malezya'da (Aralık 2021) pazarlama izinleri verilmiştir. RADICAVA® Oral Süspansiyon için Kanada (Kasım 2022) ve İsviçre'de (Mayıs 2023) pazarlama izni ve RADICUT® Oral Süspansiyon %2,1 için Aralık 2022'de Japonya'da ruhsatlandırma onayı verilmiştir. Bugüne kadar ABD'de RADICAVA ve RADICAVA ORS, 1,45 milyon günden fazla tedavi ile 12.000'den fazla ALS hastasını tedavi etmek için kullanılmış ve 2.100'den fazla sağlık çalışanı tarafından reçete edilmiştir.3-5

https://www.mt-pharma-america.com/media/news/press-releases/2023/07/31/mitsubishi-tanabe-pharma-america-announces-update-on-global-phase-3b-mt-1186-a02-postmarketing-study-of-oral-edaravone-in-als

2 Eylül 2023 Cumartesi

Alfa-linolenik asid ve çoklu doymamış yağ asitleri (PUFA'lar)

ALS Hastalarında Çoklu Doymamış Yağ Asitleri ve Klinik İlerleme İlişkisi: EMPOWER Çalışmasının Post Hoc Analizi

Özet

Arka plan ve amaçlar: Çoklu doymamış yağ asitleri (PUFA'lar) nöroprotektif ve anti-inflamatuar etkilere sahiptir ve amiyotrofik lateral sklerozda (ALS) faydalı olabilir. PUFA'ların, özellikle de alfa-linolenik asidin (ALA) daha yüksek diyetle alımı ve plazma seviyeleri, büyük epidemiyolojik kohort çalışmalarında daha düşük ALS riski ile ilişkilendirilmiştir, ancak ALS'li hastalarda hastalığın ilerlemesine ilişkin veriler seyrektir. ALA ve diğer PUFA'ların plazma düzeylerinin ALS hastalarında sağkalım süresini ve fonksiyonel gerilemeyi öngörmeye katkıda bulunup bulunmadığını inceledik.

Yöntemler: EMPOWER klinik çalışmasına katılan ve randomizasyon sırasında yağ asidi analizleri için plazma örnekleri alınan katılımcılar arasında bir çalışma yürüttük. Plazma yağ asitleri gaz kromatografisi kullanılarak ölçülmüştür. Bireysel yağ asitlerinin ölüm riski ve fonksiyonel gerileme ve sağkalımın ortak sıra testi skoru ile ilişkisini değerlendirmek için Cox orantılı tehlikeler modellerini ve doğrusal regresyonu kullandık.

Sonuçlar: Yağ asidi analizleri 449 katılımcıda gerçekleştirilmiştir. Bu katılımcıların başlangıçtaki ortalama (SD) yaşı 57,5 (10,7) yıldı ve 293'ü (%65,3) erkekti; 126'sı (%28,1) takip sırasında öldü. Daha yüksek ALA düzeyleri daha düşük ölüm riski (en yüksek ve en düşük çeyrek dilimi karşılaştıran yaşa ve cinsiyete göre ayarlanmış tehlike oranı 0.50, %95 CI 0.29-0.86, p-trend = 0.041) ve daha yüksek ortak sıra testi puanı (1 SD artışa göre puan farkı 10.7, %95 CI 0.2-21.1, p = 0.045) ile ilişkiliydi ve daha yavaş bir fonksiyonel gerileme ile tutarlıydı. Vücut kitle indeksi, ırk/etnik köken, semptom süresi, başlangıç bölgesi, riluzol kullanımı, ailede ALS öyküsü, öngörülen dik yavaş vital kapasite ve tedavi grubuna göre ayarlanan analizlerde tahminler benzer kalmıştır. Daha yüksek n-3 yağ asidi eikosapentaenoik asit ve n-6 yağ asidi linoleik asit seviyeleri, takip sırasında daha düşük ölüm riski ile ilişkilendirilmiştir.

Tartışma: ALS hastalarında daha yüksek ALA düzeyleri daha uzun sağkalım ve daha yavaş fonksiyonel gerileme ile ilişkilendirilmiştir. Bu sonuçlar, alfa-linolenik asid (ALA) 'nın ALS hastalarında hastalığın ilerlemesi üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabileceğini düşündürmektedir.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37344230/

Bu bilgiye dayanarak, diyetinizde alfa-linolenik asit miktarını artırmak ALS hastalarında mantıklı bir yaklaşım olacaktır. 

Alfa-linolenik asit, keten tohumu, ceviz, chia, kenevir ve birçok yaygın bitkisel yağ dahil olmak üzere birçok tohum ve yağda bulunan bir omega-3 esansiyel yağ asididir.

Akdeniz ve MIND diyetleri

Bazı umut verici kanıtlar gösteren bir diyet, meyve, sebze, tam tahıllar, baklagiller, balık ve diğer deniz ürünlerini; zeytinyağı gibi doymamış yağları ve düşük miktarda kırmızı et, yumurta ve tatlıları vurgulayan Akdeniz diyetidir.

MIND Diyetinin Bileşenleri

MIND diyeti demansın önlenmesiyle bağlantılı bitki bazlı gıdalara odaklanmaktadır. Bu diyet 10 sağlıklı gıda grubundan beslenmeyi teşvik eder:

Yapraklı yeşil sebzeler, haftada en az 6 porsiyon

Diğer sebzeler, en az 1 porsiyon/gün

Çilek, haftada en az 2 porsiyon

Tam tahıllar, en az 3 porsiyon/gün

Balık, 1 porsiyon/hafta

Kümes hayvanları, 2 porsiyon/hafta

Fasulye, 3 porsiyon/hafta

Fındık, 5 porsiyon/hafta

Şarap, 1 bardak/gün*

Zeytinyağı

Etiketler

Kök hücre (52) ALS (44) aac (40) araştırma (35) FDA (33) Trakeostomi (28) Edaravone (26) iletişim (25) Amylyx (24) Bci (24) Brainstorm (23) Tofersen (23) yardımcı teknoloji (23) AMX0035 (22) Masitinib (22) Radicut (22) biogen (22) Genetik (21) Ailesel ALS (20) Hande Özdinler (19) Radicava (19) SGK (19) nurown (19) Sod1 (18) alsuntangled (18) PEG (17) Farkındalık (16) Evde Bakım (15) Trakeotomi (15) Anket (13) TUDCA (13) solunum Cihazı (13) Alternatif iletişim sistemleri (12) Etkinliği kanıtlanmamış tedaviler (12) Izmir (12) assistive communication (12) beslenme (12) ilaç çalışmaları (12) Müzik (11) aso (11) aspirasyon (11) bağış (11) ipk (11) Adımadım (10) Belgesel (10) Eyetracker (10) FazIII (10) Istanbul (10) Psikoloji (10) Relyvrio (10) SOD 1 (10) SUT (10) Solunum (10) buz kovası (10) faz çalışmaları (10) göz bilgisayarı (10) invaziv bci (10) Ab Science (9) Dünya ALS Günü (9) Icebucketchallenge (9) Tobii 4c (9) Ventilatör (9) albrioza (9) elon Musk (9) ema (9) etik (9) kongre (9) phoenix (9) 21 Haziran (8) Alper Kaya (8) Qalsody (8) Tobii (8) Youtube (8) izmir şubesi (8) kitap (8) konuşma (8) malzeme (8) maraton (8) nemlendirici (8) neuralink (8) stem cell (8) yutma güçlüğü (8) Bahar Toplantısı (7) Bipap (7) Hawking (7) Mitsubishi Tanabe (7) Nazlı Başak (7) Stephen Hawking (7) als tv (7) covid19 (7) faz I (7) faz III (7) iyilik peşinde koş (7) kanül (7) np001 (7) piknik (7) risk (7) synchron (7) İletişim (7) ALS-MNH Derneği (6) Acil durum (6) Ali Var (6) C9orf72 (6) Diyafram (6) Diyafram pili (6) Dr Richard Bedlack (6) Eva Feldman (6) FazII (6) Göz Takip (6) Neuralstem (6) Oksijen (6) PBA (6) Tahir Ün (6) aşı (6) fals (6) faz II (6) fus (6) ibudilast (6) mnd (6) pnömoni (6) tauroursodeoksilik asit (6) 2014 (5) ALS nedeni (5) ALS riski (5) ALS/MND Alliance (5) Als MNH Derneği (5) Antalya (5) Bakteri Filtresi (5) Buca (5) Bulber ALS (5) C9ORF72 MUTASYONU (5) Cuff (5) DPS (5) Engelli (5) Fark Yaratanlar (5) Hasta Hakları (5) Head-mouse (5) NU-9 (5) OptiKey (5) SMA (5) Salya (5) Sempozyum (5) Smartnav (5) Trakeostomi kanülü (5) VALOR (5) Zatüre (5) als izmir (5) antisense oligonukleotid (5) awareness (5) bakım (5) balgam (5) edaravone (MCI-186) (5) enfeksiyon (5) fenil bütirat (5) havalı yatak (5) hme filtre (5) kanada (5) mnh (5) nefes darlığı (5) tdp43 (5) tekerlekli sandalye (5) uyku (5) yoğun bakım (5) Çevresel faktörler (5) Çeşme (5) Ödeme (5) ötv (5) ALSFRS-R (4) Abscience (4) Akülü sandalye (4) Alsreversals (4) Alternatif tıp (4) Android (4) Aspiratör (4) Ağır Metal (4) BMAA (4) Belçika (4) Burs (4) Dexpramipexole (4) Elektrik kesinti (4) Emory ALS Center (4) Engelli araç (4) Eyeharp (4) Faz1 (4) Gen Tedavisi (4) Hilmi Uysal (4) Instagram (4) Jason Becker (4) Kişisel deneyim (4) Klinik çalışmalar (4) Locked-in syndrom (4) Lunasin (4) Lyme (4) NDAL (4) NEFES VARSA UMUT VARDIR (4) Project Mine (4) Richard Silverman (4) Sabancı Vakfı (4) Sergi (4) Sodyum fenilbütirat (4) Suna Kıraç (4) Sut 2013 (4) Toplantı (4) Tükrük (4) Yolculuk (4) Zacharias Vamvakousis (4) acil (4) antisense oligonukleotidler (4) bakımveren (4) balon (4) banyo (4) bilgisayar (4) canlı yayın (4) civa (4) communication (4) dmd (4) egzersiz (4) fadik atasoy (4) fotoğraf (4) gm604 (4) hasta bakımı (4) icebucket challenge (4) idrar (4) ilaç geliştirme (4) invaziv (4) invertör (4) izmir maratonu (4) japonya (4) kilo kaybı (4) klinik çalışma (4) makale (4) neals (4) neudexta (4) proje (4) solunum güçlüğü (4) switch (4) taburcu (4) tedavi (4) tnd (4) yapay zeka (4) İzmir (4) 12v DC (3) 220 v AC (3) 9. Bahar pikniği (3) ADIS (3) ALS MND Alliance (3) ALS taklit eden hastalıklar (3) ALS tanısı (3) ALS/MND (3) ALSTDI (3) Alliance meeting (3) Amalgam (3) Amerika (3) Android telefon (3) Atlas (3) BIIB067 (3) Basında ALS (3) Bilimsel Çalışma (3) Biomarker (3) Biyografi (3) Brüksel (3) CNM-Au8 (3) Clene (3) Coşkun Özdemir (3) Deneysel Klinik çalışma (3) Diyafram Pacing (3) Eeg (3) Evde Bakım Derneği (3) Eyetracking (3) Faz3 (3) Fizik Tedavi (3) Futbol (3) Genervon (3) Gluten intoleransı (3) HME (3) International symposium ALS MND (3) Jeneratör (3) KNS-760704 (3) Kemal Arı (3) Konser (3) Koronavirüs (3) Kısmet Konak (3) Lauren brady (3) Les Turner (3) LunaRich X (3) Merhaba filmi (3) Merit Cudkowicz (3) Metilkobalamin (3) Mitsubishi Tanabe Pharma (3) Mn-166 (3) Motor nöron (3) Nadir hastalıklar (3) Nöromüsküler (3) Oksijen konsantratörü (3) PLS (3) Parkinson (3) Pulse oksimetre (3) Quinine (3) Robert Brown (3) Sidney 2011 (3) Sinema (3) Sodium Phenylbutyrate (3) Stopals (3) Teşhis (3) Tirasemtiv (3) Tobii 5 (3) Tobii eyeX (3) Tükenmişlik Sendromu (3) Türk Nöroloji derneği (3) UPS (3) Voice cloning (3) Webcam (3) Webinar (3) Windows 10 (3) Yaşamak Yetmez Yaşatmak da Lazım (3) Zatüre aşısı (3) acıyıhisset (3) akıllı telefon (3) als derneği (3) alternative communication (3) ameliyat (3) araç (3) assistive music (3) assistive technology (3) balonlu kanül (3) bası yarası (3) beyin bilgisayar arayüzü (3) bilimsel metodoloji (3) biyobelirteç (3) biyomarker (3) brain computer interface (3) centaur (3) cytokinetics (3) decübitis (3) diş (3) dolgu (3) encals (3) erişilebilirlik (3) evde Bakım aylığı (3) faz 1 (3) film (3) genetik Araştırma (3) göz izleyici (3) gümüş (3) ilaç (3) invaziv solunum (3) ionis (3) ipad (3) karbondioksit (3) ketas (3) live (3) low cost eyetracking (3) masivet (3) medicinova (3) mekanik ventilasyon (3) motor nöron hastalığı (3) ms (3) phenylbuthyrate (3) pnömokok (3) robot (3) röportaj (3) sanal klavye (3) sanat (3) seyahat (3) shiley (3) sporadik (3) sss (3) stentrode (3) tirozinkinaz inhibitör (3) tts (3) tuvalet (3) tıbbi cihaz (3) tıbbi malzeme (3) yardımlı intihar (3) yeşim parman (3) Çocuklar (3) çin (3) öksürük (3) üst motor nöron (3) şarlatanlık (3) 2022 (2) 45. İstanbul Maratonu (2) AI (2) AKV9 (2) ALS Kimlik Kartı (2) ALS Teşhisi (2) ALS hastası (2) ALS kliniği (2) Adana (2) Ahmet Adnan Saygun (2) Aile ve sosyal çalışma bakanlığı (2) Akava therapeutics (2) Alliance toplantısı (2) Alsitek (2) Altın Koza (2) Arimoclomol (2) Atropin (2) Aylin Yaman (2) Ayşe Arman (2) Ağız bakımı (2) B12 (2) BIIB078 (2) Barış Özcan (2) Bipap s/t (2) Bmi (2) Boston (2) Boğaziçi Üniversitesi (2) Braingate (2) Brussels (2) CNNTÜRK (2) Cannabis (2) Cengiz İnal (2) Cihaz temin (2) Clinical Trial (2) Clostridium difficile (2) Coronavirus (2) Cüneyt Özdemir (2) Danimarka (2) Danny Reviers (2) David Jane (2) Demans (2) Dernek (2) Dextrometorphan (2) Dilara Ustaoğlu (2) Diş dolgu (2) Dr Nicholas Boulis (2) Dört duvar Bir Pencere (2) Edaravon (2) Eddie Redmayne (2) Elektrik fatura (2) Elektroterapi (2) Elena Nikitina (2) Engelli mimarisi (2) Engelli sanat (2) Epha4 (2) Evde bakım parası (2) Eviacam (2) Evrim ağacı (2) Eyetribe (2) Fasikülasyon (2) Fatih şen (2) FazIII b (2) Filiz Koç (2) Fvc (2) Gazespeaker (2) Global Day (2) Google play (2) Guam ALS (2) Guilhem Gallart (2) Göksu tümaç (2) Gönüllü (2) Gürkan Özcan (2) Haberturk (2) Hadassah (2) Hakan Sepici (2) Haluk Deda (2) Hazal Bayar (2) Healey ALS Platform (2) Hijyen (2) Hülya İlgün (2) I am breathing (2) ION363 (2) KOGEM (2) Kadimastem (2) Konuşma bozukluğu (2) Koç Üniversitesi (2) Kısa film (2) L-serin (2) Levosimendan (2) Lityum (2) Lokal anestezi (2) MMN (2) Mavi-yeşil alg (2) Mayıs (2) Merhaba (2) Mukus tıkacı (2) NUEDEXTA (2) Nadir hastalık (2) Narlıdere (2) Nazogastrik tüp (2) Neuraltus (2) Non-invaziv (2) Non-invaziv Solunum (2) Nörofilaman (2) Nöroloji kongre (2) Nörotransmiter (2) OnScreenKeys (2) Onscreencommunicator (2) Oral Radicava (2) Orlando 2015 (2) Oyunda kal (2) Piraye Oflazer (2) Platform denemeleri (2) Pseudo-science (2) Püf Noktası (2) Rare disease (2) Rasagiline (2) Rehabilitasyon (2) Reliv Now (2) Retigabin (2) Rilutek (2) Riluzole (2) Runtalya (2) Sedat Balkanlı (2) Siyalore (2) Sod1 Als (2) Steve Dezember (2) Steve gleason (2) Tanı (2) Technology (2) Theory of everything (2) Tv (2) Tıkaç (2) Uçak (2) Video (2) Yatak (2) Yaşam kalitesi (2) Yeni yıl (2) Yurtdışından ilaç (2) Zumba (2) Zumbathon (2) abd (2) accessibility (2) agm (2) alarm (2) alscot (2) alsworldwide (2) alt motor nöron (2) android uygulama (2) antisense (2) apiterapi (2) art (2) assisted suicide (2) assistive instrument (2) astrorx (2) ağız kuruluğu (2) bakım verenler (2) balon basıncı (2) barsak (2) bağışıklık (2) benign fasikülasyon sendromu (2) beyin okuma (2) bfs (2) bir kova buz (2) bisiklet (2) borelia (2) butonlu peg (2) caregiver (2) change.org (2) co2 (2) decubitis (2) dekstrometorfan (2) dekübitüs (2) derin ven trombozu (2) dexpromipexole (2) dextromethorphan (2) diaphragm Pacing System (2) disability (2) diyafram güçsüzlüğü (2) duke ALS clinic (2) elektrikli nemlendirici (2) engelli teknoloji (2) er stres (2) etkinlik (2) etkisiz tedavi (2) evde Hasta Bakımı (2) evde kal (2) fenilbutirat-taurursodiol (2) fenotip (2) ftd (2) gastrostomi (2) genel anestezi (2) genç yaşta Als (2) glia (2) göz kırpma (2) gümüş kanül (2) hafif zincir Nöroflaman (2) hiperkapni (2) hope Dezember (2) hukuk (2) implant (2) imza (2) imza kampanyası (2) intihar (2) intravenous (2) invaziv BCI (2) ipscell (2) israil (2) iyilik peşinde (2) kendin yap (2) kinidin sülfat (2) kinin (2) konferans (2) konsorsiyum (2) kurşun (2) kök hücre kılavuzu (2) kıbrıs (2) kılavuz (2) mao-b inhibitör (2) mevzuat (2) mideden beslenme (2) mitokondri (2) mrna (2) mtv (2) mutasyon (2) nature (2) nfl (2) noter (2) nörotoksin (2) nörotrofik faktör (2) off-label (2) oksijen tüpü (2) oral sodyum klorit (2) orphan disease (2) orphazyme. (2) ozon (2) pco2 (2) pestisidler (2) pone (2) predispozisyon (2) pseudo bulber affect (2) rap (2) rapor (2) reldesemtiv (2) repurposing (2) roar (2) seğirme (2) sodyum fenil bütirat (2) solunum testi (2) sonda (2) sosyal yardım (2) star (2) stenrod (2) stentrod (2) sut 2014 (2) sönmez atasoy (2) tamamlayıcı tıp (2) tat (2) taurursodiol (2) telesağlık (2) teletıp (2) temel ihtiyaçlar (2) text-to-speech (2) tms (2) toksin (2) tracoe (2) treeway (2) treg (2) tromboz (2) uyuklama (2) vcp (2) ventilasyon (2) voice banking (2) wf10 (2) yatak yarası (2) yetim hastalıklar (2) yetim ilaç (2) young (2) yönetmelik (2) zatürre (2) zehra madenli (2) Çölyak (2) Ölüm (2) Ünlü ALS (2) çalıştay (2) çağrı sistemi (2) ötanazi (2) ötenazi (2) ısıtıcı (2) ısıtıcılı nemlendirici (2) Şadan güvenir (2) şelasyon (2) şube (2) “YAŞAMAK YETMEZ (2) 10. Bahar pikniği (1) 20 yıl (1) 2011 (1) 2015 (1) 2017 ALS/MND Symposium (1) 2019 (1) 2020 (1) 2021 (1) 2025 (1) 23 ALS MND sempozyumu (1) 24. Uluslararası ALS/MND Sempozyumu (1) 25. Uluslararası ALS/MND Sempozyumu (1) 2576 (1) 26. Uluslararası ALS/MND Sempozyumu (1) 27th International Symposium on ALS/MND (1) 28 th International Symposium on ALS/MND (1) 28 Şubat (1) 28. Uluslararası ALS/MND Sempozyumu (1) 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu (1) 33 varyasyon (1) 456 (1) 5n1k (1) 657 sayılı kanun (1) 8. Bahar pikniği (1) ADIMADIM (1) ALS Hastasının Bakım Standartları (1) ALS MND sempozyumu (1) ALS benzer hastalıklar (1) ALS bilgi (1) ALS farkındalık ayı (1) ALS gelişmesi (1) ALS hastaları (1) ALS hope Foundation (1) ALS like sendrom (1) ALS maliyet (1) ALS merkezi (1) ALS tedavisi (1) ALS teşhisi aldım (1) ALS türleri (1) ALS yaşam süresi (1) ALS önerge (1) ALS İsmail Gökçek (1) ALS/MND Dernekleri Birliği (1) ALS/MND Sempozyumu (1) ALS/MND Symposium (1) ALS/PD (1) ALSFRS-L (1) APB-102 (1) Acapela (1) Acil servis (1) Adalet Gökçek (1) Adar (1) Adar2 (1) Aile hekimliği (1) Aile ve sosyal politikalar bakanlığı (1) Ailesel (1) Aimspro (1) Airdroid (1) Aisla (1) Akava (1) Akciğer (1) Akdeniz Üniversitesi Nöroloji (1) Akülü Tekerlekli sandalye (1) Alg (1) Ali Haydar Göktogan (1) Alliance (1) Almanya (1) Als mimik (1) Alsa (1) Alternatif destekleyici iletişim sistemi (1) Ambu (1) Ambulans (1) Amerikan hastanesi (1) Andreas kalcker (1) Anestezi (1) Ankara (1) Answer ALS (1) Antalya Şubesi (1) Antibiyotik (1) Antioksidan (1) Apic Bio (1) Appel (1) Arif Yayla (1) Arı zehiri (1) Aspirasyon Sondası (1) Aspirasyon pnömonisi (1) Augie Nieto (1) Augmentative – Alternative Communication (1) Aumi (1) Australia (1) Avrasya Maratonu (1) Avrupa (1) Avrupa İlaç Ajansı (1) Avustralya (1) Ayahuasca (1) Ağustos (1) Ağız kokusu (1) Babalar Günü (1) Baklofen (1) Bakır ATSM (1) Bakırköy (1) Baran Uslu (1) Barış Genç (1) Basın duyurusu (1) Başetme (1) Bedaid (1) Bediha Salnur (1) Beethoven (1) Begüm Ergan (1) Belinda cupid (1) Betsy Davis (1) Beycan Evren (1) Beyhan gökbulut (1) Beyin implantı (1) Beyin çipi (1) Bilgi (1) Bill Brennan (1) Biontech (1) Birger (1) Biruni Üniversitesi (1) Bitkisel tedavi (1) Boğaziçi (1) Breaking bad news (1) Brian Dickie (1) Bulber (1) Bülten (1) CK-201735 (1) COURAGE-ALS (1) CPAP (1) Camera (1) Canada health (1) Cbd (1) Celiac disease (1) Ceyda düvenci (1) Change org (1) Charcot (1) Chicago (1) Chicago 2012 (1) Cilt (1) Cinemaximum (1) ClinicalTrials.gov (1) Clinicaltrials (1) Clostridium tetani (1) Cookie (1) Cough assist cihazı (1) CuATSM (1) Curcumin (1) Cyborg (1) Cycad (1) DNA bankası (1) Deanna's protokol (1) Defne Kaynak (1) Deneme (1) Denmark (1) Dersim (1) Derya Akaydın (1) Destek tedavisi (1) Devlet Tiyatrosu (1) Dextrometorphan hidrobromid (1) Digital Enstruman (1) Dilan Çetin (1) Dimitrios Karussis (1) Diogenes galeri (1) Diy (1) Dmitri Shostakovich (1) Dokuz Eylül (1) Don Cleveland (1) Doğumgünü (1) Dr Onders (1) Dr Sabrina Paganoni (1) Dr eva feldman (1) Dr. Cudkowicz (1) Dr. House (1) Dr.Heiman-Patterson (1) Dublin (1) DuoRhythmo (1) Dynavox (1) Dünya Engelliler Raporu (1) E-kitap (1) ENGELSİZ BİLİŞİM 2022 KONGRESİ (1) ERBB4 (1) Ean 2023 (1) Ebiltet (1) Ece sueren ok (1) Eda (1) Edavarone (1) Edinburgh (1) Eisa (1) Ekstraselüler vezikül tedavisi (1) Ekzoso (1) El Escorial kriterleri (1) Elektrik (1) Elektrik faturası (1) Elektrik kesintisi (1) Elektrik zamları (1) Elektrik çarpması (1) Elektriğe bağlı hayatlar (1) Elevenlabs (1) Emekli sandığı (1) Emeklilik (1) Emel Doğu Yılmaz (1) Emirali Yağan (1) Engelli Tasarım (1) Engelli hakları (1) Engelli müzik (1) Engelli taşıt (1) Engelliler (1) Engellilik (1) Engelsiz iletişim (1) Epigenetik (1) Eric Edney (1) Eric is winning (1) Erol Çetin (1) Ersin tan (1) Evald Krog (1) Evde sağlık (1) Evde sağlık hizmetleri (1) Evrimsel Psikoloji (1) Evrimsel biyoloji (1) Evy (1) Eyegaze (1) Eğitim (1) FUS-ALS (1) FUSION (1) Facebook (1) Facial mouse (1) Falun Dafa (1) Fasudil (1) Fasudil hydrochloride (1) Fatih Altaylı (1) Fatih Özcan (1) Fecal microbiata transplant (1) Feinberg (1) Fenestreli (1) Fiziksel etkinlik (1) Fizyoterapi (1) Flail arm (1) Flail leg (1) Fmt (1) Foley (1) Fox haber (1) Francis Tsai (1) Fukushima (1) Functional electric stimulation (1) Fundraising (1) Fused in Sarcoma (1) Futurizm (1) GEMALS (1) Galip agam (1) Gastrostomi Butonu (1) Gazegroup (1) Genetik danışmanlık (1) Genetik mühendisliği (1) George Washington (1) Gitar (1) Global als day (1) Glutamat (1) Glutatyon (1) Gm1 (1) Gold (1) Google (1) Google book (1) Google glasses (1) Granülasyon (1) Grip (1) Grip aşısı (1) Gökhan isik (1) Göğüs Hastalıkları (1) Gülme (1) Gündüz uyuklama (1) Güven Hastanesi (1) Hadassah Ein-Kerem (1) Halil İbrahim Yağcı (1) Handicapped (1) Hasta Yakını (1) Hastalık (1) Healey ALS center (1) Hekimoğlu (1) Help Steps (1) Herşeyin teorisi (1) Heyet Raporu (1) Hibrid bci (1) Hindistan cevizi yağı (1) Hip-hop (1) Hiper-Amonemix (1) Hiperbarik Oksijen tedavisi (1) Homeopati (1) House MD (1) Hoş geldiniz (1) Hoşgeldiniz (1) Huzurevi (1) HİPER-AMONEMİX (1) ICD (1) IND (1) IV (1) Ignace (1) Inc (1) International symposium ALS MNSymdublin 2016 (1) Intratekal (1) Invacare (1) Ionis Pharmaceuticals (1) Irak (1) Irlanda (1) Ismail Gökçek (1) Italya ALS derneği (1) Jaci Hermstad (1) Jacifusen (1) Jackpot (1) Jackson Pollock (1) Jane Hawking (1) Jean Martin Charcot (1) Jeffrey macklis (1) Juvenil ALS (1) KANITLANMAMIŞ (1) Kabızlık (1) Kamera mouse (1) Kan grubu (1) Karşıyaka (1) Kas Hastalıkları (1) Kas Hastalıkları Derneği (1) Kateter Mount (1) Kaynaklar (1) Kelebek ve dalgıç (1) Kennedy Hastalığı (1) Kerem Doksat (1) Kerri rivera (1) Kesintisiz Güç Kaynağı (1) Kevin Talbot (1) Kinavet (1) Kiğılı (1) Kişisel gelişim (1) Klinik araştırma (1) Klinik bakım (1) Komisyon (1) Konuşma kanülü (1) Konuşma valfi (1) Korteks (1) Kortizon (1) Kronik Hastalıklarda elektrik (1) Kurut (1) Kök hücre genelgesi (1) Körfez savaşı (1) Laser (1) Laser pointer (1) Leonard Florence Yaşam Merkezi (1) Leonard Van der Berg (1) Life with ventilator (1) Liquid thickener (1) Locked-in (1) Lokman hekim (1) Lytico-bodig hastalığı (1) MCI-186 (1) MDA Conference (1) Malzeme listesi (1) Manyetik alan (1) Mao Zedung (1) Maraton Izmir (1) Maraton İzmir (1) March of faces (1) Maske (1) Mayo Clinic (1) Meclis araştırma komisyonu (1) Medical cannabis (1) Medya (1) Mental health (1) Meslek hastalığı (1) Metal (1) Metin Okuyucu (1) Mexilletine (1) Mia (1) Mia mahy (1) Mickey johnston (1) Microsoft (1) Microsoft azure (1) Mikroglia (1) Milano (1) Milano 2013 (1) Milliyet (1) Minder (1) Minocycline (1) Minosiklin (1) Mirror (1) Mnd scotland (1) Modlar (1) Montreal (1) Multidisipliner (1) Multidisipliner ALS kliniği (1) Multifokal Motor Nöropati (1) Mustafa Arslan (1) My ALS Decision Tool (1) Myphone explorer (1) Müzik terapi (1) NAD+ (1) NEK1 (1) NMN (1) NUZ-001 (1) Nadir Akıncı (1) Nadir hastalıklar Şubesi (1) Nadir's ALS protocol (1) Naltrexone (1) Nanoparticle Gold (1) Natasha Campbell (1) Nazo-trakeal aspirasyon (1) Nazogastrik sonda (1) Ne Zaman (1) Neals 2022 (1) Neil Platt (1) Neil deGrasse Tyson (1) Neurizon Therapeutics (1) NeuroSense Therapeutics (1) Neurogenesis (1) Nicolas Boulis (1) Nilüfer Şenbecerir (1) Nisan sempozyumu (1) Non-invaziv bci (1) Northwestern (1) Northwestern Üniversitesi (1) Nuh Evren (1) Nusinersen (1) Nörobiyoloji (1) Nöroepidemiyoloji (1) Nöroflaman (1) Nöroloji (1) Nöroloji Kongresi (1) Nörolojik Rehabilitasyon (1) Nöromüsküler Hastalıklar (1) Nöroprotektif (1) Occupational therapy (1) Olfactory (1) Omega3 (1) Omurilik felçli (1) Orhan Tekeoğlu (1) Orlando 2010 (1) Ortaköy (1) Oscar (1) Oscar 2015 (1) Oxford (1) PARADIGM (1) PMA (1) Palliative care (1) Passy-Muir (1) Patientslikeme (1) Patrick O'Brien (1) Peg sonrası beslenme (1) Peg tıkanması (1) Pembe Nar (1) Perkütan (1) Perkütan endoskobik Gastrostomi (1) Permobil (1) Perth (1) Pete Frates (1) Peter scott morgen (1) Pfizer (1) Philipp van Damme (1) Pimozide (1) Pnömon (1) Polinöropati (1) Poliradikülopati (1) Post-polio sendromu (1) Presemptomatik SOD1 ALS (1) Pressure sore (1) Prezervatif sonda (1) Primary Lateral Sclerosis (1) PrimeC (1) Prognoz (1) Prostat (1) Protein (1) Protein kümelenmesi (1) Provantage (1) Psikolojik stres (1) Psilocybin (1) PÜF NOKTASI (1) Qalsody aso (1) Quantum (1) RESCUE-ALS (1) REVERSALS (1) Rapamycin (1) Recycle4als (1) Refakat (1) Remote control (1) Resim (1) Resmî gazete (1) Retigabine (1) Richard Bedlack (1) Rick Bedlack (1) Rock-als (1) Ropinirol hidroklorür (1) Rosemary Johnson (1) Rotary (1) Roy Taylor (1) Ruhsal travma (1) Runatolia (1) SBT-272 (1) SPG302 (1) STATHMIN-2 (STMN2) (1) SUT 2016 (1) Sara Feldman (1) Sarah Ezekiel (1) Sağlık Uygulama Tebliği (1) Sağlık raporu (1) Scott-morgen (1) Selçuk tepeli (1) Seminer (1) Semptom tedavi (1) Semra Polat (1) Sequestosome 1 (1) Serbest yazı (1) Serotonin (1) Ses bankası (1) Sessizliğimin Sesi (1) Seçim (1) Shay Rishoni (1) Sialore (1) Simdax (1) Sinirbilimleri kongresi (1) Sirolimus (1) Sivil toplum örgütü (1) Sivrisinek (1) SmartEyes (1) Sodium chlorite (1) Solunum desteği (1) Solunum fizyoterapi (1) Sosyal destek (1) Sosyal medya (1) Spinogenix (1) Spontan regresyon (1) Spontan solunum (1) Sporadik ALS (1) Stanford (1) Stanley Appel (1) Steve Saling (1) Subglottik (1) Subglottik aspirasyon (1) Suprapubik kateter (1) Sut 1 Ekim 2014 (1) Sut 2012 (1) Symposium (1) Symposium 2021 (1) Synapse Biomedical (1) Süleyman Kaynak (1) TUB4A (1) Tactivin (1) Tarık Akan Sanat merkezi (1) Tdcs (1) Tedavi tavsiye (1) Tedavi çalışmaları (1) Teepu Siddique (1) Telepresence (1) Tempur (1) Tetanoz (1) Teva ilaç (1) Tezgah altı tedavi (1) ThaXonian (1) Thc (1) Thurman Maynard (1) Tikomed (1) Timus (1) Tolga (1) Tom oxley (1) Toprak mekatronik (1) Trabzonspor (1) Trakea-özofageal fistül (1) Trakeostomi bakımı (1) Trakeostomi pamuğu (1) Trakeostomi ped (1) Trakeostomi tüpleri (1) Trakeostomi tüpü (1) TransFatty (1) Transglutaminase 6 Antibodies (1) Transhuman (1) Travma (1) Tricals (1) Tro19622 (1) Trobalt (1) Tuğba Tunçbilek Uz (1) Tweet (1) Twitter (1) Tülin Kaynak (1) Türk Ceza Kanunu (1) Türk Dişhekimleri Birliği (1) Türk Eczacılar Birliği (1) Türkiye ALS (1) Tırnak (1) ULUSAL ALS Veritabanı (1) Ubiquitin (1) Udca (1) Ufuk Okçu (1) Ulusal Nöroloji Kongresi (1) Uluslararası ALS/MND Birliği (1) Ursadeoksilik asit (1) Ursadeoxylic acid (1) Utrecht (1) Uzun kullanımlık İç Kanüllü Silikon Trakeostomi Kanülü (1) Uçak ambulans (1) Uğur Şahin (1) Vekaletname (1) Ventilatör filtre (1) Vergi (1) Vergi indirimi (1) Veteran (1) Vodafon (1) Voice Recognition (1) Voice donor (1) Webcam göz takip (1) Whatsapp (1) Windows kontrol (1) YAŞATMAK DA LAZIM" (1) Yamanlar (1) Yas (1) Yasemin Çırak (1) Yaşamak yetmez (1) Yeni hastalara (1) Yusuf nazım (1) Yörük Obası (1) Yürüyüş (1) Yıldönümü (1) Yılkı Canlar (1) Zafer Şanlı (1) Zerdeçal (1) Zeynep Bayraktutan (1) Zihni Şirketler Grubu (1) Ziraat bankası (1) Zoom toplantısı (1) aAlsliga (1) aaav (1) aan (1) aassm (1) abeslang (1) abstracts (1) acaba (1) acat (1) adli tıp (1) afazi (1) ai Voice cloning (1) akciğer embolisi (1) aklım karıştı (1) akraba (1) aksesuar (1) akupunktur (1) akut (1) akut arama kurtarma derneği (1) akü (1) akıllı ev (1) ala (1) alevi (1) alfa linoleik asit (1) alfabe (1) alfabe tablosu (1) alo 144 (1) als Liga Belgium (1) als ile ilgili kitaplar (1) als ile yaşam (1) als mimicking (1) als one (1) als reversals (1) als risk (1) alsfrs (1) alsyi yaşamak (1) ammonaps (1) amyotrofik lateral skleroz (1) amyotrofik lateral skleroz (ALS) (1) anafod (1) anksiyete (1) anqur (1) anthony carbajal (1) anti-aging (1) antidepresan (1) antitüssif (1) apollon (1) app (1) arpa (1) arsenik (1) asetilsistein (1) asistiv teknoloji (1) aspiras pnömoni (1) assistive suicide (1) astrofizikçi (1) astrosit (1) atatürk kültür merkezi (1) atrofi (1) attendant chime (1) augmentative alternative communication (1) auroursodeoxycholic Acid (1) avanir (1) ayak (1) ağlama (1) ağrı (1) ağrı kesici (1) ağır zincir nörofilaman (1) ağız içi (1) ağızdan aspirasyon (1) ağızdan beslenme (1) b-laktam (1) baclofen (1) baklava dilimi havalı yatak (1) baklofen pompası (1) bakteri (1) bakteri plağı (1) bakıcı (1) bakım standartları (1) bakım veren (1) bakım veren hakları (1) bakır (1) balgam kültür (1) balgam söktürücü (1) balonlu peg (1) barsak - beyin sendromu (1) basur (1) bası ülseri (1) basın açıklaması (1) basın bülteni (1) bağımlı yaşam (1) baş takip (1) başağrısı (1) bbc (1) bedel (1) bee venom (1) belgium (1) beta-laktam (1) beyin-barsak (1) bildirge (1) bilgi toplumu (1) bilgisayar müzik (1) bilim (1) bilimsel araştırma (1) bilişsel (1) birer birer terk ettiler (1) bisikletliler derneği (1) biyo-belirteç (1) biyoenerji (1) biyolojik belirteç (1) biyopsi (1) blue-green algae (1) boru tipi havalı yatak (1) bos (1) botoks (1) botox (1) boşaltım (1) bpap (1) bpm (1) brain gate (1) budapeşte (1) bug (1) buluşma (1) burgdoferia (1) burundan aspirasyon (1) buğday (1) böcek ilacı (1) büyük abdest (1) cag tekrarı (1) camarro (1) camera-mouse (1) cannabinoid (1) cbd oil (1) ceftriaxone (1) celecoxib (1) cerrahi (1) challenge (1) charter (1) chelation (1) cidp (1) cihaz (1) cinsel fonksiyon (1) cinsel yaşam (1) ciprofloxacin (1) clinical trials (1) compassionate use (1) complementary medicine (1) conduction block (1) coq10 (1) corticosteroids (1) crowdfunding (1) csf (1) cushion (1) ddt (1) deep listening (1) demir (1) denervasyon (1) desteği (1) detox (1) diaphragma (1) dikte (1) disfaji (1) diyet (1) dizartri (1) diş tedavisi (1) dna (1) dnr (1) dolaşım (1) doxycycline (1) doz (1) dr terry heiman-patterson (1) drone (1) dublin 2016 (1) duysal sistem (1) duyu sistemi (1) duyuru (1) duş (1) düşümdeki Uçurtma (1) dışkı (1) dışkı kontrolü (1) e-Bülten (1) eap (1) edta (1) egzersizler (1) eisei (1) ekonomi (1) el bakımı (1) elektrik tedavi (1) elektrikli ısıtıcı nemlendirici (1) elektro stimulasyon (1) elitsa grigova (1) emboli (1) embriyonik olmayan kök hücre (1) emg (1) emg switch (1) empati (1) empower çalışması (1) end of life (1) endoskobik (1) endoterapi (1) enteral (1) epa (1) epap (1) epidemioloji (1) ergonomi (1) erişkin (1) erkek (1) erken dönemde peg (1) erken erişim (1) eser elementler (1) et dokusu (1) european neurology (1) ev dışı (1) ev tipi mekanik ventilatör (1) ev yemekleri (1) eva (1) evde Trakeotomi bakım (1) evde tadilât (1) evrimsel tıp (1) exoskeleton (1) eye blink Switch (1) eye navigator (1) eyetell (1) ezogabine (1) eğitim düzeyi (1) familial ALS (1) fare deneyleri (1) farkındalık dinletisi (1) fast track (1) fatura (1) faz 2 (1) faz 3 (1) felaket (1) fenilbütirat (1) fes (1) filtre (1) fistül (1) fiyat (1) fiziksel aktivite (1) fizyopatoloji (1) flora (1) fransa (1) freeware (1) frozen shoulder (1) frs (1) ftr (1) functional rating scale (1) futbolcu (1) gayrimenkul (1) gayta (1) gayta transplantasyon (1) gazetecilik (1) gazeteler (1) gazi (1) gcp (1) gece çağrı (1) gelecek (1) gen (1) gene silencing (1) genel kurul (1) genetics (1) genome sequencing (1) genotip (1) geri ödeme (1) gezinti (1) geç dönem ALS (1) geçirgen barsak (1) glukokortikoid (1) grafik sanatlar (1) green concert (1) guam (1) gulf war (1) gölet (1) göz (1) göz bilgisayarı yazılım (1) gülme-ağlama krizi (1) gülsün sarıoğlu (1) gümüş nitrat (1) günlük yaşam (1) gıda (1) haber (1) halitosis (1) hareket sistemi (1) hasta deneyim (1) hasta kaldıraç (1) hasta kamerası (1) hasta lifti (1) hasta nakil (1) hasta nakli (1) hasta pozisyon (1) hastalık yönetimi (1) haşmet babaoğlu (1) hbot (1) herbal (1) hidrokortizon (1) hint keneviri (1) hint safranı (1) hipokondriyazis (1) holistik (1) hot pepper (1) hotpepper4als (1) hoyer lift (1) hustenstiller (1) hücresel mekanizmalar (1) idrar kontrolü (1) idrar yolu enfeksiyonu (1) idrisoğlu (1) ihsan şengün (1) ilaç dozu (1) ilaç fiyatı (1) ilb (1) ilerleyici hastalık (1) iletişim tablosu (1) ilkin tüfekçi (1) ilyas tüfekçi (1) immunite (1) immünoterapi (1) impulse (1) in My dream (1) index (1) indirim (1) insektisit (1) intel (1) intraspinal (1) ios (1) ipap (1) ips (1) iran (1) irma (1) ivig (1) iyimserlik (1) izci (1) izin (1) iç kanül (1) iç kanüllü trakeostomi kanülü (1) iş-uğraş terapi (1) işe bağlı hastalık (1) jalsa (1) jetals (1) kabullenmek (1) kaf (1) kalibrasyon (1) kalori (1) kamen grigov (1) kampanya (1) kan (1) kanül temizliği (1) kanül tıkanması (1) karbonhidrat (1) kas atrofisi (1) kas erimesi (1) kas gücü (1) kas krampları (1) kasılma (1) katherine brandt (1) kaygan çarşaf (1) kendiliğinden iyileşme (1) kevin brady (1) kira (1) kktc (1) klordioksit (1) koku (1) komplikasyon (1) konstipasyon (1) konuşma terapisi (1) korkut Yaltkaya (1) kortikosteroid (1) koyu kıvamlı salya (1) koyun postu (1) koşu (1) kramp (1) kromozom 9 (1) kurum ödemesi (1) kuş cenneti (1) kök hücre klinik çalışma (1) kötü haber (1) lab cell (1) lc technologies (1) ldn (1) lift (1) light chain neuroflament (1) likya (1) lioresal (1) liv hospital (1) lou Gehrig (1) low dose naltrexone (1) lucie brujin (1) lyrics (1) lökoferez (1) m-rna (1) mTOR (1) makak (1) makyaj (1) malpractice (1) malulen emeklilik (1) malzeme ödeme (1) mama (1) mao (1) matem (1) mcbu (1) meclis (1) medicare (1) medtronic (1) meeting (1) mekanik ventilatör (1) methile cobalamine (1) mexiletine (1) mezenkimal kök hücre (1) mikrobiyata (1) mill Mouse (1) mimar (1) mimari (1) mirna (1) misery (1) misfolding Protein (1) mn 166 (1) mobilite (1) model talker (1) moises kaufman (1) monepantel (1) monomelik (1) motor homonculus (1) mri (1) mt pharma (1) mukoza (1) muscular dystropy (1) mutluluk (1) mytobbii (1) ndma (1) nebevi tıp (1) nefes borusu (1) nefes kokusu (1) nefes varsa umut vardır (1) nem (1) neuroflament (1) neuron (1) npg (1) nursen akat (1) nöro-etik (1) nörodejenerasyon (1) nöroenflamasyon (1) nöroleptik (1) nöromodülasyon (1) nöropatik ağrı (1) off-shelf (1) oksidatif stres (1) oksimetre (1) olesoxime (1) onay (1) organofosfatlar (1) ostium (1) otizm (1) otonom sistem (1) oy (1) oyundakALSen (1) p300 (1) p75 (1) pager (1) pals (1) palyatif bakım (1) pamuk (1) para-trike (1) paramedik (1) paramotor (1) parosmia (1) pat queen (1) patlak balon (1) pb (1) pdufa (1) ped (1) penisilin G (1) pera müzesi (1) perampanel (1) phantosmia (1) piramidal sistem (1) pison (1) placebo (1) plasticity (1) plm (1) pong (1) postüral drenaj (1) pozisyonlardırma özellikli havalı yatak (1) primer lateral skleroz (1) prize4life (1) problem (1) prognostic (1) protein katlanması (1) pseudobulbar affect (1) pseudomonas (1) psikiyatri (1) ptss (1) pyrethrin (1) pıhtı (1) quaralis (1) rapamisin (1) rapamune (1) rasalas (1) refals (1) reiki (1) reinnervasyon (1) rejeneratif tıp (1) research (1) review (1) rh (1) right to die (1) robotics (1) rocephin (1) rom (1) ropinirole hydrochloride (1) rozebalamin (1) rüsch (1) sabah gazetesi (1) sahtekârlar (1) san diago (1) sanatçı (1) sandık (1) sarf malzeme (1) sarin (1) sarı nokta (1) sasalı (1) sativex (1) satürasyon (1) saykad (1) sağlık (1) sağlık Uygulama talimatnamesi (1) sağlık bakanlığı (1) sağlık kurulu (1) sağlık kurulu raporu (1) sağlık politikaları bilim politikaları (1) self medication (1) semptomatik tedavi (1) serbia (1) ses klonlama (1) ses tanıma (1) seslendirme (1) shy Tuna (1) sifiliz (1) sigara (1) sikas (1) silomat (1) sinaps (1) sinir gazı (1) sinir sistemi (1) sinop haber (1) sitran (1) sketch (1) skor (1) slayt (1) sliding sheet (1) slurred Speech (1) smart Phone (1) smart home (1) smarttekas (1) smn (1) sms (1) soccer (1) soluk borusu (1) solunum cihazı ayarları (1) solunum güç (1) solunum yetmezliği (1) soru önergesi (1) sosyal devlet (1) spasm (1) spasticity (1) spastisite (1) spazm (1) speech (1) spinal ALS (1) spinobulbar Müsküler atrofi (1) spinobulber (1) spo2 (1) stenroe (1) stmn (1) stres (1) su (1) suistimal (1) sunexpress (1) suno (1) survey (1) sut 2015 (1) sut 2021 (1) sydv (1) sözde tedavi (1) sülük (1) sık Zatüre (1) sık aspirasyon (1) sık pnömoni (1) sık sorulan sorular (1) sınıflandırma (1) sıvı koyulaştırıcı (1) sızıntı (1) t lenfosit (1) t-activin (1) tablet (1) tahlil (1) tahran (1) tanının bildirilmesi (1) tardbp (1) tarih (1) tauroursodeoksikolik asit (1) tavsiye (1) taşınabilir solunum cihazı (1) tbmm (1) tck (1) tck 5237 (1) tdi132 (1) tedavi hizmetleri (1) teketek (1) teknoses (1) telefon (1) telehealth (1) telepati (1) temel bilgiler (1) temizlik (1) terence taylor (1) tetkik (1) tetrasiklin (1) the journal of Turkish family physicians (1) therapy (1) thy (1) tiyatro (1) tod (1) toronto (1) tracheostomy (1) trakea (1) trakea aspirasyon (1) trakea kültür (1) transfer (1) translational research (1) travma Sonrası stres bozukluğu (1) trial finder (1) trophos (1) tudca-als (1) twitch switch (1) tyrosine kinase inhibitor (1) tüketim malzemeleri (1) tükürük (1) tüp (1) tıbbi cihaz alımı (1) tıbbi cihaz satış (1) tıbbi vasiyet (1) ubqln (1) ucsf (1) ulaşılabilirlik (1) umut olsun (1) uratech (1) ursodoksikoltaurin (1) uyanma (1) uyku bozukluğu (1) uzaktan kumanda (1) vakum (1) valf (1) valf arızası (1) vasi (1) vasi tayini (1) vekalet (1) ventilator (1) veri bankası (1) vicdani sorumluluk (1) vitastim (1) vkv (1) voicer (1) yamaç paraşütü (1) yara (1) yara bakımı derneği (1) yardım istemek (1) yasal hak (1) yazar (1) yazılım (1) yaşam (1) yaşlı Hizmetleri (1) yedek iç kanül (1) yerli ve milli Hawking (1) yerli üretim (1) youcare (1) ysk (1) yutma (1) yöntem bilim (1) yük (1) yıldırım çarpması (1) zam (1) zehirlenme (1) zil (1) zil butonu (1) zil düğmesi (1) zoom (1) Çerez (1) Çiler Kırşan Yükselen (1) Çoklu doymamış yağ asitleri (1) Ödem (1) Öykü (1) Özellikli tekerlekli sandalye (1) Özlem Türeci (1) Ümit Doğan (1) Ünlü (1) çalışma (1) çavdar (1) çağrı zili (1) çevre (1) çevresel toksinler (1) çiler kırşan (1) çocuklar için ALS (1) ödül (1) öneri (1) özdinler (1) özellikli akülü tekerlekli sandalye (1) ücretli izin (1) ücretsiz (1) ücretsiz yazılım (1) ülkümen rodoplu (1) üriner enfeksiyon (1) İdrar (1) İkinci el (1) İlaç (1) İmmun sistem (1) İpek Badırgalı (1) İsmail Gökçek (1) İstanbul (1) İzmir sağlık Müdürlüğü (1) İç kanül (1) İşaret Parmağım (1) ısı-nem filtresi (1) ısıtıcı nemlendirici aksesuar (1) Şair (1) Şükran Balkanlı (1) şarkı (1) şarlatanlar (1) şifa (1) şişlik (1) şüphesi (1) β-Methylamino-L-alanine (1)