Yasal Uyarı

Bu site, ALS hastalığı ile ilgili haber ve bilgilendirme sitesidir. Tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavi yerine geçmez. Tıbbi bir durumla ilgili sorularınız için her zaman doktorunuzla görüşün. Dr. Alper Kaya

31 Mart 2020 Salı

Evden Selamlar


Bugünlerde Koronavirüs nedeniyle bütün dünya korku içinde. Virüs korkusu insanları evlerine hapsetti. Başka çaremiz de yok. Tek silahımız evde kalmak, temiz olmak. Uzun süre evde kalmak, hiç alışık olmadığımız bir yaşam biçimi.  Sıkılıyor, bunalıyor, açık hava, kalabalık çarşılar, dükkanlar, mağazalar, seyahatleri özlüyoruz. İnsan, sosyal bir varlık, sosyal olmak; var olma biçimi.
Bir de kendi bedeninde hapsolmuş insanlar var: ALS(*)  hastaları
ALS tanısı alan bizler, giderek sokaklardan çekilir, evlerde yaşam savaşı vermeye başlarız. Dışarı çıkmak, insanların arasına karışmak, bir dolmuşa atlayıp deniz kenarına gitmek, çimlerde oturmak şöyle dursun; pek çok mekana erişmek bile imkansızdır.  Merdivenler, kaldırımlar, delik deşik yollar, tuvaletler, bankamatikler ve bu liste böyle uzar gider. Kısacası, bizler için dışarıda olmak zaten hem fiziksel hem psikolojik olarak bir travmadır.
Dışarıda capcanlı bir yaşamı yavaşça terk etmek zorunda kalırız. Giderek bir tür karantinaya kapanırız.  Bütün mücadele sonunda günü sağ salim atlatmak üzerine kurulmuştur artık. İyi bir tıbbi bakım, şanslı bir coğrafya, destekleyici bir aile, yeterli maddi olanak varsa ne ala. Yoksa ortalama 2-5 yıl içinde ölene kadar devam eder bu mücadelede.
Pek çoğumuz öyle bir izolasyonla karşı karşıyayız ki bedenlerimizin içine kapanıyoruz ve hiçbir yere taşınamıyoruz. Zihin daha önce hiç olmadığı kadar açık, her şeyi görüyoruz, işitiyoruz, hissediyoruz, farkındayız ama tamamen hareketsiz bir bedende ruhumuzu yaşatıyoruz.
Öyleyse, evde olmaktan ve iki metre uzakta bile olsa  bir arada olmaktan, evin içinde birkaç adım atabiliyor olmaktan zevk alalım.
Bir gün karantina günleri sona erecek, hastalar iyi olacak, bahar güneşi dışarı çağıracak ve Çılgınlar gibi koşacak insanlar. Sarılacak birbirine, hasretler bitecek.
ALS hastası için kucaklamalar ve öpücükler, hastalığın erken aşamalarından itibaren zorlaşır.  Sarılmak, kucaklamak için atılırsınız, kollarınız, bacaklarınız yerinden kalkmaz olur.
ALS hastalığı genellikle solunumla ilgili kasları etkiler. Enfeksiyon riskimiz çok yüksektir. Herkesin birkaç günde atlattığı basit nezle, grip gibi hastalıklar yüzünden yoğun bakımda yatmak zorunda kalırız.  Günün birinde kendi nefesimiz kendimize yetmez ve solunum cihazı ile yeni bir yaşam başlar.
Koronavirüs karşısında yaşanan çaresizlik ALS hastaları için yıllardır yaşanmaktadır. ALS hastalığının henüz bir tedavisi yoktur. İlacın keşfini,  Koronavirüse karşı bir aşının keşfi kadar dört gözle bekliyoruz.  
Şu anda dünyada 450.000 ALS hastası olduğu tahmin ediliyor. Türkiye’de bu sayı 8-10 bin civarında
Deneysel ilaçlar için yatırım yapmaya değmeyecek bir hasta sayısı nedeniyle bir tedavi umudumuz da düşüktür.
COVID-19 fırtınası, tüm dünyayı kasıp kavururken yakın zamanda bir ilaç ve koruyucu bir aşıya kavuşmak an meselesi.
Bugün itibariyle dünyada Koronavirüs bulaşmış 750bin hasta vardır. Hastaların %1 kadarını ne yazık ki kaybetmekteyiz.
50 yaş üzeri COVID-19 hastalarında ölüm riski %5 civarındadır.  Ortalama 50 yaş civarında başlayan ALS hastalarının ölüm riski ise en fazla 2-5 yıl içinde %100.  Üstelik her yıl dünya nüfusunun yüzbinde ikisi ALS tanısı almaya devam edecek.
İyi bir bakım ve ailenin de sosyal devlet desteği desteklenmesi ile ALS hastaları 10 yıldan fazla yaşayabilirler. Stephen Hawking’in 55 yıl ALS ile yaşadığını unutmayalım.
Umarız araştırmacıların ve doktorlarımızın cesareti COVID-19 ile devam eder ve ALS hastalarımız için iyi sonuçlar vaat eden ilaçları deneyebiliriz.
Gelecek hakkında umutluyuz.  İnsanlık büyük bir sınavdan geçiyor. Cesaretinizi ve kararlılığınızı yitirmeyin. Bilim, her zaman bir yol bulmuştur. Buna yürekten inanın ve bilim insanlarına güvenin.  Canı pahasına insanüstü bir çaba gösteren sağlık çalışanları ve doğru bilgileri bizlere ulaştıran  akademisyenlere teşekkür ederim.
Yakında bunun da üstesinden geleceğiz.
Yaşadığınız her anın tadını çıkarın. Yaşam her zaman güzeldi, biz güzelliklerine odaklanmaya çalışalım. Şimdi de güzel ve gelecekte de güzel olacak. Çünkü onu biz şekillendiriyoruz.
Alper Kaya
30 Mart 2020
Narlıdere, İzmir
(*) (Amiyotrofik Lateral Skleroz – Motor Nöron Hastalığı)


29 Mart 2020 Pazar

COVID-19 özellikle ALS'li bireyleri nasıl etkileyebilir?




S: COVID-19 özellikle ALS'li bireyleri nasıl etkileyebilir?

C: Genç ve sağlıklı olsanız bile, ALS'li herkes COVID-19 ve komplikasyonları için çok yüksek risk altındadır. En büyük risk solunum kasları güçsüz ve ya bulbar tutulumu olan hastalardadır. ALS hastalarının genel olarak iyi bir bağışıklık sistemi olmasına rağmen, en endişe verici şey viral enfeksiyonun neden olabileceği salgıları temizlemek için gereken güçlü bir öksürük refleksinin eksikliğidir. Bu sekresyonlar akciğerde kalabilir ve pnömoniye yol açabilir. Bu nedenle temaslardan mümkün olduğunca kaçının (sosyal veya fiziksel mesafe koyarak) ve henüz trakeostomi olmadıysanız öksürük yardımı cihazınız (varsa) günde en az iki kez olarak kullanın.

S: ALS'li kişiler, bakıcıları ve aile üyeleri hangi önlemleri almalıdır?

C: Aynı evde yaşayanlar, kendileri ve evdeki diğer bireyler için ellerinden geleni yapmalıdır. En önemlisi, el yıkama ve yüzünüze dokunmaktan kaçınmak, öksürük, hapşırma sırasında dirseğinizi kullanmak, solunum yolu hastalıklarından kaçınmaktır.

İnsanlardan en az 2 metre veya daha fazla uzakta durmak da yardımcı olur. Ayrıca, grip gibi önlenebilir hastalıklardan kaçınmak çok yararlıdır.

S: Bulbar ALS'yim yutma problemlerim nedeniyle aylardır öksürüyorum. Öksürüğümün korona virüse bağlı olup olmadığını nasıl bileceğim?

C: ALS'li birçok insanın gerek yutma güçlüğü nedeniyle gerekse soluk borusunda biriken balgam nedeniyle kronik öksürüğü vardır. Yüksek ateş (38,5 üzerinde), vücut ağrıları, boğaz ağrısı, yutkunma sırasında şiddetli boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, mide bulantısı, karın ağrısı, ishal, halsizlik gibi korona virüs enfeksiyonunun diğer semptomlarına sahipseniz, bunun sadece normal ALS ile ilgili öksürüğünüz değil, korona virüs olduğundan endişelenmeniz gerekir.

S: Paketler, postalar veya mağazadan satın alınan ürünleri teslim alırken ek önlemler alınmalı mıdır? Bu malzemeleri teslim almanın en iyi yolu nedir?

C: Herkesin ellerini iyice yıkaması ve yüzlerine mümkün olduğunca dokunmaktan kaçınması gerçekten önemlidir, çünkü kimin enfekte olabileceğini veya neye dokunduğunu bilmiyoruz. Virüsün üç güne kadar yüzeylerde, özellikle cam veya plastik gibi sert yüzeylerde ve 24 saate kadar kartonlarda yaşadığı gösterilmiştir. Bir kişi ve gelen paketle ilgili olarak bir endişeniz varsa, bir temizleme spreyi ile paketi spreyleyin. Posta yoluyla kağıt veya karton kargoların taşınma süresi ve minimum kullanımı nedeniyle düşük risklidir. Metal bir kutu gibi bir paketteki içeriğin teorik olarak üzerinde bir miktar kontaminasyonu (bulaş) olabilir ve insan elinin en fazla üç gün önce değdiğini farzedersek, bir miktar bulaşma şansı vardır. Bir temizleme spreyi ile paketi spreyleyin. Bir süre balkonda bırakın. Bir alışveriş sepetinin tutamağı veya market arabası gibi birçok insanın dokunduğu sert yüzeyler için dikkatli olmalıyız. Virüsün bulaşmış olduğunu varsayarak mümkünse sprey ile temizlemeli ve eldiven ile kullanmalıyız.

S: Ailem beni merak etmiş kendi arabasıyla ziyarete gelmiş. Onları görebilir miyim yoksa uzak durmaları mı gerekiyor?

C: Güzel soru. Virüsten korunurken sosyal ihtiyaçlarımızı dengelemek çok zor. Sosyal uzaklaşma teriminden hoşlanmıyoruz ve fiziksel uzaklaşma terimini kullanıyoruz, Herhangi bir koronavirüs belirtisi varsa; öksürme, ateş, boğaz ağrısı vb. korunmanız için uzak durmalarını istemelisiniz. Fakat sağlıklı olmaları durumunda, yine de dışarıdan virüs taşıyabilecek olmaları ihtimaline karşı en az 2 metre fiziksel mesafe uygundur. Ayrıca genel temizlik ilkelerine uymaları çok önemlidir. Sık el yıkama (ılık su, sabun, en az 20 sn), 60% alkol içieren el temizleyiciler ve yüzey temizleyicileri esastır.

Aşırı sosyal (fiziksel) mesafenin nedeni esas olarak “hasta sayısı eğrisini düzleştirmektir” - Kısa süre çok fazla hasta hastaneye başvurduğunda kısıtlı yoğun bakım ve solunum cihazı sayısı nedeniyle yeterli bakımı alamaz.

Hastane ve tüm yoğun bakım çalışanlarının güvende kalabilmesi için dalgalanmayı minimumda tutmak gerekiyor.

S: Evdeki bakıcı veya yardımcı virüse maruz kalırsa veya koronavirüs teşhisi konursa ne yapmalı?

C: Bu, duruma bağlı olarak çok zor bir soru. Mümkünse, bakıcıyı değiştirin. Ama aynı zamanda bakıcıların bazen vazgeçilmez olduğunu veya evinizde yaşadıklarını da biliyoruz ( kimisi ile aynı ortamda uyuyorsunuz) Eğer sizinle yaşıyorlarsa ve değiştirilemiyorlarsa, size her dokunduklarında veya size dokunmaya yaklaştıklarında el yıkamaya olağanüstü dikkat etmelidirler. Size dokunmadan önce ve size dokunduktan sonra ellerini yıkamalıdırlar. Bu, bakıcının bir maske takmasını da önereceğimiz tek durumdur. N95 tipi değil, basit bir maske tavsiye ediliyor. Basit maske, öksürük veya hapşırma sırasında havaya dağılan parçacıkların kolayca yayılmasını önleyecektir. Mümkünse farklı bir odada uyumak ve sosyal olarak mesafe koymak gereklidir.

S: Ben 35 yaşındayım ve ALS dışında çok sağlıklıyım. Korona virüsüne yakalanmak için çok düşük bir risk grubundayım. Ancak ALS bağışıklık sistemimi etkiler mi ve beni yüksek riskli yapar mı?

C: Evet, Çin'den gelen verilere dayanarak 35 yaş düşük riskli olarak kabul edildi. Bununla birlikte, Amerika’dan gelen son raporlar genç yetişkinlerin hala risk altında olduğunu gösteriyor. Amerika’da, bu virüsün sadece yaşlılar ve kronik hastalar için değil herkes için tehlikeli olduğunu vurguluyorlar. Tabii ki, en büyük risk yaşlı ve sağlıksız olanlardadır. Ancak genç yetişkinlerin ciddi komplikasyonlar geliştirdiği ve hatta öldüğü görüldü. Hepimiz bu işte birlikteyiz ve kendimizi korumak için elimizden geleni yapmalıyız ve bu da fiziksel mesafeyi korumak anlamına geliyor.

S: Ben ve ailem her gün ateşimizi ölçmeli miyiz?

C: Burada mutlak bir doğru cevap olduğunu sanmıyoruz. Hastaneler, başvuran herkesin ateşinin ölçülmesini ve semptomlar hakkında birkaç soruyu cevaplamasını istiyor. Ateş veya korona virüs enfeksiyonunu düşündüren yeni semptomlar varsa, evlerine gitmeleri veya gerektiğinde bakım almaları istenir. Bu hastane ve klinik hastaları ve tıbbi personeli korumak içindir. Ateş, sadece Koronavirüs değil, diğer enfeksiyon hastalıkları için önemli bir bulgudur.

S: Bakıcımın gündelik olarak gelip gitmesi güvenli mi yoksa iptal edip bir aile üyesinin bana yardım etmesini mi sağlamalı mıyım?

C: Her durum için doğru bir cevap yoktur. Günlük veya farklı periyotlarda dışardan gelen bakıcınızdan vazgeçmenin birçok etkisi vardır. Tabii ki, kişisel güvenlik açısından, genel olarak insanlarla temasları en aza indirmek virüsü alma şansını azaltır. Ancak aile üyeniz, bakıcının yapabileceklerini yapma yeteneğine sahip olabilir ya da olmayabilir ve ihtiyacınız olan bakımı alamazsanız da tehlikeli olabilir. Aile üyeniz çok fazla yük altındaysa fiziksel veya duygusal olarak yorulabilir. Eğer sizin için değerli bir bakıcı ise, dışlanmış, terk edilmiş hissedebilir ve daha sonra ihtiyacınız olduğunda geri dönmek istemeyebilir. Bu yüzden kişisel durumunuza bağlı olarak ailenizle birlikte karar verilmesi gereken bir durum.

S: Evde bakım kurumları hizmet veriyor mu?

C: Evde bakım kurumları rutin ev ziyaretlerini duraklattı. Ancak evde sağlık hattı 4443833 çalışıyor.

ALS-MNH Derneği evde hemşire ziyaretlerine bir süre ara verildi.

S: Torunlarımın beni ziyaret etmesi güvenli mi?

C: Aile ziyaretleri söz konusu olduğunda zor bir soru. Toplumsal tecrit, bu zamanlarda hiçbirimizin arzu ettiği bir şey değildir. Ancak, çocukların birçok virüs taşıdığını da biliyoruz ve bu salgınla, virüs taşıyabileceklerinden ve birkaç semptomları olabileceğinden korkuyoruz, bu yüzden çocuklar, enfeksiyonu bilmeden yaymanın bir kaynağı olabilir. Ve çoğu ALS hastası COVID-19 komplikasyonları için yüksek risk altındadır. ALS ve herhangi bir solunum yetmezliği varsa mümkün olan her temastan, özellikle fiziksel mesafeyi anlamayan küçük çocuklardan kaçınırdım. İnsanları görmek ve iletişim kurmak için Skype, Facetime veya diğer yöntemleri kullanmak daha mantıklı olur. Sonuçta torunlarımız özellikle de bu cihazları kullanmakta çoğumuzdan daha iyiler

S: Bakıcımızın veya aile bireyimizin alışveriş için dışarı çıkması mı veya alışverişleri kargo ile teslim almak mı daha güvenli?

C: Diğer insanlara ve diğer insanların dokunabileceği şeylere (kapı kolları veya bilgisayar klavyeleri gibi) maruz kalmamızı azaltarak riskimizi azaltırız. Bir şeyleri teslim almak, bir mağazaya herhangi bir saatte gitmekten daha az risk taşır.

S: İlaç veya malzeme günü gelen veya rapor yeniletmek isteyen hastalar hastaneye gitsinler mi?


C: Hayır. Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Başkan Yardımcılığı tarafından 16.03.2020 tarihinde yapılan duyuruda hastaların kronik olarak kullandıkları ilaçlarına erişimlerini kolaylaştırmak amacıyla; kırmızı, yeşil ve normal reçete ile verilmesi gereken izlemeye tâbi ilaçlar ile mor ve turuncu reçeteli ilaçlar da dâhil olmak üzere birtakım kolaylıklar getirilmiştir. Biten ilaç raporlarının süresi uzatılmış, daha sonra sağlık kontrolleri yaptırmak şartı ile raporlu ilaçları yazdırmak için sağlık kuruluşlarına başvurma gerekliliği kaldırılmıştır. Bu duyuruya ait ayrıntıları https://www.titck.gov.tr/duyuru/eczacilara-ve-tum-ilgililere-duyurulur-16032020090441 adresinde bulabilirsiniz.

S: Hastalığı nedeniyle tıbbi malzeme kullanan hastaların sağlık raporları ne olacak?

C: SGK’nın 20.03.2020 tarihinde yaptığı duyuruda 01.03.2020 tarihi itibari ile sonlanmış veya bu tarihten sonra sonlanacak olan ve kronik hastalığı nedeniyle kişilere düzenlenmiş olan tıbbi malzeme raporlarının SGK tarafından sonradan belirlenecek tarihe kadar geçerli olduğu belirtilmiştir (https://bit.ly/3bxcqbQ2).

S: Covid-19 enfeksiyonu belirtileri ortaya çıkarsa hastane yatışı ne zaman olmalı? 

Hastaneye yatış mümkün olduğunca geciktirilmelidir. Bilinmesi gerekir ki: • Acil servisler zaten aşırı yük altındadırlar. • Yatacak hasta seçimi ya da ‘triaj’ konusu nöromusküler hastalar için olumsuz yönde işleyebilir. Acil servis ve enfeksiyon hekimleri için zor bir karar anı olabilir. • Birçok hastane idaresi dışarıdan getirilen solunum cihazlarını hijyen prensipleri gereği hastaneye almayacaktır.

S: Şu anda mevcut koşullar nedeni ile evden çıkamayan 65 yaş üstü ve kronik hastaların ihtiyaçları nasıl karşılanacaktır.


C: Bu konuda devletimizin yayınladığı genelgeler doğrultusunda kaymakamlıklar ve Belediyeler evden çıkması kısıtlanmış olan 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı bulunan kişiler için çeşitli hizmetler vermektedir. Örneğin kuru erzak yardımı, sıcak yemek yardımı ve alışveriş işleri belediye ve kaymakamlık ekiplerince kurulan vefa sosyal destek hattı sayesinde yapılabilmektedir. Bu konuda detaylı bilgi için derneğimizin web sitesini ziyaret ediniz.

S: ALS-MNH Derneği açık olacak mı? 

Dernek çalışanları evden çalışma düzenine geçmiştir. Mesai saatlerinde telefonla destek verilecektir.
Ayrıca bilgi@als.org.tr adresimize mail gönderebilirsiniz. Acil durumda ise WhatsApp numaralarımıza mesaj bırakabilirsiniz.

WhatsApp mesaj hattı:

Genel Merkez: 0 553 809 59 19
İzmir Şube: 0 552 265 92 28
Antalya Şube: 05053562535

www.als.org.tr


Yararlı bağlantılar


https://koronaonlem.saglik.gov.tr/
https://covid19.tubitak.gov.tr/turkiyede-durum
https://corona.cbddo.gov.tr/
https://www.als.org.tr/yeni-koronavirus-covid-19
https://covid19.saglik.gov.tr/tr/

Kaynak

12 Mart 2020 Perşembe

Yeni Koronavirüs (COVID-19)

Koronavirusler (CoV), soğuk algınlığından Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS-CoV) ve Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS-CoV) gibi daha ciddi hastalıklara kadar çeşitli hastalıklara neden olan büyük bir virüs ailesidir. 

Yeni Koronavirüs (2019-nCoV), ilk olarak Çin'in Vuhan Eyaleti'nde Aralık ayının sonlarında solunum yolu belirtileri (ateş, öksürük, nefes darlığı) gelişen bir grup hastada yapılan araştırmalar sonucunda 13 Ocak 2020'de tanımlanan bir virüstür. Salgın başlangıçta bu bölgedeki deniz ürünleri ve hayvan pazarında bulunanlarda tespit edilmiştir. Daha sonra insandan insana bulaşarak Vuhan başta olmak üzere Hubei eyaletindeki diğer şehirlere ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin diğer eyaletlerine yayılmıştır.
Hasta bireylerin öksürmeleri aksırmaları ile ortama saçılan damlacıkların solunması ile bulaşır. Hastaların solunum parçacıkları ile kirlenmiş yüzeylere dokunulduktan sonra ellerin yıkanmadan yüz, göz, burun veya ağıza götürülmesi ile de virüs alınabilir. Kirli ellerle göz, burun veya ağıza temas etmek risklidir.
2019 Yeni Koronavirüs tanısı için gerekli moleküler testler ülkemizde mevcuttur. Tanı testi sadece Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Ulusal Viroloji Referans Laboratuvarında yapılmaktadır.
Hastalığın virüse etkili bir tedavisi yoktur. Hastanın genel durumuna göre gerekli destek tedavisi uygulanmaktadır. Bazı ilaçların virüs üzerindeki etkinliği araştırılmaktadır. Ancak şu an için virüse etkili bir ilaç yoktur.
Hayır, antibiyotikler virüslere etki etmez, sadece bakterilere karşı etkilidir. Yeni Koronavirüs (2019-nCoV) bir virüstür ve bu nedenle enfeksiyonu önlemek veya tedavi etmek amacıyla antibiyotikler kullanılmamalıdır.
 Virüsün kuluçka süresi 2 gün ile 14 gün arasındadır.
Belirtisiz olgular olabileceği bildirilmekle birlikte, bunların oranı bilinmemektedir. En çok karşılaşılan belirtiler ateş, öksürük ve nefes darlığıdır. Şiddetli olgularda zatürre, ağır solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve ölüm gelişebilmektedir.
Elde edilen veriler doğrultusunda ileri yaş ve eşlik eden hastalığı (astım, diyabet, kalp hastalığı gibi) olanlarda virüsün ağır hastalık oluşturma riski daha yüksektir. Bugünkü verilerle hastalığın %10-15 olguda ağır seyrettiği, yaklaşık %2 olguda da ölümle sonuçlandığı bilinmektedir.
Hayır, henüz geliştirilmiş bir aşısı bulunmamaktadır.Teknolojideki gelişmelere rağmen insanlar üzerinde güvenle kullanılabilecek bir aşının en erken bir yılda üretilebileceği bildirilmektedir.
El temizliğine dikkat edilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptikleri kullanılmalıdır. Antiseptik veya antibakteriyel içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir.

Öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağızın tek kullanımlık kağıt mendil ile örtülmesi, kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içinin kullanılması, mümkünse kalabalık yerlere girilmemesi önerilir.
Evde bakılan kedi/köpek gibi evcil hayvanların Yeni Koronavirüsla (2019-nCoV) enfekte olması beklenmemektedir. Ancak evcil hayvanlarla temas sonrası her zaman için ellerin su ve sabunla yıkanması gereklidir. Böylece hayvanlardan bulaşabilecek diğer enfeksiyonlara karşı korunma sağlanacaktır.
Hayır. Burnu tuzlu suyla düzenli olarak yıkamanın Yeni Koronavirüs (2019-nCoV) enfeksiyonundan korunmada bir faydası yoktur.
Hayır. Sirke kullanımının Yeni Koronavirüs (2019-nCoV) enfeksiyonundan korunmada bir faydası yoktur.
Ayrıntılı bilgi için Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Dairesi Başkanlığı internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

9 Mart 2020 Pazartesi

MARATON İZMİR 4 Ekim 2020 Tarihine Ertelendi

MARATON İZMİR 4 Ekim 2020 Tarihine Ertelendi 

İzmir’deki bu büyük coşkuya gönüllü koşucularımızı ve desteklerinizi bekliyoruz!
🔺Koşuya katılım için önce https://www.maratonizmir.org/ sayfasından kayıt oluyoruz,
🔺Ardından ALS derneği adına koşmak için, https://www.als.org.tr/maraton-izmir-2 sayfamızdan Form dolduruyoruz.
🔺Kayıt sonrası tişört ve çipler, koşudan önce Fuardaki ALS Derneği standımızda verilecektir.
🔺Ayrıca İzmir’de sizler koşarken bir Orman da doğacak!
Yapılan her 100 TL bağış için adınıza 1 çam fidanı dikilecektir.
♥️Dünyayı İyilik Kurtaracak!♥️
@izmirmaratonu
@alsmnhturkiye
#maratonizmir
#koşmayagittikgelcez
#birağaçbirnefes
#adımadımhayatabağla



#Run4als, #Birlikte2020 , #İzmirmaratonu , #İzmirmaratonu2020 #izmirals 

1 Mart 2020 Pazar

Steve Saling ve akıllı ev yaşamı


Steve Saling, Bilgisayarından TV'sinden odasındaki ışıklara kadar çevresindeki neredeyse her şeyi kontrol edebiliyor.

Steve Saling, ALS ile yaşayan eski bir mimar. Nörodejeneratif hastalık ile yaşayanlar için hayatı daha iyi hale getirmeye kararlı olan Saling, ALS hastaları için inşa edilmiş yüksek teknolojili akıllı bir ev yaratmaya yardımcı oldu. 1 Mart 2020

Bu ev, ALS hastaları için türünün ilk örneği ve taşınmak isteyen insanların uzun bir bekleme listesi var.
2006 yılında eski bir peyzaj mimarı olan Steve Saling'e ALS teşhisi konuldu. Şimdi, Chelsea, Massachusetts'teki Leonard Florence Yaşam Merkezi'nde yaşıyor - nörodejeneratif hastalık ile yaşayanların daha fazla bağımsızlığa sahip olmasını sağlamak için yüksek teknoloji yenilikleri kullanan bir tesis .

Saling sadece bir sakin değildir; aynı zamanda 30 kişinin yaşadığı evin tasarlanmasına da yardımcı oldu.

NBC'den Jo Ling Kent'e, “Yaşam beklentimin üç ila beş yıl arasında olduğu söylendi” dedi. “Otorite ile her zaman bir sorunum vardı. Her zaman nedenini sor ve bu durumda, benim için mevcut olan tüm teknolojiyi kullanmayı seçersem neden beş yıl içinde öleceğim diye sorguladım. ”

2000'lerin ortalarında, Leonard Florence CEO'su Saling ve Barry Berman, ALS hastaları için ilk akıllı evi inşa ederek yardımlı yaşamı bir sonraki seviyeye taşımak için bir araya geldi.

Saling, "Herkesin akıllı telefonlarına ve bulutlara bilgisayarına bağlı olduğu bir zamanda, engellileri mahrum etmek  için bir bahane yok." Dedi.

Saling'in yapabildiği hareket, kafanın hareketidir. Gözlüklerinin ortasında, imleci ekranda yönlendirmek için bilgisayar faresi olarak çalışan küçük bir gümüş nokta var. Bu basit görünen nokta ile, evin tamamında dokunan teknolojiyi neredeyse tamamen bağımsız olmak için kullanabiliyor. (Smartnav)

Kullandığı yazılım ve donanım ona kapıları açma, ışıkları ve pencere gölgelerini kontrol etme, termostatı ayarlama, TV'deki kanalları değiştirme ve yatak odasındaki herhangi bir elektrikli cihazı kontrol etme yeteneği veriyor.

“Tüm bu teknoloji, daha önce benim gibi insanlar için duyulmamış bir bağımsızlık seviyesine sahip olduğum anlamına geliyor” dedi.

Şu anda Leonard Florence'de ALS yaşayan 30 kişi var, ancak Berman'a göre, bekleme listesinde yüzlerce kişi daha var.

“Bu yaşam kalitesini, içeri girmeye çalışan diğer birçok arkadaşa sunmaya o kadar muazzam, muazzam bir ihtiyaç var” diye açıkladı

Leonard Florence'in sürdürülebilir olmasını sağlamak için her sakin için yılda yaklaşık 200.000 dolar gerekiyor. Saling, Medicaid ve birlikte hayırsever bağışlar sayesinde akıllı evde yaşayabiliyor.

Berman, “Bir organizasyonun bunu gerçekleştirme taahhüdü, fonu ve hayırseverliği olduğu sürece başka  herhangi bir yerde de yapılabilir.” Bu çığır açan teknolojinin her iki kurucusu da büyük teknoloji şirketlerinin bu projeye katılmalarını ve farklı yerlerde benzer tesisler kurmalarına yardımcı olmalarını istiyor.

Saling, “Şu anda mümkün değil, çünkü onu yaratan şirket onu satmayacak kadar küçük.” “Google, Microsoft veya Amazon'un almasını istiyorum. Alexa'ya harika bir katkı olurdu, değil mi? ”

Bu arada Saling, ALS'li başkalarını savunmaya ve kendi evinde sahip olduğu özgürlüğü kullanmaya devam edeceğini söyledi.

"ALS hayatımın sonu değildi, sadece yönündeki bir değişiklikti," dedi. "İnsanın sadece bir kez yaşadığını düşünüyorum. Yaşamın keyfini bir şekilde çıkarabilirsin."

Kaynak
https://www.today.com/video/meet-the-architect-with-als-who-designed-an-accessible-smart-home-79757381604

Etiketler

Kök hücre (52) ALS (44) aac (40) araştırma (35) FDA (33) Trakeostomi (28) Edaravone (26) iletişim (25) Amylyx (24) Bci (24) Brainstorm (23) Tofersen (23) yardımcı teknoloji (23) AMX0035 (22) Masitinib (22) Radicut (22) biogen (22) Genetik (21) Ailesel ALS (20) Hande Özdinler (19) Radicava (19) SGK (19) nurown (19) Sod1 (18) alsuntangled (18) PEG (17) Farkındalık (16) Evde Bakım (15) Trakeotomi (15) Anket (13) TUDCA (13) solunum Cihazı (13) Alternatif iletişim sistemleri (12) Etkinliği kanıtlanmamış tedaviler (12) Izmir (12) assistive communication (12) beslenme (12) ilaç çalışmaları (12) Müzik (11) aso (11) aspirasyon (11) bağış (11) ipk (11) Adımadım (10) Belgesel (10) Eyetracker (10) FazIII (10) Istanbul (10) Psikoloji (10) Relyvrio (10) SOD 1 (10) SUT (10) Solunum (10) buz kovası (10) faz çalışmaları (10) göz bilgisayarı (10) invaziv bci (10) Ab Science (9) Dünya ALS Günü (9) Icebucketchallenge (9) Tobii 4c (9) Ventilatör (9) albrioza (9) elon Musk (9) ema (9) etik (9) kongre (9) phoenix (9) 21 Haziran (8) Alper Kaya (8) Qalsody (8) Tobii (8) Youtube (8) izmir şubesi (8) kitap (8) konuşma (8) malzeme (8) maraton (8) nemlendirici (8) neuralink (8) stem cell (8) yutma güçlüğü (8) Bahar Toplantısı (7) Bipap (7) Hawking (7) Mitsubishi Tanabe (7) Nazlı Başak (7) Stephen Hawking (7) als tv (7) covid19 (7) faz I (7) faz III (7) iyilik peşinde koş (7) kanül (7) np001 (7) piknik (7) risk (7) synchron (7) İletişim (7) ALS-MNH Derneği (6) Acil durum (6) Ali Var (6) C9orf72 (6) Diyafram (6) Diyafram pili (6) Dr Richard Bedlack (6) Eva Feldman (6) FazII (6) Göz Takip (6) Neuralstem (6) Oksijen (6) PBA (6) Tahir Ün (6) aşı (6) fals (6) faz II (6) fus (6) ibudilast (6) mnd (6) pnömoni (6) tauroursodeoksilik asit (6) 2014 (5) ALS nedeni (5) ALS riski (5) ALS/MND Alliance (5) Als MNH Derneği (5) Antalya (5) Bakteri Filtresi (5) Buca (5) Bulber ALS (5) C9ORF72 MUTASYONU (5) Cuff (5) DPS (5) Engelli (5) Fark Yaratanlar (5) Hasta Hakları (5) Head-mouse (5) NU-9 (5) OptiKey (5) SMA (5) Salya (5) Sempozyum (5) Smartnav (5) Trakeostomi kanülü (5) VALOR (5) Zatüre (5) als izmir (5) antisense oligonukleotid (5) awareness (5) bakım (5) balgam (5) edaravone (MCI-186) (5) enfeksiyon (5) fenil bütirat (5) havalı yatak (5) hme filtre (5) kanada (5) mnh (5) nefes darlığı (5) tdp43 (5) tekerlekli sandalye (5) uyku (5) yoğun bakım (5) Çevresel faktörler (5) Çeşme (5) Ödeme (5) ötv (5) ALSFRS-R (4) Abscience (4) Akülü sandalye (4) Alsreversals (4) Alternatif tıp (4) Android (4) Aspiratör (4) Ağır Metal (4) BMAA (4) Belçika (4) Burs (4) Dexpramipexole (4) Elektrik kesinti (4) Emory ALS Center (4) Engelli araç (4) Eyeharp (4) Faz1 (4) Gen Tedavisi (4) Hilmi Uysal (4) Instagram (4) Jason Becker (4) Kişisel deneyim (4) Klinik çalışmalar (4) Locked-in syndrom (4) Lunasin (4) Lyme (4) NDAL (4) NEFES VARSA UMUT VARDIR (4) Project Mine (4) Richard Silverman (4) Sabancı Vakfı (4) Sergi (4) Sodyum fenilbütirat (4) Suna Kıraç (4) Sut 2013 (4) Toplantı (4) Tükrük (4) Yolculuk (4) Zacharias Vamvakousis (4) acil (4) antisense oligonukleotidler (4) bakımveren (4) balon (4) banyo (4) bilgisayar (4) canlı yayın (4) civa (4) communication (4) dmd (4) egzersiz (4) fadik atasoy (4) fotoğraf (4) gm604 (4) hasta bakımı (4) icebucket challenge (4) idrar (4) ilaç geliştirme (4) invaziv (4) invertör (4) izmir maratonu (4) japonya (4) kilo kaybı (4) klinik çalışma (4) makale (4) neals (4) neudexta (4) proje (4) solunum güçlüğü (4) switch (4) taburcu (4) tedavi (4) tnd (4) yapay zeka (4) İzmir (4) 12v DC (3) 220 v AC (3) 9. Bahar pikniği (3) ADIS (3) ALS MND Alliance (3) ALS taklit eden hastalıklar (3) ALS tanısı (3) ALS/MND (3) ALSTDI (3) Alliance meeting (3) Amalgam (3) Amerika (3) Android telefon (3) Atlas (3) BIIB067 (3) Basında ALS (3) Bilimsel Çalışma (3) Biomarker (3) Biyografi (3) Brüksel (3) CNM-Au8 (3) Clene (3) Coşkun Özdemir (3) Deneysel Klinik çalışma (3) Diyafram Pacing (3) Eeg (3) Evde Bakım Derneği (3) Eyetracking (3) Faz3 (3) Fizik Tedavi (3) Futbol (3) Genervon (3) Gluten intoleransı (3) HME (3) International symposium ALS MND (3) Jeneratör (3) KNS-760704 (3) Kemal Arı (3) Konser (3) Koronavirüs (3) Kısmet Konak (3) Lauren brady (3) Les Turner (3) LunaRich X (3) Merhaba filmi (3) Merit Cudkowicz (3) Metilkobalamin (3) Mitsubishi Tanabe Pharma (3) Mn-166 (3) Motor nöron (3) Nadir hastalıklar (3) Nöromüsküler (3) Oksijen konsantratörü (3) PLS (3) Parkinson (3) Pulse oksimetre (3) Quinine (3) Robert Brown (3) Sidney 2011 (3) Sinema (3) Sodium Phenylbutyrate (3) Stopals (3) Teşhis (3) Tirasemtiv (3) Tobii 5 (3) Tobii eyeX (3) Tükenmişlik Sendromu (3) Türk Nöroloji derneği (3) UPS (3) Voice cloning (3) Webcam (3) Webinar (3) Windows 10 (3) Yaşamak Yetmez Yaşatmak da Lazım (3) Zatüre aşısı (3) acıyıhisset (3) akıllı telefon (3) als derneği (3) alternative communication (3) ameliyat (3) araç (3) assistive music (3) assistive technology (3) balonlu kanül (3) bası yarası (3) beyin bilgisayar arayüzü (3) bilimsel metodoloji (3) biyobelirteç (3) biyomarker (3) brain computer interface (3) centaur (3) cytokinetics (3) decübitis (3) diş (3) dolgu (3) encals (3) erişilebilirlik (3) evde Bakım aylığı (3) faz 1 (3) film (3) genetik Araştırma (3) göz izleyici (3) gümüş (3) ilaç (3) invaziv solunum (3) ionis (3) ipad (3) karbondioksit (3) ketas (3) live (3) low cost eyetracking (3) masivet (3) medicinova (3) mekanik ventilasyon (3) motor nöron hastalığı (3) ms (3) phenylbuthyrate (3) pnömokok (3) robot (3) röportaj (3) sanal klavye (3) sanat (3) seyahat (3) shiley (3) sporadik (3) sss (3) stentrode (3) tirozinkinaz inhibitör (3) tts (3) tuvalet (3) tıbbi cihaz (3) tıbbi malzeme (3) yardımlı intihar (3) yeşim parman (3) Çocuklar (3) çin (3) öksürük (3) üst motor nöron (3) şarlatanlık (3) 2022 (2) 45. İstanbul Maratonu (2) AI (2) AKV9 (2) ALS Kimlik Kartı (2) ALS Teşhisi (2) ALS hastası (2) ALS kliniği (2) Adana (2) Ahmet Adnan Saygun (2) Aile ve sosyal çalışma bakanlığı (2) Akava therapeutics (2) Alliance toplantısı (2) Alsitek (2) Altın Koza (2) Arimoclomol (2) Atropin (2) Aylin Yaman (2) Ayşe Arman (2) Ağız bakımı (2) B12 (2) BIIB078 (2) Barış Özcan (2) Bipap s/t (2) Bmi (2) Boston (2) Boğaziçi Üniversitesi (2) Braingate (2) Brussels (2) CNNTÜRK (2) Cannabis (2) Cengiz İnal (2) Cihaz temin (2) Clinical Trial (2) Clostridium difficile (2) Coronavirus (2) Cüneyt Özdemir (2) Danimarka (2) Danny Reviers (2) David Jane (2) Demans (2) Dernek (2) Dextrometorphan (2) Dilara Ustaoğlu (2) Diş dolgu (2) Dr Nicholas Boulis (2) Dört duvar Bir Pencere (2) Edaravon (2) Eddie Redmayne (2) Elektrik fatura (2) Elektroterapi (2) Elena Nikitina (2) Engelli mimarisi (2) Engelli sanat (2) Epha4 (2) Evde bakım parası (2) Eviacam (2) Evrim ağacı (2) Eyetribe (2) Fasikülasyon (2) Fatih şen (2) FazIII b (2) Filiz Koç (2) Fvc (2) Gazespeaker (2) Global Day (2) Google play (2) Guam ALS (2) Guilhem Gallart (2) Göksu tümaç (2) Gönüllü (2) Gürkan Özcan (2) Haberturk (2) Hadassah (2) Hakan Sepici (2) Haluk Deda (2) Hazal Bayar (2) Healey ALS Platform (2) Hijyen (2) Hülya İlgün (2) I am breathing (2) ION363 (2) KOGEM (2) Kadimastem (2) Konuşma bozukluğu (2) Koç Üniversitesi (2) Kısa film (2) L-serin (2) Levosimendan (2) Lityum (2) Lokal anestezi (2) MMN (2) Mavi-yeşil alg (2) Mayıs (2) Merhaba (2) Mukus tıkacı (2) NUEDEXTA (2) Nadir hastalık (2) Narlıdere (2) Nazogastrik tüp (2) Neuraltus (2) Non-invaziv (2) Non-invaziv Solunum (2) Nörofilaman (2) Nöroloji kongre (2) Nörotransmiter (2) OnScreenKeys (2) Onscreencommunicator (2) Oral Radicava (2) Orlando 2015 (2) Oyunda kal (2) Piraye Oflazer (2) Platform denemeleri (2) Pseudo-science (2) Püf Noktası (2) Rare disease (2) Rasagiline (2) Rehabilitasyon (2) Reliv Now (2) Retigabin (2) Rilutek (2) Riluzole (2) Runtalya (2) Sedat Balkanlı (2) Siyalore (2) Sod1 Als (2) Steve Dezember (2) Steve gleason (2) Tanı (2) Technology (2) Theory of everything (2) Tv (2) Tıkaç (2) Uçak (2) Video (2) Yatak (2) Yaşam kalitesi (2) Yeni yıl (2) Yurtdışından ilaç (2) Zumba (2) Zumbathon (2) abd (2) accessibility (2) agm (2) alarm (2) alscot (2) alsworldwide (2) alt motor nöron (2) android uygulama (2) antisense (2) apiterapi (2) art (2) assisted suicide (2) assistive instrument (2) astrorx (2) ağız kuruluğu (2) bakım verenler (2) balon basıncı (2) barsak (2) bağışıklık (2) benign fasikülasyon sendromu (2) beyin okuma (2) bfs (2) bir kova buz (2) bisiklet (2) borelia (2) butonlu peg (2) caregiver (2) change.org (2) co2 (2) decubitis (2) dekstrometorfan (2) dekübitüs (2) derin ven trombozu (2) dexpromipexole (2) dextromethorphan (2) diaphragm Pacing System (2) disability (2) diyafram güçsüzlüğü (2) duke ALS clinic (2) elektrikli nemlendirici (2) engelli teknoloji (2) er stres (2) etkinlik (2) etkisiz tedavi (2) evde Hasta Bakımı (2) evde kal (2) fenilbutirat-taurursodiol (2) fenotip (2) ftd (2) gastrostomi (2) genel anestezi (2) genç yaşta Als (2) glia (2) göz kırpma (2) gümüş kanül (2) hafif zincir Nöroflaman (2) hiperkapni (2) hope Dezember (2) hukuk (2) implant (2) imza (2) imza kampanyası (2) intihar (2) intravenous (2) invaziv BCI (2) ipscell (2) israil (2) iyilik peşinde (2) kendin yap (2) kinidin sülfat (2) kinin (2) konferans (2) konsorsiyum (2) kurşun (2) kök hücre kılavuzu (2) kıbrıs (2) kılavuz (2) mao-b inhibitör (2) mevzuat (2) mideden beslenme (2) mitokondri (2) mrna (2) mtv (2) mutasyon (2) nature (2) nfl (2) noter (2) nörotoksin (2) nörotrofik faktör (2) off-label (2) oksijen tüpü (2) oral sodyum klorit (2) orphan disease (2) orphazyme. (2) ozon (2) pco2 (2) pestisidler (2) pone (2) predispozisyon (2) pseudo bulber affect (2) rap (2) rapor (2) reldesemtiv (2) repurposing (2) roar (2) seğirme (2) sodyum fenil bütirat (2) solunum testi (2) sonda (2) sosyal yardım (2) star (2) stenrod (2) stentrod (2) sut 2014 (2) sönmez atasoy (2) tamamlayıcı tıp (2) tat (2) taurursodiol (2) telesağlık (2) teletıp (2) temel ihtiyaçlar (2) text-to-speech (2) tms (2) toksin (2) tracoe (2) treeway (2) treg (2) tromboz (2) uyuklama (2) vcp (2) ventilasyon (2) voice banking (2) wf10 (2) yatak yarası (2) yetim hastalıklar (2) yetim ilaç (2) young (2) yönetmelik (2) zatürre (2) zehra madenli (2) Çölyak (2) Ölüm (2) Ünlü ALS (2) çalıştay (2) çağrı sistemi (2) ötanazi (2) ötenazi (2) ısıtıcı (2) ısıtıcılı nemlendirici (2) Şadan güvenir (2) şelasyon (2) şube (2) “YAŞAMAK YETMEZ (2) 10. Bahar pikniği (1) 20 yıl (1) 2011 (1) 2015 (1) 2017 ALS/MND Symposium (1) 2019 (1) 2020 (1) 2021 (1) 2025 (1) 23 ALS MND sempozyumu (1) 24. Uluslararası ALS/MND Sempozyumu (1) 25. Uluslararası ALS/MND Sempozyumu (1) 2576 (1) 26. Uluslararası ALS/MND Sempozyumu (1) 27th International Symposium on ALS/MND (1) 28 th International Symposium on ALS/MND (1) 28 Şubat (1) 28. Uluslararası ALS/MND Sempozyumu (1) 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu (1) 33 varyasyon (1) 456 (1) 5n1k (1) 657 sayılı kanun (1) 8. Bahar pikniği (1) ADIMADIM (1) ALS Hastasının Bakım Standartları (1) ALS MND sempozyumu (1) ALS benzer hastalıklar (1) ALS bilgi (1) ALS farkındalık ayı (1) ALS gelişmesi (1) ALS hastaları (1) ALS hope Foundation (1) ALS like sendrom (1) ALS maliyet (1) ALS merkezi (1) ALS tedavisi (1) ALS teşhisi aldım (1) ALS türleri (1) ALS yaşam süresi (1) ALS önerge (1) ALS İsmail Gökçek (1) ALS/MND Dernekleri Birliği (1) ALS/MND Sempozyumu (1) ALS/MND Symposium (1) ALS/PD (1) ALSFRS-L (1) APB-102 (1) Acapela (1) Acil servis (1) Adalet Gökçek (1) Adar (1) Adar2 (1) Aile hekimliği (1) Aile ve sosyal politikalar bakanlığı (1) Ailesel (1) Aimspro (1) Airdroid (1) Aisla (1) Akava (1) Akciğer (1) Akdeniz Üniversitesi Nöroloji (1) Akülü Tekerlekli sandalye (1) Alg (1) Ali Haydar Göktogan (1) Alliance (1) Almanya (1) Als mimik (1) Alsa (1) Alternatif destekleyici iletişim sistemi (1) Ambu (1) Ambulans (1) Amerikan hastanesi (1) Andreas kalcker (1) Anestezi (1) Ankara (1) Answer ALS (1) Antalya Şubesi (1) Antibiyotik (1) Antioksidan (1) Apic Bio (1) Appel (1) Arif Yayla (1) Arı zehiri (1) Aspirasyon Sondası (1) Aspirasyon pnömonisi (1) Augie Nieto (1) Augmentative – Alternative Communication (1) Aumi (1) Australia (1) Avrasya Maratonu (1) Avrupa (1) Avrupa İlaç Ajansı (1) Avustralya (1) Ayahuasca (1) Ağustos (1) Ağız kokusu (1) Babalar Günü (1) Baklofen (1) Bakır ATSM (1) Bakırköy (1) Baran Uslu (1) Barış Genç (1) Basın duyurusu (1) Başetme (1) Bedaid (1) Bediha Salnur (1) Beethoven (1) Begüm Ergan (1) Belinda cupid (1) Betsy Davis (1) Beycan Evren (1) Beyhan gökbulut (1) Beyin implantı (1) Beyin çipi (1) Bilgi (1) Bill Brennan (1) Biontech (1) Birger (1) Biruni Üniversitesi (1) Bitkisel tedavi (1) Boğaziçi (1) Breaking bad news (1) Brian Dickie (1) Bulber (1) Bülten (1) CK-201735 (1) COURAGE-ALS (1) CPAP (1) Camera (1) Canada health (1) Cbd (1) Celiac disease (1) Ceyda düvenci (1) Change org (1) Charcot (1) Chicago (1) Chicago 2012 (1) Cilt (1) Cinemaximum (1) ClinicalTrials.gov (1) Clinicaltrials (1) Clostridium tetani (1) Cookie (1) Cough assist cihazı (1) CuATSM (1) Curcumin (1) Cyborg (1) Cycad (1) DNA bankası (1) Deanna's protokol (1) Defne Kaynak (1) Deneme (1) Denmark (1) Dersim (1) Derya Akaydın (1) Destek tedavisi (1) Devlet Tiyatrosu (1) Dextrometorphan hidrobromid (1) Digital Enstruman (1) Dilan Çetin (1) Dimitrios Karussis (1) Diogenes galeri (1) Diy (1) Dmitri Shostakovich (1) Dokuz Eylül (1) Don Cleveland (1) Doğumgünü (1) Dr Onders (1) Dr Sabrina Paganoni (1) Dr eva feldman (1) Dr. Cudkowicz (1) Dr. House (1) Dr.Heiman-Patterson (1) Dublin (1) DuoRhythmo (1) Dynavox (1) Dünya Engelliler Raporu (1) E-kitap (1) ENGELSİZ BİLİŞİM 2022 KONGRESİ (1) ERBB4 (1) Ean 2023 (1) Ebiltet (1) Ece sueren ok (1) Eda (1) Edavarone (1) Edinburgh (1) Eisa (1) Ekstraselüler vezikül tedavisi (1) Ekzoso (1) El Escorial kriterleri (1) Elektrik (1) Elektrik faturası (1) Elektrik kesintisi (1) Elektrik zamları (1) Elektrik çarpması (1) Elektriğe bağlı hayatlar (1) Elevenlabs (1) Emekli sandığı (1) Emeklilik (1) Emel Doğu Yılmaz (1) Emirali Yağan (1) Engelli Tasarım (1) Engelli hakları (1) Engelli müzik (1) Engelli taşıt (1) Engelliler (1) Engellilik (1) Engelsiz iletişim (1) Epigenetik (1) Eric Edney (1) Eric is winning (1) Erol Çetin (1) Ersin tan (1) Evald Krog (1) Evde sağlık (1) Evde sağlık hizmetleri (1) Evrimsel Psikoloji (1) Evrimsel biyoloji (1) Evy (1) Eyegaze (1) Eğitim (1) FUS-ALS (1) FUSION (1) Facebook (1) Facial mouse (1) Falun Dafa (1) Fasudil (1) Fasudil hydrochloride (1) Fatih Altaylı (1) Fatih Özcan (1) Fecal microbiata transplant (1) Feinberg (1) Fenestreli (1) Fiziksel etkinlik (1) Fizyoterapi (1) Flail arm (1) Flail leg (1) Fmt (1) Foley (1) Fox haber (1) Francis Tsai (1) Fukushima (1) Functional electric stimulation (1) Fundraising (1) Fused in Sarcoma (1) Futurizm (1) GEMALS (1) Galip agam (1) Gastrostomi Butonu (1) Gazegroup (1) Genetik danışmanlık (1) Genetik mühendisliği (1) George Washington (1) Gitar (1) Global als day (1) Glutamat (1) Glutatyon (1) Gm1 (1) Gold (1) Google (1) Google book (1) Google glasses (1) Granülasyon (1) Grip (1) Grip aşısı (1) Gökhan isik (1) Göğüs Hastalıkları (1) Gülme (1) Gündüz uyuklama (1) Güven Hastanesi (1) Hadassah Ein-Kerem (1) Halil İbrahim Yağcı (1) Handicapped (1) Hasta Yakını (1) Hastalık (1) Healey ALS center (1) Hekimoğlu (1) Help Steps (1) Herşeyin teorisi (1) Heyet Raporu (1) Hibrid bci (1) Hindistan cevizi yağı (1) Hip-hop (1) Hiper-Amonemix (1) Hiperbarik Oksijen tedavisi (1) Homeopati (1) House MD (1) Hoş geldiniz (1) Hoşgeldiniz (1) Huzurevi (1) HİPER-AMONEMİX (1) ICD (1) IND (1) IV (1) Ignace (1) Inc (1) International symposium ALS MNSymdublin 2016 (1) Intratekal (1) Invacare (1) Ionis Pharmaceuticals (1) Irak (1) Irlanda (1) Ismail Gökçek (1) Italya ALS derneği (1) Jaci Hermstad (1) Jacifusen (1) Jackpot (1) Jackson Pollock (1) Jane Hawking (1) Jean Martin Charcot (1) Jeffrey macklis (1) Juvenil ALS (1) KANITLANMAMIŞ (1) Kabızlık (1) Kamera mouse (1) Kan grubu (1) Karşıyaka (1) Kas Hastalıkları (1) Kas Hastalıkları Derneği (1) Kateter Mount (1) Kaynaklar (1) Kelebek ve dalgıç (1) Kennedy Hastalığı (1) Kerem Doksat (1) Kerri rivera (1) Kesintisiz Güç Kaynağı (1) Kevin Talbot (1) Kinavet (1) Kiğılı (1) Kişisel gelişim (1) Klinik araştırma (1) Klinik bakım (1) Komisyon (1) Konuşma kanülü (1) Konuşma valfi (1) Korteks (1) Kortizon (1) Kronik Hastalıklarda elektrik (1) Kurut (1) Kök hücre genelgesi (1) Körfez savaşı (1) Laser (1) Laser pointer (1) Leonard Florence Yaşam Merkezi (1) Leonard Van der Berg (1) Life with ventilator (1) Liquid thickener (1) Locked-in (1) Lokman hekim (1) Lytico-bodig hastalığı (1) MCI-186 (1) MDA Conference (1) Malzeme listesi (1) Manyetik alan (1) Mao Zedung (1) Maraton Izmir (1) Maraton İzmir (1) March of faces (1) Maske (1) Mayo Clinic (1) Meclis araştırma komisyonu (1) Medical cannabis (1) Medya (1) Mental health (1) Meslek hastalığı (1) Metal (1) Metin Okuyucu (1) Mexilletine (1) Mia (1) Mia mahy (1) Mickey johnston (1) Microsoft (1) Microsoft azure (1) Mikroglia (1) Milano (1) Milano 2013 (1) Milliyet (1) Minder (1) Minocycline (1) Minosiklin (1) Mirror (1) Mnd scotland (1) Modlar (1) Montreal (1) Multidisipliner (1) Multidisipliner ALS kliniği (1) Multifokal Motor Nöropati (1) Mustafa Arslan (1) My ALS Decision Tool (1) Myphone explorer (1) Müzik terapi (1) NAD+ (1) NEK1 (1) NMN (1) NUZ-001 (1) Nadir Akıncı (1) Nadir hastalıklar Şubesi (1) Nadir's ALS protocol (1) Naltrexone (1) Nanoparticle Gold (1) Natasha Campbell (1) Nazo-trakeal aspirasyon (1) Nazogastrik sonda (1) Ne Zaman (1) Neals 2022 (1) Neil Platt (1) Neil deGrasse Tyson (1) Neurizon Therapeutics (1) NeuroSense Therapeutics (1) Neurogenesis (1) Nicolas Boulis (1) Nilüfer Şenbecerir (1) Nisan sempozyumu (1) Non-invaziv bci (1) Northwestern (1) Northwestern Üniversitesi (1) Nuh Evren (1) Nusinersen (1) Nörobiyoloji (1) Nöroepidemiyoloji (1) Nöroflaman (1) Nöroloji (1) Nöroloji Kongresi (1) Nörolojik Rehabilitasyon (1) Nöromüsküler Hastalıklar (1) Nöroprotektif (1) Occupational therapy (1) Olfactory (1) Omega3 (1) Omurilik felçli (1) Orhan Tekeoğlu (1) Orlando 2010 (1) Ortaköy (1) Oscar (1) Oscar 2015 (1) Oxford (1) PARADIGM (1) PMA (1) Palliative care (1) Passy-Muir (1) Patientslikeme (1) Patrick O'Brien (1) Peg sonrası beslenme (1) Peg tıkanması (1) Pembe Nar (1) Perkütan (1) Perkütan endoskobik Gastrostomi (1) Permobil (1) Perth (1) Pete Frates (1) Peter scott morgen (1) Pfizer (1) Philipp van Damme (1) Pimozide (1) Pnömon (1) Polinöropati (1) Poliradikülopati (1) Post-polio sendromu (1) Presemptomatik SOD1 ALS (1) Pressure sore (1) Prezervatif sonda (1) Primary Lateral Sclerosis (1) PrimeC (1) Prognoz (1) Prostat (1) Protein (1) Protein kümelenmesi (1) Provantage (1) Psikolojik stres (1) Psilocybin (1) PÜF NOKTASI (1) Qalsody aso (1) Quantum (1) RESCUE-ALS (1) REVERSALS (1) Rapamycin (1) Recycle4als (1) Refakat (1) Remote control (1) Resim (1) Resmî gazete (1) Retigabine (1) Richard Bedlack (1) Rick Bedlack (1) Rock-als (1) Ropinirol hidroklorür (1) Rosemary Johnson (1) Rotary (1) Roy Taylor (1) Ruhsal travma (1) Runatolia (1) SBT-272 (1) SPG302 (1) STATHMIN-2 (STMN2) (1) SUT 2016 (1) Sara Feldman (1) Sarah Ezekiel (1) Sağlık Uygulama Tebliği (1) Sağlık raporu (1) Scott-morgen (1) Selçuk tepeli (1) Seminer (1) Semptom tedavi (1) Semra Polat (1) Sequestosome 1 (1) Serbest yazı (1) Serotonin (1) Ses bankası (1) Sessizliğimin Sesi (1) Seçim (1) Shay Rishoni (1) Sialore (1) Simdax (1) Sinirbilimleri kongresi (1) Sirolimus (1) Sivil toplum örgütü (1) Sivrisinek (1) SmartEyes (1) Sodium chlorite (1) Solunum desteği (1) Solunum fizyoterapi (1) Sosyal destek (1) Sosyal medya (1) Spinogenix (1) Spontan regresyon (1) Spontan solunum (1) Sporadik ALS (1) Stanford (1) Stanley Appel (1) Steve Saling (1) Subglottik (1) Subglottik aspirasyon (1) Suprapubik kateter (1) Sut 1 Ekim 2014 (1) Sut 2012 (1) Symposium (1) Symposium 2021 (1) Synapse Biomedical (1) Süleyman Kaynak (1) TUB4A (1) Tactivin (1) Tarık Akan Sanat merkezi (1) Tdcs (1) Tedavi tavsiye (1) Tedavi çalışmaları (1) Teepu Siddique (1) Telepresence (1) Tempur (1) Tetanoz (1) Teva ilaç (1) Tezgah altı tedavi (1) ThaXonian (1) Thc (1) Thurman Maynard (1) Tikomed (1) Timus (1) Tolga (1) Tom oxley (1) Toprak mekatronik (1) Trabzonspor (1) Trakea-özofageal fistül (1) Trakeostomi bakımı (1) Trakeostomi pamuğu (1) Trakeostomi ped (1) Trakeostomi tüpleri (1) Trakeostomi tüpü (1) TransFatty (1) Transglutaminase 6 Antibodies (1) Transhuman (1) Travma (1) Tricals (1) Tro19622 (1) Trobalt (1) Tuğba Tunçbilek Uz (1) Tweet (1) Twitter (1) Tülin Kaynak (1) Türk Ceza Kanunu (1) Türk Dişhekimleri Birliği (1) Türk Eczacılar Birliği (1) Türkiye ALS (1) Tırnak (1) ULUSAL ALS Veritabanı (1) Ubiquitin (1) Udca (1) Ufuk Okçu (1) Ulusal Nöroloji Kongresi (1) Uluslararası ALS/MND Birliği (1) Ursadeoksilik asit (1) Ursadeoxylic acid (1) Utrecht (1) Uzun kullanımlık İç Kanüllü Silikon Trakeostomi Kanülü (1) Uçak ambulans (1) Uğur Şahin (1) Vekaletname (1) Ventilatör filtre (1) Vergi (1) Vergi indirimi (1) Veteran (1) Vodafon (1) Voice Recognition (1) Voice donor (1) Webcam göz takip (1) Whatsapp (1) Windows kontrol (1) YAŞATMAK DA LAZIM" (1) Yamanlar (1) Yas (1) Yasemin Çırak (1) Yaşamak yetmez (1) Yeni hastalara (1) Yusuf nazım (1) Yörük Obası (1) Yürüyüş (1) Yıldönümü (1) Yılkı Canlar (1) Zafer Şanlı (1) Zerdeçal (1) Zeynep Bayraktutan (1) Zihni Şirketler Grubu (1) Ziraat bankası (1) Zoom toplantısı (1) aAlsliga (1) aaav (1) aan (1) aassm (1) abeslang (1) abstracts (1) acaba (1) acat (1) adli tıp (1) afazi (1) ai Voice cloning (1) akciğer embolisi (1) aklım karıştı (1) akraba (1) aksesuar (1) akupunktur (1) akut (1) akut arama kurtarma derneği (1) akü (1) akıllı ev (1) ala (1) alevi (1) alfa linoleik asit (1) alfabe (1) alfabe tablosu (1) alo 144 (1) als Liga Belgium (1) als ile ilgili kitaplar (1) als ile yaşam (1) als mimicking (1) als one (1) als reversals (1) als risk (1) alsfrs (1) alsyi yaşamak (1) ammonaps (1) amyotrofik lateral skleroz (1) amyotrofik lateral skleroz (ALS) (1) anafod (1) anksiyete (1) anqur (1) anthony carbajal (1) anti-aging (1) antidepresan (1) antitüssif (1) apollon (1) app (1) arpa (1) arsenik (1) asetilsistein (1) asistiv teknoloji (1) aspiras pnömoni (1) assistive suicide (1) astrofizikçi (1) astrosit (1) atatürk kültür merkezi (1) atrofi (1) attendant chime (1) augmentative alternative communication (1) auroursodeoxycholic Acid (1) avanir (1) ayak (1) ağlama (1) ağrı (1) ağrı kesici (1) ağır zincir nörofilaman (1) ağız içi (1) ağızdan aspirasyon (1) ağızdan beslenme (1) b-laktam (1) baclofen (1) baklava dilimi havalı yatak (1) baklofen pompası (1) bakteri (1) bakteri plağı (1) bakıcı (1) bakım standartları (1) bakım veren (1) bakım veren hakları (1) bakır (1) balgam kültür (1) balgam söktürücü (1) balonlu peg (1) barsak - beyin sendromu (1) basur (1) bası ülseri (1) basın açıklaması (1) basın bülteni (1) bağımlı yaşam (1) baş takip (1) başağrısı (1) bbc (1) bedel (1) bee venom (1) belgium (1) beta-laktam (1) beyin-barsak (1) bildirge (1) bilgi toplumu (1) bilgisayar müzik (1) bilim (1) bilimsel araştırma (1) bilişsel (1) birer birer terk ettiler (1) bisikletliler derneği (1) biyo-belirteç (1) biyoenerji (1) biyolojik belirteç (1) biyopsi (1) blue-green algae (1) boru tipi havalı yatak (1) bos (1) botoks (1) botox (1) boşaltım (1) bpap (1) bpm (1) brain gate (1) budapeşte (1) bug (1) buluşma (1) burgdoferia (1) burundan aspirasyon (1) buğday (1) böcek ilacı (1) büyük abdest (1) cag tekrarı (1) camarro (1) camera-mouse (1) cannabinoid (1) cbd oil (1) ceftriaxone (1) celecoxib (1) cerrahi (1) challenge (1) charter (1) chelation (1) cidp (1) cihaz (1) cinsel fonksiyon (1) cinsel yaşam (1) ciprofloxacin (1) clinical trials (1) compassionate use (1) complementary medicine (1) conduction block (1) coq10 (1) corticosteroids (1) crowdfunding (1) csf (1) cushion (1) ddt (1) deep listening (1) demir (1) denervasyon (1) desteği (1) detox (1) diaphragma (1) dikte (1) disfaji (1) diyet (1) dizartri (1) diş tedavisi (1) dna (1) dnr (1) dolaşım (1) doxycycline (1) doz (1) dr terry heiman-patterson (1) drone (1) dublin 2016 (1) duysal sistem (1) duyu sistemi (1) duyuru (1) duş (1) düşümdeki Uçurtma (1) dışkı (1) dışkı kontrolü (1) e-Bülten (1) eap (1) edta (1) egzersizler (1) eisei (1) ekonomi (1) el bakımı (1) elektrik tedavi (1) elektrikli ısıtıcı nemlendirici (1) elektro stimulasyon (1) elitsa grigova (1) emboli (1) embriyonik olmayan kök hücre (1) emg (1) emg switch (1) empati (1) empower çalışması (1) end of life (1) endoskobik (1) endoterapi (1) enteral (1) epa (1) epap (1) epidemioloji (1) ergonomi (1) erişkin (1) erkek (1) erken dönemde peg (1) erken erişim (1) eser elementler (1) et dokusu (1) european neurology (1) ev dışı (1) ev tipi mekanik ventilatör (1) ev yemekleri (1) eva (1) evde Trakeotomi bakım (1) evde tadilât (1) evrimsel tıp (1) exoskeleton (1) eye blink Switch (1) eye navigator (1) eyetell (1) ezogabine (1) eğitim düzeyi (1) familial ALS (1) fare deneyleri (1) farkındalık dinletisi (1) fast track (1) fatura (1) faz 2 (1) faz 3 (1) felaket (1) fenilbütirat (1) fes (1) filtre (1) fistül (1) fiyat (1) fiziksel aktivite (1) fizyopatoloji (1) flora (1) fransa (1) freeware (1) frozen shoulder (1) frs (1) ftr (1) functional rating scale (1) futbolcu (1) gayrimenkul (1) gayta (1) gayta transplantasyon (1) gazetecilik (1) gazeteler (1) gazi (1) gcp (1) gece çağrı (1) gelecek (1) gen (1) gene silencing (1) genel kurul (1) genetics (1) genome sequencing (1) genotip (1) geri ödeme (1) gezinti (1) geç dönem ALS (1) geçirgen barsak (1) glukokortikoid (1) grafik sanatlar (1) green concert (1) guam (1) gulf war (1) gölet (1) göz (1) göz bilgisayarı yazılım (1) gülme-ağlama krizi (1) gülsün sarıoğlu (1) gümüş nitrat (1) günlük yaşam (1) gıda (1) haber (1) halitosis (1) hareket sistemi (1) hasta deneyim (1) hasta kaldıraç (1) hasta kamerası (1) hasta lifti (1) hasta nakil (1) hasta nakli (1) hasta pozisyon (1) hastalık yönetimi (1) haşmet babaoğlu (1) hbot (1) herbal (1) hidrokortizon (1) hint keneviri (1) hint safranı (1) hipokondriyazis (1) holistik (1) hot pepper (1) hotpepper4als (1) hoyer lift (1) hustenstiller (1) hücresel mekanizmalar (1) idrar kontrolü (1) idrar yolu enfeksiyonu (1) idrisoğlu (1) ihsan şengün (1) ilaç dozu (1) ilaç fiyatı (1) ilb (1) ilerleyici hastalık (1) iletişim tablosu (1) ilkin tüfekçi (1) ilyas tüfekçi (1) immunite (1) immünoterapi (1) impulse (1) in My dream (1) index (1) indirim (1) insektisit (1) intel (1) intraspinal (1) ios (1) ipap (1) ips (1) iran (1) irma (1) ivig (1) iyimserlik (1) izci (1) izin (1) iç kanül (1) iç kanüllü trakeostomi kanülü (1) iş-uğraş terapi (1) işe bağlı hastalık (1) jalsa (1) jetals (1) kabullenmek (1) kaf (1) kalibrasyon (1) kalori (1) kamen grigov (1) kampanya (1) kan (1) kanül temizliği (1) kanül tıkanması (1) karbonhidrat (1) kas atrofisi (1) kas erimesi (1) kas gücü (1) kas krampları (1) kasılma (1) katherine brandt (1) kaygan çarşaf (1) kendiliğinden iyileşme (1) kevin brady (1) kira (1) kktc (1) klordioksit (1) koku (1) komplikasyon (1) konstipasyon (1) konuşma terapisi (1) korkut Yaltkaya (1) kortikosteroid (1) koyu kıvamlı salya (1) koyun postu (1) koşu (1) kramp (1) kromozom 9 (1) kurum ödemesi (1) kuş cenneti (1) kök hücre klinik çalışma (1) kötü haber (1) lab cell (1) lc technologies (1) ldn (1) lift (1) light chain neuroflament (1) likya (1) lioresal (1) liv hospital (1) lou Gehrig (1) low dose naltrexone (1) lucie brujin (1) lyrics (1) lökoferez (1) m-rna (1) mTOR (1) makak (1) makyaj (1) malpractice (1) malulen emeklilik (1) malzeme ödeme (1) mama (1) mao (1) matem (1) mcbu (1) meclis (1) medicare (1) medtronic (1) meeting (1) mekanik ventilatör (1) methile cobalamine (1) mexiletine (1) mezenkimal kök hücre (1) mikrobiyata (1) mill Mouse (1) mimar (1) mimari (1) mirna (1) misery (1) misfolding Protein (1) mn 166 (1) mobilite (1) model talker (1) moises kaufman (1) monepantel (1) monomelik (1) motor homonculus (1) mri (1) mt pharma (1) mukoza (1) muscular dystropy (1) mutluluk (1) mytobbii (1) ndma (1) nebevi tıp (1) nefes borusu (1) nefes kokusu (1) nefes varsa umut vardır (1) nem (1) neuroflament (1) neuron (1) npg (1) nursen akat (1) nöro-etik (1) nörodejenerasyon (1) nöroenflamasyon (1) nöroleptik (1) nöromodülasyon (1) nöropatik ağrı (1) off-shelf (1) oksidatif stres (1) oksimetre (1) olesoxime (1) onay (1) organofosfatlar (1) ostium (1) otizm (1) otonom sistem (1) oy (1) oyundakALSen (1) p300 (1) p75 (1) pager (1) pals (1) palyatif bakım (1) pamuk (1) para-trike (1) paramedik (1) paramotor (1) parosmia (1) pat queen (1) patlak balon (1) pb (1) pdufa (1) ped (1) penisilin G (1) pera müzesi (1) perampanel (1) phantosmia (1) piramidal sistem (1) pison (1) placebo (1) plasticity (1) plm (1) pong (1) postüral drenaj (1) pozisyonlardırma özellikli havalı yatak (1) primer lateral skleroz (1) prize4life (1) problem (1) prognostic (1) protein katlanması (1) pseudobulbar affect (1) pseudomonas (1) psikiyatri (1) ptss (1) pyrethrin (1) pıhtı (1) quaralis (1) rapamisin (1) rapamune (1) rasalas (1) refals (1) reiki (1) reinnervasyon (1) rejeneratif tıp (1) research (1) review (1) rh (1) right to die (1) robotics (1) rocephin (1) rom (1) ropinirole hydrochloride (1) rozebalamin (1) rüsch (1) sabah gazetesi (1) sahtekârlar (1) san diago (1) sanatçı (1) sandık (1) sarf malzeme (1) sarin (1) sarı nokta (1) sasalı (1) sativex (1) satürasyon (1) saykad (1) sağlık (1) sağlık Uygulama talimatnamesi (1) sağlık bakanlığı (1) sağlık kurulu (1) sağlık kurulu raporu (1) sağlık politikaları bilim politikaları (1) self medication (1) semptomatik tedavi (1) serbia (1) ses klonlama (1) ses tanıma (1) seslendirme (1) shy Tuna (1) sifiliz (1) sigara (1) sikas (1) silomat (1) sinaps (1) sinir gazı (1) sinir sistemi (1) sinop haber (1) sitran (1) sketch (1) skor (1) slayt (1) sliding sheet (1) slurred Speech (1) smart Phone (1) smart home (1) smarttekas (1) smn (1) sms (1) soccer (1) soluk borusu (1) solunum cihazı ayarları (1) solunum güç (1) solunum yetmezliği (1) soru önergesi (1) sosyal devlet (1) spasm (1) spasticity (1) spastisite (1) spazm (1) speech (1) spinal ALS (1) spinobulbar Müsküler atrofi (1) spinobulber (1) spo2 (1) stenroe (1) stmn (1) stres (1) su (1) suistimal (1) sunexpress (1) suno (1) survey (1) sut 2015 (1) sut 2021 (1) sydv (1) sözde tedavi (1) sülük (1) sık Zatüre (1) sık aspirasyon (1) sık pnömoni (1) sık sorulan sorular (1) sınıflandırma (1) sıvı koyulaştırıcı (1) sızıntı (1) t lenfosit (1) t-activin (1) tablet (1) tahlil (1) tahran (1) tanının bildirilmesi (1) tardbp (1) tarih (1) tauroursodeoksikolik asit (1) tavsiye (1) taşınabilir solunum cihazı (1) tbmm (1) tck (1) tck 5237 (1) tdi132 (1) tedavi hizmetleri (1) teketek (1) teknoses (1) telefon (1) telehealth (1) telepati (1) temel bilgiler (1) temizlik (1) terence taylor (1) tetkik (1) tetrasiklin (1) the journal of Turkish family physicians (1) therapy (1) thy (1) tiyatro (1) tod (1) toronto (1) tracheostomy (1) trakea (1) trakea aspirasyon (1) trakea kültür (1) transfer (1) translational research (1) travma Sonrası stres bozukluğu (1) trial finder (1) trophos (1) tudca-als (1) twitch switch (1) tyrosine kinase inhibitor (1) tüketim malzemeleri (1) tükürük (1) tüp (1) tıbbi cihaz alımı (1) tıbbi cihaz satış (1) tıbbi vasiyet (1) ubqln (1) ucsf (1) ulaşılabilirlik (1) umut olsun (1) uratech (1) ursodoksikoltaurin (1) uyanma (1) uyku bozukluğu (1) uzaktan kumanda (1) vakum (1) valf (1) valf arızası (1) vasi (1) vasi tayini (1) vekalet (1) ventilator (1) veri bankası (1) vicdani sorumluluk (1) vitastim (1) vkv (1) voicer (1) yamaç paraşütü (1) yara (1) yara bakımı derneği (1) yardım istemek (1) yasal hak (1) yazar (1) yazılım (1) yaşam (1) yaşlı Hizmetleri (1) yedek iç kanül (1) yerli ve milli Hawking (1) yerli üretim (1) youcare (1) ysk (1) yutma (1) yöntem bilim (1) yük (1) yıldırım çarpması (1) zam (1) zehirlenme (1) zil (1) zil butonu (1) zil düğmesi (1) zoom (1) Çerez (1) Çiler Kırşan Yükselen (1) Çoklu doymamış yağ asitleri (1) Ödem (1) Öykü (1) Özellikli tekerlekli sandalye (1) Özlem Türeci (1) Ümit Doğan (1) Ünlü (1) çalışma (1) çavdar (1) çağrı zili (1) çevre (1) çevresel toksinler (1) çiler kırşan (1) çocuklar için ALS (1) ödül (1) öneri (1) özdinler (1) özellikli akülü tekerlekli sandalye (1) ücretli izin (1) ücretsiz (1) ücretsiz yazılım (1) ülkümen rodoplu (1) üriner enfeksiyon (1) İdrar (1) İkinci el (1) İlaç (1) İmmun sistem (1) İpek Badırgalı (1) İsmail Gökçek (1) İstanbul (1) İzmir sağlık Müdürlüğü (1) İç kanül (1) İşaret Parmağım (1) ısı-nem filtresi (1) ısıtıcı nemlendirici aksesuar (1) Şair (1) Şükran Balkanlı (1) şarkı (1) şarlatanlar (1) şifa (1) şişlik (1) şüphesi (1) β-Methylamino-L-alanine (1)