Amaç
Geç dönem Amyotrofik Lateral Sklerozlu (ALS) bir kişiyle iletişim kurmak için tam implante edilmiş bir elektrokortikografi (ECoG) tabanlı beyin-bilgisayar arayüzünün (BCI) uzun süreli fonksiyonel stabilitesini ve evde kullanımını araştırdık.
Yöntemler
Motorun kortikal yüzeyinden ve implante edilmiş beyin-bilgisayar arayüz cihazı ile prefrontal korteksten kaydedilen veriler, geç evre ALS'li bir bireyde sistemin implantasyonundan sonraki 36 ay boyunca değerlendirildi. Ayrıca, elektrot empedansı ve BCI kontrol doğruluğu değerlendirildi. Temel önlemler arasında sistemin iletişim sıklığı, kullanıcı ve sistem performansı ve elektriksel sinyal özellikleri yer alıyor.
Sonuçlar
Kullanıcı performansı, üç yıl boyunca sürekli olarak yüksekti. Kontrol sinyali için kullanılan yüksek frekans bandındaki güç, motor korteksinde yavaşça azaldı, ancak sinyal üzerindeki kontrol zamandan etkilenmedi. Empedans 5 aya kadar arttı ve sonra sabit kaldı. Ev kullanımının sıklığı, sistemin kullanıcı tarafından benimsendiğini gösteren sabit bir şekilde artmıştır.
İmplante edilmiş beyin-bilgisayar arayüzü, geç aşama ALS'li bir bireyin 36 aydan uzun süredir stabil performans ve kontrol sinyali olduğunu kanıtlamıştır.
Bu bulgular, duyarlı nörostimülasyon gibi diğer beyin algılama teknolojilerinin yanı sıra implante edilebilir beyin-bilgisayar arayüzlerinin geleceği ile ilgilidir.
Bu çalışma neden önemli?
• Kaydedilen sinir sinyallerinin stabilitesi, implante edilebilir beyin-bilgisayar arayüzlerinin (BCI'ler) klinik canlılığı için çok önemlidir.
• Tamamen implante edilebilir BCI, amyotrofik lateral sklerozu olan bir kişide uzun süreli sağlam ve dayanıklı bir kontrol sinyali sunar.
• Elektrokortikografinin (ECoG) -BCI evde kullanımının arttırılması, kullanıcının BCI'nın iletişim için benimsediğini göstermektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder