Uğur Şahin ve Özlem Türeci, MS hastalığına karşı aşı geliştirdiler / Gazeteler
Ülkemizdeki gazeteler genellikle manşet haberi yapıyor, birkaç ciddi yazar, ayrıntı veriyor. Referans veren ise ne yazık ki yok.
Kısacası henüz farelerde yapılmış bir çalışma. Bağışıklık sistemi ile ilgili hastalıklarda bir tedavi yaklaşımı olabilir. ALS hastalığı için birşey söylemek mümkün değil. Aşağıda ayrıntılı bilgi yazdım:
Haber, Science dergisinde yayınlanan bir araştırmaya (*) dayanıyor. Alman araştırmacılar, MS benzeri bir duruma sahip farelere haberci RNA (mRNA) enjekte etti. MRNA, bazı hücrelere sinir hücreleri için yalıtım görevi yapan yağlı bir çeşit protein olan, miyeline benzer maddeler üretme talimatı verecek şekilde değiştirildi. MS'te bağışıklık sistemi yanlışlıkla miyeline saldırır ve ona hasar verir. Bu çalışmanın amacı, bağışıklık sisteminin miyeline saldırmak yerine onu gözardı etmesini sağlamaktı.
Araştırmacılar, mRNA'nın MS benzeri hastalığı olan farelere enjekte edildiğinde, farelerin normalde meydana gelenden daha az şiddetli hastalık geliştirdiğini buldular.
Araştırma, iki Covid-19 aşısına (Pfizer / BioNTech ve Moderna) benzer teknolojiyi kullanıyor ancak farklı bir şekilde kullanılıyor. Bağışıklık sistemini bir enfeksiyonu tanıması ve onunla savaşması için hazırlamak için bir aşı kullanmak yerine, bu yaklaşım, bağışıklık sistemine miyelini tolere etmeyi (veya yok saymayı) öğretmek için aşıyı kullanır.
Şimdiye kadar, bu yaklaşım yalnızca MS fare modellerinde test edilmiştir. Sonuçlar cesaret vericidir, ancak farelerde MS benzeri durumdan bir tedaviyi insanda kullanılacak seviyeye çevirmek kolay değildir. İnsanlarda etkili ve güvenli olup olmadığını anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyacaktır. Bununla birlikte, teknoloji umut verici görünüyor.
* Deneysel otoimmün ensefalomiyelit tedavisi için enflamatuar olmayan bir mRNA aşısı.
Krienke C, Kolb L, Diken E, vd.
Science 2021; 371 (6525): 145-153.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder