Felçli kişilere iletişimi ve hareketliliği geri kazandırmak için beyin-bilgisayar arayüzü (BCI) teknolojileri geliştirmeye odaklanan bir girişim olan BrainGate projesi, tellere veya kablolara ihtiyaç duymayan yardımcı bir sistem geliştirdi.
Bir klinik deney katılımcısı, normalde beynin içindeki sensörlerden gelen sinyalleri iletmek için kullanılan kablolar yerine kablosuz vericileri kullanıyor. Kaynak: BrainGate |
Sistem, beynin motor korteksine implante edilmiş bir dizi 192 elektrot içerir ve sinir sinyallerini saniyede 48 megabit hızla başa takılan kablosuz vericiye iletir.
Biyomedikal Mühendisliği üzerine IEEE İşlemleri'nde yayınlanan araştırma, Beyin bilgisayar arayüzünün omurilik yaralanmaları nedeniyle felç olan iki deneme katılımcısı tarafından başarılı bir şekilde kullanıldığını açıklıyor. Bu denekler, sistemi 24 saate kadar kesintisiz olarak evlerinde kablolarla engellenmeden kullanabildiler. Deneme, araştırmacılar için katılımcıların uyuduğu süre de dahil olmak üzere uzun süreli veriler sağladı.
Providence VA Tıp Merkezi (Rhode Island), Brown Üniversitesi, Stanford Üniversitesi, Massachusetts Genel Hastanesi ve Montefiore Hastanesi ve Tıp merkezi'nden BrainGate araştırmacıları tarafından yürütülen çalışma , kablosuz sistemin işlevsel olarak kablolu BCI sistemlerine eşdeğer olduğunu doğruladı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder