Kas spazmı: Daha çok üst motor nöron ağırlıklı tutulumu olan hastalarda olur. Kramplar, motor nöronlar ve kaslar arasındaki elektriksel iletişimin bozulması sonucu oluyor. Kaslara uyarıcı etki yapan nöronların, kaslara rahatlatıcı etki yapan nöronlar tarafından yeterince dengelenemediği zaman bu kasılmalar rahatsız edici boyutlara ulaşıyor. O yüzden kas gevşeticiler rahatlama sağlayabiliyor, fakat bu ilaçların da beyin kan engelini aşması oldukça zor. Bu tur kramplar ve spastisite yaratan durumlarda, kas gevşeticilerin yani sıra düzgün ve periyodik olarak yapılacak gerdirme eksersizleri (stretch exercises), kasların hareket yetisini arttıracak eksersizlerin yapılması oldukça büyük fayda sağlayacaktır.Bazı ağrılı kas kasılmalarında içeriğinde Baclofen olan ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar doktor reçetesi olmadan satılmaz!
Eklem ağrısı: Hareketsizliğe bağlı olarak özellikle eklem kapsülünde meydana gelen değişiklikler sonucunda omuz (frozen shoulder), diz, kalça eklemlerinde ağrılar olur. Pasif fizik tedavi ve ağrı kesiciler kullanılabilir. İleri derecede hareket kısıtlılığı oluşursa tedavisi daha zor olur. Fizik tedavi uzmanı, gerekirse enjeksiyon ve yoğun fizik tedavi yöntemi uygulayabilir.
Bası / yatak ağrısı: Özellikle yatağa temas eden vücut bölgelerinde, kuyruk sokumu, kalça, kürek kemikleri gibi yerlerde ağrılar olur. Yara açılmasının erken habercisidir. Havalı yatak, 2 saatte bir pozisyon değiştirme, masaj gibi koruyucu önlem alınmalıdır. Ağrı kesiciler kullanılabilir fakat yara oluştuktan sonra ağrı kesiciler etkili olmaz. Ağrı kesici özelliği olan yara bakım ürünleri kullanılabilir.
Nöropatik ağrı: ALS hastalarında nedeni belli olmayan ağrılar da olabilir. antidepresan anti-epileptik ilaçlar yaşam kalitesini yükseltmek için yardımcı olabilir. Bu ilaçlar da doktor reçetesi ile satılır.
Çok ağrılı durumlarda anestezi uzmandan destek alınabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder