Ey felaketler yılı 2020!
Son darbeyi vur ve defol git!
Hiç acımadı ki
Gelsin sıradaki
Hani kapı çalar da çok özlediğiniz bir kişi çıkıp gelmiştir, karşınızda duruyordur. Nasıl özlemle, telaşla, sevinçle sarılırsın... Göğsüne bastırırsın sımsıkı... Sanki hiç gitmesin dermiş gibi gözlerine bakarsın neşeyle.
İşte öyle sarılarak başlayım yazıya... Bir çayınız varsa alırım:)
Pandemi sürecinde çoğumuz böyle hissettik. Bunu da görecekmişiz dedik. Ama zaten biz ALS hastaları hep böyle değil miydik? Sarılmak, koklamak, yanağından öpmek isteriz sevdiklerimizi, içimize atarız, susarız. Allah'tan yakınlarımız bilir, sezer, hisseder...
Yine sarılacağız birbirimize. İnsanlık, sıcak bir kucaklaşmayı yeniden keşfedecek. İşe yaramayacak çok şey öğrendik. Artık işe yarayacak birşeylere ihtiyacımız var.
Edison, akkor ampülü yakmayı başarmadan önce kaç kez denedi biliyor musunuz? Edison, hayatının önemli bir bölümünü lambalarında kullanılabilecek en iyi filamenti bulmaya ayırdı. Bu araştırmalar sırasında 6.000'den fazla deneme yaptı!
Ama Edison'dan önce pek çok araştırmacı elektrik ile ışık verecek fikirler üzerinde çalıştılar.
1800 yılında başlayan çalışmalar (Alessandro Volta, Humphrey Davy, Warren de la Rue, William Staite, Joseph Swan, Henry Woodward ve Matthew Evans) 1879 yılında Edison'un patenti ile insanlığa ampülü kazandırdı. *
Thomas Edison, ampülü icat edene kadar 6000 başarısız deneme yapmıştır ve bu durum, onun o meşhur sözünü söylemesine neden olmuştur:
“Başarısız olmadım. İşe yaramayacak 6 bin yöntem buldum.
Ancak ne olursa olsun, ampulün mucidi Thomas Edison değildir. Ampulü pratik kılan, Thomas Edison'dır. Bu zorlu yolda sırf Edison'ı anıp, diğer kıymetli mucitlere yer vermemek haksızlık olacaktır.
Denemekten vazgeçmeyen ve sonunda başarıya ulaşan girişimcilere en çarpıcı örnek, Dyson şirketinin kurucusu James Dyson. Torbasız elektrik süpürgeleri satan Dyson, bugün dünya çapında bir şirket. Ancak Dyson, bu başarılı kariyere ulaşıncaya kadar her birini ‘başarısız girişimler” olarak adlandırdığı tam 5 bin 127 süpürge prototipi yarattı. 1993’te pazara girene kadar 15 yıl boyunca ürününü mükemmel bir seviyeye ulaştırmak için çalıştı. James Dyson, o dönemdeki çalışma sürecini şöyle anlatıyor: “Bir mucidin fikrinden vazgeçmesi sayısız kez gerçekleşmiş bir şeydir. 15’inci prototipimi yaptığımda, üçüncü çocuğum doğmuştu. 2 bin 627’nci denememde ise eşim ve ben gerçekten kuruşları sayıyorduk. 3 bin 727’ncide eşim ek gelir için sanat dersleri veriyordu. Bunlar zor zamanlardı. Fakat her başarısızlık beni problemi çözmeye daha da yaklaştırdı.”
Ünlü aktör Sylvester Stallone, “Rocky” filminin senaryosunu ve kendisini satmaya çalışırken 1.500 kez reddedildi.
Örnekler çok…
Tedavisi olmayan bir hastalık ile tanışan insan doğal olarak tedavi arayışı içinde buluyor kendini.
Bugün bir ilaç, bir ameliyat veya bir tedavi yönteminin geçmişini araştırdığımızda deneyim birikimi, güvenilir referans ve pek çok başarısızlık öyküsü olduğunu görebiliriz.
Hayatını laboratuvarda geçiren ve önemsizmiş gibi bir tesbit yapan herhangi bir bilim insanı; belki de başka bir araştırmacının "Eureka" anına sebep olabilir. Kim bilebilir ki?
Belki de 2021 yılını telaffuz etmeye başladığımız şu saatlerde, dünyanın bir yerinde, bir "Eureka" nidasının sesi yankılanıyordur.
Mahatma Gandhi'nin söylediği gibi: "Önce seni görmezden gelirler, sonra sana gülerler, sonra seninle mücadele ederler ve sonra sen kazanırsın.”
Herşeye rağmen, mazeretlere sığınmadan hayatta kalmayı başaracağız. En azından deneyeceğiz. İşe yarayan, yaramayan, bizi mutlu eden, etmeyen ne varsa hayata dair; burada paylaşacağız. İhtimal ki bir ışık arayan dostlarımıza bir aydınlık yol bırakalım.
İflah olmaz iyimserlik yılı olsun 2021!
Bembeyaz bir sayfaydı ikibinyirmi,
Bir çizik attı gitti,
Elimin ucunu,
Kalbimin kenarını
Kanattı da gitti
Güzel insanları
Aldı da gitti
Ağladık geride kalanlar
Hem siz bilir misiniz
Kâğıt yarası çok can yakar
Geldi ikibinyirmibir
Sözkonusu yaşamaksa
Bir fazlası iyidir
Alper Kaya
* evrimagaci
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder