Boston Üniversitesi halk Sağlığı bölümünde yapılan araştırmada Körfez Savaşı sırasında kullanılan pestisidler ve diğer toksinlerin körfez savaşı hastalığına yol açtığı gösterildi. Raporda ayrıca Körfez savaşı hastalığına ilaveten bölgede konuşlandırılan savaş gazilerinde diğer askeri personele oranla yüksek sıklıkta ALS, inme, beyin kanseri de görüldüğü bildirildi. Bulgular, 2009 yılında savunma bakanlığı savaş Gazileri bölümünün raporunu destekliyor.
1991 yılında Körfez savaşına katılan 700000 Amerikan personelinden 250000 kadarında bitkinlik, eklem ve kas ağrıları, baş ağrısı, dikkat ve bellek bozukluğu, mide-barsak sorunları ve ciltte kızarıklık ile kendini gösteren bir hastalık görülmüştü.
1991 yılından sonra 20 yıllık sağlık verilerinin incelendiği araştırmanın sonuçları Cortex dergisinde, savaşın 25. yıl dönümünde yayınlandı.
Çalışmanın sonucunda askeri personeli bilinmeyen organizma ve muhtemel sinir gazı tehlikesine karşı önlem olarak uygulanan pesticide ve pyridostigmine bromide maddelerinin nörolojik bozukluklara neden olduğu bildiriliyor. 7 çalışmadan altısında pb ilacı ve toksik maddelerin körfez savaşı hastalığına yol açtığı belirtiliyor.
Çalışmada ayrıca Körfez savaşı hastalığı ile sinir gazı, sarin, siklosarin ve yağlı yanık atıkları arasında bağlantı olduğu bildiriliyor.
Toksik maddelere maruz kalanlarda sinir sistemi ve bağışık sistemi bozukluğu ortaya çıkıyor. Araştırma danışma kurulundan James Binns, toksik maddelerin karşı tarafın faaliyetleri ile ilgisi olmadığı belirtti.
James Binns açıklamasında, bunu kendi kendimize yaptık dedi. Bu konudaki araştırmaların toksik maddelere maruz kan benzer mesleki gruplar için de önemli olacağını belirti.
Savaş gazileri yıllardır gazi işleri bölümünün körfez savaşı hastalığını ciddiye almadığından yakınıyordu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder