Bir ALS hastasının bakımını üstlenmek başlıbaşına önemli bir roldür. Genellikle birden fazla rol gerektiren birden fazla görevleri içeren, çok zaman alan, fiziksel ve ruhsal dayanıklılık gerektiren bir yaşam biçimidir. Bir süre sonra yaptığınız işin gereği olarak fiziksel ve ruhsal bazı yorgunluk belirtileri baş gösterir. Vücudun verdiği bu doğal belirtileri görmezden gelirseniz, kendinizi bir anda tükenmişlik sendromu içinde bulursunuz.
Tükenmişlik Sendromu, uzamış stres sonucu genellikle, fiziksel veya duygusal güç ya da motivasyonda bitkinlik olarak tanımlanabilir. Sadece ALS hastalığının yaşandığı yerde değil ama yakın çevre, komşu, iş çevresi veya hiç ilgisi olmayan başka bir ortamda da kendisini gösterebilir.
Tükenmişlik Sendromundan korunmak için en önemli anahtar hayatınıza yakından bakmaktır. Duygu ve davranışlarınızı daha bilinçli olarak hissetmeniz, size yol gösterir.
Bazı pratik soruları kendinize sormanız gerekiyor.
Neler beni tüketiyor?
Tükenmişlik sendromu yaşadığımı nasıl anlayacağım?
Nasıl korunurum?
Tükenmişlik sendromunun nedenleri
Mükemmeliyetçilik: Başarılanlara odaklanmak yerine daha neler yapabilirim kaygısı içinde olmak.
Bitmeyen görevler: Başı ve sonu belirlenmemiş işler. Bu durumda hiçbir şey tamamlanmamış gibi hissedilir.
İş yükü: İş yükü size belirli bir zamanda tamamlayabileceğinden fazla iş olmasıdır. Bunu yapmak için insanın daha fazla çalışmak zorunda olmasıdır. Eğer bu şekilde çalıştığınız zaman, kendinizi yetersiz hissedersin.
İmkânsız görevler: Yapabileceğinizi zannettiğiniz fakat gerçekte fiziksel olarak mümkün olmayacak işler. Böyle devam ederseniz yine yetersiz hissedersiniz, bu durum kimseye fayda getirmez.
Birden Fazla roller: Birçoğumuz karı/ koca, anne/baba, bakıcı ve velayet gibi hayatımızda bir dizi önemli rol oynuyor. Birden fazla çok rol oynamaya çalışırken bunalmış hissetmek mümkündür.
Özveri: Kendi istek ve arzularımız dışında yapmayı kabul ettiğimiz görevler, özveri gerektirir. Bu durum, kırgınlığa, haksızlığa uğramışlık hissine yol açar.
Söylenmemiş duygular: İlişkilerde açıklanmamış herhangi bir duygu, görevleri tamamlamak işlevine "blok" oluşturur. Eğer gerçekten bir durumda gerçekten hissettiklerinizi paylaşmazsanız, bu duygular bazı şeyleri sık unutma, sürekli geç kalma veya duruma uygun olmayan tepki şeklinde ortaya çıkar.
Tükenmişlik belirtileri
"Negatif" duygular:
Tükenmişlik belirtilerinden birisi, öfke, anksiyete, doyumsuzluk ve suçluluk gibi "olumsuz" duyguların ortaya çıkmasıdır.
Kişiler arası sorunlar:
Başkalarıyla olan ilişkilerde duygusal patlamalar, aşırı tepki, düşmanlık ve geri çekilme şeklinde çatışmalar yaşayabilirsiniz.
Sağlık Sorunları:
Tükenmişlik ile ilişkili bazı sağlık sorunları; sık uykusuzluk, yorgunluk, baş ağrısı, sırt ağrısı, uyuşukluk ve yüksek tansiyon olabilir.
Kötü performans:
Can sıkıntısı nedeniyle ortaya çıkan heyecan, korku, isteksizlik, yoğunlaşma eksikliği, yetersizlik gibi sorunlar nedeniyle kişi daha az üretken hale gelebilir.
Madde kullanımı:
Alkol ve / veya diğer ilaçlar, sigara, kafein ve gıda tüketiminde belirgin bir artış olur.
İşkolik olmak:
Daha fazla çalışarak daha az suçluluk hissedeceğine inanarak, yetersizlik duyguları nedeniyle daha fazla çalışmaya meyilli olabilirler.
Depresyon:
Depresyon, duyguların baskılanmasıdır. Umutsuzluk ve hayatın anlamsızlığı gibi duygular fark ederseniz, depresyon yaşıyor olabilirsiniz.
Özsaygı kaybı:
Basitçe ifadeyle, özgüven kaybı kendine güvenin azalmasına eşittir.
Tükenmişlik ile ilgili Çözümler
Bir kez tükenmişlik yaşadığınızda neler olduğunu anlayabilirsiniz. Ne zaman ve ne şekillerde tükenmişlik kendini gösterir, buna karşı koruma yolları üzerinde durarak çözüme başlayabilirsiniz. Bir eylem planı geliştirmek için tam zamanıdır!
Kendinize iyi bakın:
Düzenli olarak vücut besleyici gıdalarla besleme
Yeterli dinlenme
Egzersiz rutin
Vücudunuzun stres sinyallerine dikkat!
Stres azaltıcı Uygulamada stratejileri:
Nefes egzersizleri
Yoga
Gevşeme teknikleri
Masaj
Meditasyon
Tai chi
Güçlü bir destek gurubu oluşturun:
Desteğini esirgemeyen arkadaş, yakınları belirleyin. Çevrenizde görmek istemediğiniz, enerjinizi düşüren insanları belirleyin.
Endişeleri ve duyguları paylaşmak için bir destek grubuna katılın
İş yerinde destek / tartışma grubu oluşturun. Zorlandığınız bazı konularda endişelerinizi paylaşabilirseniz sorunun değil çözümün bir parçası olmak istediğinizi açıklıkla ifade edebilirsiniz.
Eğer daha kapsamlı ruh sağlığı desteğine ihtiyacınız olup olmadığınızı anlamak için bir danışman ya da psikologa başvurabilirsiniz.
Tatmin edici bir yaşam oluşturun:
Nasıl zaman geçirmek istiyorum? Bu konuda bilinçli kararlar alın.
Evet demek istediklerinize Evet, hayır demek istediğinizde Hayır demesini öğrenin.
Önceliklerinizi belirleyin ve bu merkezde hayatınızı planlayın.
Tükenmişlikten korunmanın en önemli anahtarı, sürekli dengenin korunmasıdır.
Kendi ihtiyaçlarını da dikkate alarak yaşamak, çevrenizdekileri de mutlu edecektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder