Tirasemtiv ile ilgili önemli sorunlardan biri tolere edilebilirlik sorunudur. Kasları hedef almasına rağmen, aynı zamanda beyindeki etkileri nedeniyle mide bulantısına, baş dönmesine neden olmuştu. Güvenli olduğu kabul edilen, ancak özellikle tolere edilemeyen semptomlara neden oldu ve katılımcılar denemeleri bırakmak zorunda kaldılar. Bu durum, herhangi bir yararı belirlemek için gereken istatistiksel verileri zayıflattı.
Faz 3 çalışmasının tamamlanmasından önce Cytokinetics ayrıca, merkezi sinir sistemine geçmeyen ve baş dönmesine, bulantıya, vb. neden olmayan, reldasemtiv Faz 2 çalışmasına başlamıştır. Toleransı büyük ölçüde iyileştirilmiş reldasemtiv büyük bir Faz 2 klinik çalışması, beklenen hedefleri karşılamadı. Bununla birlikte, reldasemtiv'in tedavi için değerinin olup olmadığını belirlemek için daha fazla test yapılması gerekmektedir.
Öneri: Şu anda, reldasemtiv'in ALS'de kas fonksiyonunu iyileştirme veya hastalığın ilerlemesini yavaşlatma konusunda işe yarayıp yaramadığına dair hiçbir bilgi yoktur. Faz 2 klinik çalışmasından elde edilen sonuçlar tirasemtiv ile karşılaştırıldığında artan tolerans ve güvenirlik göstermektedir. Ancak hastalığın ilerlemesi, solunum fonksiyonu ve kas kuvvetinde herhangi bir etkisinin olup olmadığını gösterebilmek için önemi olan bir Faz 3 klinik çalışmasına ihtiyaç vardır.
Mayıs 2019 itibariyle, Faz 3 denemesinin yapılıp yapılmayacağı bilinmiyor.
2019 Australia Perth toplantısı
Reldesemtiv: FORTITUDE-ALS Faz 2 deneme
Oral reldesemtiv ile tedavi, riluzol veya edaravone alıp almadıklarına bakılmaksızın, MND'li kişilerde solunum kapasitesi ve kas gücü de dahil olmak üzere fonksiyonun bozulmasını yavaşlatıyor gibi görünmektedir.
Reldesemtiv, MND ve spinal müsküler atrofisi (SMA) olan kişilerde kas ve fiziksel fonksiyonlardaki düşüşü yavaşlatmayı amaçlayan hızlı bir iskelet kası tropin aktivatörüdür.
Tamamlanan çalışma, 12 haftadan fazla bir süre boyunca tedavi grubuna veya plasebo grubuna rastgele atanan MND'li 458 kişide reldesemtiv'in solunum fonksiyonu ve diğer kas fonksiyonu ölçümleri üzerindeki etkilerini değerlendirdi.
ALSFRS-R ve SVC skorlarını kullanarak, yeniden pasif alan katılımcılar plasebo kullananlar kadar hızlı ilerlememiş ve zamanla daha fazla etki ortaya çıkmıştır. Hastalığın ilerlemesinde yavaşlama eğilimine rağmen, ALSFRS-R ve SVC skorlarındaki ilaç ve plasebo grupları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (istatistiksel anlamlılık iki veya daha fazla değişken arasındaki ilişkinin şanstan başka bir şeyden kaynaklanması olabilir) . Bununla birlikte, yeni analizler, reldesemtiv'in genel engellilik, solunum fonksiyonu ve kas gücü üzerindeki etkisinin, hastaların zaten riluzol veya edaravone ile tedavi edilip edilmediğini koruduğunu göstermektedir. Bu etkiler Faz 3 denemesinde doğrulanabilirse, reldesemtiv muhtemelen mevcut tedavilerle birlikte alındığında faydalı olacaktır.
Reldesemtiv, Sitokinetik tarafından Astellas ile birlikte geliştirilmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder