Amiyotrofik lateral sklerozu olan kişilerin birinci ve ikinci derece akrabaları, daha yüksek oranda nöropsikiyatrik bozukluk bildirmektedir, bu da risk genlerinin akrabalar içinde birden fazla fenotipe neden olan pleiotropik olabileceğini göstermektedir. Bu tür fenotipler, hastalık sorumluluğu ile ilişkilendirilen bir hastalık endofenotipi oluşturabilir.
Hastalığın potansiyel endofenotiplerini belirlemek için amiyotrofik lateral sklerozlu kişilerin akrabaları arasındaki bilişsel işlevsellik ve nöropsikiyatrik özellikleri doğrudan araştırdık. Aile temelli, kesitsel bir çalışma tasarımında, amyotrofik lateral sklerozu olan kişilerin birinci ve ikinci derece akrabaları (n = 149), derinlemesine bir nöropsikolojik ve nöropsikiyatrik değerlendirme kullanılarak kontrollerle (n = 60) karşılaştırıldı. Alt grup analizleri, aile öyküsünün ve C9orf72 tekrar genişleme durumunun etkisini inceledi (n = 16 pozitif taşıyıcı).
Amyotrofik lateral sklerozu olan kişilerin akrabaları, kontrollere kıyasla yürütme işlevi, dil ve hafıza görevlerinde daha düşük puanlara sahipti; nesne adlandırma (d = 0.91, P = 0.00001) ve fonemik sözel akıcılık (d = 0.81, P =) üzerinde gözlemlenen büyük etki boyutları 0,0003). Akrabalarda ayrıca kontrollere göre ayrıntılara yönelik daha yüksek otizm bölümü dikkati (d = −0.52, P = 0.005), daha düşük vicdanlılık (d = 0.57, P = 0.003) ve kişilik özelliklerini deneyimlemeye daha düşük açıklık (d = 0.54, P = 0.01) vardı.
Bu etkiler tipik olarak sporadik, amyotrofik lateral sklerozdan ziyade ailesel olan kişilerin akrabalarında daha büyüktü ve C9orf72 tekrar genişlemesine sahip probandların hem gen taşıyıcısı hem de taşıyıcı olmayan akrabalarında mevcuttu. Otizm ve kişilik özellikleriyle birlikte daha zayıf fonemik akıcılık ve nesne adlandırma, amyotrofik lateral sklerozu olan kişilerin akrabalarında daha sık görülür. C9orf72 tekrar genişlemesini taşıyan soylar arasında, bu özellikler, taşıyıcılık durumlarına bakılmaksızın akrabalarda tanımlandı ve bu, yalnızca C9orf72 genişlemesinin aracılık etmediği, hastalıkla ilişkili bir endofenotipin varlığını düşündürür.
https://academic.oup.com/braincomms/article/5/3/fcad166/7174286?login=false
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder