Uzun süreli yüksek balon basıncı, nefes borusu cidarına hasar verebilir.
Pratikte balon basıncı şöyle ayarlanır: Ağızdan, burundan hava kaçağı olmayacak kadar şişirilir. Kulak memesi yumuşaklığında olması gerekiyor.
Eğer mümkünse arada balon indirin, bir süre bekleyin (bazı hastalarımız solunum cihazı hava basıncından rahatsız olabilir, dikkat!) tekrar şişirin.
Ayrıca piyasada balon basıncı ayarlamak için satılan kaf regülatör var.
Uzun süreli trakeotomi kanülü kullanan hastalarda balon basıncı yüksek olursa Trakea-özofageal fistül (Yemek borusu ve soluk borusu arasında delik) meydana gelir. Balon şişirilse de hırıltı olur. İlk belirtisi sıklıkla beslenme veya mide içeriğinin aspirasyonu sonucu aniden trakeal sekresyonda artışıdır. Semptomlar ve belirtiler sıvı alımı ve beslenme sırasında öksürük, ateş, pnömoni ve göğüs ağrısıdır. Midedeki gıdaların nefes borusuna kaçmasına neden olur. Ameliyattan başka çare yoktur. Zor bir ameliyattır...
Trakeotomi tüp kafı 2-12 mmHg volumle şişirilir ve 20 mmHg geçmeyecek şekilde basınç uygulanır.
Trakeo özefageal fistül tedavisi: fistül olmuş olan bölgenin ameliyatla onarılması gerekiyor. Ancak riskli ve başarı oranı düşük bir ameliyattır. Değişik Trakeostomi kanülleri kullanılır bazen deliğin kendiliğinden onarılması beklenebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder