Elektroensefalografi (beyin dalgalarının elektriksel olarak izlenmesini ölçen yöntem - EEG)
Beyin bilgisayar ara yüzü; beyin ile dış bir cihaz arasındaki doğrudan iletişim yolu sağlanmasıdır. Zihinsel süreçlerin başlattığı beyin aktivitelerindeki değişikliklerin, bilgisayar veya makinalarla iletişimini sağlanıyor. EEG, beyin aktivitelerini görüntüleme tekniğidir.
Beyin bilgisayar ara yüzü (Brain computer interface) araştırmaları felçli hastalarda kelime heceleme, elektrikli tekerlekli sandalye yönlendirme gibi çalışmalarda başarıyla kullanılmaktadır. Bazı çalışmalarda ameliyatla beynin içine elektrotların yerleştirildi girişimsel (invaziv) beyin bilgisayar arayüzü tekniği de kullanılmaktadır.
Girişimsel olmayan (Non-invaziv) teknikte, küçük elektrotlar saçlı deriye yerleştirilir. Pasta (contact gel) denilen iletken bir madde aracılığıyla elektrotların temas sorunu çözülebiliyor. Bu elektrotların ikisi arasındaki elektriksel potansiyel değişiklikleri bilgisayara kayıt edilir. Zihinsel işlemlerin ya da ruh halinin sebep olduğu sinirsel aktivitelerdeki büyük ölçekli değişiklikler, kafanın yüzeyindeki elektrik potansiyelindeki değişikliklere sebep oluyor. Bu durumda da sistem, kişinin beyin yüzeyinden EEG verisini topluyor ve daha fazla işlem için bilgisayara gönderiyor. Sonuç olarak, elde edilen EEG verisi, çeşitli amaçlarla kullanılıyor.
Örneğin, bilgisayar ekranında canlandırılmış olan sanal robotik kol için kullanılıyor. Bu kol 2 yönde, sağa-sola ve yukarı-aşağı hareket ediyor. Ayrıca kontrol sinyallerine bağlı olarak yakala ve tut hareketi de gerçekleştirebiliyor. Felçli hastaların bir robot kolu hareket ettirebilmesi mümkün oluyor.
Gerçekten heyecan verici bir gelişme. Umarım tüm felçli hastalar bir gün teknoloji sayesinde kimseye muhtaç kalmadan yaşayabilirler. Bilgilendirme için teşekkürler...
YanıtlaSil